gittigidiyor

Grafik Tablet Nedir, Ne İşe Yarar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
grafik-tablet-nedir-ne-ise-yarar-705x290.jpg
Bu yazımızda sizlere grafik tablethakkında elimizden geldiğince bilgiler vermeye çalışacağız. Öncelikle grafik tablet denildiği zaman birçok kişinin aklına, artık klasikleşmiş olan, içinde işletim sistemi yüklü gelen tabletler geliyor. Ancak bu yazımızda bahsedeceğimiz tamamen farklı bir teknoloji ürünü. Bu yazımızda sizlere grafiktablet hakkında elimizden geldiğince bilgiler vermeye çalışacağız. Öncelikle grafik tablet denildiği zaman birçok kişinin aklına, artık klasikleşmiş olan, içinde işletim sistemi yüklü gelen tabletler geliyor. Ancak bu yazımızda bahsedeceğimiz tamamen farklı bir teknoloji ürünü.
Grafik Tablet Nedir?

Grafik tableti günümüzde çizmek ve fotoğraflara retouch yapmak için, daha çok tasarımcılar kullanır. Bilgisayarımızın ekranındaki imleci faremizle değil, bir kalemlehareket ettirdiğinizi düşünün. Tabi bu kalemin özel bir kalem olduğunu ve o model dışında başka bir modelde çalışmadığını belirtmek gerekir. Grafik tabletin içeriğinden bahsedecek olursak, bizlere gerekli olan bir çizim alanı, yani tabletin kendisi ve bir adet stylus (tabletlerde kullanılan kaleme verilen isim) gerekli. Elbette çizim yapabileceğimiz bir bilgisayarı da (Wacom'un Companion modelleri hariç) unutmamak gerekir. Şimdi bu kalem tablet görevini görüyor. "Madem faremi neden kullanmıyorum" diyor olabilirsiniz. Ancak unutulmaması gereken nokta kağıda çizdiğimiz hassasiyeti fare ile bilgisayarımızda yakalamakimkansızdır. Bu kalemler basıncı algılamanın yanında, kalemin açısını da algılama yeteneğine sahiptir. Basınç hassasiyeti modelden modele değiştiğini unutmamak gerekir. Bazı ürünler 512 basınç seviyesine sahipken, bazılarında bu değer 2048'e kadar yükselebilmektedir. Tabi bu duyarlılık çizim alanının değil kalemin özelliği. Özellikle sıkça karşılaştığımız "raporlama hızı" ibaresinden de bahsedelim. Raporlama hızı dediğimiz olay, bizim kalemi tablete değdirişimiz ile ekrana ilettiği süre arasında geçen zaman dilimi. Yani gecikme de diyebiliriz. Bu hız ne kadar yüksek olursa, o kadar rahat çalışırsınız.
Tabletin yüzeyi ile ekran bağlantısından bahsetmek gerekirse, tabletin yüzeyi aslında sizin ekranınızı tamamen kaplıyor gibi düşünün. Eğer kalemi tabletin sol en altına getirirseniz, ekranınızdaki fare imleci de sol en alta gelmiş olacaktır.

galleryimage8intuouspenandtouch.jpg

Nasıl kullanılır? Kullanımı kolay mıdır?

Grafik tablet, bir süre kullanmış insanlar için oldukça zevkli ve kolay hale gelir. Tamamen alışmakla ilgili bir durum. Hatta bir süre kullandıktan sonra bir daha fareye dokunmayan insanlar bile olabiliyor. (Oyun oynamak gibi olaylar dışında)

wacom-cintiq-13HD-img4-l.jpg

Kullanım alanları nerelerdir?

Kullanım alanlarını temel olarak çizim ve fotoğraf olarak ikiye ayırabiliriz. Ancak bu ikiye ayırma işlemi çok kaba bir ayırma çünkü 3D modellemeden, karakter tasarımına kadar bir çok alana yayılır. Çizim için kullanabileceğiniz birçok uygulama varken, fotoğraf düzenlemek için seçeneklerimizneredeyse Photoshop ile sınırlıdır. Bugün severek oynadığımız oyunlar, izlediğimiz dizi ve filmlerin konsept tasarımı bu tabletlerde yapılır. Başka bir örnek vermek gerekirse şu an piyasadaki birçok karikatür dergisi tabletlerde hazırlanır. Bu kağıttan, dijitale geçiş insanlara hem hız kazandırıyor hem de hata yapıldığı zaman geri dönüşü çok daha kolayoluyor.

amc12_1113_games_9692_209140288.jpg

Kaç para bu tabletler?

Tablet piyasası, akıllı telefon piyasasına benzer şekilde çok geniş bir yelpazede fiyatlandırılmış durumda. Tabi grafik tabletlerde hakedene, hakettiği kadar para veriyoruz. Tablet üreticileri içindetartışmasız en iyi marka olan Wacom firmasının Bamboo modelleri yeni başlayan amatör diyebileceğimiz kesime hitap ederken, yine Wacom'un Cintiq serisi tabletleri ileri seviye profesyonel kullanıcılara hitap ediyor. Tabi aralarındaki fiyat farkı bunu bize açıkça gösteriyor. Fiyatlar da günümüz Türkiye'sinde Doların coşmasıyla beraber bir hayli artmış durumda.
Hangi modeli alayım?

Model konusu tamamen bütçenizle alakalı bir durum. Eğer başlangıç seviyesinde bir tasarımcı iseniz ve ilk defa bir grafik tablet kullanacaksanız, Wacom Intuos, Cintiq gibi üst düzey modellere yönelmek mantıksız olur. Bir Bamboo alıp geçin ve bununla tablet dünyasına giriş yapmış olun. Eğer birbirinizi sevdiyseniz ve bu işten para kazanmaya başladıysanız zaten bir süre sonra üst ve büyük modellere geçme ihtiyacı duyacaksınız. O yüzden ilk başta gaza gelip çok pahallı bir şey almanın mantığı yok.

Bu yazıda elimden geldiğince grafik tabletler hakkında fikir vermeye çalıştım. Marka veya model olarak çok detaya inmedim. Çünkü Çin işi tabletlerden, Wacom'a kadar çok geniş bir yelpaze var. Tabletlerle ilgili sorularınızı, aklınıza takılanları bize yazın. Elimizden geldiğince cevap vermeye çalışalım.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İpad Ressamları için iyi haber

Procreate 2.3 artık Intuos Creative Stylus 2 kalemini destekliyor

1430131462_ipad.jpg

Bugün Wacom ve Savage tarafından Procreate 2.3 programının Intous Creative Stylus 2 kalemi ile uyumlu hale geldiğinin açıklanmasıyla birlikte, iPad üzerinde resim yapmak daha heyecan verici hale geldi. Savage’ın geliştirdiği Procreate programı, çoğu ressamın iPad üzerinde çizim ve resim yapmak için tercih ettiği bir uygulama. Wacom, kreatif alanında çalışan profesyonelleri düşünerek baskıya duyarlı bu güçlü kalemi tasarladı ve dolayısıyla yaratıcı bir sinerji ortaya çıkardı. Müşteriler uzun bir süredir Intous Creative Stylus kaleminin verdiği hassas ve doğal hissi Procreate uygulamasının güçlü ve akıcı araçlarıyla birleştirmeyi ümit ediyordu. Bu yaratıcı vizyon, Wacom ve Procreate ekiplerinin işbirliği sayesinde artık gerçeğe dönüştü.


1430131452_intuos-creative-stylus-2with-ipad-2.jpg

Intuos Creative Stylus 2, tüm uyumlu iPad’ler üzerindeki Procreate 2.3 uygulaması tarafından desteklenecektir. iPad Air 2 kullanıcıları, Procreate 2.3 üzerinden Intous Creative Stylus 2’ye bağlanarak bu kalemin tüm özelliklerini kullanabilecekler; ancak bu, resmi olarak desteklenmeyen bir özellik olacaktır. Savage ve Wacom birlikte çalışarak iPad Air 2 ile uyumluluğu iyileştirmeye ve artırmaya devam edecektir. Procreate versiyon 2.3’e eklenen diğer heyecan verici özellikler arasında, yepyeni Light Interface (Işık arayüzü) ve önceki versiyonların stabilitesinin yükseltilmesi ve hata düzeltmeleri yer almaktadır. Procreate’teki entegrasyon, desteklenen uygulamaların Intous Creative Stylus 2 ile seçilmesi konusunda getirilen önemli bir yeniliktir. Ayrıca her iki ekip, müşterilerinin yeni uyumlu araçlarıyla üretecekleri yaratıcılıkları görmeyi sabırsızlıkla beklemektedir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
“Hi-End Retouching nedir ?” “Kullanılan Teknikler nelerdir ?” “Renk kalibrasyonu nasıl yapabilirim ?” “Post prodüksiyon konusunda eksiklerim var ve ilerletmek istiyorum” gibi sorularınız varsa, bir çok soruyu bu blog ile aydınlatmış olacağız. Umarım siz de yazılarımı paylaşıp desteğinizi eksik etmezsiniz.
Bugün ki konumuz en çok sorulan sorulardan biri, Mouse ile Pen Tablet arasında ki farklar nedir ? Nasıl Kullanırım ? Kullanması kolay mı ?
Öncelikle Grafik Tablet nedir onu bir tanıyalım.
Günümüzde dijital ortam da çizim/boyama ile uğraşanların olduğu kadar, fotoğraf işleyenlerin (Retoucher) de kullandığı ekipmanların başında grafik tabletler gelmektedir. Wacom gibi markalar bu sektörde standart ve en çok kullanılan firmalar arasında yer almaktadır.


Grafik tabletler genel de 2 parçadan oluşurlar, Kalem ve Çizim yüzeyi olarak. Kalem tahmin edeceğiniz gibi çizim yapmamıza yararken, çizim yüzeyi, bilgisayarımızın ekranını temsil etmektedir. Kalemi çizim alanında hareket ettirdiğinizde bilgisayar ekranındaki fare imlecinin de hareket ettiğini görürsünüz yani pratikte fare gibi çalışır.
“Peki fare gibi çalışıyorsa, neden grafik tablet kullanmalıyım ?”
Mouse ile arasında ki en önemli farklar arasında, basınç ve eğilim algılama teknikleridir. Bu özellik sayesinde siz kalemi, çizim yüzeyine ne kadar bastırırsanız çizgileriniz de ona göre değişiklik gösterir, aynı gerçek kağıt üzerinde çizdiğiniz bir çizgi gibi. Çizgilerinizin nasıl değişeceği kullandığınız yazılıma ve sizin (Brush) tercihinize göre değişebilir ki bunu bir sonra ki derslerimiz de detaylı olarak açıklayacağım. Fare ile bunları kullanabilmek imkansızdır.


Tabletin yüzeyi ile ekran arasında nasıl bir ilişki var ?
Çizim yaptığınız yüzey ekranınızın ebatları ile birebir orantılıdır. Yani kaleminizi tablet üzerinde en sol ve yukarı köşeye getirirseniz, monitör ekranında ki fare imlecinin de en sol ve yukarı köşede olduğunu görürsünüz. Kalem, çizim tabletinizin merkezinde olduğu zaman da, aynı şekilde yine monitörünüzün ortasında görürsünüz fare imlecinizi. Ekranınızın 4:3 ya da 16:9 boyutlarında olması durumu değiştirmiyor. (İsterseniz tabletinizle birlikte gelen yazılım ile çizim alanınızı değiştirebiliyorsunuz ama buna gerek yok.)
Basınca ve Eğilime duyarlılık kalemin mi yoksa çizim yüzeyinin mi özelliği?
Basınca ve eğilime duyarlılık, kalem ucunun sahip olduğu bir özelliktir ve zamanla kullandıkça kalem uçlarında erime görülür. Bu gözünüzü korkutmasın 2-3 senedir tablet kullanmama rağmen 3-4 tane kalem uçu tüketmişimdir şimdiye kadar, tabi kullanım yoğunluğuna göre de farklılık gösterebilir bu durum. eBay gibi online alışveriş sitelerinden sipariş edebiliyorsunuz gerekirse, hem Türkiye’de ki fiyatlara göre de çok çok ucuz. Çizim yüzeyinin görevi kalemin nerede bulunduğunu belirlemek yani konumla sınırlı ama bundan çizim yüzeyi olmadan da kalemin kullanılabileceği gibi bir sonuca varmayın. Çizim yüzeyi bilgisayara bağlanan bileşen olduğu için olmazsa olmaz.
Photoshop gibi Fotoğraf düzenleme uygulamaları grafik tablet ile daha mı kullanışlı ?
Evet kesinlikle daha kullanışlı! Öncelerde yapamadığım yoğun rötuş gerektiren detaylı işlemleri, tabletin sunabildiği özelliklerle daha hızlı ve daha düzenli bir şekilde yapabiliyorum. Alıştıktan sonra hem zamandan kazanmış oluyorsunuz hem de “ben şimdiye kadar neden mouse ile uğraşmışım” diyorsunuz emin olun :) Dodge & Burn gibi ileri ki derslerimiz de göreceğimiz işlemler de farkı hemen hissedebiliyorsunuz ve daha kaliteli sonuçlar elde ediyorsunuz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


Soru: Pratikte fare gibi çalışıyorsa, neden fare yerine grafik tablet kullanmalıyım?
Cevap: Yıllarca kalem kullanarak çizim yaptığımız için bilgisayarda fare ile çizim yapmaya çalışmak zor gelir. Özellikle Adobe Photoshop, Corel Painter, Autodesk Sketchbook Pro gibi çizim, boyama yazılımlarında kalem fareye göre daha doğal bir kullanım sunar ve kısa bir alışma sürecinden sonra daha hızlı ve etkili çizim yapabilirsiniz.
Diğer önemli farklar ise kalemin sahip olup da farenin sahip olmadığı basınç ve eğim algılama yetenekleridir. Çoğu grafik tasarım yazılımı basınca duyarlı tabletleri desteklemektedir. Bu özellikle sayesinde siz kalemi ne kadar çok bastırırsanız çizgileriniz de ona göre değişiklik gösterir. Çizgilerin nasıl değişeceği yazılıma ve sizin tercihinize göre değişebilir ki fırça boyutunu ve şeffaflığı değişebilecek özelliklere örnek olarak verilebiliriz. Fare ile bunları simüle etmek imkansızdır.
Soru: Doğal kullanım ve basınca duyarlılık anahtar özellikler demek ki. Peki basınca duyarlılık modelden modele farkediyor mu?
Cevap: UC-Logic ürünleri 1024 basınç seviyesini destekliyor (sadece WP4030 modeli 512 seviye) yani kalemi bastırdığınızda 1024 farklı seviyeyi algılayıp kullandığınız fırçanın özelliklerini buna göre ayarlayabiliyor. Wacom ise giriş seviyesi olan Banboo serisinde 512/1024 seviye, ileri seviye sayılan Intuos 4 serisinde ise 2048 basınç seviyesi sunmakta.
Soru: Basınca duyarlılık kalemin mi yoksa çizim yüzeyinin mi özelliği?
Cevap: Basınca duyarlılık, kalem ucunun sahip olduğu bir özelliktir. Çizim yüzeyinin görevi kalemin nerede bulunduğunu belirlemek yani konumla sınırlı ama bundan çizim yüzeği olmadan da kalemin kullanılabileceği gibi bir sonuca varmayın. Çizim yüzeyi bilgisayara bağlanan bileşen olduğu için olmazsa olmaz.
Soru: Eğim algılama nasıl oluyor?
Cevap: Gene kalemin bir özelliği bu da. Kalem ile çizim alanına dik düzlem arasındaki 0 ila 60 derece arasındaki açıları algılayabilen kalem sayesinde kaligrafi gibi alanlarda çalışma yapanlar, gerçek kalem simülasyonuna bir adım daha yaklaşmış oluyorlar.
Soru: Özelliklerde ‘raporlama hızı’ diye bir değer vardı, o ne oluyor?
Cevap: Çok uzatmadan, grafik tablet – bilgisayar arası iletişim hızı diyebiliriz. rps yani saniyede rapor sayısı olarak ölçülür. 200 rps demek, saniyede 200 kere bilgilerin bilgisayara iletilmesi demektir.
Ve gelelim çoğu kişinin sormak isteyip de çekineceği soruya.
Soru: Tabletin yüzeyi ile ekran alanı arasında nasıl bir ilişki var?
Cevap: Tabletin aktif yüzeyi ekranı bire bir kapsıyor yani kalemi tabletin sağ üst köşesine getirdiğinizde fare imleci de ekranın sağ üst köşesinde oluyor. Kalem karşı köşeye yani sol alt köşeye getirildiğinde de fare imleci ekranın sol alt köşesine geliyor. Kalem tabletin merkezinde olduğunda da fare imleci ekranın merkezinde oluyor. Tabletin geniş, ekranın 4:3 formatında olması ya da ekranın geniş, tabletin 4:3 formatında olması durumu değiştirmiyor. Tabletlerin aktif alanı da beraberinde gelen yazılımlarla değiştirilebiliyor yani isterseniz geniş tabletin aktif alanını 4:3 formatında olacak şekilde küçültebilirsiniz ama buna gerek yok çünkü bu şekilde sorunsuz kullanılabiliyor.
Hidden Ora – Tokyo Past from shantell martin on Vimeo.
Grafik tablet nasıl kullanılır?

Grafik tablet klavye ve fare ile beraber kullanılabileceği gibi işletim sistemi desteklerse ikisinin yerine de kullanılabilir. Nasıl kullanacağınız tamamen sizin zevkinize ve tercihinize kalıyor.
UC-Logic’in internet sitesinde grafik tablet kullanımının bilek sağlığınıza doğrudan katkısı olduğu belirtilmiş:
UC-Logic grafik tablet ile bileklerinizi dik konumda tutarak çalıştığınızda bileklerinizin rahat ettiğini farkedeceksiniz. UC-Logic tabletler ile fare kullanımı sebebiyle zaman içerisinde ortaya çıkan RSI gibi sağlık sorunlarından etkilenmezsiniz.
Bu doğrudur ama sağlık için yararlı şeylerin daha kolay kullanım anlamına gelmediğini farklı cihazlarla görüyoruz. Mesela çok övüldüğü için aldığım Logitech Wave klavye de bunlardan biri. Ben yeni yeni alışmaya başladım ama ilk defa kullanan bir arkadaşım doğrudan ne kadar rahatsız klavyen var dedi. Burada da benzer bir durum söz konusu
smiley6.gif
13 yıldır fare kullanan biri olarak kalemin birden farenin yerine geçmesini kısa vadede beklemek doğru olmaz.
Soru: Sen nasıl bir kullanımı tercih ediyorsun?
Cevap: Genel kullanım için hala klavye+fare ikilisini tercih ediyorum, tablet masanın kenarında duruyor. Photoshop ile işim olduğunda fareyi kenara alıp tableti farenin yanına alıyorum. Dizüstü bilgisayar kullanırken zaten eliniz mahkum bilgisayarın yanına koyacaksınız ve kullanım konusunda herhangi bir sorunla karşılaşmayacaksınız. Geniş bir klavye kullanmaya kalktığınızda ise masada yer bulmak konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Ben bunu da klavyeyi ileri itip biraz yan çevirerek çözüyorum.
Soru: Neden kalemi doğrudan fare yerine kullanmıyorsun?
Cevap: Buradaki yazılarımı biliyorsunuz, kimileri de oldukça uzun oluyorlar yani klavyeyi çok fazla kullanıyorum. Fare kullanırken sağ el bir farenin üzerinde, bir klavyenin üzerinde oluyor. Kalem kullandığımda ise ne zaman sağ elimi klaveyde kullanmak istesem fareyi elimden başka bir yere koymam, sonra da elbet geri almam gerekiyor. Bu da bana göre kullanımı yorucu bir yöntem. Eğer az yazı yazan, bol bol fare kullanan biriyseniz kalem farenin yerine kolaylıkla geçebilecektir ki bu şekilde kullanan arkadaşlarım mevcut.
Soru: Photoshop gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarında grafik tablet daha mı kullanışlı?
Cevap: Kesinlikle evet! Photoshop açtığımda fareyi masanın ilerisine itiyorum ve yerine tableti koyuyorum. Çok daha hızlı ve hassas çalışmak mümkün çünkü kalem ile daha ince çalışmak çok daha kolay. Yoğun rötuş işlemlerinde (bol bol healing brush kullandığınızda), konuyu arka plandan ayırmak istediğinizde, ‘dodge-burn’ işleminde farkı hemen hissedebiliyorsunuz. UC-Logic TWHA60 incelemesindeki tüm ürün fotoğraflarının işlenmesi de ürünün kendisi ile yapıldı
smiley6.gif


Marvel Mysteries Cover Painting by Mitch Breitweiser from Mitch Breitweiser on Vimeo.
Soru: Ben karikatür çizmekle de ilgileniyorum, tablet kullanmamı önerir misin?
Cevap: Fare ile de çok güzel işler çıkaran yetenekli insanlar mevcut ama pek çok karikatürcü tablet kullanmakta . Mesela Selçuk Erdem Wacom Cintique kullanıyor. Benzer şekilde pek çok ilüstrasyoncu da fare yerine tablet kullanmakta.

Live Drawing Performances by Fleur Elise Noble from Fleur Elise Noble on Vimeo.
Örnek olarak Kerim Beyit’in UC-Logic PF1209 modelini kullanarak Photoshop CS2′de 10 saatte yaptığı çalışmayı aşağıda görebilirsiniz.
Blue ©Kerem Beyit Bilgi: Photoshop CS2, UC-Logic PF1209-Pro Tablet (Yaklaşık 10 Saat)

Tabletin kullanım alanı da biraz yaratıcılığınızla sıırlı. Tablet kullanarak müzik üretenler bile mevcut
smiley6.gif


Graphics tablet – Midi controller and Pure Data from batuhan on Vimeo.
Sonuç olarak eğer yoğun bir şekilde klavye ile yazı yazıyorsanız klavye+fare ikilisi daha hızlı bir kullanım sunuyor. Eğer yazı önceliğiniz değilse çok fazla fare kullanıyorsanız o zaman tablet+klavye ikilisi sizin için daha rahat bir kullanım anlamına gelebilir. Kendi bilgisayar kullanım tarzınıza göre deneme yanılma yöntemi ile size en uygun kullanım şeklini belirlemelisiniz.
Grafik tablet nasıl çalışır?

Grafik tabletler kullanılan teknolojinin cinsine göre çeşitli sınıflara ayrılırlar: Pasif, aktif, optik, akustik, elektromanyetik ve kapasitif tabletler gibi. Bizim için önemli olanlar en çok karşılaşacağınız pasif ve aktif tabletler.
Pasif tabletler
Pasif tabletler, içerdikleri yatay ve dikey teller ile elektronik indüksiyon teknolojisini kullanırlar. Bu teller hem iletici hem de alıcı bobin gibi çalışmaktadırlar. Tablet, kalemdeki LC devresince alınan elektronik sinyal üretir ve daha sonra kalemden gelecek sinyali okumak için alıcı moduna geçer.
Kalem ise hem basınç bilgisini ölçebilecek, hem de farenin 2 düğmesi gibi kullanılabilecek düğmelerin elektronik kısmını içerir. Bu bilgiler LC devresinin ürettiği sinyali değiştirebileceği gibi sayısal olarak da kodlanabilir.
Elektronik sinyallerin kullanımı ile kalem tablete değmese bile konum ve diğer bilgiler tabletçe okunabilir ve pil içermeyen kalemler üretilebilir.
Aktif tabletler
Aktif tabletler, pasif tabletlerle benzer mantığa sahiptirler ama uygulamada birbirlerinden ayrılırlar. Aktif tabletlerde kalem kendi güç kaynağına, günümüzde AAA kalem pil, sahiptir ve sürekli olarak tablete iletmek üzere veri üretir. Bu tasarımın sorunu, pil nedeniyle kalemin daha iri ve ağır olmasıdır. Tabletin alıcı/verici konumları arasında gidip gelmesinin gerekmemesi ise gecikmeleri engelleyen avantajıdır.
UC-Logic ürünleri aktif tablet grubunda yer alırken, Wacom ürünleri ise pasif tablet grubunda yer almaktadır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Tablet PC – Geliştirilmiş Grafik Kart Sürücüsü

Tablet PC – Enhanced Graphics Driver (Tablet PC – Geliştirilmiş Grafik Kart Sürücüsü)
Wacom ® teknolojisi Penabled kullanan Tablet PC’ ler için gelişmiş grafik kartı sürücüsü ile Tablet PC yeteneklerini,kullanılabilirli ğini daha da artırın! Wacom Penabled teknoloji kullanılarak kurulumu onaylamak için özel Tablet PC modeli üreticisi ile kontrol edin.


Önemli Notlar:

Bu sürücü, bir Tablet PC Mürekkepleme yeteneği kullanmak için gerekli değildir. Bunun amacı, grafik uygulamaları basınç hassasiyetini desteklemek ve yan switch ek işlevselliği sağlamak içindir.
Bu sürücü, bir Penabled Tablet PC son kullanıcılar için ücretsizdir IS ve AS Wacom tarafından ücretsiz olarak dağıtılır.
Bu sürücü sadece Tablet PC işletim sistemi (MS Windows XP Tablet PC Edition), Windows Vista veya Windows 7 çalıştırır ve Penabled Tablet PC’lerde yüklü olması gerekmektedir.
Destek Bilgileri:

Ayrıntılı kurulum yönergeleri için BeniOku kontrol edin.
Wacom için gelişmiş grafik sürücüsü Penabled Tablet PC’ler AS Penabled bir Tablet PC sahibi son kullanıcılar için ücretsizdir IS ve Wacom tarafından sağlanmaktadır. Sürücü bir CD ya da başka herhangi bir medyada mevcut değildir. Yazılımı ile ilgili bir sorun yaşarsanız, Wacom için sorun rapor edin. Wacom sık sorulan soruların cevaplarını yayınlar ve sürücü güncellemeleri için uygun olarak yayınlar.
Sonra Tablet PC Driver 5.05 sürümü ve SSS

Soru ve Cevaplar:

Soru: Ben bir Tablet PC ile Cintiq interaktif kalem ekranını kullanabilir miyim?
Cevap: Cintiq Tablet PC ile kullanmak için, Wacom profesyonel sürücü sürümü 6.05 veya daha üst bir sürümü bilgisayarınız da yüklü olması gerekir. Profesyonel kalem tablet sürücüsü yüklü ve Tablet PC sürücüsü bağımsız kaldırılabilir. Cintiq kalibre etmek için, Wacom Tablet özellikleri kontrol panelini açın ve “Kalibre (Calibrate)” sekmesini seçin.
Soru: Ben bir Tablet PC ile standart bir Wacom tablet kullanabilir miyim?
Cevap: Evet, bir Tablet PC ile bir Wacom kalem tablet kullanabilirsiniz. Bir tüketici kalem tablet (örneğin Bamboo serisi, Graphire4, Graphire3 veya Graphire Bluetooth), Wacom tüketici sürücü sürümü 5.2.3 veya daha üst sürümünün bilgisayarınızda yüklü olması gerekir. Tablet PC sürücüsü bağımsız kaldırılabilir.
Soru: Bir masaüstü sisteminde standart Wacom tablet ile Tablet PC Ink özelliği almak için bu sürücüyü kullanabilir miyim?
Cevap: Windows Vista ve Windows 7, Wacom kalem tablet veya ilgili sürücü ile kalem ekran kurulumu otomatik olarak Mürekkep ve Vista ve Office 2007 içinde bulunan diğer kalem girdi fonksiyonları aktive eder. Tablet PC kullanımı gerektirmez. (Windows XP için, mürekkep özellikleri Windows XP Tablet PC sürümü gerektirir.)
Download: Tablet PC – Geliştirilmiş Grafik Kartı Sürücüsü İndir
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst