gittigidiyor

Google Chrome’da misafir profili nasıl açılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
google-chrome-1-660x400.png
Google Chrome’da nasıl kullanıcı profili oluşturacağımızı ve bunları nasıl yöneteceğimizi daha önce buradaki rehberimizde öğrenmiştik. Ancak Google’ın tarayıcısı, çok sayıda sürprizi içinde barındırmaya devam ediyor. Bunlardan biri de, bilgisayarınıza oturan misafirler için Chrome’da açabileceğiniz misafir profil.
Misafir profiller, bilgisayarını arada sırada da olsa birileriyle paylaşan kullanıcılar için olmazsaolmaz nitelikte. Misafir profillerle birlikte, arkadaşlarınızın kendi hesaplarına girmek için sizin oturumlarınızdan çıkması gerekmiyor, yer imlerinize karışamıyorlar ve özel olabilecek kişisel tarama geçmişinize hiçbir şekilde erişemiyorlar. Misafir profil özelliği, Chrome OS’ten yavaş yavaş Windows, Mac ve Linux için Chrome’a geçiş yapıyor.
Chrome’un misafirleri
Öncelikle, Chrome’un adres çubuğuna bu yazıyı yapıştırıyoruz: chrome://flags/#enable-new-profile-management. Ardından Enter’a bastığımızda açılan pencerede sarı renkle gösterilen seçeneğe gelip, Yeni Profil Yönetimi Sistemini Etkinleştir kısmında Etkinleştirdiyoruz.
Tanımda da görebileceğiniz üzere, yeni yönetim sistemi, profilden çıkış yapma ve yeni avatar menüsü gibi farklı özellikleri devreye sokuyor. Aynı zamanda bu sistem üzerinden, kendi profilinizi kilitleyerek, başkalarının kullanmasını engelleyebiliyorsunuz. Yine de bunu kullanmak için biraz erken olduğunu düşünüyoruz, çünkü kilitleme işlemi rahatlıkla yapılsa da, geri döndürmek mümkün olmuyor. Bunun sebebini bulamasak da, sistem henüz beta olarak çalıştığı için Google’a bir şey söylemiyoruz.
Yeni Profil Yönetimi Sistemi’ni etkinleştirdikten sonra, alt tarafta çıkan Şimdi Yeniden Başlat seçeneğine tıklıyoruz ve Chrome’u yeniden başlatıyoruz.
Yeni profil sistemi
Chrome’u yeniden başlattıktan sonra, yeni profil sisteminin çalışıyor olduğunu göreceksiniz. Hâli hazırda Chrome kullanıcı profillerini kullanıyorsanız, normalde sol üstte bulunan profillerin, bu sefer sağ üst kısma geçtiğini fark edersiniz.
Yeni profil sistemine tıkladığınız zaman, aşağı inen menüde farklı seçenekleri göreceksiniz, buradan Misafir Olarak Gözat diyerek, misafir profilini etkinleştirebiliyorsunuz.
Etkinleştirmenizle birlikte yeni bir tarayıcı penceresi açılıyor ve kişisel ayarlarınız, tarama geçmişiniz, eklentileriniz ve yer imlerinizden eser olmayan yepyeni bir Chrome karşınıza çıkıyor. Böylece hem sizin içiniz rahat oluyor, hem de bilgisayarınızı kullanacak olan kişi rahatlıkla tarayıcıyı kullanabiliyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Google Chrome’da kullanıcı profili nasıl eklenir?

google-chrome-1-660x400.png
Google Chrome’un en önemli özelliği, Google hesabı ile giriş yaparak, tarama geçmişini, yer imlerini, uzantıları ve uygulamaları farklı bilgisayarlar arasında senkronize etmek. Giriş yapmak aynı zamanda Google Now önerileri için iyileştirmeler getirmekle birlikte, Gmail, Drive, Google+ ve YouTube gibi Google hizmetlerine de otomatik olarak giriş yapılabiliyor.
Bunun kötü yanı da, aynı bilgisayar üzerinden tek oturumla bir Chrome kullanılıyorsa, diğer kullanıcılar da sizin verilerinize erişebiliyorlar. Neyse ki Chrome’un çok kullanıcı desteği, aynı tarayıcıyı kullanan birden fazla kişi için büyük kolaylık sağlıyor. Lafı fazla uzatmadan Google Chrome’daki kullanıcı profillerinin nasıl oluşturulacağını ve nasıl yönetileceğini inceleyelim.
Başlarken
Öncelikle Chrome’un sağ üst kısımda üç paralel çizgi şeklinde olan Menü’sünü açalım, Oradan Ayarlar kısmına gidelim ve aşağıda Kullanıcılar’ı bulalım. Yeni kullanıcı ekle butonuna basarak, karşımıza çıkan pencereden bir kullanıcı simgesi seçiyoruz. Simgenin ardından ismi yazıp, yeni kullanıcı için masaüstüne bir kısayol atanıp atanmamasına dair isteğimizi de belirttikten sonra Oluştur’a basıyoruz ve birkaç saniye geçmeden, yeni kullanıcıya ait yepyeni bir Chrome karşımıza çıkıyor. Sizin de fark etmiş olacağınız üzere, yeni bir kullanıcı oluşturunca, mevcut kullanıcı, Varsayılan Profil ismini alıyor.
Yani yeni bir kullanıcı eklediğinizde, iki profil yaratmış oluyorsunuz. Varsayılan profilin ismini değiştirmek için, yine Chrome ayarlarından kullanıcıyı seçiyor ve Düzenle sekmesi üzerinden ismi değiştirebiliyoruz. Yeni kullanıcı yaratma kısmı bu kadar, şimdi yeni kullanıcıyla neler yapılabileceğine bakalım.
Çocuklar için kullanıcı profili
Çocuklarınız da sizinle aynı tarayıcıyı kullanıyorsa, Google’ın tarayıcısına Ocak ayında eklediği yeni Denetlenen Kullanıcı özelliği sizin için oldukça faydalı olabilir. Bir kullanıcıyı denetlenen olarak belirtmek için, profili oluştururken “Bu, e-postanı[email protected] tarafından yönetilen, denetlenen bir kullanıcıdır.” Sekmesini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Kullanıcıları denetlerken, belirli siteleri engelleyebilir, gezilen siteleri görüntüleyebilir ve çocukları Google’ın “Güvenli Arama” özelliğinin dışına çıkmasını engelleyebilirsiniz. Eğer kullanıcı, bir siteye girmek istiyorsa, size izin için bir talep gönderebilir. Siz dechrome.com/manage adresinden kullanıcıları yönetebilirsiniz.
chrome-oturumlar%C4%B1.png
Yine de kullanıcı profillerinin parola korumalı olmadığını unutmayın. Yani Chrome’un denetlenen kullanıcı özelliği, bir yere kadar koruma sağlıyor. Bu yüzden, çocuğunuzun kendi profilinde kaldığını ve sizin profilinize geçiş yapmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Kullanıcı değiştirmek
Kullanıcı değiştirmek de oldukça kolay. Bunun için Chrome’un sol üst kısmına gelen güzel simgemize tıklıyoruz ve açılan pencereden geçiş yapmak istediğimiz kullanıcıyı seçiyoruz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İğneli sekmeler ile tarayıcınızı düzenli tutun

Chrome-IE-FF-Opera-1.png
Her yıl, web uygulamaları ve siteleri çok da güçleniyor ve daha kullanışlı hale geliyor, ancak tarayıcılar henüz kusursuz raddeye ulaşmış değil. Hepimizin başına gelmiştir. İnternette araştırmaya daldığınız zaman onlarca sekmeyi birden açıp hepsine de ihtiyaç duyduğunuz zamanları hatırlayın. Tabii tüm bunlar, en sevdiğiniz siteler, e-posta istemciniz, sosyal medya sitelerinizin açık sekmelerinin üzerine gelecekler. Böyle olunca da sekmeler arasında rahatlıkla dolaşabilmek oldukça zor bir hal alıyor.

i%C4%9Fneli-sekmeler.jpg

Chrome, Firefox veya Opera kullanıyorsanız, daha önemli sekmelerinizi, tarayıcınızın sol üst kısmında düzenli bir şekilde sabit bir hale getirebilirsiniz. Böylece sekme alanının kalanı da, araştırmalar, haberler veya oyunlar için rahatlıkla kullanılabilecek bir hal alır. Kusursuz bir düzenleme aracı olmadığını söylemekle birlikte, iğneli sekmeler sayesinde birçok modern tarayıcıda basit ve düzenli bir görünüm elde edebilirsiniz.
Bahsettiğimiz tarayıcılarda sistemin nasıl işleyeceğini anlatacak olursak, öncelikle iğnelemek istediğiniz siteleri açın. Hepimizin tarayıcıyı açar açmaz girdiği belli başlı siteler vardır, bunlarla başlamak büyük kolaylık sağlayabilir. Bu siteler farklı sekmelerde açıkken, herhangi bir sekmeye sağ tıklayarak, “Sekmeyi İğnele” seçeneği ile sabit sekmelerinizi elde edebilirsiniz.
İğneli sekmeleri kullanırken bilmeniz gereken bazı şeyler de yok değil. Mesela bu sekmelerin bir kapatma seçeneği yok, bu yüzden yanlışlıkla kapatmanız gibi bir durum söz konusu değil, bunun haricinde normal sekmeler olarak çalışıyorlar. Eğer bir iğneli sekme üzerindeyken adres çubuğuna farklı bir site ismi yazarsanız, sekmeniz de o siteye dönüşecektir. Bu yüzden iğneli sekmeler konusunda dikkatli olmanız önemli. Ek olarak, iğneli sekmeler en köşede küçük birer simge olarak göründüğü için, Gmail, Facebook veya Twitter gibi sitelerdeki parantez içinde yazan yeni bildirim uyarıları iğneli sekmelerde görünmüyor.
İğneli sekme özelli sunan tarayıcılar, tarayıcı baştan başlatıldığında farklı davranışlar sergiliyorlar. İğneli sekmelere sahip olan Chrome ve Firefox kullanıcıları, tarayıcılarını ne durumda açılmaya ayarlamış olurlarsa olsunlar, yeniden açtıklarında iğneli sekmelerini en sol köşede bulabiliyorlar.
Ancak Opera kullanıcıları için böyle bir ayar söz konusu değil. Her seferinde sekmelerin kullanıcıyı karşılaması için, Opera ayarlarında, başlangıç sekmesinin altında kullanıcıların “Kaldığım yerden devam et” seçeneğini seçmesi gerekiyor. Böylece Opera’da da iğneli sekmeler kalıcı hale geliyor. Elbette tarayıcıyı kapatırken açık olan diğer sekmeler de, yeniden açıldığında iğneli sekmelerin yanında görünüyor. Kusursuz bir çözüm olmasa da, tarayıcı üstünde çalışırken iğneli sekmelerin kullanışlılığından faydalanmak için bu ayarın yapılması gerekiyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst