gittigidiyor

İnternette Artık Yapmamanız Gereken 7 Şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
internette-artik-yapmamaniz-gereken-7-sey_640x360.jpg

Günümüzde internet kullanmayan kullanıcıların sayısı yok denecek kadar az diyebiliriz. 7’den 70’e herkes bulunduğu her yerden internete bağlanabiliyor, alışveriş yapabiliyor, satış yapabiliyor, çalışabiliyor ve sosyalleşebiliyor. Her ne kadar bu iyi bir şey gibi görünse de, aslında çok büyük bir sorunu da beraberinde getiriyor. Bu makalemizde, internette artık yapmamanız gereken 7 hatalı davranışı ve neden olabileceği sorunları aktarmaya çalıştık.
[h=2]1. Ortak Wi-Fi Bağlantılarına Güvenmeyin[/h]Havalimanları, kafeler, otobüsler, restoranlar ve daha pek çok yerde sunulan ücretsiz Wi-Fi bağlantıları çok büyük risk taşıyor. Kötü niyetli kişiler, kullanıcıları tuzaklarına düşürmek için hiç şüphelenmeyecekleri internet ağları oluşturuyorlar. Örneğin; Esenboğa Airport Wi-Fi, X Cafe, ABC Otel Kat 3 gibi.
Elbette bağlandığınız Wi-Fi’nin sahte olmaması da güvenilir olduğu anlamına gelmiyor. Herkese açık şekilde yayın yapan bu ağlarda kötü niyetli kişilerin pusuda beklediğini düşünerek; kullanıcı adı ve şifre isteyen sitelere girmemek, bankacılık işlemlerini yapmamak ve alışveriş işlemlerini yapmamak gerçekten önemli. Bunun yanında, mümkün olabildiğince VPN uygulaması kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Ancak, VPN uygulamasının da güvenilir olanlarını tercih etmenizde fayda var.
[h=2]2. Parolanız Kolayca Tahmin Edilmesin[/h]Parola oluştururken başkalarının kolayca tahmin edebileceği türden parolaları kullanmamanızı artık bilmeniz gerekiyor. Doğum gününüz, tuttuğunuz takım, evcil hayvanınızın adı gibi bilgiler sosyal medya hesaplarınızdan bile kolaylıkla bulunabileceğinden, bu tür içeriğe sahip parolalardan uzak durmalısınız. Aşağıdaki Kaspersky Password Checker uygulamasını kullanarak, kolayca tahmin edilemeyecek parolalar oluşturabilir ya da diğer uygulamalarla rastgele güçlü parolalar oluşturabilirsiniz.
[h=2]3. Farklı Hesaplarda Aynı Parolayı Kullanmayın[/h]Son derece güçlü, hatırlanması kolay ve kırılması zor bir parola buldunuz diyelim. İş bununla bitmiyor ne yazık ki. Aynı şekilde birkaç parola daha oluşturmanız gerekiyor. Nedenini hemen açıklayalım. Bir aksilik sonucunda, bir hesabınızın parolası kırıldı veya çalındı diyelim. Bu parolayla giriş yapabildiğiniz tüm hesaplarınızın tehlikede olduğu anlamına geliyor. Örneğin, bir forum sitesinde ya da alışveriş sitesinde bulunan hesabınız çalındığında, e-posta hesabınıza kadar hacklenebilirsiniz ve bu adımdan sonra tüm hesaplarınız teker teker hacklenmeye devam edebilir.
[h=2]4. E-postanıza Gelen Linklere Tıklamayın[/h]Yıllarca bu konuda uyarılar yapılmasına rağmen, birçok kullanıcı hala maillerine bilinmeyen kişilerden gelen linklere tıklamakta herhangi bir sakınca görmüyor. Bu maillerde linklere tıklamak, bilgisayarınıza otomatik olarak zararlı yazılımları indirip kurulmasına ya da parolanızı çalmak için Facebook, Twittergibi görünen popüler sahte sayfalara giriş yapmanız istenebilir.
Buna ek olarak; Facebook, Twitter gibi sitelerdeki beğeni kasma gönderilerinden de uzak durmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Klasik olarak “beğenip paylaşana X hediye!” tarzındaki gönderileri beğendiğinizde hiçbir şey kazanmayacaksınız (Resmi kurumsal hesaplar dışındakiler) Bu gönderilerin bazılarında bulunan linkler de doğrudan zararlı yazılımları bilgisayarınıza kurmak amacıyla paylaşılıyor. Uzak durmanızda fayda var.
[h=2]5. Giriş Bilgilerinizi Kimseyle Paylaşmayın[/h]Başlık net bir şekilde anlaşılıyordur diye umuyoruz. Kötü niyetli kişilerin yüzlerce yöntemle elde etmeye çalıştığı bilgilerinizi herhangi biriyle paylaşmanız hiç güvenli değil.
[h=2]6. Konumunuzu Herkesle Paylaşmayın[/h]Tatil ya da iş için şehir dışına çıktığınızda bunu cümle alemle paylaşmanızın hiç güvenli olmadığını da bilmenizi isteriz. Bununla birlikte, bazı uygulamaların ve sitelerin yüklemiş olduğunuz fotoğraflara otomatik olarak konum eklemesi de aynı şekilde. Bu tarz bilgileri sadece güvendiğiniz kişilerle paylaşmanızı tavsiye ediyorum. Facebook gibi platformlarda paylaşmak pek güvenli olmayabilir.
Ek bir tavsiye de; üzerinde barkod olan biletlerinizi sosyal medya hesaplarınızda asla paylaşmamanız gerektiği üzerine. Burada yer alan haberimizi mutlaka okumanızı öneriyorum.
[h=2]7. Sosyal Medya Sitelerinin Ayarlarını İncelemeden Kabul Etmeyin[/h]Sosyal medya siteleri, paylaştığınız bilgilerin gizliliğini ayarlamanıza izin veriyor ve genellikle varsayılan olarak birçok kişiye görünür oluyor ya da başkaları tarafından işlenme ve kullanılmaya onay verilmiş olabiliyor. Bu tür gizlilik ayarları çok sık değiştiğinden dolayı, sık sık diğer insanlarla neleri paylaşmayı onayladığınızı incelemeniz gerekiyor. Bunu ilgili sitenin “gizlilik ve güvenlik ayarları” bölümünden bulabilirsiniz.
Özet olarak, bu tür konularda dikkatli ve şüpheci olmanız güvenlik anlamında size çok şey kazandıracaktır. İnternetin nimetlerinden faydalanırken, kötü niyetli kişilerin tuzağına düşmemekte fayda var.
Uygulamaya Git

Kaspersky Password CheckerParola Kontrol Aracı


İndir

Random Password GeneratorParola Oluşturma Programı


İndir

Advanced Password GeneratorRastgele Şifre Üretme Programı


İndir

SubPasswordŞifre Oluşturma Programı


İndir

SecurePassword KitGüçlü Şifre Oluşturma ve Saklama Programı


İndir

Webmaster Password GeneratorKarmaşık ve Güvenli Şifre Yaratma Programı
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst