gittigidiyor

iPhone SE, iPhone 6s ve iPhone 6 karşı karşıya

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
iphone-se-vs-iphone-6s-vs-iphone-6.jpg

Apple, aylardır beklenen 4 inç ekranlı yeni iPhone’unu sonunda gözler önüne çıkardı. iPhone 5s’in yerini alacak olan iPhone SE, Türkiye’de nisan ayının başı itibarıyla raflardaki yerini alacak. iPhone SE ile şirketin 4.7 inç ekranlı telefonları iPhone 6 ve iPhone 6s arasındaki benzerlik ve farkları sizler için sıraladık.
[h=2]Tasarım[/h]138.1 x 67 x 6.9 mm.’lik boyutlara sahip iPhone 6, tartıda 129 gram çekiyor. Halefi iPhone 6s’in 138.3 x 67.1 x 7.1 mm.’lik boyutlarını ise 143 gramlık ağırlığı tamamlıyor. Her iki telefon da alüminyum kasalara sahip olsalar da, iPhone 6s’te daha farklı bir metalin kullanıldığını belirtmekte fayda var. Ağırlık ve boyutlardaki küçük farklar dışında iki telefon, neredeyse aynı görüntüye sahip.
iPhone SE ise tasarım konusundaki ilhamının büyük kısmını 2013 çıkışlı iPhone 5s’ten alıyor. Ancak daha kavisli köşeler gibi tasarımsal farklılıklar da hemen göze çarpıyor. Alüminyum kasaya sahip cihaz, 123.8 x 58.6 x 7. mm.’lik boyutlarıyla iPhone 6 ve iPhone 6s’ten biraz daha kalın. Tartıda 113 gram çeken telefon, 6 ve 6s’e kıyasla belirgin biçimde daha hafif.
iPhone SE’de iPhone 6’da olduğu gibi birinci nesil Touch ID sensörü kullanılmış. iPhone 6s ise ikinci nesil Touch ID sensör barındırıyor.
iPhone SE ve iPhone 6s için roze altın, altın rengi, uzay grisi ve gümüş renk seçenekleri bulunuyor. iPhone 6 ise sadece uzay grisi ve gümüş renk seçenekleriyle satılıyor.
[h=2]Ekran[/h]Hem iPhone 6’da hem de iPhone 6s’te 4.7 inç Retina ekran bulunuyor. Her iki telefonun ekranı da 1334 x 750 piksel çözünürlük ve 326 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu iki cihazın ekranları arasındaki temel fark ise iPhone 6s’te 3D Touch özelliğinin bulunması. Basınç hassasiyetli ekranın Apple versiyonu olarak nitelenebilecek 3D Touch, kullanıcıların baskı kuvvetlerine göre cihazla farklı etkileşimlere girmelerini sağlıyor.
iPhone SE ise 4 inç ekranıyla büyük bir telefon istemeyenlere hitap ediyor. Özellikle iPhone 5s veya iPhone 5c’lerinden vazgeçmeyenlerin Apple’ın yeni telefonunun hedef kitlesi olduğu söylenebilir. iPhone 5s gibi 1336 x 640 piksel çözünürlüklü bir ekran sunan iPhone SE 326 ppi piksel yoğunluğuna sahip. iPhone SE’nin ekranında 3D Touch özelliği bulunmuyor.
[h=2]Kamera[/h]iPhone 6’nın arkasında 8 megapiksel çözünürlüklü, f/2.2 diyafram açıklıklı kamera bulunuyor. Bu kamerayla 1080p video kaydı yapılabiliyor. Kameraya True Tone flaş eşlik ediyor. Cihazın 1.2 megapiksel ön kamerası da f/2.2 diyafram açıklığına sahip.
iPhone 6s’in kamerasında da f/2.2 diyafram açıklığı değeri değişmiyor, ancak çözünürlük 12 megapiksele yükseliyor. 4K video kaydı yapabilen arka kameraya yine True Tone flaş eşlik ediyor. Ön kamerada da diyafram açıklığı değeri değişmiyor, ancak çözünürlük 5 megapiksele yükseliyor ve kamerayı Retina flaş destekliyor.
iPhone SE’nin 12 megapiksel arka kamerasıyla da 4K video kaydı yapılabiliyor ve Live Photo yakalanabiliyor. f/2.4 diyafram açıklığına sahip 1.2 megapiksel ön kamera, iPhone 6s’ten Retina flaş özelliğini de alıyor.
[h=2]Donanım[/h]iPhone 6’da A8 işlemci ve M8 hareket işlemcisini 1 GB RAM tamamlıyor. 1810 mAh kapasiteli bataryaya sahip olduğu düşünülen telefon için 16 ve 64 GB olmak üzere iki farklı depolama alanı seçeneği sunuluyor.
Daha yeni bir telefon olan iPhone 6s’te ise A9 işlemci ve M9 hareket işlemcisine 2 GB RAM eşlik ediyor. 1715 mAh kapasiteli olduğu düşünülen iPhone 6s bataryası, selefinin biraz altında kalıyor. Depolama alanı seçenekleri ise 16, 64 ve 128 GB olarak sıralanıyor.
iPhone SE’de de, tıpkı iPhone 6s’te olduğu gibi, A9 işlemci ve M9 hareket işlemcisine 2 GB RAM eşlik ediyor. Telefonun bataryasının 1642 mAh kapasiteli olduğu söyleniyor. Depolama seçenekleri ise iPhone 6 ile aynı: 16 ve 64 GB.
Apple’ın mobil ödeme sistemi Apple Pay, her üç telefon tarafından da destekleniyor.
[h=2]Yazılım[/h]Hem iPhone 6 hem de iPhone 6s iOS 9 ile birlikte geliyor. Aynı durum iPhone SE ile de geçerli olacak. Apple’ın yeni iOS sürümünü WWDC 2016’da görücüye çıkarması bekleniyor. Ancak iOS 9.3 güncellemesinin her üç modele de bazı yeni özellikler getireceğini belirtmekte fayda var. iPhone 6’da Live Photos desteğinin bulunmaması, yazılımsal anlamda üç cihaz arasındaki en somut fark olarak gösterilebilir.
[h=2]Sonuç[/h]1999 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak olan iPhone SE, oldukça hoş özelliklere sahip. Dış görünüş bakımından iPhone 5s’ye benzeyen telefon, iPhone 6s ile aynı işlemci ile grafik gücünü ve kamerayı 1100 TL daha ucuza sunmasıyla dikkat çekmeyi başarıyor. Özellikleri itibarıyla iPhone 6s’in küçüğü gibi gözüken iPhone SE, daha küçük ekranlı bir telefon isteyenler için uygun bir tercih olabilir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst