gittigidiyor

En Çok Kullanılan Mac OS X İpuçları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
New-macbook-2015-hands-on-review-2-e1432752856202.jpg


Mac OS X, Apple tarafından sunulan ve kısa yollarıyla kullanıcının zamandan tasarruf ederek daha iyi bir deneyim yaşamasını sağlayan işletim sistemidir. Oldukça yaygın kullanımı ile dünya üzerinde sayılı bir işletim sistemi olmasının yanı sıra Apple gibi bir dünya devi tarafından geliştiriliyor olması başlı başına bir etkendir. Bu yazımızda size kolaylık sunacak ve daha iyi bir OS X deneyiminin kapılarını aralayacak olan en sık kullanılan Mac OS X ipuçlarını derledik.
Bildirimlerden Kurtulun

Takvim, Mail gibi uygulamaların bildirimleri çoğu zaman hayatımızı kurtararak bize bazı şeylerden haberdar ediyor. Fakat her zaman aynı pozitif düşünceyi vermiyor. Çoğu zaman insanın canını sıkan bildirimler olabiliyor. Böyle durumlarda tercihler kısmından bunların ayarlarını tek tek değiştirmek mi? Bu olası durumdan daha sıkıcı gibi gözüküyor. Fakat Apple bizi düşünerek Trackpad üzerinden bir gizli kombinasyon koymuş. Trackpad ile bir sayfada yukarı gidiyormuşçasına aşağı doğru iki parmağınızı kaydırdığınızda bir tercih ekranı çıkacak. Burada rahatsız etmeyin seçeneğini seçerek iPhone cihazınızda bildirimleri kapattığınız gibi kapatmanız mümkün.
Çöp Kutusu Boşaltmak

Çöp kutunuzu içine girerek boşaltmak yerine Dock üzerinden Ctrl + çöpü boşalt seçeneğine tıklayarak boşaltabilirsiniz. Herkesin bilmediği bir işlevsel kısa yol.
Finder Donuyor mu?

Finder uygulaması sürekli donuyor, hata veriyor ve çalışmanız yarım mı kalıyor? Dock üzerinden Finder’a tıklayarak Ctrl + Option bastığınız zaman yeniden başlat seçeneği gelecek. Finder yeniden başladığında sorunlarınız ortadan kalkacak.
Hızlı Çıkış

Kapatmak istediğiniz zaman Apple menüsünü açtığınızda Option basmanız hızlı bir çıkış menüsüne aktarılarak tüm çalışmalarınızın kaydedilmesini sağlıyor. Böylece bilgisayarınızı kapatmak istediğinize emin misiniz kısmını atlamış oluyorsunuz.
Uygulamaları Zorla Kapatmak

Normalde shift tuşu ile seçeceğiniz uygulamayı kapanmaya zorlamak için gerekli kod kullanılır. Bunu seçmek sizin elinizdedir. Direk Apple menüsünde shift kullanımı seçilen uygulamayı direk zorla kapat komutuyla sonlandırır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
MacBook.jpg


Bir Mac sahibiyseniz ne kadar pratik ve kolay bir kullanım sunulduğunu bilirsiniz. Fakat buna rağmen Apple kullanıcı için düşünülmüş birçok detayı kullanıcının keşfetmesi için gizli bırakır. Mac kullanımında uzman olabilmek içinse bilmeniz gereken 5 temel ipucu bulunuyor. Bu listemizi benimseyerek profesyonel bir Mac kullanımının başlangıç rotasını öğrenebilirsiniz.
Uygulamaları Spotlight Kullanarak Çalıştırmak
Uygulamaları Mac üzerinde çalışmak için Launchpad gibi sistemler kolaylık sağlayabilir. Bunlar Mac kullanıcıları için yaratılmış özel sistemlerdir. Fakat profesyonel anlamda bir Mac kullanıcısı uygulamayı çalıştırmak için saniyeyi yeterli görür. Command + boşluk tuşuyla açacağı Spotlight satırına açacağı uygulamanın birkaç harfini yazması uygulamanın belirmesine yeterli olacaktır. Seçerek uygulamayı açmak saniyeler sürer.

Uygulama Açıkken Masaüstünü Görmek Çok Basit
Uygulama açıkken masaüstünü göremeyenler için ilk öneri Command + F3 olacak. Fakat bu yöntemde Mac için profesyonellere uygun bir yöntem değil. Uzman bir Mac kullanıcısı masaüstünü görmek için ufak bir parmak hareketi kullanır. Trackpad üzerinde başparmağımız ve 3 parmağımızı koyarak açalım ve karşımızda beliren masaüstüne merhaba diyelim. Tekrar geri dönmek için parmaklarımızı eski yönüne doğru hareket ettirmemiz yeterli olacak.

Dosyaları Açmadan Bakmak
Mac üzerinde uzmanlar tarafından en sık kullanılan yöntemdir. Dosyaları açmadan göz atmanın yolu boşluk tuşundan geçer. Space tuşuna basarak var olan resim, Excel, World, sunum, müzik ve video içeriklerini açmayla uğraşmadan ve zaman kaybetmeden görebilirsiniz. Quick Look adı verilen özellik Mac uzmanı olmanın başlıca etkenlerinden biri.

Mission Control kullanmak
Mac çok derin bir dosya sistemine sahiptir. Bazen klasörler ve uygulamalar arasında kaybolduğunuzu hissedebilirsiniz. Fakat uzman bir Mac kullanıcısı Mission Control ile bu sorunun üstesinden gelmektedir.

Menü Seçenekleri Gözünüze Az Mı Geldi?
Mac için dosyalarda yer alan menü çubuğunda işlevsel öğelerin hepsine yer verilmiş. Fakat gizlenmiş bazı işlemleri görebilmek tamamen sizin elinizde. Mac ile uzman bir kullanım için kullanacağınız bir takım kısa yol tuşları sizi başka sürpriz menülere yönlendirebilir. Kullanacağınız tuşlar shift, command, option (alt), control tuşlarıdır
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Mac101 Klavye Kısa Yolları
Apple-Macbook-5.jpg

Mac101 klavye kısa yolları oldukça zengin bir içeriğe sahip. Son derece geniş bir kısa yol yelpazesiyle bize kolaylık sunduğunu belirtmeliyiz. Mac101 en çok kullanılan klavye kısa yollarını sizler için bir araya getirdik.
Aşağıda vereceğimiz tuş kombinasyonlarıyla işlemleri çok kısa bir sürede yapabilme şansınız var. Bu işlemler için kullanacağınız tuşlar genel harfler dışında Command, Control, Shift, Function ve Option tuşlarıdır.
Command + X : Kes
Command + C : Kopyala
Command + V : Yapıştır
Command + İ : Hakkında bilgi al
Command + W : Pencereyi kapat
Command + A : Hepsini seç
Command + Tab : Pencere değiştir
Command + S : Kaydet
Command + Boşluk : Spotlight komut satırı

Bu kısa yollar çoğumuzun bildiği ve en sık kullanılan tuş kombinasyonlarıdır. Bunlar dışında diğer kısa yollar ile ne kadar kolay işlem yapabileceğimize birlikte göz atalım.
Boşluk : Hızlı ön izleme
Command + Z : Geri al
Shift + Command + Z : Yinele
Option + Command + Eject : Uyku modu
Option + Command + D : Dock’ı göster ya da gizle
Option + Command + W : Tüm pencereleri kapat
Command + T : Yeni sekme açmak
Command + M : Sayfayı küçültmek
Command + Q : Uygulamayı sonlandırmak

Tüm bu kısa yollar hayatınızı kolaylaştırmak için Apple tarafından geliştirilmiş olan detaylardır. Mac101 en sık kullanılan klavye kısa yollarını sizler için toparladık. Bu şekilde daha kolay ve daha verimli çalışmanız kesinlikle mümkün olacak.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst