gittigidiyor

IP Suya Dayanıklılık Dereceleri Ne Anlama Geliyor?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

[h=2]Elektronik cihazların su geçirmezlik seviyesini temsil eden IP53 ve IP68 gibi derecelendirmelerin anlamını bu yazıda bulabilirsiniz.[/h]Su geçirmezlik, son yılların en aranan özelliklerinden. Özellikle üst seviye akıllı telefonlarda bu özelliği yaygın bir şekilde görebiliyoruz. Üzerinde su geçirmez veya suya dayanıklı damgası bulunan cihazlar, çeşitli seviyelerde suya karşı koruma sağlıyor. Bu seviyeler ise IP derecelendirme sistemi ile ayırt ediliyor.
IP ibaresi, sızma koruması anlamına gelen Ingress Protection terimini temsil ediyor. Uluslararası kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan International Electrotechnical Commission (IEC) tarafından yaratılan IP kodu, kullanıcılara cihazlarının dış etkenlere karşı dayanıklılık seviyesini göstermeyi amaçlıyor.
[h=3]IP değerleri[/h]IP kodları iki sayıdan oluşmaktadır. 0 ile 6 arasında değişebilen ilk sayı, kullanılan cihazın katı parçacıklara karşı ne denli dayanıklı olduğunu belirtir. Örneğin cihazınız IP3X seviye korumaya sahipse, cihazın giriş noktaları parmaklara karşı korumalı, ancak tozlara veya ince kablolara karşı korumasız olacaktır. Öte yandan IP6X seviyesinde korumaya sahip bir cihaz, hiçbir şekilde toz geçirmeyecektir.
SeviyeKarşı koyulabilen parçacık boyutuKarşı koyulan objeler
0KorumasızKorumasız
1>50mmAvuç içi gibi geniş vücut parçaları
2>12..5mmParmaklar ve benzer boyutta objeler
3>2.5mmKalın kablolar, çeşitli ekipmanlar
4>1mmHer boyutta kablolar, vidalar ve benzer boyutta objeler
5Toz korumalıYoğun miktarda maruz kalmadığı sürece tozlara karşı koyabilir
6Toz geçirmezHiçbir şekilde toz geçişi yaşanmaz

0 ile 9K arası değişen ikinci IP sayısı ise, cihazın sıvı maddelere karşı koruma seviyesini belirtir. Ancak 9K ve 6K seviyeleri akıllı telefon değerlendirmelerinde kullanılmamaktadır. Bu nedenle piyasada bulabileceğiniz en yüksek su geçirmezlik seviyesi şu anda 8K seviyesindedir. Bu da, piyasadaki en dayanıklı cihazlarda bile 1 metre derinlik sınırı olduğu anlamına geliyor. Elbette gerçek hayat kullanımları için üreticilerin sunduğu şartlara dikkat etmek her zaman daha sağlıklı olacaktır.
SeviyeKarşı koyulabilen durumKarşı koyulan objeler
0KorumasızKorumasız
1Dikey akan suDikey bir şekilde akan su, cihazınıza ciddi bir hasar vermeyecektir
215 dereceye kadar eğimli akan suDikey akan su, 15 dereceye kadar eğildiği sürece cihazınıza ciddi bir hasar vermeyecektir
3Püskürtülen su60 dereceye kadar eğimli püskürtülen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
4Sıçrayan suHerhangi bir konumdan sıçrayan su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
5Su jetleri6.3mm’ye kadarki su çıkışlarından gelen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir
6Güçlü su jetleri12.5mm’ye kadarki su çıkışlarından gelen su cihazınıza ciddi bir zarar vermeyecektir.
71 metreye kadar suya batırmaUygun basınç şartları altında 1 metre derinliğindeki suya batırılan cihazlara su girişi olmayacaktır.
81 metreden daha derin suya batırmaÜretici tarafından belirtilen şartlar sağlandığında cihaza hiçbir şekilde su girişi olmayacaktır.

Sıvı dayanıklılık seviyelerini incelerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Sıvı maddeler, cihaz içine daha kolay sızabildiği için, belirlenen dayanıklılık seviyeleri hacim veya yoğunluktan ziyade farklı senaryoları baz alıyor. Örneğin IPX7 derecelendirmesine sahip bir cihaz, 1 metre derinlikteki bir sudan zarar görmeden çıkabilirken, su jeti testinden geçemeyebilir.
Kodlarla ilgili kafa karıştırabilecek bir diğer nokta da, katı veya sıvı dayanıklılık seviyesinin olmadığı IP kodları. Bazı ürünler IPX7 veya IP5X gibi sadece bir alanda derecelendirmesi olan kodlara sahip olabiliyor. Bu kodlar belirtilen cihazın sıvı veya katı maddelere karşı korumasının olmadığı anlamına değil, sadece bu iki madde türünden birine karşı test edilmediği anlamına geliyor.
[h=3]Laboratuvar koşulları[/h]Yukarıdaki tablolarda gördüğünüz üzere cihazların hangi seviyede ne tür maddeler karşı koyabileceği açık bir şekilde listelenmiş. Ancak gerçek hayatta yukarıda listelenen senaryolar her zaman öngörülen sonuçları göstermeyebilir. Zira IP derecelendirmesi alan cihazlar genellikle laboratuvar koşullarında test ediliyor.
Testlerin yapıldığı laboratuvar koşulları gerçek hayat koşullarından oldukça farklı. Örneğin su geçirmezlik testlerinin neredeyse tamamı temiz, tatlı suda gerçekleştiriliyor. Bu nedenle su geçirmezlik seviyeleri belirlenirken denizlerdeki tuz oranı veya havuzlardaki klor miktarı göz önüne alınmıyor. Ayrıca dayanıklılık testleri yapılırken çevresel koşullar yok sayılıyor. Yani en üst seviye su geçirmez bir telefon, aşırı sıcak bir ortamda kendisinden beklenen dayanıklılığı sergilemeyebilir.
[h=3]
su-ge%C3%A7irmez-telefon-640x427.jpg
Sık kullanılan IP kodları[/h][h=3]IP53[/h]An itibariyle HTC10 ve Google Pixel, IP53 koduna sahip en popüler telefonlar. IEC standartlarına göre bu cihazlar 5. seviye katı madde ve 3. seviye sıvı madde korumasına sahip. 5. seviye katı madde koruması tamamen toz geçirmez olmasa da, cihazın içine giren tozlar cihaza herhangi bir zarar vermeyecektir. 3. seviye sıvı madde koruması ise cihazınızı hafif yağmur gibi koşullarda kullanmanıza olanak sağlayacaktır.
Eğer IP53 kodlu bir cihazınız varsa şunları yapabilirsiniz:

  • Telefonunuzu bir kum yığınına düşürmek cihazınızın çalışmasını engellemeyecektir. Ancak ekran altına sızabilen toz parçacıkları kozmetik rahatsızlık yaşatabilir.
  • Hafif yağmurlarda telefonunuzu kullanabilirsiniz. 3. seviye sıvı koruması, 60 dereceye kadar eğimli sıvı akışlarına karşı cihazınızı koruyacaktır. Ancak uzun süre yağmur altı kullanımı tavsiye edilmemektedir.
  • Eğer telefonunuzun üzerine su dökerseniz cihazınız büyük ihtimalle çalışmaya devam edecektir. Ancak bu tip senaryolarda cihazınızı kapatıp kurutmanız önerilir.
[h=3]IP65/68[/h]Çoğu Sony Xperia modeli hem IP65, hem de IP68 kodlarına sahip. Her iki koda sahip olmak, sıvı madde koruması konusunda bu cihazlara ciddi bir avantaj sunuyor. Zira bu kodlara sahip modeller, hem hortum gibi 5. seviye su jeti kategorisine giren senaryolara karşı korumaya sahip, hem de 1 metreden daha derin sularda bozulmadan kalabiliyor.
Eğer IP65/68 kodlu bir cihazınız varsa şunları yapabilirsiniz:

  • Telefonunuzu istediğiniz kadar kum kütlelerine düşürebilirsiniz.
  • Sağanak yağmur altında telefonunuzu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
  • Üzerine su dökme veya havuza düşürme gibi durumlarda telefonunuzu kurutup kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak cihazınız kirli bir sıvı kütlesi ile temas ettiyse, önce temiz suyla yıkamanız gerekebilir.
  • Su altında telefonunuzu kullanabilirsiniz.
  • IPX8 kodu sıcaklıkla ilgili bir koşul sağlamadığı için yüksek sıcaklıklardan kaçınmanız önerilir.
[h=3]IP68[/h]Samsung’un Galaxy S7, S7 Edge ve S7 Active modellerinin hepsi IP68 koduna sahip. Kağıt üzerinde bu telefonlar, IP65/68 koduna sahip modelle oldukça yakın olsa da, 5. seviye sıvı korumasından yoksun olabilirler.
Eğer IP68 kodlu bir cihazınız varsa şunları yapabilirsiniz:

  • Eğer sağanak yağış altındaysanız, cihazınız zarar görebilir.
  • Cihazınız 1.5 metre derinliğe kadar su geçirmezdir. Ancak cihazınızı nehir veya jakuzi gibi hareketli sularda kullanmanız önerilmez.
Piyasada pek çok IP67 kodlu telefon görebilirsiniz. Bu cihazların IP68 kodlu cihazlardan tek farkı, en fazla 1 metre derinlikteki sularda kullanılabilmesidir. IP68 cihazlar içinse bu sınır 1 metreyi geçmektedir. Ancak 1 metreyi ne kadar geçtiği üreticilere bırakılmıştır. Farklı markaların IP68 kodlu modelleri, farklı derinlik sınırına sahip olabilir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst