gittigidiyor

High Bandwidth Memory (HBM) nedir, gerekli mi

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
High Bandwidth Memory (HBM) nedir, gerekli mi

AMD'nin yeni bellek teknolojisi High Bandwidth Memory ne işe yarıyor, size gerekli mi?

2015062614053324972.jpg




Düşük maliyeti nedeniyle RAM'ler, bilgisayar yükseltmelerinde en çok kullanılan bileşenler. RAM'ler, paranızı hak eden donanımlar olsalar da, bilgisayarımıza RAM ekleyerek kazandığımız performans, giderek düşüyor.
AMD'nin High Bandwidth Memory (HBM) teknolojisi bu soruna bir çözümü olabilir. İşte yavaşça PC piyasasını sarmaya başlayan HBM ve hakkında bilmeniz gerekenler.
Şu anki kısıtlamalar

GDDR5'teki kısıtlamalar, genellikle veriyolunun genişliğiyle alakalı. Ölümcül sorun, yongaların GPU'yla bağlantısında yatıyor. Bant genişliğini artırmak üzere belleğe eklenen yongalar, yan yana duruyorlar - bu, pek ideal bir çözüm sayılmıyor. Bunun nedeni, GPU bağlantısını kurmak için kullanılan tellerin uzaması ve güç gereksiniminin artması.
Teknik olarak mevcut belleklerden biraz daha fazla performans elde etmek mümkün olsa da, bu durumda verimlilik konusunda kayıp yaşanıyor.
HBM nedir?

High bandwidth memory (yüksek bant genişlikli bellek), GDDR5'e farklı bir yaklaşım getiriyor. HBM, GDRR5'in aksine bileşenlerin boyunu uzatan "yığın" RAM'lerden faydalanıyor. Bu sayede bağlantı mesafesini uzatmadan, daha yüksek bellek kapasitesi elde edilebiliyor. GDDR5, bir silikon die üzerindeki GPU ve yonga dışındaki bellekten faydalanırken HBM, bir aracı üzerine yerleştirilmiş GPU'dan faydalanıyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=3]Bellek üzerine bellek[/h]
2015062614032913572.jpg
Bu tasarım, her yonganın üzerine bellek eklemeye olanak tanıyor. Bu sayede uzun bağlantılara, ek güce olan ihtiyaç ve ısı sorunları ortadan kalkıyor, performans kaybı yaşanmıyor. HBM tasarımı, teorik olarak şu anki RAM'lerin dört kez üst üste yığınlanmasına izin veriyor.
Örnek vermek gerekirse şu anki GDDR5 yongaları, 32-bit bellek veriyoluyla 7Gbps bant genişliği sunuyor. HBM ise 1.024-bit veriyolu sayesinde 125Gbps'yi geçebiliyor.
[h=3]İhtiyacınız var mı?[/h]Muhtemelen şimdilik yok. Çok üst seviye oyun makineleri toplamıyorsanız, şu an itibariyle bir sorun yaşıyor olma ihtimaliniz düşük. Bununla birlikte HBM'nin oyun tutkunlarının işine hiç yaramayacağını söylemiyoruz. Video ve fotoğraf düzenleme gibi kaynakları yoğun olarak kullanan işler de RAM verimliliğindeki artıştan faydalanacaktır.
İlk nesil HBM, anakartınızı değiştirmenizi gerektirmediğinden, GPU'sunu sınırına dayandırmak isteyenler için iyi bir seçenek.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

AMD ve SK Hynix ortaklığıyla geliştirilen yeni bellek teknolojisi High Bandwidth Memory’e (HBM) yakından bakıyoruz.

2008 yılında aramıza katılan GDDR5, 8 yıldır ekran kartlarında GPU’nun yanına kendine yer buluyor. Fakat geçen zamanla GPU’lar inanılmaz hızlara ulaşmaya başladı ve artık süper bilgisayarlarda kullanılır hale geldiler. Buna karşın GDDR5 gerek güç tüketimi, gerek kapladığı alan ve gerekse de sunduğu performans ile beklentileri karşılayamaz hale geldi.
Astronomide Chandrasekhar limiti olarak adlandırılan bir limit vardır. Bu limit, kararlı bir beyaz cücenin sahip olabileceği en büyük kütledir. Beyaz cüce bu kütlenin üstüne çıktığında tamamen kendi içine çökmektedir. İşte GDDR5’i de tam olarak böyle tanımlayabiliriz. Limitlerine ulaşan bu teknoloji artık yavaş yavaş emekli edilmeli ve yerine daha küçük, daha düşük güç tüketimli fakat daha yüksek performans sunacak bir alternatif gelmelidir. Bunun için de DRAM’i yeniden icat etmeye gerek yok. En azından AMD ve SK Hynix bu sonuca varmışlar.
Var olan DRAM zarlarını üst üste istifleyip içine de veri aktarımı için kanallar açtığınızda çok daha az yer kaplayan, daha düşük güç tüketen ve daha performanslı bellekler elde edebiliyorsunuz. Tabii ki bu işlem o kadar da kolay değil. HBM’in tasarlanması işin sadece bir boyutu. Bir başka boyut da HBM ile GPU arasında inanılmaz hızlı bir bağlantı kurmak. Ve bunun için de eski tip PCB içinden geçen veri yollarını kullanmak pek de mantıklı olmayacak ki AMD, ASE, Amkor ve UMC ile işbirliğine giderek Interposer adını verdikleri bir arabirim geliştirmiş.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst