gittigidiyor

Firefox Yer İmleri Nasıl Düzenlenir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
firefox-yer-imi-duzenleme-manset_640x360.jpg

Mozilla’nın hızlı, güvenilir, esnek web tarayıcısı Firefox hem masaüstü hem de mobil platformda sürekli güncelleme alarak çok daha kullanışlı hale getiriliyor ve çoğumuzun birincil internet tarayıcısı konumunda olmasa da yedekte tuttuğumuz tarayıcılar arasında. Peki favori web sitelerine tek tıkla erişme kolaylığı sunan yer imlerini Firefox’ta nasıl düzenleyeceğimizi biliyor muyuz? Bu blog yazımızda web sitelerini kategorilere ayırmaktan sıralamaya yer imleri menüsünde göze çarpan tüm detaylara göz atıyoruz.
[h=2]Yer imleri Menüsü ve Yer imi Araç Çubuğunu Açma:[/h]
firefox-yer-imleri-9.jpg

firefox-yer-imleri-1.jpg

Mozilla Firefox ile ilk kez tanışan kullanıcıları da düşünerek sıfır kurulumdan sonra yer imleri menüsünün nasıl görüntülenebileceğinden ve yer imlerindeki seçeneklerden kısaca bahsetmek istiyorum. Tarayıcı ilk başlattığınızda menü çubuğu bulunmadığından öncelikle adres satırının üzerinde gri alana sağ tıklayıp Menü Çubuğu’nu seçiyorsunuz. Akabinde aynı alanda Yer imleri seçeneğinin eklendiğini göreceksiniz. Burada çıkan seçeneklerden Yer İmi Araç Çubuğu oldukça mühim. Buraya eklediğiniz tüm web siteleri adres satırının altında gösteriliyor ve tek tıkla sıklıkla girdiğiniz web sitelerine erişebiliyorsunuz. Ayrıca son ziyaret ettiğiniz web siteleri listeleniyor ve tarayıcıda hiçbir sekme açık olmasa bile son açtığınız siteleri görebiliyorunuz. Yer imi Araç Çubuğu varsayılan olarak kapalı geliyor. Açmak için gri alanda sağ tıklayıp Yer imi araç çubuğunu işaretlemeniz gerekiyor. Yer imleri menüsünde göze çarpan diğer seçeneklerden Yer İşaretleri Çubuğu Firefox’un Yer imleri Araç Çubuğu ile aynı. Google Chrome’da yer işaretleri çubuğuna eklediğiniz web siteler olduğu gibi Firefox’un yer imleri araç çubuğuna aktarılıyor.
[h=2]Web Sitesini Yer imlerine Ekleme:[/h]
firefox-yer-imleri-2.jpg

Yer imleri menüsüne kısa bakıştan sonra bir web sitesini yer imlerine eklemenin yoluna geçebiliriz. Web sitesine yer imleriniz arasına almak için tek yapmanız gereken arama çubuğunun hemen yanındaki yıldız simgesine tıklamak. Yıldız simgesine tıkladığınızda karşınıza çıkan seçeneklerden dizin mühim. Dizini Yer imi Araç Çubuğu olarak seçerseniz ilgili web sitesi adres satırının altındaki alana aktarılacak ve tarayıcıyı açtığınızda menülere girmekle, web sitesinin adresini yazmakla uğraşmadan tek tıkla açma kolaylığı sunacak.
[h=2]Yer imlerini Klasörlere Ayırma:[/h]
firefox-yer-imleri-3.jpg

firefox-yer-imleri-4.jpg

firefox-yer-imleri-5.png

firefox-yer-imleri-6.jpg

firefox-yer-imleri-7.png

Web sitelerinizi tek tek ekleyebildiğiniz gibi onları bir klasörde de toplayabiliyorsunuz. Örneğin; haber klasörü altında takip ettiğiniz haber sitelerini, teknoloji klasörü altında teknoloji içerikli siteleri toplamanız mümkün. Bunun için Yer imleri – Tüm Yer imlerini göster’i tıklayarak yer imlerinizi düzenleyebileceğiniz Kütüphane sayfasını açıyorsunuz. Sıralanmamış yer imlerine tıkladıktan sonra Düzenle menüsü altında Yeni dizin’i tıklıyorsunuz ve bir isim giriyorsunuz. Hali hazırdaki yer imlerinizi yeni oluşturduğunuz klasöre aktarmak için de Taşı seçeneğini kullanıyorsunuz.
[h=2]Yer imlerini Sıralama:[/h]
firefox-yer-imleri-8.jpg

Yer imlerinizi isme, ziyaret sayısına, konuma, etiketlere, eklenme tarihine göre ve A’dan Z’ye / Z’den A’ya sıralama şansına da sahipsiniz. Yer imlerinizi sıralamak için yer iminin bulunduğu klasöre tıklayıp Görünümler menüsü altından sıralanmamış haricinde bir seçeneği seçmeniz kafi. Yer imlerini sıralamanın diğer yolu sürükle bırak yöntemi.
[h=2]Başka Bir Tarayıcıdan Yer imlerini Aktarma:[/h]Google Chrome'da oluşturduğunuz yer imlerinizi Firefox'a kolaylıkla aktarabilirsiniz. Yer imlerini içe aktarmak için öncelikle Google Chrome'da Yer İşaretleri - Yer imi yöneticisi yolunu izliyorsunuz. Düzenle'ye ardından Yer işaretlerini HTML dosyasına aktar'ı seçiyorsunuz. Firefox'ta Yer imleri - Tüm yer imlerini göster'i yolunu izleyerek Kütüphane sayfasına geliyorsunuz. İçe aktarma ve yedekleme'nin altında Yer imlerini HTML'den içe aktar'ı seçiyorsunuz. Artık Google Chrome'daki tüm yer imleriniz Firefox'ta.
firefox-yer-imleri-11.jpg

firefox-yer-imleri-13.jpg

firefox-yer-imleri-13_1.jpg

İndir

FirefoxMozilla'nın Popüler İnternet Tarayıcısı

İndir

FirefoxMac İçin Firefox İnternet Tarayıcısı

İndir

Firefox iOSiPhone ve iPad için İnternet Tarayıcısı

İndir

Firefox AndroidAndroid İçin Popüler İnternet Tarayıcısı


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
firefox-nasil-hizlandirilir-1_640x360.jpg

İnternet tarayıcıları denildiğinde akla ilk olarak birkaç isim geliyor. Google Chrome günümüzde en yaygın olarak kullanılan internet tarayıcısı olsa da Mozilla Firefox, Google Chrome'un en dişli rakibi olarak tanımlanabilir. Eğer siz de benim gibi işiniz gereği 2 farklı tarayıcı üzerinde çalışmayı tercih ediyorsanız veya farklı ihtiyaçlardan ötürü Google Chrome ya da diğer internet tarayıcıları işinizi görmüyorsa Firefox kullanabileceğiniz en başarılı tarayıcılardan biri. Her güncellemeyle zenginleştirilen özelliklere sahip olan Firefox kullanışlı konsolu ile birçok derdinize derman olabilmekte.
Herhangi bir yazılımı bilgisayarınız üzerinde kullanırken zamanla o yazılımın çeşitli sebeplerden ötürü yavaşladığınıa şahit olabiliyorsunuz. İnternet tarayıcıları da aynı problemlerle karşılaşabiliyorlar, zamanla tarayıcınız eski performansını vermeyebiliyor ve komutlarınıza tepki vermekte zorlanabiliyor. Bilgisayarınız ve internet bağlantınız ne kadar hızlı olursa olsun tarayıcınızdaki verimsiz kaynak kullanımı nedeniyle internet gezintiniz maksimum hıza ulaşamayabiliyor. İşte bu yazımızda da eski performansını yitiren Firefox'u daha verimli çalıştırabilmek için kullanabileceğiniz Firefox hızlandırma ipuçlarını sizinle paylaşacağız.
Yazımızda paylaşacağımız ipuçların bir kısmı genel Firefox performansını ve internet gezinti hızını etkilerken bir kısmı da Firefox açılış hızlandırma konusunda size yardım olacak ipuçları. Dilerseniz bu ipuçlarına sırasıyla göz atalım:
[h=2]Firefox'u Yenileyin[/h]Firefox'u sahip olduğunuz yer imlerini, gezinti geçmişinizi, şifreleri, açık sekmeleri ve benzer kişisel ayarları koruyarak ilk günkü haline döndürebilmeniz mümkün. Bu işlem temel olarak Firefox ayarlarınızı sıfırlamanıza yardımcı oluyor. Firefox yenileme işlemi şu ayarları varsayılan değerlerine döndürüyor:

  • Web sitesi izinleri
  • Güvenlik sertifikaları ve cihaz ayarları
  • Plugin ayarları
  • Araç çubuğu ayarları
  • Kullanıcı stilleri
  • Sosyal özellikler
  • DOM kayıtları
  • Tarayıcı eklentileriniz, eklenti verileri ve temalarınız kaldırılıyor
  • Tarayıcınıza eklenen arama motorları kaldırılıyor
  • İndirme geçmişi ve indirme eylemleri temizleniyor
Normalde bu ayarlarda kişisel olarak değişiklik yapmamış olsanız bile çeşitli 3. parti yazılımlar ve eklentiler tarafından bu ayarların değiştirilmesi Firefox'u yavaşlatabilmekte. Firefox yenileme özelliğinden faydalanmak için şu yolu izleyin:
firefox-nasil-hizlandirilir-3.jpg

Firefox tarayıcınız açıkken adres çubuğuna about:support yazın ve enter tuşuna basın. Açılan sayfada sağ üst köşedeki "Firefox tarayıcısını yenile..." tuşuna tıklayın ve işlemi başlatın.
[h=2]Sistem Kaynakları Kullanımınızı Kontrol Edin, Verimsiz Çalışan Yan Uygulamaları Devre Dışı Bırakın[/h]Sisteminizde Firefox'un yavaş çalışmasının bir diğer sebebi de sistem kaynaklarınızın ve özellikle RAM'inizin verimsiz kullanılması olabiliyor. Bu problemin direkt olarak Firefox'la ilgili olmadığını belirtmekte fayda var; Firefox haricinde bilgisayarınız üzerinde çalışan yazılım veya servisler sistem kaynaklarınızın gereğinden fazla tüketilmesine ve Firefox'a yeterli kaynak kalmamasına sebep oluyor. Bu problemlerden en yaygın olarak karşılaşılanı yüzde yüz disk kullanımı problemi. Bu problemi nasıl aşabileceğinizi ve ne gibi önlemler alabileceğinizi bu yazımızda detaylı bir şekilde anlatmıştık:


Yüzde yüz disk kullanımı probleminin haricinde Firefox'ta yer alan yan uygulamalar nedeniyle Firefox'un gereğinden fazla bellek kullanımı yapması da mümkün. Bu durumda bu yan uygulamaları devre dışı bırakmanız problemi çözebilir.
Hangi yan uygulamanın fazla kaynak kullanımına sebep olduğunu görebilmek ve bu uygulamaları devre dışı bırakmanın internet gezintilerinizde fonksiyonel bir eksiklik yaratıp yaratmayacağını öğrenmek üzere Firefox'unuzda yüklü olan yan uygulamaları teker teker devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz. Bu iş için şu adımları izleyin:
firefox-nasil-hizlandirilir-4.jpg

Firefox açıkken sağ üst köşedeki yeşil ile işaretlenmiş menü tuşuna tıklayın, menü açılınca Eklentiler simgesine tıklayın ve Eklentiler sayfasını açın.
firefox-nasil-hizlandirilir-5.jpg

Eklentiler sayfası açılınca sol taraftaki Yan uygulamalar sekmesine tıklayın. Bu sekmede sağ tarafta listelenmiş olan yan uygulamarın sağ taraflarında yer alan açılabilir menüden "Asla etkinleştirme" seçeneğini seçin. Değişiklikleri uygulamak için tarayıcınızı yeniden başlatın. Her yan uygulama için bu işlemi sistem kjaynaklarını aşırı tüketen uygulamayı tespit edene kadar tekrar edin. Bu sayede Firefox'un gereksiz kaynak tüketen yan uygulamasını bulabilecek ve onu etkisiz hale getirebileceksiniz.
Bu önlemlerin yanısıra Firefox'un donanımınızdan etkili bir şekilde faydalandığından da emin olun. Bu iş için Firefox seçeneklerine gidin:
firefox-nasil-hizlandirilir-6.jpg

Firefox seçenekleri açılınca sol taraftan Gelişmiş sekmesine tıklayın ve "Mümkün olduğunda donanım ivmelenmesini kullan" seçeneğinin yanındaki kutucukta onay işaretinin olduğundan emin olun:
firefox-nasil-hizlandirilir-7.jpg

Bütün bu işlemler işe yaramadıysa Firefox tarayıcınız üzerinde daha az sekme kullanmayı deneyebilir, sisteminize daha fazla RAM ekleyerek de ek kaynak sahibi olabilirsiniz. Firefox'u son sürümüne güncellemeniz de kimi zaman problemleri çözmenize yardımcı olabiliyor; çünkü Mozilla yeni sürümlerle birlikte Firefox'un işlemci ve bellek kullanımını iyileştiren geliştirmeler yapabiliyor.
[h=2]Firefox Başlangıcını Optimize Edin[/h]Eğer Firefox tarayıcınızın açılışı esnasında gereğinden fazla bekliyorsanız ya da kilitlenmeler ve takılmalar yaşıyorsanız bu bölümdeki çözümleri deneyebilirsiniz.
İlk bölümde anlattığımız Firefox yenileme işlemi birçok farklı durumda açılışta yaşanan Firefox problemlerini de çözebiliyor. Bu işlem probleminizi çözmezse yazımızın geriye kalan bölümünde anlatacağımız yöntemleri denemenizi tavsiye ediyoruz.
Firefox başlangıcını hızlandırmak için uygulayabileceğiniz en basit işlem Firefox başlangıç sayfasını boş sayfa yapmak. Bu işi yapmak için Firefox seçeneklerine gidin ve Genel ayarlar sekmesinde "Firefox açıldığında" bölümünün yanındaki açılabilir menüden "Boş bir sayfa göster" seçeneğini seçin:
firefox-nasil-hizlandirilir-8.jpg

Eğer Firefox'un giriş sayfasını "Son oturumdaki pencereleri ve sekmeleri göster" şeklinde ayarladıysanız bu durum da eğer son oturumunuzda çok sayıda sekme açık bıraktıysanız Firefox'un geç açılmasına ve bir süre yanıt verememesine sebep olabiliyor. Eğer bu özellikten faydalanarak Firefox'u kullanmaya devam etmek istiyorsanız sekme ayarlarınızı sadece aktif sekmeyi yükleyecek şekilde yapılandırmanız doğru olacaktır. Bu iş için Firefox seçenekleri altındaki Genel ayarlarda Sekmeler bölümüne gidin ve "Sekmeleri seçilene kadar yükleme" seçeneğinin yanındaki kutucukta onay işareti olduğundan emin olun:
firefox-nasil-hizlandirilir-9.jpg

Firefox açılışını yavaşlatabilen bir diğer faktör de yüklediğiniz temalar ve tarayıcı eklentileri olabiliyor. Bu eklenti ve temaları devre dışı bırakarak Firefox'un daha hızlı açılmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemleri denediğinizde çözüm alamıyorsanız problem Firefox dışından kaynaklanıyor olabilir. Bu gibi durumlarda kullandığınız antivirüs yazılımları gibi 3. parti yazılımları devre dışı bırakarak Firefox'u çalıştırmayı deneyin. Eğer sonuç olumluysa yeni bir antivirüs yazılımına geçiş yapmayı düşünebilirsiniz. Aşadığaki yazımızdan faydalanarak hangi antivirüs yazılımını tercih edeceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz:
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
firefox-sync-nedir-ve-nasil-kullanilir-1_640x360.jpg



Günümüzde internet tarayıcısı denilince akla birkaç isim geliyor. Bu isimlerden olan Mozilla Firefox tarayıcı piyasasının en eski oyuncularından biri. Windows 95 ve Windows 98 döneminden tanıdığımız Netscape Navigator'ün mirasını devralan Firefox bu dönemden sonra hızlı bir şekilde yükselmişti ve en çok kullanılan intenret tarayıcıları arasına girmişti. Google Chrome'un çıkışının ardından diğer internet tarayıcılarına kuvvetli bir rakip gelmişti. Firefox bu dişli rakibe rağmen yine de piyasada tutunmayı başardı. Üstelik her yeni güncelleme ile Firefox birçok yeni ve kullanışlı özellik kazanmakta. Firefox Sync da bu kullanışlı özelliklerden biri olarak karşımıza çıktı.

Firefox Sync temel olarak tarayıcı ayarlarınızı ve kişisel Firefox kullanım tercihlerinizi yedekleyen ve farklı cihazlarda da bu ayarları ve tercihleri kullanmanızı mümkün kılan bir sistem. Firefox Sync, tarayıcınız üzerinde kullandığınız yer imleri, parolalar, gezinti geçmişi, açık sekmeler, tarayıcı eklentileri gibi verileri kolayca başka bir bilgisayarda veya Android cihazda kullandığınız Firefox tarayıcıya aktarabiliyor. Bu Firefox eşitleme sistemi bulut tabanlı bir sistem. Firefox Sync seçeceğiniz ayarları ve tercihleri Mozilla sunucularında yedekliyor ve sonra dilediğiniz bilgisayara veya mobil cihaza aktarıyor. Bu yazımızda da Firefox senkronizasyon özelliğinden nasıl yararlanabileceğinizi anlatacağız.


Firefox Sync'ı aktifleştirmek için ilk olarak Firefox tarayıcınız açıkken sağ üst köşedeki işaretli bölüme tıklayarak Firefox menüsünü açın:

Firefox menüsü açıldıktan sonra menüde aşağıda yer alan işaretli "Sync oturumu aç" seçeneğinin üzerine tıklayın. Yeni bir pencere açılacak, bu pencerede de "Başlayın" tuşunun üzerine tıklayın:


Bir sonraki adımda kendimize bir Firefox hesabı yaratacağız. Bu iş için geçerli bir e-posta adresine sahip olmamız gerekiyor. E-posta adresimizi ilgil ibölüme girdikten sonra bir parola belirliyoruz ve doğum yılımızı seçiyoruz. Eğer Firefox Sync'ın hangi verileri eşitleyeceğini kendiniz belirlemek isterseniz aşağıda işaretli alan içerisinde yer alan "Nelerin eşitleneceğini seçin" seçeneğinin yanındaki kutucuğu işaretleyin:


Kaydol tuşunun üzerine tıkladığınızda size bir hesap açılacak ve size hesabınızı doğrulamanız için bir e-posta gönderilecek. E-postalarınızı açarak Firefox tarafından gönderilen e-posta içerisinde yer alan doğrulama bağlantısına tıklayın. Eğer "Nelerin eşitleneceğini seçin" bölümünün yanındaki kutucuğu işaretlediyseniz bu sayfada senkronize edilecek verileri belirleyebilirsiniz. Artık Firefox Sync hizmeti kullanıma hazır olacaktır. Farklı bir bilgisayarda kullandığınız Firefox tarayıcıya Firefox Sync aracılığıyla senkronizasyonu başlatmak için yine tarayıcı açıkken menüye girmeniz ve menü içerisinden "Sync oturumu aç" seçeneğini seçmeniz gerkeiyor:


Bu adımdan sonra Firefox hesabınızla oturum açtığınızda eşitleme başlayacaktır. Eğer Firefox Sync ile verilerinizi Android cihazınızda eşitlemek isterseniz Android cihazınızda Firefox tarayıcınızı açın ve sağ üst köşedeki işaretli bölüme tıklayarak menüyü açın. Menü açılınca Ayarlar seçeneğinin üzerine dokunun:

Ayarlar menüsü altından "Sync" seçeneğini seçin:


Açılan pencerede "Başlayın" tuşunun üzerine dokunun:

Bir sonraki pencerede, pencereyi aşağıya kaydırın ve "Zaten hesabınız var mı? Oturum açın" seçeneğini seçin:


Bir sonraki adımda önceden açmış olduğunuz Firefox hesabının bilgilerini girin ve "Oturum Aç" düğmesine tıklayın:


Artık Firefox ayarlarınıza ve tercihlerinize Android cihazınızda da erişebilirsiniz. Firefox Sync'tan yararlanmak için bilgisayarınızda ve Android cihazınızda Firefox tarayıcının güncel versiyonlarının yüklü olması gerekmekte:


İndir

Firefox

Mozilla'nın Popüler İnternet Tarayıcısı


İndir

Firefox

Mac İçin Firefox İnternet Tarayıcısı


İndir

Firefox Android

Android İçin Popüler İnternet Tarayıcısı
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Size Özel Bir Firefox



  • Firefox Ana Menüsünü Kişiselleştirin



Auralis tasarımıyla birlikte Firefox'ta değiştirilen en büyük şeylerden biri Firefox menüsüydü. Bu ana menü için yeni tasarımla birlikte bize yeni bir görünüm sunuluyor ve bu görünümü de kişiselleştirebilmemize imkan veriliyor. Bu işi yapmak için öncelikle Firefox ana penceresinde sağ üstten menüyü açıyoruz ve menü açıldıktan sonra alt taraftaki "Özelleştir" tuşuna tıklıyoruz:

Özelleştirme seçenekleri açıldığında buradaki ek araçları ve özellikleri menü üzerine sürükleyip bırakarak menüde gösterilmelerini sağlayabiliyoruz. Benzer şekilde menüde halihazırda yer alan kısayolları Ek araçlar ve özellikler bölümünün üzerine sürükleyip bırakarak bu kısayolları menüden kaldırabiliyoruz. Bunun yanında menü üzerinde yer alan kısayolların yerlerini de değiştirebilirsiniz:



  • Araç Çubuğu Ekleyip Çıkartın, Yerlerini Değiştirin



Bu iş için yine bir önceki adımda yaptığımız gibi menüyü açarak "Özelleştir" tuşuna tıklıyoruz. Özelleştirme penceresi açıldığında burada yer alan Ek araçlar ve özellikleri Firefox adres çubuğunun olduğu bölüme sürükleyip bırakabiliyor ve yeni kısayollar ekleyebiliyoruz. Bunun yanında bu bölümde yer alan kısayolları ters yönde sürükleyerek onları kaldırabiliyoruz. Mevcut araç çubuklarının yerini değiştirebilmemiz e mümkün:



  • Arama Çubuğunu Klavye Komutlarıyla Yönetin



Firefox'ta yer alan arama çubuğu için kullanışlı klavye kısayolları düşünülmüş. Bu kısayollar şu şekilde:



  • Yukarı ok tuşu: Önceden ziyaret ettiğiniz sayfalara göz atma
  • * tuşu: Yer imleriniz arasında arama yapma
  • + tuşu: Etiketlendiğiniz sayfalar arasında arama yapma
  • % tuşu: Açık sekmelerinizi adres çubuğunda listeleme
  • # tuşu: Sayfa başlıkları arasında arama yapma
  • @ tuşu: URL anahtarlar kelimeleri arasında arama yapma



Bu kısayol tuşları Firefox üzerinde daha hızlı internet gezintisi yapmanıza yardımcı olmakta. Örneğin yıldız tuşunu (*) kullanarak kayıtlı yer imleriniz arasındaki belli yer imlerini arayabiliyorsunuz. Adres çubuğunuza "tamindir *" yazdığınızda önceden kaydettiğiniz Tamindir üzerindeki yer imleri listelenecektir:



  • Adres Çubuğu Üzerinde İnternet Gezinti Geçmişinizi Temizleyin



Bir önceki başlık altında yukarı ok tuşunu kullanarak Firefox üzerinde gezinti geçmişinizi görüntüleyebileceğinizden bahsetmiştik. Bunun yanında adres çubuğuna herhangi birşey yazdığınızda otomatik tamamlama özelliği önceden ziyaret ettiğiniz benzer URL'leri de listeleyebilmekte. Bu tür sonuçların istenmeyen durumlar oluşturmasını engellemek için kullanıcılara bu sonuçlardan istediklerini silme seçeneği de veriliyor. Bu iş için çıkan sonuçlar arasında silmek istediğinizin üzerine giderek klavyedeki delete tuşuna basmanız yeterli:

Eğer adres çubuğundaki sonuçlarda internet gezinti geçmişinizin tümüyle devre dışı bırakılmasını isterseniz bunu için Firefox ayarlarına gitmeniz gerekli. Bu iş için Firefox menüsünü açın ve "Seçenekler" kısayoluna tıklayın. Açılan pencerede üst taraftan "Gizlilik" sekmesine tıklayın ve sonrasında en altta yer alan "Konum Çubuğu" bölümündeki açılır menüyü kullanarak "hiçbir şeyi" seçeneğini seçin:



  • Yer İmlerine Etiketler Ekleyerek Onlara Adres Çubuğundan Hızlı Bir Şekilde Erişin



Firefox kullandığınız yer imlerinize etiketler eklemenize ve bu etiketler sayesinde yer imlerinize adres çubuğunuz üzerinden daha hızlı erişmenize imkan veriyor. Özellikle çok sayıda yer imi kullanıyorsanız bu özellik oldukça hoşunuza gidecektir. Örneğin; sıkça kullandığınız bir hava durumu tahmini sayfasını yer imlerinize ekledikten sonra "tahmin" etiketini bu yer imine iliştirdiğinizde adres çubuğunuza her tahmin yazışınızda bu yer imi listelenecektir.
Bu işi gerçekleştirmek için önceden kaydettiğiniz bir yer imi tarayıcımızda açıkken sağ üstte aktif olan mavi yıldızın üzerine tıklamamız gerekiyor. Açılan menüde alt kısımda etiketleri girebiliyoruz:

Dilerseniz mevcut etiketlerinizi sonradan düzenleyebiliyorsunuz. Bu iş için yer imleri menüsünü açarak "Tüm yer imlerini göster" başlığına tıklayabilir ve açılan pencerede düzenleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz:



  • Tarayıcınıza Özel Vekil Sunucu (Proxy) Ayarları Kullanın



Firefox'un içerisinde yer alan ayarlar internete bir vekil sunucu kullanarak bağlanmanıza izin veriyor. Aslında bu özellik diğer tarayıcılarda da bulunmakta; fakat bu tarayıcılar sadece sistem ayarlarınızı kullanarak proxy üzerinden internete bağlanabiliyor. Firefox'ta ise sistem ayarlarını değiştirmeden sadece Firefox'un bir vekil sunucu üzerinden internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu iş için Firefox menüsünü açarak "Seçenekler" kısayoluna tıklayın, yukarıdaki sekmeler arasından "Gelişmiş" sekmesini açın. Sekme açıldıktan sonra bir altta yer alan "Ağ" sekmesini açarak bağlantı ayarlarını açın. Bağlantı ayarlarında "Vekil sunucuyu elle ayarla" seçeneğini seçtiğinizde proxy ayarlarınızı girebilir ve Firefox'un bu vekil sunucu üzerinden internete bağlanmasını sağlayabilirsiniz:

Bu özellikleri kullanarak Firefox'u size özel bir tarayıcı haline dönüştürmeniz mümkün. Umarız yazımızdaki bilgiler işinize yarar,

İndir

Firefox

Mozilla'nın Popüler İnternet Tarayıcısı


İndir

Firefox

Mac İçin Firefox İnternet Tarayıcısı

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst