gittigidiyor

Hangi Windows 7 Sürümü?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hangi Windows 7 Sürümü?

Windows 7'ye geçmeyi düşünenler hangi sürümün kendilerine uygun ve yeterli olacağını göz önünde bulundurmalı. Size uyan sürümü seçmek sisteminizi daha etkin kullanmanızı sağlayacak.

Windows 7 altı farklı kurulum sunuyor. Bunlar: Starter, Home Basic, Home Premium, Professional, Enterprise ve Ultimate.

hangi-windows-7-surumu_01.jpg

Hangi Windows Sürümü Bana Uygun Değil?

Windows 7 Starter (sadece 32-bit) temel işlemleri düşük donanımlı bilgisayarlarda gerçekleştirmenizi amaçlıyor. Örneğin Intel Atom işlemcili bir netbook ile internette sörf, e-posta işlemleri gibi. Windows 7 Starter sürümünü tek başına satın alamıyorsunuz. Sadece yeni alınan sistemlere önceden kurulu halde geliyor.

Windows 7 Home Basic starter edition kadar sınırlayıcı değil ancak o da yeni alınan bir bilgisayarla birlikte geliyor. Windows 7 Enterprise edition ise Microsoft ile anlaşması olan kurumsal firmaların tercihi olabiliyor. Bu durumda Windows 7 satın almak istiyorum dediğinizde önünüzde üç seçenek kalıyor: Windows 7 Home Premium, Professional ve Ultimate.


Windows 7 Home Premium, Professional ve Ultimate Edition

Windows 7 sürümlerinde Ultimate Edition'a doğru yükselirken izlenen yol, bir üst sürümün önceki sürümün tüm özelliklerinin yanında ilave özellikler sunması. Microsoft 'Anytime Upgrade' sayesinde mevcut Win7 kullanıcılarının yeni bir serial alıp lisanslarını yükseltmelerine imkan tanıyor. Örneğin Windows 7 Home Premium aldınız ancak daha fazla özellik istiyorsunuz. Bu durumda Anytime Upgrade ile Windows 7 Professional veya Ultimate sürümlerine geçiş mümkün.


Windows 7 Home Premium

XP Home ve Vista Home Premium gibi bu Windows 7 sürümü de genel ev kullanımı için tavsiye ediliyor. Bu sürüm dahili olarak Windows Media Center ve DVD/CD/Blu-ray için disk yazma özelliğine sahip.

Windows 7 Home Premium'da faydalı bir özellik olarak yedekleme (backup), sistem imajını almanızı sağlıyor (bilgisayarınızdaki herşeyin bir yedeğini çıkarmak). Bunun yanında daha önce sadece Vista Business sürümünde sunulan 'Previous Version' sayesinde yanlışlıkla sildiğiniz veya değiştirdiğiniz dosyalar geri getirilebiliyor.

Windows Virtual PC ile Windows 7 işletim sistemi üzerinde başka işletim sistemleri çalıştırmanız mümkün. Windows XP, Vista veya Linux bunlara örnek verilebilir. Bunun yanında Windows 7 Home Premium en fazla; çekirdek sayısından bağımsız 1 işlemci ve 16 gigabayt RAM kullandırıyor.


Windows 7 Professional

Windows 7 Home Premium'un tüm özelliklerine sahip Windows 7 Professional bunların üzerine ileri seviye network özellikleri katıyor. Örneğin dizüstü sistemini hem ev hem işte kullananlar için farklı ağlardaki yazıcıya erişmek 'Location Aware Printing' ile mümkün. Bunun yanında 'offline files' özelliği network bağlantısı kesilse dahi sisteminizde önbelleğe alınan ağ dosyaları üzerinde çalışmanıza olanak tanıyor. Yine işletim sisteminde dahili olarak sunulan yedekleme özelliği (Windows Backup tool) dosyalarınızı ağ üzerinde de yedekleyebiliyor. Güvenlik için şifrelenmiş dosya sistemini kullanmak da bir seçenek olarak sunuluyor. Windows Server kullanan firma ağına bağlanmak için güvenliği artıran 'Domain Join' de ekstralardan.

Vista ve XP Professional gibi Windows 7 Professional da 'remote desktop' ile internet üzerinden başka bir bilgisayardan sanal olarak masaüstünüzün kontrol edilmesine imkan tanıyor.

Gelelim bu sürümün en ilgi çekici özelliği olan XP Modu'na. Eğer Windows 7 Professional veya Windows 7 Ultimate satın alırsanız, Win7 içinde sanal olarak çalışan Windows XP'nin lisansını da almış oluyorsunuz. İş dünyasına veya farklı alanlara da hitab edebilecek XP modu sayesinde Windows 7 altında eski uygulamaları çalıştırmak mümkün. Bir adım daha ileriye giderek Windows Virtual PC + XP Modu, XP yazılımlarını Windows 7 masaüstünüzden çalıştırmanızı sağlıyor. Böylece XP uygulamaları herhangi bir Win7 programı gibi elinizin altında oluyor.

Windows 7 Home Premium için XP modunu Virtual PC ile sağlamak isterseniz XP lisansınızın olması gerekiyor.


Windows 7 Ultimate

Ultimate sürümü Windows 7 Home Premium ve Professional sürümlerinin tüm özelliklerini içeriyor. Bunların üzerine ise kurumsal ve güvenlikle ilgili özellikler katıyor. Ultimate sürüm ile kullanılan dil değiştirilebiliyor.

Kurumsal özellikleri kısa kısa geçersek: Federated Search (ağ sürücülerinde arama), Direct Access (şirket e-posta sunucularına erişim, paylaşılan klasörler, intranet web sitelerine VPN'e bağlanmadan güvenli erişim), BranchCache (Web üzerindeki içeriği önbelleğe alarak performansı artırıyor) ve UNIX uygulamalarının Windows üzerinde çalışmasını sağlayan bir sistem.

Windows 7 Ultimate ile sanal sabit diskten açılış yapılabilirken yeni BitLocker-to-go özelliği hem bilgisayardaki hem de Usb belleklerdeki dosyaları şifreliyor.


32-bit mi 64-bit mi?

İşlemciler uzun süredir 64-bit desteği veriyor. 32-bit sistemlere göre daha yüksek işlem kapasitesi ve çok daha fazla RAM kullanma imkanı yeni teknolojinin kaçınılmazlığını ortaya koyuyor. 32 bit bir sistem ile 4GB'a kadar RAM kullanmak mümkün. 64 bit sistemlerde ise bu neredeyse sınırsız. Elbette bu fark Windows işletim sisteminizin vereceği destek ile sağlanıyor. Önceki Windows sürümlerinin satın alma aşamasında 32-bit veya 64-bit seçimini baştan yapmanız gerekiyordu. Windows 7 ile bu seçimi tekrar yapacaksınız ancak bu defa satın aldıktan sonraki kurulum aşamasında tercih sizin. Bir Windows 7 64-bit kullanıcısı olarak ne sürücü ne de 32-bit uygulamaları çalıştırmada sıkıntı yaşıyorum (Steam üzerinden oyunlar veya programlar). İstisnalar olabilir ancak Microsoft'un 64-bit hamlesi bu defa tutmuş gözüküyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst