gittigidiyor

[Donanım] Sık Kullanılan Asp.net Kodları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
addsl_a.png


Asp.net IP Adresi Alma

Aşağıdaki kodlar ile kullanıcının IP adresi tespit edilir. IP adresi IPv4 için 127.0.0.1 ve IPv6 için ::1 olarak gözükür. Bu adresler localhost için ayrılmış IP adresleridir. Proje bir sunucuda çalıştığında gerçek IP adreslerini tespit eder.


Sayfada Session Kontrolü

Kullanıcının giriş yapıp yapmadığı bilgisini Session nesnesinde tuttuğumuzda sayfalarda bu nesnenin durumunu kontrol etmemiz gerekir. Bu durumda if ile session nesnesini kontrol edebiliriz. Session kontrolü sayfanın Page_Loadolayında yapılır.



QueryString Kontrolü

Query String ile bilgi taşıdığımız sayfalara gönderilen bilgiyi yakalamak için Request.QueryString kontrolü yapmak için kullanılır. Query String’ de Session nesnesi gibi sayfanın yüklenme anında kontrol edilir.



Asp.net ile Sayfa Yönlendirme

Bir olay gerçekleştiğinde (örneğin kullanıcı giriş yaptığında) kullanıcının başka bir sayfayı görüntülemesi istenilebilir. Bu durumda sayfa yönlendirme yani Response.Redirect komutu kullanılır.
[COLOR=#F8F8F2 !important]Response.[COLOR=#F92650 !important]Redirect[/COLOR]([COLOR=#E6DB5D !important]"Default.aspx"

Asp.net Sayfa Yenileme Kodu

Asp.net ile sayfa yenileme işlemi için aşağıdaki kodlama kullanılır. Kullanımını örneklendirecek olursak; kullanıcı bir habere yorum yaptıktan sonra yorumunun sayfaya yüklenmesi için bu kodlama kullanılabilir.
[COLOR=#F8F8F2 !important]Page.Response.[COLOR=#F92650 !important]Redirect[/COLOR](Page.Request.Url.[COLOR=#F92650 !important]ToString[/COLOR](),[COLOR=#006FE0 !important][/COLOR][COLOR=#A6E22D !important]true[/COLOR]);

MD5 ve SHA1 Şifreleme

Asp.net ile MD5 yada SHA1 formatında metin şifreleme işlemi oldukça basittir. Bu şifreleme (kriptolama) işlemi genellikle kullanıcı şifrelerinin veritabanına güvenli bir şekilde kaydedilmesi için kullanılır. Bu kodlamayı kullanabilmek için System.Web.Securitykütüphanesini eklemeyi unutmayın.



Web.Config ile Veri Tabanı Bağlantısı

Veritabanı bağlantımızı web.config dosyası içinden tanımlayıp sayfalarımızda da burada tanımladığımız bağlantı adresini çağırabiliriz. Aşağıda örnek bir web.config veritabanı bağlantı cümlesi mevcuttur.



Web.Config’ den Bağlantı Cümlesi Çağırma

Yukarıda web.config içerisinde tanımladığımız veritabanı bağlantı cümlesini sayfalarımızda kullanmak için aşağıdaki kodlamayı kullanabiliriz. Bu kodlamanın etkin olması içinSystem.Web.Configuration kütüphanesini eklemeniz gerekir.



Veritabanı bağlantısı

asp.net kodları



addsl_a.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
addsl_a.png


Web.Config ile Veritabanı Bağlantısı

Web.config, Asp.net projemizin (yada websitesi) ayarlarının tutulduğu dosyadır. Veritabanı bağlantı cümlesi, session ayarlamaları, Url yapısı tanımları, hata kontrolü gibi ayarlamalar web.config dosyası ile yapılır. Sitenin genel ayarları için kullanılır. Buradan da anlaşılacağı üzere, web.config dosyasında tanımlanacak bir bağlantı cümlesi ile sitemizdeki tüm sayfalarda kolayca veritabanı bağlantısına sahip oluruz. Web.config dosyası XML temelli bir yapıya sahiptir.

Class Dosyası ile Asp.net Veritabanı Bağlantısı

Asp.net class dosyaları projenin çeşitli yerlerinde tekrar tekrar kullanacağımız kod parçalarını yazabileceğimiz dosyalardır. Tekrar eden kodlarımızı harici bir dosyada tutmak kod okunurluğunu arttırdığı gibi, projemizin daha yönetilebilir olmasını da sağlar. Veritabanı işlemlerini de yine harici bir class dosyası üzerinden yapabiliriz. Özellikle geliştirme aşamasında sıkça değişen bağlantı cümlelerini (Connection Strings) yönetmek oldukça kolaylaşır. Web.config kullanımından farkı ise, programatik olarak daha özgür olabiliriz. Class dosyaları C# ile (Projenizin dili ile) kodlanır.

Click Olayı İçerisinde Veritabanı Bağlantısı

Projeniz çok küçük boyutlu ise yada henüz öğrenme aşamasındaysanız, bağlantı cümlelerinizi doğrudan buttonların click olayının içerisine de yazabilirsiniz. Bu durumda her, button için bağlantı cümlesini tekrar tekrar yazmanız gerekir.

Bağlantı Cümlesi (Connection Strings)

Projemize bağlanacağımız veritabanını tanıtmak için yazdığımız komutlara bağlantı cümlesi (Connection Strings) denir. Kullandığınız veritabanı türüne, sürümüne göre ve bağlantı durumuna göre bu bağlantı cümleleri farklılık gösterir. Bağlantı cümleleri içinconnectionstrings.com iyi bir rehberdir.
Bu kadar ön bilgi yeterli sanırım. Artık Visual Studio‘ ya geçip kodlamaya başlayabiliriz. Yeni bir web site açıp bir adet web form ekleyerek kodları yazmaya başlayabiliriz. “Server Explorer” penceresinden veritabanı bağlantısı yapmayı unutmayınız. Biz projede “BaglantiDatabase” ismindeki veritabanını kullanacağız.

asp-net-veritabani-baglantisi.jpg
Asp.net Veritabanı BağlantısI
Button Click Metodu ile

Sayfamıza “System.Data.SqlClient” kütüphanesini ekliyoruz. Veritabanı bağlantısı için bu kütüphaneyi kullanacağız. Daha sonra sayfamıza bir adet button ekleyip buttonnun click olayına bağlantı cümlemizi yazabiliriz.Bu aşamaya kadar yazdığımız kodlar aşağıdaki gibi olacak.



Bağlantı cümlemizi yazdık, bağlantımızı Open() metodu ile açtık, ekrana mesajımızı yazdırdık ve bağlantımızı Close() metodu ile kapattık. Herhangi bir sorunla karşılaşmadan bağlantımızın gerçekleştiğini görebildik.Response.Write() metodu parantezler içerisine yazdığımız metni ekranda göstermemizi sağlar. Bunun için mesajımızı göstermek için bu metodu kullandık.
Web.Config Yöntemi

Artık web.config üzerinden bağlantı yapmayı deneyebiliriz. Bunun için sayfamıza bir button daha ekliyoruz ve web.config dosyamızı açıyoruz.
Web.config dosyasında <configuration> düğümü içerisinde <system.web> düğümünün altına yeni bir düğüm olarak <connectionStrings> düğümünü ekliyoruz. Bağlantı cümlemizide ekledikten sonra web.config dosyasımız aşağıdaki gibi olacaktır.



Şimdi ConfigurationManager aracılığı ile bağlantımızı kullanacağımız yerde (bu örnek için button içinde) çağırıyoruz. Diğer kodlamamız aynı.



Class Dosyası Yöntemi

Son yöntemimiz olan harici bir class dosyası ile veritabanı bağlantısı için birtakım eklemeler ve düzenlemeler yapacağız projemizde. Öncelikle “Solution Explorer” penceresinde sağ tıklayıp projemize App_Code klasörü ekleyeceğiz. (Add > Add ASP.NET Folder > App_Code) Sonraki adımda bu klasör içine bir adet Class dosyası (.cs)ekliyoruz. Bu dosyamızın adını örnek projemizde “Baglanti.cs” olarak kaydettik. Class dosyamızı açıp içerisine bağlantı cümlemizi yazıp, bağlantımızı açıyoruz. Burada tanımladığımız metodu projemizin diğer dosyalarında çağıracağımız için “return” deyimi ile bize bağlantı döndürmesini istedik. Class dosyamızın kodlaması aşağıdaki gibi olacak.



Şimdi ana sayfamıza dönüp, class dosyamızdan veritabanı bağlantısını çağıracağız. Yeni bir buton daha ekleyip buttonun click olayına aşağıdaki kodlamayı yapacağız. Kodlamamızın etkin olması için de “Baglanti” ismini verdiğimiz class dosyamızı bu sayfada kullanacağımızı belirten “ [COLOR=#F8F8F2 !important][COLOR=#F92650 !important]Baglanti [/COLOR]baglantimiz[COLOR=#006FE0 !important][/COLOR]=[COLOR=#006FE0 !important][/COLOR][COLOR=#66D9EF !important]new[/COLOR][COLOR=#006FE0 !important][/COLOR][COLOR=#F92650 !important]Baglanti[/COLOR]();[/COLOR] ” tanımlamamızı buttonun click olayının hemen üzerinde yazıyoruz. Bu kodlamadan sonraki kodlarımız aşağıdaki gibi olacak.



addsl_a.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
addsl_a.png


Bu makalede temel veritabanı işlemlerinden ekle, sil, güncelle, bul ve listele işlemlerini örnek kodlamalarıyla birlikte anlatacağız.Asp.net veritabanı işlemleri için her biri ayrı bir webform üzerinde olacak şekilde bir proje tasarlayıp kodlayacağız.

Makalemizde asp.net kodlarımızı C# dili ile yazacağız ve veritabanı olarakMSSQL kullanacağız. Bu iki yapının birlikte çalışmasını sağlayan teknoloji ve veritabanı nesneleri
Projemizi oluşturarak işe başlayabiliriz. Visual Studio menüsünden “New > Web Site” yolu ile yeni bir proje (ASP.NET Empty Web Site) oluşturuyoruz. Projemize bir taneMasterPage ve bu Master sayfaya bağlı her bir işlem için bir tanede webformoluşturuyoruz. Örneğin ekle işlemi için “ekle.aspx” gibi.

Master sayfamızda tüm webformlara kolaylıkla ulaşabilmek için basitçe bir menü oluşturmamızda fayda var. Ayrıca tüm sayfalarımıza “using System.Data.SqlClient” direktifini eklemeyi unutmayalım.
Daha sonra Server Explorer panelinden yeni bir veritabanı oluşturup, bunun üzerinde yeni bir tablo oluşturalım. Tablo oluşturmak için aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz. Oluşturduğumuz tablonun üzerine sağ tıklayıp “Show Table Data” seçeneği ile tablomuzun içeriğini açıp örnek birkaç tane veri ekleyelim.



Artık Web.config dosyasını açıp bağlantı cümlemizi tanımlayabiliriz. Konu hakkında daha önce yayınladığımız Asp.net veritabanı bağlantısı makalemizde ayrıntılı bilgiler mevcut, burada sadece kullanacağımız kodları yazmamız yeterli olacak. Web.config dosyamıza ekleyeceğimiz bağlantı cümlemiz aşağıdaki gibi olacak.



Asp.net Veritabanı İşlemleri

Artık veritabanı işlemlerimizi gerçekleştirecek kodlamaları yapmaya hazırız. Öncelikle veritabanındaki kayıtları listeleyecek olan işlemi yapalım.

asp.net-veritabani-islemleri.png
Asp.net Veritabanı İşlemleri (Ekle, Sil, Güncelle, Bul, Listele)

Listele İşlemi

Listele işlemi için bir adet GridView nesnesine ihtiyacımız olacak. GridViewveritabanındaki kayıtları hızlı ve basitçe sayfalarımızda gösterebileceğimiz bir asp.net nesnesidir. ToolBox üzerinden Data başlığı altında yer alan GridView nesnemizi sayfamıza (örnek projemizde Default.aspx sayfasında olacak) sürükle-bırak yöntemi ile ekliyoruz. Daha sonra bu sayfamızın Page Load olayı içerisinde kodlamamızı yapacağız.



Bağlantımızı Web.config üzerinden çektiğimize dikkat edin. SqlCommand ile listelemek istediğimiz verilerin sorgusunu veritabanına gönderdik. Bu sorgumuzun sonucunda bize dönecek olan yanıtı tutacak olan nesnemizSqlDataReader. KomutumuzuExecuteReader ile çalıştırıp gelen yanıtı “listele” ismindeki SqlDataReader nesnemize aktardık. Son olarak veritabanından gelen verimizi GridView nesnemize veri kaynağı olarak tanımladık.
Bul İşlemi

Veritabanından arama yapmak, kayıtlar arasından istenilen kritere uygun olanı seçmek gibi işlemler listeleme işlemi ile benzer özelliklere sahiptir. Aradaki tek fark bulmak istediğimiz kayıt ile ilgili veritabanına parametre göndermemiz olacak. Önceki örnekte olduğu gibi sayfamıza (“bul.aspx”) bir adet GridView ekleyeceğiz. Ayrıca bir adetTextBox ile bir adet Button ekliyoruz. Bu kez kodlarımızı button kontrolünün click olayı içerisine yazacağız.
Senaryomuz şu şekilde, textbox içerisine yazdığımız ismi veritabanında (AdSoyad sütununda) arayacağız. Bunun için kodlamamızı button click olayı içerinde yapıp, gelen sonucu GridView üzerinde göstereceğiz.



Bunun için ilk satırda textbox içerisine girilen ismi tutacak bir değişken tanımladık.SqlCommand nesnemize WHERE şartı ile AdSoyad sutununda arama yapacağımızı ve bunu da “adsoyad” ismindeki parametre ile yapacağımızı belirttik. Bir alt satırda parametremizi yani textbox içine yazdığımız ismi gönderdik.
Ekle İşlemi

Veritabanına yeni bir kayıt eklemek için öncelikle ekleyeceğimiz kayıt ile ilgili bilgileri webform üzerinden almalıyız. Bunun için 4 adet (Adı, Numarası, Yaşı, Notu) textbox ve bir adet buttonu formumuza ekliyoruz. Ekleme işleminin sonucu ile ilgili bilgi vermek içinde bir adet Label ekliyoruz.


[/COLOR]
İlk 4 satırda textboxlar aracılığı ile girilen verileri değişkenlere aktardık. Değişkenlerimizin türlerinin tablomuzdaki veri türleri ile eşleştiğine dikkat edin. SqlCommand ile ekleyeceğimiz verileri ve parametrelerini tanımladık. Burada kullandığımızExecuteNonQuery() komutu, ekleme (Insert Into) komutumuzu çalıştıracak olanAdo.net nesnesidir.
Sil İşlemi

Asp.net ile veritabanından kayıt silme işlemi için formumuza birer adet textbox, button ve label kontrolleri ekliyoruz. Textbox üzerinden aldığımız numara ile veritabanından kayıt sileceğiz. Sonucu da label üzerinde göstereceğiz.


Güncelle İşlemi

Güncelleme işlemi için sayfamıza bir 2 adet textbox, 1 adet button ve 1 adet label kontrolü ekliyoruz. Senaryomuz numarası girilen öğrencinin notunu güncelleyecek şekilde olacak.

Güncelleme işlemi de bu kadardı. Silme ve güncelleme işlemlerinde dikkat etmeniz gereken bir konu var. Eğer T-SQL sorgunuzda WHERE şartı ile silinecek yada güncellenecek kaydı belirtmezseniz tablonuzdaki tüm kayıtlar silinir yada gönderdiğiniz yeni bilgi ile güncellenir.

addsl_a.png
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst