gittigidiyor

HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
HDR Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Dijital fotoğrafçılığa merak saldıysanız, HDR fotoğraf çekimi de ilgi alanınıza giriyor demektir. HDR çekimle ilgili merak ettikleriniz
522.jpg

Fotoğrafa dair sayısız başlık vardır. Bu başlıkların bazıları temel konuları içerir. Örneğin doğa ya da portre fotoğrafçılığına dair yapılması gerekenler vardır. Doğru anda doğru fotoğraf çekimi, makinenizdeki en optimize ayarlarla konuya yaklaşım göstermek gibi unsurlarla ulaşılmak istenen fotoğrafa ulaşılır.Ünlü Afgan Kızı fotoğrafı çeken isim Steve McCurry bir röportajında, hala en iyiye ulaşamadığını ve çektiği her fotoğraftan sonra bir öncekini beğenmediğini dile getirmiştir. Eric Bouvet, Guillaume Herbaut gibi modern çağın en yetenekli fotoğrafçıları da başarıya ulaşmanın en iyi yolunun durmadan fotoğraf çekmek olduğunu savunmaktadırlar. Fotoğrafa dair temel başarı formülü fotoğraf çekmek ve öğrenmektir.
1928.jpg
Fotoğrafa bir dizi işlem
Fotoğrafa dair biraz evvel sözünü ettiğimiz doğa, portre gibi türlerin yanı sıra bazı yazılımsal destekle doğmuş türler de vardır. Bu türlerin ortak özelliği, sizin çekeceğiniz fotoğrafların mutlak suretle belli işlemlerden geçirilmesidir. İşte bu fotoğraf türlerinden biri de HDR’dir.
HDR nedir?
High Dynamic Range kelime öbeğinin kısaltılmış hali olan HDR, kadrajın aynı olduğu çok sayıda fotoğraftan, bir değerlendirme neticesinde tek bir fotoğrafın ortaya çıkmasıdır. Bu fotoğraflar aydınlık ya da karanlık bölgelerin fazla olduğu yapıda olmaktadır.
Pozlama bilgisi ve EV değerleri önemli
Kompakt fotoğraf makinelerinde ve birçok DSLR fotoğraf makinesinde ön tanımlı olarak çekilebilen HDR fotoğraflar, kimi DSLR fotoğraf makinelerinde ise kullanıcı tarafından oluşturulmalıdır. Bunun için fotoğraf severde pozlama bilgisine sahip olunması gerekmektedir.Pozlama bilgisi temelde diyafram, ISO ve enstantane değerlerinin birbirinden bağımsız biçimde kullanımı ile en doğru olarak uygulanır. Bunun için pozlama telafisi ve EV değerleri üzerinde durulmalıdır.
1929.jpg
Çekim zamanı
Öncelikle 100-200 gibi düşük ISO değerleri ile çekim yapılmalıdır. Diğer ayarların ardından kadrajın değişmemesi koşuşluyla birden fazla fotoğraf çekilir. Çekilen fotoğraflarda -2, 0, +2 gibi üç farklı pozlama değeri üzerinden ilerlenebilir. Karanlık ve aydınlık bölgelerin EV üzerinden dengelenmesi temel gereklilikler arasında yer alır.Pozlama değerleri ve stabil şekilde çekim işlemlerinin ardından konu fotoğraflanır. Ardından bir yazılım yardımıyla fotoğraf üzerinden işlemlerin uygulanması sürecine geçilir. HDR fotoğraf oluşturmaya yarayan yazılımlar vardır, bunlar kullanılarak istenen sonuçlara ulaşılır.
Tripod kullanın
HDR çekimlerde kadraj stabil olmalıdır. Bu nedenle rüzgarlı, karlı havalar ile hareket eden konular seçilmemelidir. Tripod kullanımı daha iyi sonuçlar sağlayacaktır. HDR fotoğraflarınızla ilginç bir görsellikle tanışabilir, bu türde ilerleyebilirsiniz. Bunun için bolca fotoğraf çekin ve yeni konular üzerinde çalışın.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst