gittigidiyor

Hangi Google Chrome Sürümü Tercih Edilmeli?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]Google Chrome halen dünyanın en popüler tarayıcısı, ancak hangi sürümü kullandığınız da hayli önemli.[/h]Internet Explorer’ın evrensel şaka malzemesi olduğu, Mozilla Firefox’ın da yeterli popülariteye ulaşamadığı günümüzde, Google Chrome’un başarısı su götürmez bir gerçektir. Yeni Windows kurulumundan sonra çoğu kullanıcının ilk indirdiği yazılım Google Chrome oluyor. Ancak burada dikkat etmeniz gereken önemli bir husus mevcut. Google Chrome’un hangi sürümünü indiriyorsunuz?
Eğer basit bir şekilde Google’a “chrome” yazıp ilk çıkan linkten yazılımı indirdiyseniz büyük ihtimalle 32-bitlik sürüme sahipsiniz demektir. Google sağ olsun, özellikle aramadığınız takdirde size varsayılan olarak 32-bitlik sürümü sunuyor. Peki bu durumu öğrendikten sonra 64-bitlik sürüme geçiş yapmayı düşünür müydünüz? Kesinlikle düşünmelisiniz.
[h=3]64-bit Chrome’un avantajları[/h]Windows’un 64-bit sürümlerinin daha güvenli olduğu artık evrensel bir gerçek. Aynı durum Chrome için de geçerli. Popüler tarayıcının 64-bitlik sürümü, 32-bitlik kardeşinde olmayan ek güvenlik özelliklerine sahip. Bunlardan en önemlisi, Google’ın açıklamasıyla, nesnelerin bellek düzenini hedef alan zayıf noktalara karşı fazladan koruma sağlaması.
64-bitlik Chrome’un bir diğer güvenlik avantajı ise, Adobe Flash’ın 64-bitlik sürümünü kullanması. Adobe Flash güvenli açıkları konusunda pek de parlak olmayan bir geçmişe sahip. Google ve Adobe’nin ortak güvenlik önlemleri ise Flash’ın 64-bitlik sürümünde daha etkili iş görüyor.
chrome-security-640x360.jpg

Bunların dışında Google’ın sunduğu pek çok ek güvenlik önlemi mevcut. Öne çıkanlar arasından bir örnek verecek olursak, 64-bitlik Chrome normal koşullarda tarayıcıya müdahale etmemesi gereken üçüncü parti yazılımların, tarayıcının korumalı işlemlerine ulaşmasını engelliyor. Bu koruma 32-bitlik Chrome sürümünde yer almıyor.
Eğer güvenlik avantajları aklınızı çelmediyse, pek çok test sonucuna göre 64-bitlik Chrome’un daha hızlı olduğunu belirtelim. Ayrıca Google’ın resmi verilerine göre 64-bitlik Chrome, 32-bitlik alternatifine göre iki kat daha stabil çalışıyor. Böylelikle 32-bitlik sürümde yaşanan sayfa çökmeleri, 64-bit Chrome’da daha az yaşanıyor.
[h=3]32-bitlik sürümün göreceli avantajları[/h]Eğer sisteminiz 64-bit yazılımları çalıştıramıyorsa, 32-bitlik Chrome’u kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bilgisayarınızı son 5 yıl içerisinde satın aldıysanız, büyük ihtimalle sisteminiz 64-bit yazılımları kolaylıkla çalıştırabilir.
Google, 2014 yılında yaptığı bir açıklamada, 64-bitlik Chrome’un en büyük eksiğinin 32-bit NPAPI eklenti desteği olduğunu belirtmişti. Bu tür eklentilere en büyük örnek olarak Java eklentisini verebiliriz. Ancak 32-bit Chrome’un bu avantajı da, Chrome 42 ile ortadan kalktı. Zira Chrome bu sürümle birlikte NPAPI eklentilere verdiği desteği kesti.
[h=3]Hangi Chrome sürümünü kullanıyorsunuz?[/h]Yukarıda bahsettiğimiz gibi çoğu kullanıcı Chrome’un hangi sürümünü kullandığının farkında değil. Bunu öğrenmenin gayet basit bir yolu mevcut. Tarayıcınızda sağ üst köşede bulunan menü simgesine tıklayın ve Yardım>Google Chrome hakkında seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan ekranda sürüm numarasını göreceksiniz. Eğer numaranın sonunda 64-bit ibaresi bulunmuyorsa, kullandığınız Chrome, 32-bitlik sürümdür.
chrome-hakk%C4%B1nda-640x313.jpg

[h=3]64-bitlik sürüme geçiş yapma[/h]Eğer sonunda 64-bitlik sürüme geçiş yapmaya karar verdiyseniz, öncelikle chrome.google.com adresine girin. Chrome’u indir butonunun altında hangi sürümün indirileceğini göreceksiniz. Google varsayılan olarak 32-bitlik sürümü sunduğu için büyük ihtimalle 32-bitlik sürümün ismiyle karşılaşacaksınız.
chrome-32-640x267.jpg

64-bitlik sürümü indirmek için Chrome’u başka bir platform için indirin seçeneğine tıklayın ve karşınıza çıkan pencerede yer alan Windows 10/8.1/7 64-bit seçeneğine tıklayın.
chrome-64-640x364.jpg

Karşınıza çıkan anlaşmayı kabul ettikten sonra 64-bit Chrome yükleyici bilgisayarınıza indirilecektir. Bu aşamadan sonra standart Chrome kurulumu yapmanız yeterli. Sisteminizdeki Chrome dosyaları, 64-bit karşılıklarıyla değiştirilecektir. Ancak kişisel Chrome verilerinize dokunulmayacaktır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=1]Google Chrome’da Tasarım Değişiyor! Yeni Chrome Geliyor![/h] [h=2]Diğer tarayıcılara göre internet dünyasına yeni girmiş olsa daha tüm tarayıcıları geçmeyi başaran ve dünyada en çok kullanılan tarayıcılar arasında yer alan Google Chrome tasarım değişikliğine gidiyor.[/h]
google-chrome-da-tasarim-degisiyor-yeni-chrome-geliyor.jpg
Google Chrome için yapılan açıklamalarda metalik bir tasarıma geçileceği açıklanırken yeni tasarım daha çok mobil uygulamalarda kullanılan Google Chrome ile benzerlik gösterecek. Bugüne kadar benzer tasarıma gitmeyen ve başlangıç noktasından çok uzaklaşmayan Google Chrome yapacağı yeni düzenleme ile birlikte radikal bir değişikliği gerçekleştirmiş olacak.
Google'a yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Chrome’un 51. versiyonunda yapılacak olan bu değişiklik ile birlikte Google artık günümüz tasarım kriterlerine daha da uyum sağlamış olacak.
Yeni tasarımı ile birlikte Google Chrome'da pek çok yeniliğin de yapılması beklenirken bu yenilikler arasında gizli sekmelerdeki tarayıcı renk farklılıkları, ayarlar bölümündeki menülerin dizilişi gibi pek çok yenilik Google Chrome’un yeni sürümüyle kullanıcılara sunulacak. Daha çok gri tonların ağırlıkta olacağı Google'ın yeni tasarımda keskin çizgiler kullanılacak ve metalimsi bir görünüm ile kullanıcılar yeni Google Chrome'u kullanmaya devam edecek.
Konu ile ilgili Google tarafından resmi bir açıklama yapılmaması nedeniyle şu an gündeme gelen konular iddialardan ibaret olsa da Google'a çok yakın kaynaklar tarafından bu durumun paylaşılması güncellemenin ve tasarım değişikliğinin kesin olduğuna işaret ediyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst