gittigidiyor

İOS Root nedir? Root Erişimi ve Yararları

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Root nedir? Root Erişimi ve Yararları
Root nedir? Root Erişimi ve Yararları


Click here to view the original image of 795x350px.
android-root.jpg

Android, açık kaynak kodlu olmasının verdiği rahatlıkla, kullanıcıların ve geliştiricilerin özgürce istedikleri gibi değiştirmesine, kurcalamasına olanak veren, hatta buna teşvik eden bir işletim sistemi. Ama maalesef bu çoğu zaman telefonunuzu alır almaz, işletim sisteminin tüm detaylarına, gizli kalmış köşelerine erişim hakkınızın olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü neredeyse hiçbir telefon üreticisi android tabanlı telefonlarında kullanıcılara “root” (bu tanımın detaylarına aşağıda geleceğim) hakları sunmuyor, google bile.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
android-root.jpg

Root Eriimi Nedir?

€œRoot€ szc aslnda android€™in de temel alnd linux dnyasndan gelmektedir, ve linux sistemlerindeki en yetkili kullancy ifade eder. Windows sistemlerinde bu kullancy €œAdministrator€ olarak biliyoruz. Telefonunuza root eriimi salamak da (€œgetting root€, €œrooting€) iletim sistemini modifiye edilerek size bu €œroot€ kullancsnn haklarn vermek, bylece sistem zerinde tam kontrol hakk tanmaktr. Bunu da sisteme su (superuser) programn ykleyerek isteyen programlara bu yetkiyi tanyarak gerekletirir.
Bu sayede telefonunuz zerinde gelen gereksiz programlardan kurtulmaya tutun da, hosts dosyasn deitirmek, hatta telefonunuza baka bir ROM yklemeye kadar root olmadan yapamayacanz bir ok ilemi yapmanz salamakta.

Yeri gelmiken aklayalm, root ilemi ve sisteminize baka bir ROM yklemek tamamen farkl ilemlerdir. Rooting -ou zaman- ok basit bir ilem ile yaplarak telefonuzun garantisine ve iinde hazr gelen iletim sisteminin btnlne dokunmazken, yeni bir ROM yklemek, recovery, system, boot (hatta bazen radio) partisyonlarn flashlamay gerektirir ve sonuta bambaka bir android versiyonu kullanrsnz.
Uyar! Root ileminin, genelde sorunsuz ve basit bir ilem olsa da, her standart d modifikasyonda olduu gibi, deneyimsiz ve dikkatsiz iseniz telefonunuza kalc olarak zarar verme ihtimali vardr. Bu yzden ltfen bu konulardaki dkmanlar, tartmalar, klavuzlar iyi ve dikkatli bir ekilde okuyun.
Root leminin Yararlar, Neden Telefonumu Root Etmeliyim?
Buraya kadar iyi ho da, pratikte ne i yarar bu root, ne diye telefonumu bu kadar kurcalayaym diyenler iin, root ileminin size salad yararlara biraz gz atalm:
Sistem zerinde Tam Kontrol
Root ileminin en temel yarar, size sistemin daha nce erimediiniz kelerine, detaylarna eriim hakk (sadece okuma hakk deil, yazma / deitirme hakk da) sunmasdr. Bu sayede tm sistem dosyalarn silebilir, deitirebilir, yeni temalar ykleyebilir, gereksiz sistem programlarn sistemden kaldrabilirsiniz.
rnein Trkiye€™de bizim hi kullanamadmz Google Voice ve Amazon mp3 gibi programlar, ayrca birok daha iyi alternatifi olmasna ramen sistemle otomatik yklenen twitter uygulamas gibi programlar sistem partisyonunda bo yere yer harcyor, bunlar silip telefon hafzasnda ok deerli alanlar kazanabilirsiniz.
Yeni Bir Recovery Imaj Ykleme ve Sistem Yedei Alma
Eer telefonunuzda root eriimine sahipseniz android€™le gelen hazr recovery partisyonu yerine (recovery: sistem kurtarmak ve dier baz sistem alndan nce yaplmas gereken ilemleri yapmak iin kullanlan blm) ClockworkMod ya da AmonRa gibi ok daha yetenekli recovery imajlar ykleyebilirsiniz.
Bu recovery imajlarnn tm detaylarna burada girmeyeceim, ancak sistem yedei alma (nandroid backup) ileminden biraz bahsedeyim.
Biliyorsunuz google, contact€™larnz, application ayarlarnz vs. kendi serverlarna srekli olarak senkronize ediyor. Yani iletim sistemini upgrade ettiinizde, ya da yeni bir android telefona getiinizde contaclarnz, ayarlarnz vs. bu serverlardan geri ykleniyor. Ama srekli telefonu ile uraanlar, zel ROM€™lar ykleyenler, sistemin detaylarn kurcalayan programlar ykleyenler ve ileri salama almak isteyenler iin, bu kadarndan fazlas gerekecektir.
te bu recovery imajlar iinde bulabileceiniz nandroid yntemi ile sistem yedei almak tam da bu noktada iimize yaryor. Nandroid ile aldnz backup, sistemin o andaki birebir imajn (tm iletim sistemi, cache, data dosyalar, application€™lar vs.) SD kartnza saklyor, ve telefonuzda bireylerin ters gitmesi durumda eski haline dndrmeniz iin orada tutuyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Deiik ROM€™lar ykleme
Android iletim sistemi bildiiniz gibi ak kaynak kodlu. Bu yzden birok uygulama gelitirci, bu kaynak kodundan yararlanarak kendi android versiyonlarn (Mod) karyorlar; CyanogenMod, DamageControl, Kang-o-rama gibi. Bu ROM€™lar yklemek, sistemi, boot dosyalarn tamamen deitirmek anlamna geldiinden daha nceden root eriimine ak bir sisteme sahip olmanz gerektiriyor.
Deiik Kernel (ekirdekler)€™ler ykleme
Android€™in linux tabanl bir sistem olduunu biliyoruz. Bu iletim sisteminin ekirdei (kernel) de linux ekirdei. Tpk deiik rom€™lar gibi bu kernellerin de bamsz gelitiriciler tarafndan deitirilerek derlenmi versiyonlar mevcut.

Kernel, linux sistemlerinde en alt seviye ilemleri gerekletiren birimdir (ilemci ve hafza ynetimi, donanm srcleri vs.). Bu kerneli zelletirerek elde edilebilecek avantajlar sralarsak:




  • lemcinin voltajn drerek daha az pil harcamasn salamak
  • lemciyi overclock ederek daha hzl almasn salamak
  • ipin zerinde olmasna ramen kernel€™de driver€™ olmad iin kullanamadnz 720p HD video kayd, FM Radio gibi zellikleri kullanabilmek
  • Ses seviyelerini ekirdek seviyesinde arttrmak

Bu ekirdekleri yklemek de sistemin en alt seviyelerine eriim gerektirdii ve recovery€™den yaplmas gerektii iin root€™lu olmanz burada da n koul.
Root Eriimi gerektiren Uygulamalar altrma
Bu yukarda saydm avantajar dnda, android market€™te ya da eitli kaynaklarda baz yararl application€™lar var ki, root eriimi olmadan ilevlerini yerine getiremiyorlar. Bu programlar root eriimi gerektii zaman sistemden bu izni izniyorlar ve bu izni onaylayp onayalamadnz sormak iin karnza bir €œsuperuser request (superuser istei)€ penceresi kyor, eer onaylarsanz o uygulama artk superuser olarak yani root haklaryla gereken ilemleri gerekletirebiliyor.

Benim de ok kullandm baz root eriimi gerektiren uygulamalardan ksaca bahsedeyim (simlere tklayarak programlarn appbrain sayfalarna, olmad durumlarda ilgili uygulamann web sayfalarna ulaabilirsiniz):
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
android-root.jpg


Uygulama
QR Kodu AdFree Android: Bu programn yapt, sistemdeki €œhosts€ dosyasn deitirerek, reklam sitelerine olan balantlar engellemek. Bu sayede programlarda ve browser€™da kan reklamlardan kurtuluyoruz. AutoKiller: Marketteki dier task killer uygulamalar ile kartrlmamas gereken bir uygulama olan AutoKiller€™n yapt, android sistemine gml olarak bulunan uygulama yneticisinin ince ayarlarn deitirerek, sistemin daha stabil ve hzl almasn salamak. MarketAccess: MarketAccess Trkiye gibi android market€™teki paral uygulamalara eriimi olmayan kullanclar hedef alan bir uygulama. Bu program SIM kartnzn zerindeki enumerator€™ sisteme sanki baka bir operatrm gibi (T-Mobile, O2 vs.) gsteriyor, bu sayede de market rnein amerika€™da bir servis salaycdan balandnz dnerek bu uygulamalar da sizin iin gsteriyor. Google checkout hesabnzn olduunu ve kredi kart numaranz girdiinizi varsayarsak normalde ulaamadnz paral uygulamalar da satn alarak indirebiliyorsunuz. ****Morph: ****Morph temel olarak grnm-tema deitirme program. ok detayl olarak girmeyeceim, ama bu uygulama sayesinde sistem fontlarn, durum ubuunun rengini / deitirmekten tutun da butonlarn ve uygulamalarn ekillerini deitirmeye kadar bir ok ii yapabiliyorsunuz.
****morph.png
ROM Manager: En ok kullandm uygulamalardan bir olan ROM Manager, recovery flashlama, yeni ROM indirme, nandroid yedei alma gibi birok zahmetli ilemi, tek bir grafik arayzden kolayca yapmanz salyor. Root Explorer: Bu program aslnda temelde bir dosya yneticisi, ancak dier dosya yneticilerinden farkl olarak root yetkisi sayesinde system ve data folderlarna da tam eriim hakk salyor. Bu programn cretsiz bir versiyonu malesef yok, alternatif olarak ES File Explorer var, iinde deneysel bir root access modl mevcut, ancak Root Explorer kadar baarl bulmadm syleyebilirim. SetCPU for Root Users: SetCPU da aslnda markette paral bir uygulama olsa da, XDA Forumlar kullanclarna cretsiz olarak sunuluyor. SetCPU sayesinde ilemcinizi normalden yava altrarak pil tasarrufu yapabilir, ya da kernel€™inizin destekledii lde overclock yaparak yksek performans salayabilirsiniz. Screenshot: ok basit bir program, ama yapmas gerektii ii gayet gzel yapyor, telefonunuzdan ekran grnts almak iin kullanlyor. Superuser: Bu uygulama dier uygulamalara superuser (root) yetkisi vermek ve geri almak iin kullanlyor, root ilemi yaptnzda normalde otomatik olarak yklenmi olmal Terminal Emulator: Kendi bana root gerektiren bir uygulama olmasa da, bu konsol emlatr, telefonunuzdan linux terminal komutlar altrmanz, ve birok alt seviye ilemi bilgisayara balanmaya gerek kalmadan gerekletirmenizi salyor. Titanium Backup: Titanium Backup temelde sisteminizde ykl olan uygulamalarn yedeini almak zere gelitirilmi bir uygulama. Ama dier backup programlarnn aksine tm sistem uygulamalarnn da yedeiini alabiliyor, geri ykleyebiliyor; ayrca gereksiz sistem uygulamalar dahil tm uygulamalar hereyiyle sistemden kaldrabilmenizi salyor. Peki Ama Nasl Olacak Bu Root?

Root eriimi yapmak genelde kolay bir ilem ama tm telefon modellerinde yaplan ilemler farkllk gsterebiliyor. Bazlarnda kk bir program ykleyip bir tua basmaktan ibaretken, bazlarnda da recovery€™ye girmek, bootloader€™ unlock etmek, bilgisayardan balanarak adb ve fastboot komutlaryla baz dosyalar yklemek gibi karmak ilemleri ierebiliyor.

Tekrar uyaralm: Root ilemi deneyimli kullanclar iin tavsiye edilir. Bu ilem sonrasnda telefonunuzda oluabilecek btn problemler sizin sorumluluunuzdadr.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Odin Programı ile Android Telefonu Güncelleme


1379911141_untitled.jpg


Samsung cihazlar için Kies üzerinden diğer telefonlar için mevcut sistem yükleme aracı ile telefonunuza doğru programları yükleyemediğimiz zamanlarda yükleme işini yapmaya yardımcı olan en büyük yazılım aracı ODİN ‘dir. Bu yazıda dikkat edilmesi lazım gelen en önemli hadise kurma yapacağınız yazılımın cihaz modelinize uygun olan olmasıdır. Cihaz modelinize doğru olan yazılımı kurma adımlarını doğru olarak yaparsanız bir sorun ile karşılaşmadan zahmetsizce program güncellemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Cihaz modelinize doğru yazılımlarda dikkat etmeniz gereken birinci nokta dosya uzantılarıdır. Program (firmware) dosyaları tar uzantılıdır (bazen md5'de olabilir) Uzantısı “tar” olmayan dosyalar odin vasıtasıyla yüklenmez. Tar uzantılı dosyalar sıkıştırma uygulamaları ile sıkıştırıldığı için zip veya rar dosyasıymış gibi görünebilirler. Söz konusu sıkıştırılmış dosyaları açtığınızda dikkat etmeniz lazım gelen içerideki dosya sayısıdır. Şayet bir dosya var ve Tar yahut md5 uzantılıysa yüklenebilir. İşte bunun haricinde farklı olarak 3-4-5 dosyalı Tar veya md5 uzantılı yükleme dosyaları olabilir problem yok onlarda odin ile birlikte yüklenebilir.

Her zaman için cihazınıza program yüklemeden evvel tüm bildiklerinizi yedekleyin bir problem olduğunda bu yalnızca eski bilgilerinize rahatça ulaşabilirsiniz.


1379911285_odin-tek-dosya.jpg


Tek Dosyalı program kurulumu
İndirdiğiniz program dosyası klasör içinde tar uzantılı tek dosya şeklinde çıktıysa tek yapmanız gereken;
1- Odin uygulamasını açın - Re-Partition bölümü işaretli OLMASIN!!!
2- PDA yazısına tıklıyın ve de indirdiğiniz programın tar uzantılı dosyasını seçin.
3- Telefonunu Ses kısma + Home + Power tuşuna aynı anda basarak download moduna alın ve de usb kablo ile bilgisayara bağlayın ve de ses arttırma düğmesine basın.
4- ID:COM ’un altındaki kısım SARI renk olunca START butonuna basın.




3-4-5 Sayıda Dosyalı Programın Kurulumu

Yazılım klasörü içerisinde CODE - CSC - MODEM dosyalı varsa bu kurma aşamaları yapılmalıdır. Bu dosyaların uzantıları tar yada md5 olabilir. Yazılımı güncelleştirme için bu 3 dosya haricinde ek olarak “Pit” dosyası kullanmanız lazım. Pit dosyası genelde sıkıştırılmış klasör içinde verilir verilmez ise yazılımı indirdiğiniz sitede ayrıca bu dosyayı bulup indirmeniz gerekli. Pit dosyası olmadan çoklu dosyalarla yapılan yazılım yüklemelerinde genelde yazılım yüklenmiyor. Olur da yüklenirse sorun yaşamanız kaçınılmaz hale geliyor.

1- Odin Programını açın
2- Re-Partition kısmını seçin
3- Pit yazısına basın ve pit dosyasını seçin
4- PDA yazısına tıklıyın CODE dosyasını seçin
5- PHONE yazısına tıklıyın MODEM dosyasını seçin
6- CSC yazısına tıklıyın CSC dosyasını seçin
7- Telefonunuzu Ses kısma + Home + Power tuşuna aynı anda basarak download moduna alın ve de usb kablo ile bilgisayara bağlayın ve ses arttırma tuşuna basın
8- ID:COM ’un altındaki kısım SARI renk olunca START butonuna basın.

UYARI

* Her 2 yükleme işleminde dosyaları farklı kısımlara yerleştirerek yükleme yaparsanız cihazınız BRİCK olur kısacası ÇÖKER bunun başınıza gelmemesi için dosyaları uygun kısıma eklediğini kontrol ederek emin olun.
*Dosyaları doğru konuma yerleştirip kurma işlemini yapsanızda bazen cihazı açılış ekranı tam açılmaz veya cihaz sürekli kendini yeniden başlatır. bu durumda panik yapmanıza lüzum yok. yapmanız gerekenler;

Ses Açma + Home + Power düğmesine basılı tutun telefon Recovery Mod‘da açılacak
Gelen menüden Wipe Data Factory Reset kısmına Ses kısma tuşu ile gelin Home veya Power düğmesine basın. Gelen pencerede YES seçeneğine gelin ve de yine Home veya Power tuşuna basın
İşlem bitince gelen menüden bu sefer Wipe Cache Partition kısmına Ses kısma tuşu vasıtasıyla gelin Home veya Power düğmesine basın. Çıkan bölümde YES seçeneğine gelin ve yine Home ya da Power butonuna basın.
İşlem bitince gelen Reboot System Now seçeneğinde Home yahut Power tuşuna basarak telefonun açılmasın bekleyin.


eset_antivirus.png
DOSYALAR


Boyut: 453,21 Kb
Odin-3.07.zip
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst