gittigidiyor

Intel Arc 3 Serisi Tanıtıldı

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,370
Puanları
113
Konum
Aydın
Intel Arc mobil serisi harici ekran kartlarının en mütevazi modellerine geldik. Intel Arc 3 serisinin diğer Arc mobil modellerinden de bir farkı var. Bu seri bugün itibariyle ön siparişe açılan Samsung Galaxy Book 2 modellerinde yer alıyor.

Yani yeni grafik birimlerini görmek için yaz aylarını beklemeye gerek kalmayacak. Üstelik bu serinin performans değerleri konusunda da bazı karşılaştırmalar var. Hadi o zaman gelin ailenin yeni üyelerinde kimler var bir bakalım.

Intel Arc 3 Serisi için Teknik Özellikler ve Modeller

Arc 7 serisinde yaptığımız gibi bu seride de iki ayrı modeli ele alacağız. Önce bir bu seride yer alan GPU birimini paylaşalım da sonrasında model model özellikleri ekleriz.

ACM-G11 GPU Birimi

Intel Arc 3
ailesinde yer alan GPU birimi, ACM-G11 olarak açıklandı. Arc 7 ve Arc 5 modellerinde bu konuda bir fark vardı. G10 birimini görüyorduk. Bu kez daha az çekirdek sayısının yer aldığı G11 modelleri var.

ACM-G11, çekirdek sayısı olarak bakacak olursak 8 adede kadar Xe çekirdek sunuyor. Yine 8 adede kadar ışın izleme biriminin olduğunu görüyoruz.

Burada Xe medya motoru birimi konusunda ise G11, 2 MFx değerine sahip olurken, Xe görüntü motoru konusunda ise 4 adede yer verildiğini görüyoruz.

Intel Arc 3


Ayrıca bellek konusunda da G11 serisi çok daha geride. 96 bit bellek arayüzü destekleniyor. G10 modelinde 256 bit değerleri görüyorduk.

Ama bunu şöyle görmeniz lazım, hedef kitlesine göre bir ayarlama var. Intel Arc 3 serisi yine oyun konusunda güzel sonuçlar sunacak ama daha ince ve pil süresi konusunda daha çok dayanan laptoplar için tasarlanmış modeller.

Ana noktası oyun olan laptoplar için gelen grafik birimleri değil. Böyle baktığımız zaman da aradaki farkı daha iyi anlıyoruz. Eğer oyunlarda çok iyi performans gibi bir derdiniz varsa Arc 7 ailesini tercih edeceksiniz.

Bu detayı da verdikten sonra artık modellere geçiyorum. İki ayrı seçenek görüyoruz. Bu zamana kadar sızan tüm bilgilerde yer alan iki model.

Intel Arc 3 A370M Grafik Kartı Tüm Özellikleri

Serinin en güçlü modeli olan A370M, toplamda 8 Xe çekirdekle beraber geliyor. Işın izleme birimi de sınırda. 8 adet ışın izleme birimi var.

Şaşırtıcı bir şekilde saat hızı ise gayet tatmin edici bir seviyede. Daha düşük bekliyordum ama modelin saat hızının 1550 MHz seviyesinde olduğunu görüyorum. Bu konuda neredeyse A770M modeline yakın.

Bellek seçimi ise bayağı bir düşüyor. 4 GB GDDR6 bellek ve 64 bit bellek arayüzü tercihi yapılmış. Yeterli gelecek mi gelmeyecek mi konusu nereden baktığınıza göre değişir.

Dediğimiz gibi ana odağı oyun olmayan laptop modellerinde yer aldığı düşünülecek olursa yeterli.

Tüm bu özellikler eşiğinde yeni Intel grafik serisinin TDP değeri ise 35 ile 50W arasında olarak açıklandı. Kısa bir karşılaştırma yapmak isterse A770M modelinde 120 ile 150W arasında TDP değerleri görüyorduk.

Intel Arc 3


Intel Arc 3 A370M Teknik Özellikleri

Mimari:ACM-G11 GPU
Xe Çekirdek Sayısı:8 adet
Işın İzleme Birimi:8 adet
Saat Hızı:1550 MHz
Bellek kapasitesi:4 GB
Bellek arayüzü:64 bit
TDP:35 ile 50 arasında

Intel Arc 3 A350M Grafik Kartı Tüm Özellikleri

Mobil Intel Arc ekran kartlarının şu an için en düşük üyesi. Daha düşük bir model gelir mi bilmiyoruz ama şu an için en düşük model bu oldu.

Sadece 6 adet Xe çekirdeğinin bulunduğu seride, 6 adet ışın izleme biriminin yer aldığını gördük. Arada uçurum yok ama sonuç olarak A370M modelinin gerisinde.

Saat hızında ise bu farkı biraz daha net görüyoruz. Saat hızında A350M modeli 1150 MHz gibi bir değer sunuyor.

Bellek seçimi ise değişiklik göstermiyor. 4 GB GDDR6 bellek ve yine 64 bit bellek arayüzü var.

Ama çekirdek sayısı düştüğü için TDP değerinin düştüğünü de belirtelim. TDP değeri 25W ile 35W arasında.

Intel Arc 3


Intel Arc 3 A350M Teknik Özellikleri

Mimari:ACM-G11 GPU
Xe Çekirdek Sayısı:6 adet
Işın İzleme Birimi:6 adet
Saat Hızı:1150 MHz
Bellek kapasitesi:4 GB
Bellek arayüzü:64 bit
TDP:25 ile 35 arasında

Intel Arc 3 Serisinin Performansı Nasıl?

Arc 7 ile Arc 5 ailesinde herhangi bir performans değerinden söz edememiştik. Çünkü bu modeller için veri paylaşılmamıştı. Fakat Arc 3 ailesini barındıran laptop modelleri hemen satışa çıkmaya başladığı için bir performans değerlendirilmesi yapılmış.

Yapılan değerlendirmeye göre A370M, dahili Intel Iris Xe modeline göre çok daha başarılı. Ayrıca birçok oyunda orta ve medium ayarlarda 60 FPS üzerinde FPS alınmış. Tabii ki bu değerlendirme Full HD çözünürlükte yapılmış.


Intel Arc 3
Online odaklı bazı oyunlarda ise FPS değerinin yine yüksek ve orta ayarlarda 90 FPS seviyesini bulduğu gözüküyor.

Böyle bakacak olursak Intel Arc 3 ailesi performans açısından tatmin edici modeller olacaktır. Belki RTX 3050 ile kapışacak bir model bile diyebiliriz. Ama önce kullanıcı testlerini görmemiz ve bu grafik birimine sahip olan laptopların fiyatlarını görmek lazım. Karşılaştırma kağıt üzerinde olmuyor maalesef.

pchocası
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst