gittigidiyor

Güç Kaynağı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Güç Kaynağı Nedir? Nasıl Çalışır? Ne İşe Yarar?

guc_kaynagi-1110x400.jpg

Gelişen teknoloji ile birlikte elektronik eşyaların kullanımı artmış hatta vazgeçilmez olmuştur. Her aletin, makinenin bir çalışma sekli ve düzeni vardır. Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin ihtiyacı olan enerjinin sağlanması için kullanılan birimlere verilen genel isimdir. Bir el feneri için pil, cep telefonu için şarj, pili doldurmak için adaptör birer güç kaynaklarıdır. Güç kaynağı özellikle bilgisayarlar için hayati önem taşır. Bilgisayarın çalışması esnasında ihtiyacı olan tüm gücü üreten donanıma “güç kaynağı” ismi verilmektedir. Bilgisayara gelen elektriği ayarlayarak olabilecek arızaları önlemek güç kaynağının görevidir. Güç kaynağı prizden elektriği alıp, bilgisayarın gerekli parçalarına, gerektiği ölçülerde iletmektedir. Eğer priz ile bilgisayar arasındaki bağlantıyı güç kaynağı sağlamazsa; bilgisayarın ana kartı ve tüm parçaları yanar.
Güç kaynakları aldığı elektriği iletirken çıkış geriliminin akım içine dahil edilmiş devreler tarafından sabit tutulması gerekmektedir. Aksi takdirde bilgisayar veya hangi elektronik alet ise, dengesiz gelen enerjiden dolayı bozulacaktır. Bu tür güç kaynaklarına stabil güç kaynakları adı verilmektedir.

Güç Kaynağı Nedir?
Güç kaynağı bir sistem ya da düzeneğin gereksinim duyduğu enerjiyi sağlamak için kullanılan birimlerin genel adıdır. Örneğin; cep telefonu, el feneri pili, pili doldurmak için kullanılan adaptör, bilgisayarın gereksinimi olan gücü üreten donanım birer güç kaynağıdır. Güç kaynağı genellikle bilgisayar içerisinde metal bir kasaya yerleştirilen, içinde transformatör veya elektronik devreler bulunan, bilgisayar birimlerinin düzgün bir biçimde çalışması için gereksinim duyulan farklı gerilim değerlerinde doğru akım sağlayan donanımdır. Sıradan bir bilgisayarın kullandığı güç kaynağı yaklaşık 300 ile 600 Watt güçtedir. Ayrıca prizden elektriği alıp onu bilgisayarın değişik parçaları için ihtiyaç duyduğu değişik gerilimlere ayarlayan parçadır. Bilgisayarın girişinde 220 Watt olan elektriği, bilgisayarın ihtiyacı olan 6-12 Watt seviyesine dönüştürme işini yapan cihaza güç kaynağı adı verilmektedir. Bilgisayar sistemlerinin gelişim sürecinde güç kaynakları da değişmektedir. Daha önceki güç kaynakları yazılım ile kontrol edilemezken, günümüzde ise ATX serisi olan ATX12V+, PFC, EPS12V+, AMD ATX/GES gibi güç kaynakları işletim sistemleri ile kontrol edilmektedir.
Güç Kaynağı Nasıl Çalışır?

Normal şartlarda güç kaynaklarını tek başına çalıştırmak zordur. Güç kaynakları anakart üzerinden çalışma sinyali yani işareti alırlar (yani anakarta bağlayıp bilgisayarın güç düğmesine basmanız yeterlidir). Bu çalışma sinyali anakarta giren kalın kablo demetlerindeki bir kablo üzerinden gelmektedir. Sonuç olarak çalışma sinyalini alan kaynak çalışmaya başlar. Bir başka anlatımla açıklayacak olursak; bilgisayarın içerisinde bulunan güç kaynağını çalıştırmak için iki yol bulunmaktadır. Eğer güç kaynağı kasanın içerisindeki anakarta bağlı durumdaysa 5-12-3.3 volt değerleri kolaylıkla ölçülmektedir. Optik sürücülerin bağlandığı 4 pinli güç kablosunu siyah iki pinden birinin içine avometrenin siyah probu takılır. Diğer kırmızı probu kırmızıya takarak 5 volt göstermeli sarı olana takıp 12 volt göstermelidir. İkinci yol ise; anakarta bağlı olan tüm güç kabloları dikkatli bir şekilde sökülmelidir. Yeşil ile siyah uçlardan biri kısa devre edilir ve güç kaynağınız çalışmaya başlar. Bu arada çalıştığı, fanın dönmesinden anlaşılmaktadır. Kısa devre yapılan kablo çıkarılmaz, çıkarıldığı anda güç kaynağı pasif konuma geçecektir.
Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Girişi 110-120 Watt veya 220-250 Watt çıkışları anakarta giden +/-12 Watt (çoklu çıkış) ve disk sürücülerine giden +/-5 Watt çıkışlar bulunmaktadır. Bu güç kaynaklarını fazla ısıdan korumak için ayrı bir fan bulunmaktadır. Güç kaynaklarının en büyük getirisi standart bir anakartın tek bir 20 pin konnektörle elektriksel güç ihtiyacını sağlayabilmesinin yanında yazılım yolu ile bilgisayarın kapatılmasına da izin vermeksidir. Güç kaynağı işlemci ve RAM yuvalarına yakın bir konuma alınıp, üzerindeki fan ile sistem içerisindeki sıcak havanın da emilip dışarıya atılması amaçlanmaktadır. Büyük bir ısı kaynağı olan güç kaynakları ancak yeterli bir fan ile kendisini soğutmanın yanında sistem içerisindeki havanın emilmesine de yardımcı olmaktadır. Daha önceden kullanılan AT güç kaynakları güç kontrolü sağlayan analoglar olarak kullanılmaktaydı.
Güç kaynağına seri bağlı güç anahtarı ile açılıp kapatılır ve elektrik kesilip tekrar geldiğinde çalışmaya devam eden bir kaynaktı. Fakat günümüzde piyasadan kalkmıştır. Onun yerine günümüzde yerini alan ATX güç kaynakları kullanılmaktadır. Bunlarda güç kontrolü dijitaldir. Anakart üzerindeki güç butonu ile komut verildiğinde çalışmaya başlamaktadır. Ayarları bakımından da kapatmaya gelince güç butonuna basınca kapansın, güç butonundan kapanmasın, kapatma komutu verilince otomatik kapansın şekillerinde ayarlar yapılabilmektedir. Elektrik kesilip geldiğinde çalışmaya devam etmemektedir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ayarlanabilir Güç Kaynağı Yapımı - Güç Kaynağı Yapımı - güç kaynağı nasıl yapılır

psu.jpg


@mehmetkarahanlı@

Arkadaslar bu güç kaynağımız 3.0 ile 30 volt'a 1,5 Ampere kadar üç kademede akım verebilmektedir.
20081019000216.jpg


Transformatör Ve Regülatör

Trafo bir adet 25.2 V, 2A ve ortadan bağlantılıdır. Bir tam dalga köprüdoğrultucu, 1.5A, 50V PIV kullanılmış ve (köprü diyot düşümü çıkartılınca)Vpk'sı 35.6V'dur veya şebeke voltajı 220V'den yüksekse birkaçvolt daha fazladır. Regülatör bir LM317dir.



LM317 regülatörü kullanıldığından, diğer güç kaynakları gibi tipik regülasyonözelliği % 0.5'dir. Örnekleme elemanı, ön panelden voltaj ayarlaması içindeğişken bir dirençtir. (5kOhm)

Çıkış akımı 1.5A iken, girişteki kapasitif filitrenin tepe voltajı 27-28Volta düşer. Çıkış voltajı 3.0 volta ayarlandığında, regülatörün 25 Voltadüşmesi gerekir. Böylece, 1.5 Amperde regülatör 37.5 Watt ısı verir, buda kolaylıkla cihazın oso-kapatma koruma devresini devreye sokar.

Regülatörün ısı yayılımını kabul edilebilir değerlerde tutmak için,kaynağın çalışma aralığı üç aralığa bölünmüştür. Her aralıkta, anahtaren az çıkış voltajını limitlemek ve regülatörün giriş voltajını en fazlaakımda tutmak için tasarlanmıştır. Bir voltaj düşürme direnci, giriş voltajınıkontrol etmek için regülatöre seri bağlanmıştır, bu arada her aralığınen düşük voltajı örnekleme elemanının direnç oranı ile ayarlanmıştır. Örneğin,düşük aralık için, R1+R2 740 ohm ve R6+R7 en az 740 ohm'dur. R6+R7 ninR1+R2'ye oranı 1'dir. Formül ile:

V0 = 1.25(1 + (R6+R7)/(R1/R2))

Aralık için en düşük voltaj 25 volttur (1.25(1-1)). LM 317 'nin uçlarındakien düşük fark voltajı 3 volt olarak ayarlanmıştır, ancak, birçok regülatör2.5 volta kadar çalışacaktır. Kapasitif giriş filitresinden hemen sonrabir 9 ohm direnç eklenerek, regülatöre giriş voltajı, yük akımı 1.5 amperiken 14.5 volta limitlenmiştir. Direnç hem bir seri düşürme direnci, hemde C2 ile oluşturulan direnç-kondansatör filitre bölümünün direnç kısmıolarak görev yapmaktadır.

Düşük ve orta aralık için seri direncin uçlarındaki yaklaşık voltajdüşümü:

Aralık Rs 1.0A 1.5A
DÜŞÜK 9 ohm 9V 13.5V
ORTA 4 ohm 4V 6V

Ripple

Önceki LM317 kullanan kaynak gibi, ripple bastırma ya 65dB veya bypasskondansatörü C5 kullanıldığında 80dB'i geçmektedir. Ripple voltajı denklemikullanılarak, regülatör ripple voltaj girişi aşağıdaki gibi hesaplanır:

Vr1(rms) = 2.4 x 1500/2200 = 1.64 volt

65dB ripple bastırması ile, regülatör çıkışındaki ripple voltajı 2000kat azaltılarak 0.82 milivoltun altına alınır. Gerçek ölçümler bunun 3ile 10 milivolt arasında olduğunu göstermektedir. Anahtara gelen uzun kablolardaha fazla ripple'a neden olmaktadır.

Çıkış kondansatörü C3 bir 2.2uF tantal kondansatör olup, asıl amacıyük tarafından oluşabilecek gürültüyü engelleyip regülatörün çalışmasınıetkilememektir. Eğer filitre kondansatörlerinin regülatörden uzağa konulduğubir güç kaynağı tasarımı yerleşimi söz konusu olursa, o zaman tasarıma0.1uF C4 kondansatörü (çizgili olarak gösterilmiştir) eklenir.

Göstergeler

Bir LED pilot lamba ve bir metre, voltajın olduğunu göstermek içinkullanılmıştır. LED, bir akım limitleme direnci (2.2kohm) ile, dc'nin olduğunugösterir (regülasyondan önce). metre çıkış voltajını ve bir aralık anahtarıise tam sapmayı 15 volttan 30 volta çıkartır. Anahtarın TAŞIMA durumu,güç kaynağı taşınırken metreyi kısa devre etmekte kullanılmaktadır.

Soğutucular

Bu güç kaynağı için akım arttığında yüksek ısı yayılımı olduğundan,regülatör ve TO-220 soğutucusu, kutunun arkasına bağlanmıştır. Regülatörsoğutucudan yalıtılmıştır. Bu, ısı koruması için en fazla soğutucualanını sağlamaktadır. Ancak, eğer güç kaynağı sürekli olarak en yüksek sınırdaki voltaj ve akım durumlarında çalıştırılırsa,regülatörü korumak için ek önlem olarak kutunun arkasına üfleyecek şekildebir fan yerleştirilmelidir.

ayarlanabilir-guc-kaynagi-yapimi-1.gif


Çalışma Bölgesi

Şekil gösterildiği gibi, çalışma voltaj aralıkları içinde öyleyerler vardır ki, LM317'nin en yüksek güç dağılımı aşılmaktadır (15W @Tc=25° - 90°C). Güç kaynağı bu bölgelerde çalıştırılmamalıdır. Diğer çalışmayasakları şöyledir:

1. Transformatörün ve doğrultucunun bazı akımlarda tepe voltaj çıkışıve LM317'nin bacaklarındaki en az 3 Voltluk fark, maksimum çıkış voltajını1.5Amperde 25 Volta sınırlamaktadır.
2. LM317 için en fazla yük akımı 1.5A'dir.
3. Anahtarla seçilen üç voltaj aralığı:
DÜŞÜK : 3 ile 11 Volt
ORTA : 9,5 ile 20 Volt
YÜKSEK : 18 ile 30 Volttur.

Aralığa göre voltaj ayarı değişmektedir. DÜŞÜK aralıkta kontrol düğmesinintam döndürülmesi, ORTA aralıkta yaklaşık yarım döndürülmesi, YÜKSEK aralıktaise yarımdan az döndürülmesi gerekmektedir. Her aralıkta çıkış voltajıarttırıldığında, LM317'deki fark voltajı düşmektedir ve (özellikle yüksekakımlarda) 3 voltun altına inebilmektedir. Bu LM317'nin regülasyondan çıkmasına sebep olur.


Montaj Detayları
Bu proje için kullanılan malzemeler

Açıklama Adet Şemadaki adı
25.2V Transformatör 1 T1
Köprü Diyot 1.5A, 50V PIV 1 BR1
Diyot, 1N5400 1 CR1
IC, LM317 Voltaj Regülatörü 1 U1
LED gösterge 1 CR2
Kondansatör, 2200uF, 50V elektrolitik 2 C1, C2
Kondansatör, 2.2uF, 35V elektrolitik 1 C3
Direnç, 560Ohm, 1/2W 2 R1, R6
Direnç, 270Ohm, 1/2W 2 R2, R7
Direnç, 150Ohm, 1/4W 1 R3
Direnç, 68Ohm, 1/4W 1 R4
Direnç, 330Ohm, 1/4W 1 R5
Potansiyometre, 5kOhm 1 R8
Direnç, 1Ohm, 10W 2 R9, R10
Direnç, 50Ohm, 10W 4 R13 - R16
Direnç, 15kOhm, 1/4W 2 R20, R21
Direnç, 2.2kOhm, 1W 1 R22
Soğutucu 1

Soğutucu bağlama malzemeleri 1

Isı yayıcı malzeme - Silikon 1

Çift kontaklı Çift pozisyonlu anahtar 1 S1
Çift kontaklı Üç pozisyonlu anahtar 2 S2, S3
Baskılı Devre (7cm x 10cm) 1

Kutu (8 x 21 x 16) 1

Panel metre 30V 1 M1
Sigorta yuvası - Şase tipi 1

2A cam sigorta 1 F1
Fişli Elektrik Kablosu 1

Bağlantı uçları (siyah ve kırmızı) 2 TP1,TP2
Lastik ayak seti 1

Baskılı devre kutu yerleştirme ayakları 4

Isı ile daralan boru

Devre
Diğer projelerde olduğu gibi, malzemeleri delikli pertnax'a geçirin, ayakları bükün ve devrenin arabağlantılarını yapın. Gerekirse ek kablo kullanın. Gösterildiği gibi devredekiE,F,G noktalarına üç adet 5cm kablo ekleyin ve yerlerine lehimleyin Unutmayın şekil devrenin altını göstermektedir. Tellerin üzerine kısa daralanmakaronlar geçirin. Bu teller kutunun arka kapağına bağlı olan LM317'yebağlanacaktır.

ayarlanabilir-guc-kaynagi-yapimi-2.gif


A,C,D,I,J,L,M,N ve O için 20cm teller, B için iki adet tel hazırlayınve yerlerine lehimleyin. Bu telleri kolaylıkla ayırt edebilmek için farklırenkler seçin. A LM317'ye giden ana çıkış besleme hattı içinde olacak veC2'ye bağlanacaktır. B seri düşüş direnci ile voltaj aralığını kontroleden anahtar, S2'ye giden Vpk voltaj hattıdır. S2'ye bağlantıyaQ denmektedir. C,D ve M, S2 aralık anahtarının bir tarafına; I ve J C22'ye;L ve N, R8 ayar kontroluna; ve O, 15 voltta tam sapma için M1'e bağlanır.devredeki TP1 ve TP2'ye 15cm kırmızı ve siyah teller bağlayın ve yerinelehimleyin. TP1 pozitif çıkış voltaj ucuna ve TP2 negatif çıkış ucuna bağlanacaktır.

Şekilde gösterildiği gibi kutuya delikler delin. Alt tarafına lastik ayakları kendi yapışkanlarıile yerleştirin.

Montaj Sırası

1. Güç anahtarı, sigorta yuvası ve şebeke kablosu arka panele yerleştirin.Şebeke kablosunu kutunun içinde 5cm bırakın.

2. Şebeke kablosunun bir telini F1 sigorta yuvasının uç bağlantısınalehimleyin. Sigorta yuvasının yan bağlantısından S1
güç anahtarının altucundan birisine bir kablo lehimleyin. Diğer şebeke ucunu anahtarın diğeralt ucuna lehimleyin. Sigorta yuvasına bir 2A sigorta yerleştirin.

3. Trafoyu kutunun altına monte edin. Primer uçlarını S1'in orta uçlarınalehimleyin. Anahtar yukarı pozisyonda iken güç kaynağı açıktır.

4.Güç dirençleri beraber vekutunun altına değecek şekilde iki telle bağlanmıştır. Dirençleri yerindetutmak için bağlantı tellerini kutunun altındaki deliklerden geçirin. R9'dan R18'e kadar ara bağlantıları yapın ve uçları lehimleyin.Dirençlerden aralık anahtarı S2'ye bağlantıları yapmak için H ve P bağlantılarınıiki telle birleştiriniz.

5. Ön panel malzemeleri S2,S3,CR2,TP1,TP2,R8 VE M1'i yerleştirin.

6. IC ve soğutucu arasına yalıtkan mika malzeme gelecek şekilde ICregülatörü soğutucuya birleştirin. Aynı plastik somun ve vida ile soğutucuyukutunun arkasına bağlayın. Her yüzde ısı dağıtıcı silikon kullanın.

7.Baskılı devreyi yerine monte etmeden önce, transformatörün sekonder uçlarını baskılı devreden geçerin ve yerlerinelehimleyin.

8. Baskılı devreyi ayaklarına monte edin ve yerine yerleştirin. Vidalarını sıkın.

9. E,F ve G tellerini LM317'ye lehimleyin.Tellerin uzunluklarını ayarlayın ve bağlantılar üzerine daralan makarongeçirin.

10. R8 voltaj ayarlama direncine (potansiyometre) arka taraftan bakarak,N'yi sol taraftaki uca lehimleyin. L'yi orta uca ve sağ taraftaki uca uçlarıkısa devre edecek şekilde lehimleyin.

11. LED kabloları, I ve J üzerine kısa ısı ile daralan boru geçirinve LED gösterge uçlarına onları lehimleyin. J kısa uca (katod), I uzunuca (anod) bağlayın. Bağlantıların üzerine boruları kaydırın.

12. Pozitif kırmızı kabloyu TP1'e ve negatif siyah kabloyu TP2'ye lehimleyin.Bunlar çıkış voltajı bağlantı uçlarıdır.

13. O telinin M1 metresinin negatif ucuna lehimleyin. R telini, M1'innegatif ucundan, S3'ün alt sağ taraftaki ucuna (arkadan bakarken) lehimleyin.

14. M1'in pozitif ucundan S3'ün orta sağ taraftaki ucuna bir S telibağlayın. Bu aynı ucu ve S3'ün üst ucunu, R21'e bağlayın. R21 M1'i tamsapmada 30V yapmaktadır.S3'ün üst ucundan TP1'e T kablosu çekerek M1 bağlantılarınıtamamlayın.

15 Güç dirençleri R9 ve R13'ün bağlandığı yere A telini lehimleyin.Bu bağlantıda yukarıdaki 4. sıradan bir H teli vardır. S2'nin üst sağ tarafına(arkadan bakarken) H'ı lehimleyin

16.S2'nin orta sağ tarafındaki uca Q telini ve alt sağ taraftaki ucaP telini lehimleyin. S2'nin ucu yukarıda iken, S2 ORTA aralıktadır. Aşağıdaiken YÜKSEK aralıktadır ve ortada iken DÜŞÜK aralıktadır.

17. S2'nin alt sol taraftaki ucuna (arkadan bakarken) C telini, ortauca M telini ve üst uca D telini lehimleyin.

18. Tüm bağlantıları tekrar kontrol edin. Tüm hatalarıkontrol edin.

19. Üstte soğutucu delikleri delinmemişse şimdi açın. Üst kapağı kapatın.

20. Çıkışa bir voltmetre bağlayın ve değişik güç dirençleri ile güçkaynağını test edin

21.Güç kaynağının sadece izin verilen aralıktaçalıştığından emin olun. Çalışma aralığında regülasyon %0.5 olmalıdır.

Ayarlanabilir Güç Kaynağının TestEtmek için Direnç Değerleri

Aralık Vo IL RL PD*
V A Ohm W

YÜKSEK 25 1,25 20 5
20 1,5 13,3 12

ORTA 20 1,5 13,3 3
15 1,5 10 10,5
12 1 12 14

DÜŞÜK 10 1,5 6,7 6,8
6 1 6 15
3 0,5 6 12,3

Şebeke voltajı değişmelerinden dolayı, PD değerleri değişikolabilir. PD çok yüksek olursa, ısı koruma devresi regülatörükapatabilir
31101d1343299608-guc-kaynagi-nedir.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst