gittigidiyor

İintel'in Ivy Bridge'si mi Amd'nin Trinity'si mi?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İintel'in Ivy Bridge'si mi Amd'nin Trinity'si mi?

intel ivy bridge, amd trinity

İntel yeni işlemci nesli Ivy Bridge ile %40 performans artışı vaat ediyor. Sandy Bridge'in devamı niteliğindeki bu serinin, üretimine başlandı bile. İlk işlemciler Haziran ayında satışa çıkacak. Bunlar 22 nanometre boyutlu yapı taşlarını kullanan ilk işlemciler olacak. Yapı boyutu, transistörün boyutunu da belirliyor. Bu yüzden de Ivy Bridge'in yüzey alanı küçülürken yüksekliği de artmış. İntel, transistörlerin iki ucunun bir çıkıntıyla ayrıldığı "Tri-Gate" tekniğiyle transistörlerdeki kaçak akımları düz separatörlere göre daha iyi önlüyor ve böylece ya voltajı sabit tutup performansı artırıyor ya da performansı sabit tutup güç tüketimini düşürebiliyor.
İkinci seçenek ise daha çok PC'lere hitap ediyor. İntel, Ivy Bridge'in den düşen Sandy Bridge modelinden %40 daha güçlü olduğunu söylüyor.Bununlar birlikte ilk Ivy Bridge işlemcileri en fazla dört çekirdekli olacak. O yüzden altı çekirdekli Sandy Bridge Extreme büyük ihtimalle daha verimli çalışabilir. Sandy Bridge işlemci kullanılan anakartları Ivy Bridge için de kullanabileceksiniz.

İnce ayarlı AMD rekor saat hızı sunuyor.
İntel, mimarisini optimize ededursun, AMD ise yeni ürün serisi Trinity'de iyice gaza basmış durumda. En üst model olan A10 5800K temel olarak 3.8 GHz hızında, Turbo Boost kipinde ise 4,2 GHz'de çalışıyor. Bu yüksek saat hızları, işlemciler için geliştirilmiş Piledriver mimarisi sayesinde gerçek oluyor. Bulldozer'den geliştirilmiş bu mimaride işlemcinin iki çekirdeği bir araya gelerek bir modül oluşturuyor ve her modül görevleri bölüşüyor. Böylece bir modül 1,5 çekirdek kullanabiliyor. Performansın Intel'in Ivy Bridge ile yarışabileceği düşünülüyor, çünkü bu hesaplama yöntemi yüksek saat hızıyla birleştirilmiş. Bununla beraber henüz hız testi yok ve AMD temsilcileri Piledriver tabanlı CPU'ların bir önceki işlemci Llano'ya göre CPU'da %15, GPU'da %30 hızlı olduğunu söylüyorlar. Yine de Llano CPU'larının azami 3.00 GHz hıza erişebileceği unutulmamalı.
Çekirdeklerin daha hızlı çalışması daha çok güç tüketmeleri anlamına da geliyor. Üretici, Trinity yongalarının 125 watt civarı güç sarfiyatında bulunduğunu söylüyor. Oysa PC'de kullanılacak Ivy Bridge'lerde bu sayının 77 watt olacağı tahmin ediliyor. Elbette masaüstü aslında AMD'nin asıl hedefi değil. İntel yeni işlemcileriyle Ultrabook sektörüne yatırım yapıyor. Fakar Trinity yongaları burada da ciddi güç tasarrufuyla karşımıza çıkabilirler. AMD'nin yeni nesil işlemcilerini piyasaya çıkarmadan önce birkaç modifikasyona uğrayacağından eminiz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst