gittigidiyor

Güvenli SMS için BTK düğmeye bastı!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Güvenli SMS için BTK düğmeye bastı!

Şikayetler üzerinde, kumar ve yasadışı uygulamalara yönlendiren başlıklı SMS'ler için BTK 4 haneli kod uygulaması başlattı.


sms.png


Vatandaşların yoğun şikâyetlerine neden olan, kumar ve yasadışı uygulamalara yönlendiren başlıklı SMS'ler için dönem başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) SMS gönderen kişi ya da işletmenin tespit edilebilmesi amacıyla GSM operatörlerine tanıdığı sistemlerini uyumlaştırma süresi başladı.
İşletmeciler tarafından abonelere gönderilen SMS’lerde, SMS’i gönderen kişi veya kuruluş, gönderici bilgisi herhangi bir numara kullanmadan mesajın başına alfanümerik karakter ekleyerek mesajı gönderebilmektedir. Bu mesajlar başta dolandırıcılık faaliyetleri olmak üzere kötü niyetli kişilerin tüketicileri aldatmalarına ve vatandaşlarımızı mağdur etmelerine neden olabilmektedir.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 12 Nisan 2016 tarihinde yapılan düzenleme ile, alfanümerik karakterli CLI’a (Arayan Hat Bilgisi) sahip SMS başlatan işletmeciler tarafından, SMS metninin sonuna gelecek şekilde eklenecek, haberleşmenin gizliliğine yönelik mevzuata riayet edilerek, kendilerine BTK tarafından tahsis edilen Numara Taşınabilirliği Yönlendirme Kodu’nun (B ile başlayan Bxxx yapısındaki kod) eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir.
Böylece SMS’in hangi işletmeci üzerinden gönderildiği ve dolayısıyla hangi abone tarafından atıldığı tespit edilebilecektir.


1483608643_alfanumerik-8.png

Yapılan düzenleme ile işletmecilere gerekli hazırlıkları yapmaları için tanınan 6 aylık süre, 11 Aralık 2016 tarihinde sona ermiş olup, alfanümerik başlıklı SMS’lerin sonundaki 4 Haneli kod, ilgili işletmeciyi tanımlamaktadır. İstenmeyen içeriklere dair Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na SMS’deki B Kodu, numara ve sms saati ile birlikte şikayet edilebilecek.
En fazla abonesi olan 10 İşletmeciye ait yönlendirme kodları aşağıdaki gibidir.
Turkcell - B002
Vodafone - B003
Avea İletişim - B001
Türk Telekom - B030
TTNET - B019
Superonline - B159
Turknet - B020
İşnet - B015
Millenicom - B017
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst