gittigidiyor

Ekran Kartı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ekran kartı, ekran kartı nedir, ekran kartı alırken...




Ekran kartları bildiğiniz gibi bilgisayarda işlenen tüm verileri monitöre aktarmak için binlerce renk ve noktalar (piksel) şeklinde monitöre aktaran donanımdır.
Standart bir kullanıcı iseniz yani grafik programları ve oyun oynamayan biri iseniz basit bir ekran kartı bile işinizi çok rahat görür.
Ama oyun tutkunu iseniz özellikle 3 boyutlu ve çok fazla detay olan oyunlarda ve 100 ekran veya üzeri boyutta bir tv nizde full hd filmleri donmalar yaşamadan akıcı bir şekilde izlemek istiyorsanız ekran kartınız yetmediğinde görüntüde donmalar ve takılmalar olacaktır.

Bunlarla başa çıkabilmek filmi akıcı izlemek ve oyunu hiç donma ve takılmalar olmadan oynayabilmek için güçlü bir ekran kartınızın olması gerekir.

Öncelikla alacağınız ekran kartının anakartınız ile uyumlu olması gerekir. Anakartlardaki ekran kartı yuvaları ya AGP ya daPCI-Express tir. Yeni nesil anakartlarda ekran kartı yuvaları pci-ex tir. Ve artık agp slotlu anakart üretimi nerdeyse durmuştur. Anakartınız çok eski değilse büyük ihtimal pci-ex tir.



Alacağınız ekran kartının grafik işlemci hızının yüksek olmasına dikkat edin. Çünkü grafik işlemciler tüm renkleri ve çözünürlüğü kontrol eden kısımdır.
Kullanıcıların çoğunun ekran kartları hakkında yanıldığı noktalardan biri ise ekran kartının bellek miktarıdır.Bu kullanıcılar ne kadar bellek o kadar kalite ve performans olduğunu sanırlar ana öyle değildir.

Bellek miktarı daha çok monitör veya tv boyutu ile alakalıdır ve grafik işlemcinin renk çözümleme ve işlenmesini yaptığı yerdir.

Tv boyutu için şöyle örnek vereyim:
Diyelim ki 72 ekran ve 102 ekran iki tv niz vardır.
Hangisinde nokta sayısı fazla? Tabi ki 102 ekran olanda nokta sayısı daha fazladır.
İşte bellek burda devreye girer. Yani her noktadaki görüntü için bellek de bir alan gerekir. Yani her nokta bellekte yer kaplar.
Dolayısıyla 102 ekran gibi büyük bir tv niz veya 22 inç gibi bir monitörünüz var ise tavsiyem 1 gb bellekli bir ekran kartı almanızdır.
Ekran kartının bellek tipinin (ddr,ddr2,ddr3,ddr4,ddr5) yüksek olmasına dikkat edin.
Çünkü bellek tipinden de anlaşılacaği gibi ddr5 bir ekran kartında veri hızı ddr3 bir ekran kartından çok daha hızlıdır. Dolayısıyla akıcı ve yüksek çözünürlüklü bir oyun için ekran kartı bellek hızının da yüksek olması gerekir.

Ekran kartı piyasasında en çok tanınan iki isim vardır. Biri NVİDİA diğeri ise ATİ (yeni adıyla AMD) dir.Bu iki üreticinin de onlarca model ekran kartı vardır.
Aşağıda bu üreticilerin hangi model ekran kartıları ne amaçlarla kullanılabilir biraz anlatacağım...

Counter strike, pes2012, fifa2012, call of duty 2-3 ve hd filmleriniz için
Nvidia firmasının 9500GT, GT430 GT520 gibi modelleri işinizi görür.
Amd firmasının HD4650, HD4670, HD5570, HD6570 gibi modelleri işinizi görür.

En çok bilinen oyunlardan Crysis 2, GTA IV, Cod Moden Warfare, Cod Black Ops, Assassin's Creed ve Formula ve Dirt gibi oyunları yüksek çözünürlükte ve akıcı biR şekilde oynamak için:
Amd firmasından en az HD4850, HD4870, HD5670, HD6670 gibi bir model almaı-nız gerekir.
Nvidia firmasından ise 9800GT, GTS250, GT440, GTS450 vb. bir model almanız gerekir.


Bildiğiniz gibi her yıl yeni oyunlar çıkmakta ve ekran kartları yetersiz kalmaktadır.
Eğer 4-5 yıl boyunca istediğiniz tüm oyunları full detay ve yüksek çözünürlükte oynamak istiyorsanız:
Nvidia dan:
GTX 4.. serisi (ör>GTX 480)
GTX 5.. serisi (ör>GTX560, GTX590)
Amd firmasından ise
HD 5000 serisi( ör>HD 5850, HD5870)
HD 6000 serisi( ör>HD 6850, HD6870) vb. bir üst model almanız gerekir.


Tabi üst düzel ekran kartları için 550-600 watt veya daha yüksek güçte bir güç kaynağınızın da olması gerekir. Tabi üst düzey ekran kartlarının fiyatlarının cep yaktığını da söylemek gerek...

Eğer bütçeniz fazla değil ve yukarıdaki oyunlar gibi oyunları yüksek kalite olmasa da orta düzeyde de oynarım yeter ki akıcı olsun diyorsanız size hd 5670, hd 4850, 9800 gt, gts 250 gibi orta düzey ekran kartlarından almanızı tavsiye ederim.
Ve alacağınız ekran kartının belleğinin de en az ddr3 olmasına dikkat edin.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]Asus, Nvidia Pascal mimarili Republic Of Gamers Strix GeForce GTX 1080 modelini resmen duyurdu.[/h]Nvidia’nın, 6 Mayıs’ta GeForce GTX 1080’i duyurmasıyla birlikte iş ortakları da harekete geçti. Son olarak Asus, Rebuplic Strix GeForce GTX 1080’in duyurusunu yaptı. Yüksek oyun performansı, sanal gerçeklik ve soğutma sistemiyle dikkat çeken yeni ekran kartının teknik ayrıntıları şöyle:

  • 8 GB GDDR5X bellek
  • OC modunda 1936 MHz hız
  • PCI Express 3.0 bağlantısı
  • OpenGL 4.5 desteği
  • 256-bit bellek arabirimi
  • DVI-D görüntü çıkışı
  • 2 x HDMI 2.0 görüntü çıkışı
  • DisplayPort 1.4 görüntü çıkışı
ASUS FanConnect ile DirectCU III soğutma sistemlerinin kullanıldığı yeni grafik kartının referans tasarımlara göre soğutmada %30 daha yüksek performans sergilediği belirtiliyor. Ayrıca GPU Tweak II masaüstü yazılımı da yeni ekran kartına özel olarak optimize edilmiş.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst