gittigidiyor

Ekran hataları ve sebepleri

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2] [/h][h=2]EKRANLARDA YAŞANAN HATALAR VE SEBEPLERİ[/h]Kullandığımız elektronik cihazların hemen hemen hepsinde bulunan ve cihaz ile iletişime geçmemizi sağlayan ekranlarda diğer tüm cihazlar gibi bazı hatalar yapabiliyor.Teknolojinin gelişmesiyle birlikte daha aza inen arızalar ve hataların bir kısmı aslında tamamen kullanıcı kaynaklı.
Elektrik alt yapısı
Bunlardan en başta geleni elektrik alt yapısı. Kullandığınız cihazın topraklama hattı olmayan bir pirize bağlanması ekranda tirteme ile sonuçlanabiliyor.Bir çok kullanıcı ekranın arızalı olduğunu düşünüp satıcı ile irtibata geçiyor , eğer satıcı bu konuda uzman bir personel yönlendiremezse ekran sağlam olduğu halde kontrole alınabiliyor. Bu da hem zaman kaybı hemde daha yeni alınmış bir cihazdan soğumamıza sebep olabiliyor.Elektronik cihazların kusursuz olarak çalışması için gerekli toprak voltajı 1,5 voltu geçmemeli.Eğer toprak voltajınız 1,5 volttan yüksek ise cihazlarınız tahtid altında.
Kalitesiz kablo seçimi.
Ekranlardaki hataların bir diğeri de yanlış ve kalitesiz kablo seçimi.Teknoloji ile birlikte gelişen çözünürlük oranları dolayısıyla donanımlarında daha kaliteli olmasını gerekli hale getiriyor.Bir çok kullanıcı “ne olacak kablo işte” diyerek sıradan ucuz kablolar alıyor. Ucuz ve kalitesiz kabloların içerisinde bulunan altın ve bakır oranı kaliteli kablolara oranla daha düşük olduğu için kabloda harmoniklerin oluşmasını sebep olur.Bu harmonikler ekranınızda anlamsız titremeler ve gölgelendirmeler şeklinde görülebilir.Bütün kontrolleri yaptıysanız ve hala ekranda dalgalanma veya gölgelenme varsa kabloyu kaliteli bir kablo ile değiştirip denemeniz tavsiye edilir.
Yanlış çözünürlük seçimi
Hataların bir diğer sebebi ise yanlış çözünürlük seçimi , genellikle pc için geçerli olan bu hata artık smart tv ler içinde geçerli.Pahalı bir cihaz alıyorsunuz ve ekranı sizi tatmin etmiyor.Bu huzursuzluk sizi cihazı kullanmaktan soğutabilir,bunun sebebi sizde olabilirsiniz. İzlediğiniz görüntünün ya da oyunun hangi çözünürlük ayarında net olacağını araştırmalısınız eğer tasarlanan çözünürlüğün dışında bir çözünürlükte izlemeye çalışırsanız görüntü blur yani bulanık veya çok pixelli görünebilir.
Görüş mesafesi
Dİğer bir hata ise görüş mesafesi.Cihazınızın ekranı ne kadar büyükse izleme mesafesi okadar uzak olmalı.Bİr çok kullanıcı büyük ekranlara sahip cihazlara bakarak sağlık sorunu yaşamakta veya ekranın çok titrek çalıştığını iddaa etmektedir. Ekran ile aranız olması gereken mesafe hesabını aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.Eğer pahalı ve büyük bir ekrana sahip televizyonunuz varsa bu hesaplamayı yaparak televizyonunuzun tam izleme mesafesini hesaplayarak maximum görüntü kalitesini yakalayabilirsiniz.
En yakın izleme mesafesi, en yakın izleyicinin ekrana olan uzaklığı, hipotenüs hesabıyla bulunur.
Hipotenüs hesabı pisagor teorisi ile aşağıdaki şekilde hsaplanır:
H² = L² + A²

H: İzleme mesafesi
L: Yerden ekrana olan mesafe
H: Ekranın yerden olan yüksekliği

Örneğin, yerden 12m yüksekte ve ekrana 5m mesafede bir kişinin izleme mesafesi aşağıdaki şekilde hesaplanır:
H² = 5² + 12² ? H² = 25 + 144 ? H² = 169 ? H = ?169 ? 13m

Pixel hataları
Hatalar bunlarla bitmiyor.Çok sık karşılaşılan pixel hataları ekranlarda olmaması arzu edilen hatalardan biri.Pixel hatalarının bir kısmı üretici tarafından kabul edilebilir.Örneğin ekranınızda 2 pixel hatası normal karşılanır ama bu sayı 5 e yükseldiyse cihazınızın acil teknik müdahale görmesi gerekmektedir.
Pixel hatalarının sepeplerinden en önemlileri darp tır.Ekran üzerine uygulanan baskı sarsılma ve darp ekranda pixel hatalarına sebep olabilir.Diğer bir sebeb ise üretim hatasıdır ki bu kullanıcı ile ilgili değildir.
Pixel hataları 3 şekilde oluşabilir.Bunlardan birtanesi ölü pixeldir.Eğer ekranınızda siyah veya beyaz bir nokta varsa bu ölü pixeldir.Diğeri ise saplanmış pixeldir eğer ekranınızda mavi,yeşil,kırmızı reklerden herhangi birine ait pixel varsa bu saplanmış pixeldir.Sonuncusu ise sarhoş pixeldir.Eğer ekranınızdaki pixel hatasının rengi değişiyorsa bu sarhoş pixel olarak tanımlanır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst