gittigidiyor

Google Transit Ankara ve İstanbul'da Kullanıma Açıldı

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
google-transit-nedir-nasil-kullanilir_640x360.jpg


Arama motoru devi Google, dünyanın en faydalı hizmetlerini vermeye devam ediyor. Şimdi de Google Haritalar'a eklenen Transit özelliğini Türkiye'ye getiren şirket, İstanbul ve Ankara'daki toplu taşıma bilgisini bilgisayarlara, tabletlere ve akıllı telefon ekranlarına getirdi. Ankara'da tren ve otobüs, İstanbul'da bunlara ek olarak vapur, deniz otobüsü, metrobüs, tramvay, Marmaray ve bazı dolmuş hatlarının yer aldığı sistemde toplamda 1100'den fazla hatla ilgili durak ve güzergah bilgisi, artık avuçlarımızın içine girdi diyebiliriz. İşte bu blogda da sizlerle Google Transit nedir ve nasıl kullanılır? sorularının cevabını vereceğiz.

Google Transit Nedir?

Google'ın Türkiye'de kullanıma sunduğu Google Transit, daha önce bir noktadan diğerine otomobille veya yaya olarak gitmek için yol tarifi alabilen kullanıcıların, aynı yere gitmek için yararlanabilecekleri otobüs, tramvay, metro ve vapur gibi toplu taşıma araçlarının güzergah, durak ve tarife bilgilerine de Google Haritalar üzerinden ulaşabileceği bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
İstanbul ve Ankara’da yaşayan milyonlarca insan, Türkiye’nin en büyük iki metropolü olarak konumlanan bu iki şehri gezdiklerinde, ulaşımı daha kolay hale getiren Google Transit, çok sayıda kişinin diledikleri adrese, tarihi yerlere veya yeme-içme ve eğlence mekanları gibi önemli noktalara toplu taşımayla gitmesini sağlıyor. Bu şehirler ileride artacaktır, ama şimdilik İstanbul ve Ankara ile sınırlı olduğunu vurgulayalım.
Ankara’da otobüs ve metro, İstanbul’da ise bunlara ek olarak vapur, tramvay, Marmaray ve bazı dolmuş hatlarının yer aldığı sistemde toplamda 1100’den fazla hatla ilgili durak ve güzergah bilgisi sunuluyor.

google-transit-ornek.png


Google Transit Nasıl Kullanılır?

Google Transit'ten yararlanabilmek için yapmanız gereken tek şey bilgisayarınızdan, tabletinizden veya akıllı telefonunuzdan Google Haritalar uygulamasını indirmek. Daha sonra uygulamayı açın ve gitmek istediğiniz yerle ilgili arama yaptıktan sonra yol tarifi için Transit/Toplu Taşıma seçeneğine tıklamak. Google Haritalar uygulaması Android’in yanı sıra iOS tabanlı cihazlar için sunulan uygulama mağazalarından kolayca yüklenebiliyor.
Dünya üzerindeki 2800 şehirdeki bir milyondan fazla durağı kapsayan Google Transit, hizmetin başlangıç aşamasında İstanbul ve Ankara’daki toplu taşıma seçeneklerine ait olarak ilgili kurumlar tarafından önceden sağlanmış olan hat, güzergah ve tarife bilgilerini yansıtacak.
Google Haritalar uygulamasını aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz:



Google Maps

Web Üzerinde Google Haritalarım Servisi


İndir

Google Maps iOS

iPhone ve iPad için Google Haritalar Uygulaması


İndir

Google Maps Android

Android İçin Google Haritalar Uygulaması


İndir

Google Maps Windows-phone

Windows Phone için Google Haritalar Uygulaması
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Google Maps Şarjınızı Yiyip Bitiriyor mu? İşte Çözümü
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-manset_640x360.jpg


Google Maps ya da diğer adıyla Google Haritalar servisi, Android akıllı telefon ve tabletlerle birlikte yüklü olarak geliyor ve bu nedenle varsayılan sistem uygulamaları arasında. Fakat bu uygulamanın her yeni sürümüyle birlikte daha fazla konum kaplar hale gelmesi ve kullanıcıların bataryasının daha hızlı tükenmesine neden olması büyük rahatsızlık yaratıyor. Google Maps şarjımı bitiriyor diyenler için bir çözüm önerisi hazırladık ve dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan rehberimize geçiş yapalım.

Not: Bu rehberimizde yer alan menülerde cihazınıza göre farklılıklar olabilir.

GPS Servisiniz Kapalı mı?

Bazen kullanıcıların esas şarjını tüketen şey unutulan bir GPS bağlantısı olabiliyor ve genelde suç haritalar uygulamasına atılıyor. Dolayısıyla haritalarımızı kontrol etmeden önce GPS bağlantısını kapatmamız ve sadece kullanacağımız zaman aktif etmemiz gerekiyor. Zira başka uygulamalar da GPS'ten faydalanabiliyorlar ve bu esnada kullanıcıların bu durumdan haberi olmayabiliyor. Telefonunuzun bildirim çubuğunu iki defa aşağı çekince açılan menüde GPS'in üzerine basarak onu kapatabilirsiniz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-1.png

Konum Bilgilerini Kapatın

Android cihazlarımızın “Ayarlar” uygulamasının altında yer alan “Konum” seçeneğine girerseniz konum servislerini kapatarak şarj tasarrufu yapabilirsiniz. Aşağıdaki görselde olduğu gibi tüm konum tespitlerini kapatmanız yeterli olacaktır.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-2.png

Google Maps Verilerini Temizleyin

Google Maps'in kullanıldıkça içerisinde biriktirdiği veriler maalesef bir süre sonra çok fazla yer kaplamaya başlıyorlar. Dolayısıyla bu verileri temizlemek önemli.
İlk olarak “Ayarlar” uygulamasında yer alan “Uygulamalar” menüsüne giriyoruz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-3.png

Bu menüden “Haritalar” uygulamasını buluyor ve üzerine tıklıyoruz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-4.png

Haritalar uygulamasının altında yer alan “Verileri temizle” ve “Önbelleği temizle” seçenekleri sayesinde tüm gereksiz bilgilerden kurtulabilir, bunların şarjınızı yemesine engel olabilirsiniz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-5.png

Deneysel Yöntem: Güncellemeleri Geri Alma

Pek çok kullanıcının önerdiği ancak biraz daha deneysel olduğu için sadece deneyimli kullanıcıların denemesini önereceğimiz bu yöntem, Google Maps uygulamasını cihazınızın ilk geldiğindeki haline geri döndürüyor. Böylece her yeni sürümün daha fazla şarj tüketmesi sorunundan kurtulabiliyorsunuz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-6.png

Not: Bu yöntem Haritalar uygulamasının tüm işlevlerinden faydalanmanıza engel olabilir.
Google Maps'i Tamamen Kapatma

Google Maps uygulaması bir sistem uygulaması olduğu için tamamen kaldırmak mümkün değil ancak kapatmak mümkün. Uygulama ekranındaki “Devre dışı bırak” seçeneğini kullanarak uygulamanın artık bir daha çalışmamasını sağlayabilirsiniz.
google-maps-sarjinizi-yiyip-bitiriyor-mu-iste-cozumler-blog-7.png

Eğer uygulamayı yardımcı uygulama kaldırma araçlarıyla kaldırdıysanız ve yeniden yüklemek istiyorsanız da aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

İndir

Google Maps Android

Android İçin Google Haritalar Uygulaması


Eğer sizin de Google Maps'in daha az şarj tüketmesi için bildiğiniz yöntemler varsa onları yorumlar bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın!
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-manset_640x360.jpg


Google Maps ya da diğer adıyla Google Haritalar servisi, uzunca bir süredir çevrimdışı haritaların Android üzerinde kullanımına müsaade ediyor ve böylece internet bağlantınız olmadığında bile yol bulmanız gerektiğinde sorunsuzca haritanızı inceleyebiliyorsunuz. Lakin geçen senelerde bu özelliği kullanmak biraz daha kolaydı ve Google Maps'in yeni sürümlerinde maalesef daha geri plana alındı.
Sizler için hazırladığımız bu rehberimizda Android cihazlarınızdaki Google Maps uygulamasını kullanarak nasıl çevrimdışı haritaları kullanabileceğinize kısaca görsellerle birlikte göz atmaya çalışacağız. Dilerseniz lafı çok uzatmadan hemen devam edelim ancak bu arada uygulama cihazınızda yüklü değilse aşağıdaki bağlantıyı kullanarak indirmeyi unutmayın.

İndir

Google Maps Android

Android İçin Google Haritalar Uygulaması

Google Maps Çevrimdışı Harita Kullanma

İlk olarak elbette Android'imizde Google Maps (Haritalar) uygulamasını açmamız gerekiyor. Uygulamamızı açtıktan sonra hemen sol çekmece menüsünü açıyoruz ve “Yerleriniz” seçeneğine tıklıyoruz.

google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-1.png

Yerileriniz ekranı karşımıza geldiğinde sayfayı hemen en aşağıya kaydırıyoruz ve “Yeni Çevrimdışı Alan İndir” seçeneğini buluyoruz. Bu seçeneğe tıklayarak devam edelim.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-2.png

Bu aşamada tek yapmanız gereken offline olarak kullanacağınız bölgeyi haritada odaklamak. Fakat Türkiye'deki konumların henüz çevrimdışı kullanım izni olmaması nedeniyle örneğimizde Almanya'yı ele aldık. Yukarıda yer alan uyarılara göre haritanıza yakınlaştıktan sonra tek yapmanız gereken artık “İndir” butonuna basmak.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-3.png

Butona bastığınızda çevrimdışı alanınıza bir isim vermeniz istenecektir. Buraya keyfinize göre bir isim yazarak “Kaydet” butonuna basabilirsiniz.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-4.png

Kaydete bastığınızda indirme süreci haritanın boyutu ve internet hızınıza göre devam edecektir. Gidişatı yukarıdaki yüklenme çubuğundan takip edebiliyorsunuz.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-5.png

Haritanızın indirmesi tamamlandığında onu internet yokken bulmak için tek yapmanız gereken yeniden “Yerleriniz” menüsüne gelmek ve daha sonra haritanızın ismine tıklamak. Eğer tüm haritaları görmek ya da değişiklikler yapmak isterseniz “Tümünü Görüntüle ve Yönet” butonunu da kullanabiliyorsunuz.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-6.png

Yönetim menüsüne geldiğinizde haritalarınızı sıra sıra görebiliyorsunuz. Sağdaki üç noktaya basarsanız yeniden adlandırma, güncelleme ve silme seçeneklerini bulabilirsiniz.
google-maps-cevrimdisi-haritalar-androidde-nasil-kullanilir-7.png


Artık Google Maps'in çevrimdışı harita özelliğini aktif olarak kullanmaya başladınız. Size offline haritalar konusunda bir kaç uyarımız da elbette olacak.


  • Çevrimdışı haritaları cihazınızın depolama alanındaki boş yer kadar kaydedebiliyorsunuz.
  • Haritalar sadece 30 gün boyunca kullanılabiliyorlar.
  • 30 günün sonunda yeniden indirilmeleri gerekiyor.
  • Çevrimdışı haritalarda GPS kullanılabiliyor fakat yön tarifleri çalışmıyor.
  • Offline haritalar gelen güncellemeleri siz onları güncellemeden göstermeyeceklerdir.
  • Maalesef dünyanın her yanındaki konumları çevrimdışı olarak kaydetmek mümkün değil.

Google Haritalar uygulamasını indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanmayı unutmayın.


İndir

Google Maps Android

Android İçin Google Haritalar Uygulaması

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst