gittigidiyor

Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ekran-Kart%C4%B1-Nas%C4%B1l-De%C4%9Fi%C5%9Ftirilir.jpg


Bilgisayarlarımızda kullandığımız ekran kartlarının nasıl çıkarılacağını, ekran kartını nasıl takacağınızı ve ekran kartlarını değiştirirken nelere dikkat etmeniz gerektiğini Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir? konumuzda anlatıyoruz.
İyi bir oyun platformu yaratmak için PC’nizin teknolojik ve performans açısından yüksek değerde bileşenlere sahip olması ve bu bileşenlerin birbirleriyle uyumu çok önemli. Ezbere PC yükseltmeye çalışmak genellikle performans açısından hüsranla sonuçlanabiliyor. Bu hassas durumu biraz olsun aydınlatabilmek ve PC yükseltme konusunda bir fikir verebilmek adına kısa ve öz bir rehbere ihtiyacımız var.
Ekran Kartı Nasıl Değiştirilir?

PC yükseltmeleri ne zaman yapılmalı, nasıl yapılmalı ya da şu andaki PC’niz gerçekten yükseltilmeli mi? Bunlar oldukça görece konular. PC’de oyun oynayabilmek, hele ki son çıkan oyunları tecrübe edebilmek çok önemli. Ancak unutmamak gereken bir konu var PC bir hobi olduğunda oldukça cüzdanı yoran bir uğraş haline gelebiliyor.
Neyin ne zaman yükseltileceğini bilmek hem ekonomik hem de uzun vadede oldukça kararlı bir sistem yaratmanıza yardımcı olacak. Ekran kartlarından başlayalım…

Grafik Kartları ve yükseltme ipuçları
‘GPU olmazsa oyunun ne anlamı olacak ki?’ diyenler için birkaç önerimiz olacak. Özellikle bir oyun PC’si yükseltilecekse ilk olarak ekran kartı sorgulanmaya başlanır. Bu klasik bir dürtü olsa gerek. Peki, bir grafik kartını ne zaman değiştirmeliyiz?
Bunu Nvidia ve AMD’ye sorarsanız ‘hemen, şimdi, hadi’ cevabı alırdınız. Sonuç olarak pazarı türlü çeşit ekran kartına boğan iki önemli üretici. Bekle diyecek halleri yok. Bazılarımız 30fps ile oyun oynamayı yeterli bulurken, diğerlerimiz 60 fps için kıvranıyoruz.
AMD Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?
NVidia Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?
Bir ekran kartının ne yaparsanız yapın, fps değerleri düşmeye başladığında onun değişme zamanı geldiğini anlıyoruz değil mi? Aşırtma (overclock) işe yaramazsa bu durum daha da kaçınılmaz oluyor.
640x360xgrafik_kartlari_1_jpg_pagespeed_ic_ex_Ir5.jpg

Multi-GPU nedir nasıl kurulur
ATX standartalarında bir kasanız varsa PCI slotlarının 2 adet olduğunu fark etmişsinizdir. Bu slotlara aynı özelliklere sahip iki ekran kartı takmanıza olanak veren bir durumdur. Multi-GPU oyun zevkini artırdığı kadar CPU üzerinden de yük kaldırır ancak 800 Watt’tan daha yüksek bir güç kaynağı ihtiyacı duyabilir. Bu durum bütçenizi sarsabilir. Bu yüzden eğer PC yükseltmek için çok büyük bir bütçeniz yoksa multi-GPU işine hiç girmeyin.
Ancak multi-GPU’nun sırrı şurada bir Asus GTX 780 ile EVGA GTX 780’i bir arada kullanabilirsiniz ancak dikkat etmeniz gereken ikisi de 3GB of VRAM’e sahip olmalılar. NVIDIA’nın multi GPU sistemine SLI, AMD’ninkine de CrossFire adı verilmiş. Her hangi bir ana kart üzerinde bu konfigürasyonlara gidilebilir. Ama dediğimiz gibi tamamen bütçe önemli.
640x360xgrafik_kartlari_2_jpg_pagespeed_ic_w_PXBl.jpg

PCIe slotların tanımı ve kategorileri

PCI (Peripheral Component Interconnect) slotlar, PC’nin ekran kartı ile iletişiminde çok önemli bir rol oynuyorlardı. Yeni bir protokol olan PCI Express (PCIe) ise daha fazla bant genişliği ve güncel işletim sistemleriyle uyumluluk sağlamasını hızlandırdı. Bir x16 PCIe slotu 6.4GB/sn olan çift yönlü muazzam bir trafiği kontrol edebilir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst