gittigidiyor

Fiber İnternet Modemi Farklı mı?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
modem.jpg

ADSL internetten sonra VDSL ve fiber internet bağlantısı yani yüksek hızlı internet bağlantısı da hayatımıza girdi. Burada da şu sorun çıktı mevcut ADSL modemler işimizi görecek mi?
Bu sorunun cevabı hayır. yani mevcut adsl modeminiz eğer adsl 2+ sistemi ile uyumlu değilse, mevcut modeminizi kullanamazsınız.
Doping fiber internet bağlantısı modem hakkında şu bilgileri veriyor:
20 Mbps’e kadar hız için modeminiz ADSL2+ teknolojisini destekliyorsa bağlantı kurabilirsiniz. Modeminiz Doping modem ise, ADSL2+ teknolojisine sahiptir. Eğer Doping kablosuz modem talep ederseniz aylık 3 TL ücret ile modem tarafınıza gönderilecektir.35 Mbps’e kadar ve üstü hızlar için aylık 6 TL ücret ile tarafınıza son teknoloji ürünü özel bir modem gönderilecektir. 35 Mbps’e kadar ve üstü hızlar, bu hızları destekleyen modemin stokları ile sınırlıdır.Kullandığınız Fiber hizmeti FTTH (Eve kadar Fiber) ise tarafınıza telefon veya internet hizmetiniz için Tılgın marka bir cihaz teslim edilecektir. Bu cihaz üzerin den hem telefon hem de internet hizmetlerini kullanabilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
fiber internet için hangi modem gereklidir?

VDSL ile VDSL2 arasındaki fark sıradan bir bilgisayar kullanıcısının anlamasının pek mümkün olmadığı kadar teknik bir husustur. Sıradan bir kullanıcının bilmesi gerekenler ise VDSL2'nin ilk olarak 2004 senesinde çıkarak 2006'da fiber altyapı temelli internet hizmetleri için dünya çapında standart olarak onaylanıp kabul edilmesidir.
Haliyle günümüzde artık VDSL yoktur onun yerini daha ileri bir teknik olan VDSL2 almıştır. Bu durum dünyada böyle olduğu gibi ülkemiz içinde aynı şekildedir. Başka İfadeyle artık VDSL devri bitmiş onun yerini VDSL2 almıştır.
VDSL ve VDS2 hususunu ADSL ve ADSL2 hususuna benzetebiliriz. Nasılki bugün artık ADSL kalmayıp ADSL 2 standartına geçilmişse ve artık nasıl bir ADSL modem alınırken ADSL2 modem özellikle aranmıyorsa, piyasadaki bütün ADSL hizmeti kullanımlı modemler ADSL2 standartı destekliyse, fiber internet için kullanılan VDSL modemler içinde aynı şekilde günümüzde VDSL-VDSL2 ayrımı kalmamıştır; piyasada satılan tüm fiber internet modemleri VDSL2'dir ve zaten gerek ADSL2, gerekse VDSL2 modemleri geriye dönük eski standartlarıda destekler (Bu modemler aynı zamanda ADSL standartlarınıda destekler).
Eğer hala piyasada VDSL2 desteklemeyen VDSL modemler bulunmaktaysa buna dikkat edilmeli ve VDSL2 özellikli olanlar tercih edilmeli. Fakat ben yine günümüzde piyasada bulunan bütün fiber internet modemlerinin VDSL2 destekli olduğunu düşünmekteyim (Tersi bir rastlayışım yok).
Marka-model tavsiyesi istersen AirTies 5650. VDSL2 modemdir ve IPTV desteklidir (Tivibi Ev izlemek için TTNET modemlerine ihtiyaç kalmaz). Ben iki seneden beri ADSL2 olarak kullanmaktayım ve önümüzdeki Mart ayından sonra aynı modem ile fibernet'e geçeceğim.
Süper bir modemdir ve geçmişte kullandıklarımla karşılaştırdığımda olumlu istikamette müthiş farklılıklar gördüm. Tavsiyemdir..
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Fiber İnternet İçin Fiber Modemler

Fiber Modem ile Süper Hız

Son zamanlarda artık fiber kelimesini sık sık duyar olduk. Öyle ki internet ve hızla alakalı durumlarda fiber kelimesi kullanılıyor. Fiber kabaca süper hızlı internet. Şimdide fiber modemler çıktı. Turkcell Superonline’ın abonelerine ücretsiz olarak verdiği Pirelli E4202G fiber modem. Görünüm olarak ADSL modemlerden biraz büyük olan cihaz, telefon desteği sunması ile dikkat çekiyor. Turkcell Superonline’ın kullanıcılara sunduğu farklı markalı modemler de bulunuyor.
Önemli; Burada anlatılacak olan ayarların bazıları değiştirmek bağlantınızda sorunlara yol açabilir. Konu hakkında yeteri kadar bilginiz yoksa ayarları değiştirmemenizi öneririz.


Yeni Tasarım

İlk bakışta ADSL modemleri andıran ürünün ön yüzünde klasik olarak bağlantı ışıkları bulunuyor. Bunlar arasında modemin bağlantı durumunu gösteren bölümler mevcut.


Ayrıca ön yüzde tam ortaya konumlandırılan wireless düğmesi de tek bir dokunuşlu kablosuz ağ özelliğinin açılıp kapanmasını sağlıyor. Cihazın arka yüzünde ise 4 adet ethernet bağlantısı, 2 adet telefon girişi de modemin çıkışları arasında bulunuyor. Cihaz fiber modem olduğundan internet girişi ethernet kablosu ile sağlanıyor.
Aynı Ayarlar

Cihazın 192.168.1.1 IP adresinden erişilen arayüzü ise oldukça tanıdık. ADSL modemleri andıran bir arayüze sahip olan modemde internet tarayıcımıza bu adresi yazdığımızda karşımıza şifre soran bir bölüm geliyor. Standart olarak gelen şifreleri girince (bunu sonradan değiştirebiliyoruz) arayüze erişiyoruz. Bunlar sırasıyla Ana Sayfa, Ağ Haritası, Hızlı Kurulum, Ağ Bağlantıları, Güvenlik, Gelişmiş, Sistem Görüntüleme ve Çıkış olarak karşımıza çıkıyor. Ana sayfada haliyle bağlantı ile ilgili genel durumu gösteren bilgiler konumlandırılmış. Burada ilk bakışta bağlantı ile ilgili bütün detayları görebiliyorsunuz.
Görsellik Eklenmiş

Ağ haritasında ise bağlanmış olan cihazların isimleri ve IP numaraları harita şeklinde gösteriliyor. Hızlı kurulum ise adından da anlaşılacağı gibi bağlantı ayarlarının (kullanıcı adı, şifre ve diğer ayarlar) yapıldığı menü. Burada ve alt menülerde çok fazla ayar mevcut. Bu menü yardımı ile en ince detayları bile düzenleyebiliyorsunuz. Ancak yazınının başında da belirttiğim gibi konu hakkında bilginiz yoksa bu menüleri karıştırmamınızı öneriyorum.


Fiber Kurulum

Hızlı kurulumda, çabuk bir şekilde ayarları yapabildiğiniz bölüm geliyor. Buraya kullanıcı adı ve şifre yazıyorsunuz. Ayrıca bazı bağlantı ayarları da yine bu sayfada yer alıyor. Ağ Bağlantıları bölümünde ise yine modeme bağlanan cihazların isimlerini görüp belli başlı işlemleri yapabiliyorsunuz. Güvenlik kısmında ise cihazla ilgili temel ve detaylı güvenlik ayarları bulunuyor. Burada çok fazla ayar var ve konu hakkında bilgisi olanlara hitap eden bu ayarlarla birçok özelliği düzenleyebiliyorsunuz. Gelişmiş ayarlarda ise DNS sunucusundan, Disk Yönetimi’ne, Dosya Sunucusu’ndan Kullanıcılar’a kadar onlarca seçenek mevcut. Sistem Görüntüleme ise bütün bağlantıların detaylı olarak görülebildiği bir yer. Modeme bağlanan cihazların IP adresleri, bağlantı türleri ve diğer bütün bilgilerini tek bir sayfadan görebiliyorsunuz. Diğer bölümlerde ise modem ile ilgili birçok ayar bulunuyor. Bunların çoğu otomatik olarak Turkcell Superonline tarafından ayarlanmış şekilde (eğer düzenleme gerekiyorsa) geliyor. Açık ya da aktif olmayanları ise kullanıcı değiştirebiliyor. Elbette bunu yaparken dikkatli olmakta fayda var. Yoksa ayarları bozmanız ve internet bağlantısında sorun olması da mümkün. Konuyla ilgili detaylı bilginiz yoksa dokunmamanızı öneririz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst