gittigidiyor

İOS Android Telefonda Takip (Casus) Yazılımı Olup Olmadığı Nasıl Öğrenilir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
android-telefonda-takip-casus-yazilimi-olup-olmadigi-nasil-ogrenilir.jpg
Eskiden bilgisayarlardaki konuşmaları, girdiğiniz siteleri vs. takip etmek için gizlice kurulan casus yazılımlar artık Android telefonunuzda da kullanılabiliyor. Eşiniz, sevgiliniz veya ebeveynleriniz sizden habersiz telefonunuza sizi takip edebilmek için bir casus uygulama yüklemiş olabilir. Sizin için telefonunuzda casus yazılım olup olmadığınızı öğrenebilmenizi kolaylaştıracak ipuçlarını bir araya topladık.
1. Telefonunuzdaki Garip Bir Davranışları Gözlemleyin

Telefonunuzun ekran ışı durduk yere kapanıp açılabilir veya uygulamaları kapattığınızda vs. garip davranışlarda bulunabilir. Bu garip hareketleri bir süre gözlemlemenizde fayda var.
2. Pil Kullanımını Gözlemleyin

Casus-takip uygulaması telefonunuzun arka planında sürekli çalışacağı için piliniz daha çabuk tükenebilir. Pilinizin çabuk bitme sebeplerini gözlemlemenizde fayda olacaktır.
3. Telefon Konuşmalarında Farklı Sesler Duyabilirsiniz

Casus uygulamalar konuşmalarınızı, mesajlarınızı ve daha birçok işlemi kaydeder. Telefonla konuştuğunuz esnada arkaplandan garip bir gürültü veya kısa kısa sesler duyuyorsanız bu casus uygulamadan kaynaklanıyor olabilir.
4. Telefonunuz Durduk Yere Kapanabilir veya Yeniden Başlatılabilir

Telefonunuz rastgele zamanlarda hiçbir sorun yokken kapanabilir veya yeniden başlatılabilir. Cihazınızda daha önce böyle bir problem yoksa bu kapanmalar casus yazılımdan kaynaklanıyor olabilir.
5. Telefonunuza Garip SMS Mesajları Gelebilir

Takip uygulamaları telefonunuza içerisinde anlaşılmayan kodlar yer alan SMS'ler gönderebilir. Telefonunuza gelen mesajlara bir göz gezdirmenizde fayda var.
6. İnternet Veri Kullanımını Takip Edin

Casus uygulamalar cihazınızdaki hareketleri kaydedip sizi takip eden kişiye internet üzerinden gönderir. Bu yüzden internet paketiniz normalden daha fazla kullanılacaktır. Veri kullanımında genel bir artış olup olmadığını kontrol edin.
7. Telefonunuza Kullanmadığınız Durumlarda Sesler Çıkarıyorsa

Telefonunuz kullanmadığınız esnada daha önce duymadığınız veya cihazınızın bildirim seslerini çıkarıyor ve o sırada herhangi bir bildirim gelmemişse sorun casus uygulamadan kaynaklanıyor olabilir.
8. Telefonunuzun Kapanması Uzun Sürüyorsa
Telefonunuzu kapatmak için komut verdiyseniz ve normalden uzun bir sürede kapanıyorsa bunun sebebi casus uygulamadan kaynaklanıyor olabilir.
9. Telefonunuza Son Yüklenen Uygulamaları Kontrol Edin

Cihazınıza yüklenen son uygulamaları kontrol edin. Eğer aralarında garip isimli veya kendi yüklemediğiniz (casus uygulama herhangi bir uygulama adında ve ikonla görülebilir) bir uygulama varsa kaldırmayı deneyebilirsiniz.
Bunun için En İyi Uygulama Kaldırma Uygulamaları listemizden bir uygulamayı kullanabilirsiniz.
10. Kullanmadığınız Sırada Telefonunuz Isınıyorsa

Casus - takip uygulaması telefonunuzun arkaplanında sürekli çalıştığı için işlem yaptığı sırada cihazınız ısınabilir. Eğer telefonunuz elinize aldığınızda ısınmış oluyorsa bunun sebebi casus uygulamadan kaynaklanıyor olabilir.
11. Telefonunuz Yavaş Mı?

Casus yazılım sürekli çalışacağı için doğal olarak telefonunuzu yavaşlatacaktır. Hiçbir işlem yapmadığınız halde telefonunuz yavaş çalışmasının sebebi casus uygulama olabilir.
12. Şüpheli Dosyaları Kontrol Edin

]Telefonunuzun uygulamalar bölümünden dosya yöneticisini açıp cihazınızdaki dosyalara detaylıca bir göz gezdirin. Casus yazılımlar verilerinizi bir klasörde saklayabilir. Eğer şüpheli gördüğünüz bir dosya görürseniz silmeyi deneyebilirsiniz ancak bu çözüm olmayacaktır.
13. Anti Spyware veya Antivirüs Uygulaması Yükleyin

Telefonunuzu casus veya takip uygulamalarından korumak için bir Anti Spyware veya Antivirüs uygulaması yüklemenizi tavsiye ederiz. Yukarıdaki şüpheli durumlardan birden fazlası ile cihazınızda karşılaştıysanız ilk olarak telefonunuzu sıfırlamanızı kesinlikle tavsiye ederiz.
Telefonunuzu sıfırladıktan sonra;


  • Kilit ekranınını şifreleyin ve bu şifreyi kimseye söylemeyin
  • Bir Anti Spyware veya Antivirüs uygulaması yükleyin
  • Arkadaşınız, sevgiliniz veya herhangi bir kişinin "al şunu telefonuna yükle" diye attığı bağlantıya tıklayıp, kaynağını bilmediğiniz uygulamaları telefonunuza yüklemeyin.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst