gittigidiyor

Evinizdeki Wi-Fi Bağlantısını Korumak için 7 Altın Tavsiye

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
evinizdeki-wi-fi-baglantisini-korumak-icin-altin-degerinde-7-tavsiye_640x360.jpg

Evinizde bulunan Wi-Fi bağlantısını güvenli bir hale getirmek için almanız gereken birtakım önlemler bulunuyor. Bu konuya gereken önemi vermediğinizde karşılaşabileceğiniz sorunlar da gerçekten şok etkisi yaratabilecek türden. Biz de bu makalemizde evinizdeki Wi-Fi bağlantısını korumak için altın değerindeki 7 tavsiyeyi sizlere anlatıyoruz.
Birkaç yıl önce modem kurulumu yapmak standart ev kullanıcıları için oldukça zor ve zahmetli bir işlemdi. Bunu kolaylaştırmak isteyen internet servis sağlayıcıları ve modem üreticileri de “hızlı kurulum” yöntemini çıkardılar. Hızlı kurulum, her ne kadar faydalı bir özellik olsa da çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Ağınıza sızmayı başaran kötü niyetli kişiler, tüm bilgilerinizi ele geçirerek sizi oldukça zor bir duruma sokabilir. Bunun yanında, kişisel bilgilerinizin açığa çıkması da hiç hoş olmaz diye düşünüyorum. Bu tür sorunları yaşamak istemiyorsanız, aşağıda sıraladığımız tavsiyeleri incelemeye başlayabilirsiniz.
[h=2]1. Hızlı kurulumdan uzak durun[/h]Hızlı kurulumu kullandığınızda birkaç tıkla modeminizin ayarlarını otomatik olarak yapabilir ve kolayca internete bağlanabilirsiniz. Her ne kadar kulağa hoş gibi görünse de uzak durmanız gereken ilk konulardan biri bu diyebiliriz. Eğer modeminiz üzerinde tam anlamıyla hakim olmak istiyorsanız, giriş bilgilerinizi bilmeniz gerekiyor.
[h=2]2. Modeminizin ismini değiştirin[/h]Bunun güvenlikle ne alakası var? diyebilirsiniz. Aslında bu işlem ağınızı daha güvenli yapmıyor. Bazı durumlarda sizi zor durumdan kurtarabilecek olan bir işlem olarak görebilirsiniz. Örnekle açıklayacak olursak; modeminize bağlanırken ya da evinize gelen bir misafirinize bağlantı için yardımcı olurken MODEMADI12345 ismini ya da Şifre-aB2cD4e5 gibi bir şifreyi hatırlamanız zor olacağından, modeme yeni bir isim vermeyi düşünebilirsiniz.
modem-1.jpg

[h=2]3. Modem giriş bilgilerini mutlaka değiştirin[/h]Modem üreticileri genellikle varsayılan olarak aynı kullanıcı adı ve parola kullanıyorlar. İnternette küçük bir araştırma yaparak bu bilgileri kolaylıkla bulabilirsiniz. Örneğin; kullanıcı adı olarak admin, parola olarak da admin, 12345678 ya da internet servis sağlayıcısı adı gibi bilgileri kullanabiliyorlar. Bunlara ulaşmak oldukça kolay olduğundan, modem arayüzüne giriş bilgilerinizin sadece sizin bileceğiniz şekilde olması gerçekten önemli. Güçlü bir parola oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki uygulamalardan birini deneyebilirsiniz.
[h=2]4. Modem arayüzüne internetten erişiliyor mu? Kontrol edin![/h]Bazı modemler genellikle internet üzerinden erişiliyor ve değiştirilebilir olabiliyor. Bazen bu özellik işinize yarayabilir ancak çok güvenli olduğunu söyleyemeyeceğim. Bu özellik eğer işinize yaramıyorsa, yani kullanmıyorsanız devre dışı bırakmanız yerinde bir karar olacaktır. Bu ayarı devre dışı bırakmak için, modemin marka ve modeline göre değişkenlik göstermekle birlikte “Yönetim Ayarları” gibi bir menüden ulaşabilirsiniz.
[h=2]5. Güçlü bir şifre ve güvenilir bir şifreleme protokolü kullanın[/h]İşte en önemli bölüme geldik. 3. Adımda uyguladığımız işlemle birlikte modem ayarlarını korumaya almıştık. Şimdi de ağımızı korumaya almamız gerekiyor. Başkalarının internetinizi kullanmasını istemiyorsanız parola kullanmanız şart. Bunun yanında, güçlü bir şifre belirlemek ve güvenilir bir şifreleme protokolü kullanmak da büyük önem arz ediyor. Modem arayüzünüzün Kablosuz ya da Wi-Fi kategorisi altında bulunan parola değiştirme bölümünden kırılması zor bir parola yazmanızı tavsiye ediyorum. Şifreleme protokolü olarak da WPA2 protokolünü seçebilirsiniz. WEP protokolünükullanmaktan olabildiğince uzak durmanızda fayda var, zira birkaç dakikalık bir işlemle parolanız kolayca kırılabilecektir. WPA2 protokolüyle bir şifre belirlerken de küçük harf, büyük harf, rakam ve özel karakterlerin hepsini kullanmaya gayret edebilirsiniz.
modem-2.jpg

[h=2]6. İnternet ağınızı yabancılardan koruyun[/h]Modeminiz misafir ağını destekliyorsa, kendi internetinizin parolasını kimseye vermenize gerek kalmadan ağınızı misafirlerinizle paylaşabilirsiniz. “İnternetim – MİSAFİR” şeklinde oluşturacağınız misafir ağına yine güçlü bir parola atayabilirsiniz.
[h=2]7. Cihazlarınızı yabancılardan koruyun[/h]Bilgisayar, telefon, tablet, akıllı televizyon yani internet ağınıza bağlayarak kullandığınız tüm cihazlarınızı da güçlü bir parolayla korumalısınız ve parolanızı kimseyle paylaşmamalısınız. Bunun yanında, tüm cihazlarınızda güçlü bir güvenlik yazılımı kullanmanızı ve yazılımlarınızı güncel tutmanızı öneriyoruz. Antivirüs programları bölümü kategorimizi inceleyebilirsiniz.
İndir

Random Password GeneratorParola Oluşturma Programı


İndir

Advanced Password GeneratorRastgele Şifre Üretme Programı


İndir

SubPasswordŞifre Oluşturma Programı


İndir

SecurePassword KitGüçlü Şifre Oluşturma ve Saklama Programı


İndir

Webmaster Password GeneratorKarmaşık ve Güvenli Şifre Yaratma Programı


Uygulamaya Git

Kaspersky Password CheckerParola Kontrol Aracı
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst