gittigidiyor

Fotoğraf Makinası Nasıl Tutulur?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Binbir heyecanla Nikon‘unuzu elinize aldınız. Sabit bir obje çekeceksiniz. Makinanızı yüksek sayılabilecek birestantene değerine aldınız. Deklanşöre bastınız. Ama fotoğraflarınız net çıkmıyor (flu). Nerede hata yapıyorum diye bir yandan kendinize sorarken diğer yanda da acaba sorun Nikon‘da veya kullandığım lensimdemi diye düşünüyorsunuz. Türk Nikon olarak diyebiliriz ki sorun büyük ihtimalle sizde! Neden mi? Muhtemelen makinanızı hatalı tutuyorsunuz.
Fotoğraf Makinası Nasıl Tutulur? İşte size 3 altın kural.

  • Fotoğraf çekerken öncelikle fotoğraf makinesini mutlaka iki elimiz ile tutmalıyız.
  • Kollarımızın dirseklerimizden vücudumuza yapışık olmasını sağlamalıyız.
  • Deklanşöre basmadan önce derin bir nefes almalıyız.
Öncelikle kameramızın sarsılmayacak bir tutuşta kullanmamız gerektiğini unutmayalım. Çekim sırasında netlik ve zoom halkasıyla oynamamız gerektiği için sol elimizin lensin altında ve makinamızı dengeleyeci olarak kullanmalıyız. Unutmayın zoom lenslerin kısa odaklılara göre sallanma riski çok daha fazladır. Çekeceğimiz objeye göre kameramızı dikey veya yatay dikey kullanmak zorundayız. Dikey tutuşta sağ dirseğimiz vücudumuzla temas etmeyeceği için dengemizi sağlamamız daha zor olacaktır. Bu tutuşta sol dirseğimiz mümkün olduğu kadar vücudumuza bitişik olmalıdır. Yatay tutuşta dirseklerimiz vicudumuza mümkün olduğunca dayamalıyız. Etrafta kullanabileceğimiz her türlü desteği fotoğraf çekerken kullanabiliriz. Ağaç, duvar, direk vb.
Size birkaç doğru ve hatalı tutuş örneği verelim:
holdingcamerastandingho.jpg

howtoholdyourcamera51.jpg
howtoholdyourcamera6.jpg

Elde yapılan çekimlerde 1/50 estantene değeri altındaki düşük bir perde hızında makinemize iyi bir destek sağlamadıysak net bir kare çekmemiz zordur. Tabi ki bu herkes için aynı olabilecek bir kural değildir. Bazı kişilerin bu değerin altında eli titremediği gibi, bu değerden daha hızlı bir enstantanede elini titreyenler dahi vardır.
El titremesini en aza indirmek en düşük estantene değerimizi 1/odak uzaklık değeri olarak hesaplayabiliriz. Örneğin FX bir makine de odak uzaklığımız 50mm ise 1/50 sn, 100mm ise 1/100 saniye olarak düşük estantene değerimizi hesaplayabiliriz. DX bir makine kullanıyorsak 1.5 ile çarparak en düşük estantene değerimizi hesaplayabiliriz. 50mm de 1/75, 100mm’de 1/150 gibi.
Aynı zamanda titreşim azaltmak üzere üretilen VR (Vibration Reduction) lenslerin çekime etkisini önceki yazımızdan okuyabilirsiniz.
Derin nefes alın ve deklanşöre basın…
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst