gittigidiyor

Dreambox 500s'in tum video cikis modlari ve baglanti sekilleri:

AKHİSAR LI

Aktif Üye
Katılım
25 Ağu 2011
Mesajlar
2,287
Tepkime puanı
64
Puanları
0
Yaş
59
Konum
Vatanın herhangi bir cennet köşesi


ALINTI: bado6100


Evet arkadaslar, sonunda net olarak cozume ulastim.

Gerci daha once yuran dostumla konustugum gibi cikislardaki voltajlari olcemedim ancak sonuclar kesin ve net. Bu noktadan sonra ulasacagimiz cozumlerin de net olacagini dusunuyorum.

Hemen Dreambox menumuzdeki 4 farkli baglanti seklini anlatmaya basliyorum:
Bu baglantilarin hepsi analogdur. Goruntu kalitesi en iyiden en kotuye su sekilde siralanir :

YPbPr > RGB > S-Video > CVBS

Gelelim aciklamalarina : (Aciklama sirasi ile goruntu kalitesi arasinda bir baglanti yoktur
smile.gif


1-) CVBS : Bu sinyal composite video olarak bilinir. Iki kablo ile tasinir. (1 ground ve 1 ana kablo). Asagida RCA tip kabloyu gorebilirsiniz. Cihazimizin arkasinda bir adet bu cikistan mevcuttur.

180pxcomposite3oh.jpg


2-) RGB : En bas agritmayan, en kolay baglanabilen ustelik en iyi goruntulerden birini veren baglanti cesididir. Red-Green-Blue, Bu aslinda bir renk modelidir, baglanti standarti degildir. Kirmizi, yesil ve mavi renklerin ustuste bindirilmesi ile olusan goruntu seklidir. 24 bit renk derinligine kadar gosterebilir o yuzden CVBS ile ayni kalitede gostermesi mumkun degildir
smile.gif

Komponent baglantidir.
RGB en yaygin olarak Scart connector ile tasinir. Scart uzerinden tasinabilmesi icin asagidaki Pinlerin bagli olmasi gerekir. Bu yuzdendur ki RGB baglanti icin 21 pinlik Scart kablosu istenir.

Not : 1,2,3,4,6 nolu pinler SES icindir.

image14zr.jpg


RGB goruntu elde edebilmek icin sunlar gerekir :

i- TV'nizin Scart girisinde RGB desteginin olmasi. Bir cok televizyonun scart girisinde RGB destegi vardir (Bazi model TV'lerde AV'a bir kez basildiginda ekranda AV yanmakta, ikinci kez AV tusuna basildiginda ise ekranda RGB yanmaktadir, yani RGB goruntu alabilmek icin AV'a iki kez basmak gerekebilir)

ii- Butun pinleri bagli (21 pin) Scart to Scart kablo.

iii- Dreambox'in AV menusunden RGB secenegi aktif hale getirilmelidir.

Soru : RGB baglantiyi Scart kablo ile yaptim ancak Dreambox'in menusunden CVBS ve RGB yi sirayla izlememe ragmen arada net bir fark goremiyorum?

Cevap : Televizyonunuz, Dream'in gonderdigi RGB sinyalini algilayamiyor.

Yuran arkadasimiz burada cok guzel aciklamis. Bu aciklamanin olusturdugu eksikligi ise burada gideriyoruz.

Eger siz de RGB ve CVBS arasinda fark goremiyorsaniz bu maalesef televizyonunuzun guzelliginden degil
smile.gif


3-) S-Video : Bu baglantida goruntu 4 kablo ile tasinir. 2'si renk icin diger ikisi de parlaklik icin. Parlaklik ve renk ayarlari ayri ayri kablolarla tasindigi icin sonuc CVBS'den kesinlikle daha iyidir. Bilinenin aksine composit baglanti degil, component baglanti cesididir o yuzden CVBS, Svideonun yaninda sönuk kalir
smile.gif


200pxsvideoconnector3ak.jpg


Svideo sinyali yukaridaki resimde gormus oldugunuz kablolar ile tasinabildigi gibi, Scart uzerinden de tasinabilmektedir.

Scart uzerinden S-video tasinabilmesi icin gerekli olan pinleri de yazalim :

Not : 1,2,3,4,6 nolu pinler SES icindir.

image25mf.jpg

smile.gif
Ozellikle 500 kullanan arkadaslar bu dediklerimi uygulayabilirler,
smile.gif


RGB sinyali alamiyorsaniz, hic olmazsa S-Video ile ugrasin derim. Peki bunun icin neler gerekli ?

i-) 2 adet Scart to 3 Cinch+ Svideo adaptor. Bu da nedir dediginizi duyar gibiyim hemen resim ekleyelim
smile.gif


hama31av.jpg


Piyasada 1.5 milyona dandikleri mevcut, onlardan denedim ancak Svideo baglantilari duzgun yapilmamis. O yuzden svideosu calismadi. Teknosa'da ozellikle hama marka olanlarindan almanizi tavsiye ederim.

ii-) 1 adet 2 RCA to 2 RCA kablo. Bunu ses icin kullanicaz. Orta kalite birsey yeterli.

smallhrcacables2to24xa.jpg


iii) Svideo - Svideo kablosu. Malum... Video goruntusu tasiyacagi icin kaliteli bir sey olmasi onerilir.

svideo5ld.jpg


Sanirim gerisini yazmaya gerek yok.

a) birinci maddedeki adaptorlerin S-Video kisimlarina S-Video kablonuzu baglayin.

b) ikinci maddedeki ses kablosunu da her iki adaptore baglayin.

c) Adaptorun birini Dreambox'in scartina takin. Bunun switchini output yapin. Diger adaptoru ise TV'nin scartina takin ve onun switchini input yapin.

d) Dream'in menusunden AV ayarini S-Video'ya getirin.

Iste size S-Video kalitesinde dreambox goruntusu, fark bariz degil mi ? (test edildi, ok 2.3.2006)

Not: Eger TV'nizin Direkt S-video girisi varsa direkt oraya baglamanizin daha makul olacagini sanirim soylememe gerek yok. Ancak bu giris genelde TV'lerin yaninda oluyor o yuzden kablo gozukmesini istemiyorsaniz arkadaki scarta da baglayabilirsiniz.

Elbette bir yontem daha var.

21 pinli Scart to scart kablosu ile de Svideo Sinyalini tasiyabilirsiniz; ancak durumunuz asagidaki kosullara uysa bile bu her zaman ise yaramayabilir.

i-) Tek scartli televizyonlarda hem rgb hem de svideo sinyali ayni AV'a baglanacagi icin, TV'nin menusunde Scart ayarlari gibi bir yer varsa, ordaki ayari RGB degil de AV'a getirmek (SVHS diye de geciyor bazen)

ii) Eger tek scartli televizyonunuzda boyle bir ayar yoksa AV tusuna iki kez basmayi deneyin. Bazi tek scartli TV'lerde, AV'a bir kez basinca AV, ikinci kez basinca RGB gozukuyor OSD'de. Bu tarz bi tv varsa elbette AV modunda goruntu alinmasi gerekir.

iii) Cift scartli TV'lerde AV1 RGB oldugu icin baglanti AV2 ile saglanmalidir. Ilk maddede belirttigim Scart ayarlarinin olup olmadigi kontrol edilmelidir.

iv) Bazi marka cift scartli TV'lerde, AV'a bir kez basilir EXT1 gelir. Birkez daha basildiginda EXT2 gelir. Bir kez daha basildiginda SVHS yazar. Iste bu modda iken EXT2 ye (yani Av2 scartina) bagladiginizda Svideo'nun keyfini yasarsiniz (test edildi, ok 2.3.2006)

4-) Ypbpr :

Onemli not : YPbPr aslinda progressive scan verebilen analog component baglantidir. Dreambox progressive cikis vermemesine ragmen menude Ypbpr gozuktugu icin o sekilde yazilmistir, aslinda bu baglanti cesidi YUV'dur. Bir de YCbCr vardir ki o dijital komponent cikistir konumuzla ilgisi yoktur
smile.gif


Dreambox'in sunabildigi en iyi/kaliteli baglanti sekillerinden biridir. Bu baglantiyi kullanabilmeniz icin, component girisi destekleyen bir TV'nizin olmasi ya da eger projeksiyon cihazi kullaniyorsaniz, VGA IN portunda component video desteginin olmasi gerekmektedir.

component4oe.jpg


TV'nizin arkasinda boyle bir giris varsa ne mutlu size, hic durmayin hemen bir adet Scart to Component kablo edinin, tabi bulabilirseniz
smile.gif


Bazi TV'ler, scart uzerinden de component sinyalini kabul edebilir. Boyle bir durumda asagidaki gibi bir aparat isinizi gorur, tabi bulabilirseniz
smile.gif


hamasuper3rc.gif


Gelelim projeksiyona,

pro7lt.jpg


Eger projeksiyon cihazinizin arkasinda yukaridaki gibi bir giris varsa ve teknik ozelliklerinde soyle bir ifade geciyorsa, YPbPr tam size gore...

video9rz.jpg


Component baglantida, Scart cikisindaki 5,7,9,11,13 ve 15 nolu pinler kullaniliyor.

Dikkat edilirse, bu baglanti seklinde composit video pinleri kullanilmadigi icin, Dreambox'in menusunde AV cikis ayari YPbPr yapildiginda, hem scarttan (ypbpr) hem de RCA cikisindan (composit) ayri ayri kaliteli cikis alinabilmektedir.

Aranizda Scart to VGA ya da Scart to 3 RCA (component) kablo yapmak isteyen olursa yardimci olurum. Projeksiyon icin 15 metrelik Scart to VGA kablosunu kendim yaptim. Ancak pinleri ve renkleri bir dostum soyledi
smile.gif

Sagolsun burdan bi kez daha tesekkurler...
================================================== =======

Gelelim bu baglantilari nasil idare edecegimize...

Arkadaslar, RGB baglantiyi incelerseniz 19 ve 20 nolu pinlerin composit video icin ayrilmis oldugunu gorebilirsiniz. Dolayisiyla ayni anda RGB ve Composit videoyu kullanamama nedenimiz temel olarak bu.

Projeksiyon cihazimi, YPbPr ile Dreambox'a baglamayi basardim. Yani scart projeksiyon cihazina gitti. Bana kaldi RCA ve bu RCA'yi baglamam gereken :

1-) TV
2-) DVD kaydedici
3-) Kablosuz goruntu aktarici.

RCA cikisini cogaltayim dedim, goruntu ilk cogaltmamda her iki ekranda da karardi. Demek ki ben daha once hem Scart (Rgb) hem de RCA yi ayni anda bagladigimda RCA daki goruntu karariyor diye bas bas bagirmamin nedeni buymus. Yani RCA cikisi daha dogrusu bu cihazin composit video cikisi, cogaltmaya gelmiyor, hemen bozuluyor
smiles10.gif


Hele ki 2 ye boldugum goruntuyu bir de 3 e boldum, goruntu iyice karardi
smile.gif


Aslinda cozumu var gozukuyor ama hem kesin degil, hem pahali...

Ben de boyle bir cozum urettim. Manuel, ancak ucuz
smile.gif
(7 ytl'ye aldim)

Yok ben usengec biriyim, bunun otomatigi yok mu derseniz var, buyrun.

9991bx.jpg


Resimde de goreceginiz uzere hangi baglanti o an isime geliyorsa anahtari kaydirmam yeterli oluyor.

Simdilik bu kadar. Hepinize CAM gibi netlikle Dream'li gunler dilerim.
smile.gif

__________________
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst