gittigidiyor

KaÇ ÇeŞİt ekran vardir ? Nasil ÇaliŞirlar ? Avantajlari nelerdİr ?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
fragtist-dosya-21-9-coklu-monitor-10.jpg


@mehmetkarahanlı@






IPS EKRAN NEDİR ?
In-Plane Switching kelimelerinin kısaltılmasından adını alan IPS ekran bir panel teknolojisidir.1996 yılında geliştirilen IPS in en büyük avantajı görüntünün her açıdan renk ve ton bozulması olmadan görülebilmesidir.TN panellerdeki düşük görüş açısı ve kalitesiz renk eksiklerini gidermek için geliştirilmiştir.Lcd’lere göre çok fazla kristal ve elektrota sahiptir. Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Renk kaybı yaşanmaz
Baktığınız açıya göre renk canlılığında farklılık olsa da görüntü bozulmaz
8 Bit derinliğe sahiptir.
Gübeş ışığından çok etkilenmez
Diğer ekranlara göre enerji tasarrufu daha fazladır
Görüntüleme açısı 180 dereceye kadar çıkar
Basınç esnasında ekranda dalgalanma olmaz



eyefinity-3.jpg


PLAZMA EKRAN NEDİR ?
Plazma ekran bir görüntüleme paneli türüdür. 30 inç (76 cm) ve daha yukarı boyuttaki ekranlar için tercih edilir. Genel yapılarını içlerinde sıkıştırılmış iyonize gaz Bulunan elektrik yüklü görüntü hücreler oluşturur.Plazma ekranlar görüntüyü doğrudan ekran Hücrelerinden yayarlar.Plazma ekranlar yaklaşık olarak 60.000 saatlik bir Ömre sahiptirler.Günde dört saat çalışan bir plazma ekran ortalama 18-20 yıl sonra yarı ömrünü Tamamlamış olacaktır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Bir pikselin aydınlanması için tek bir plazma hücresinin aydınlanması yeter
Siyah görüntü hücrenin sönmesi ile sağlandığı için siyah renkler gerçeğe çok yakındır
Siyah için sönük kalan hücre enerji tasarrufu sağlar
Resim kalitesi çok iyidir.
Hareketli görüntüler akıcıdır çerçeve kaybı yoktur.
İzleme açısı 175 dereceye kadar ulaşır.
Görüntü üzerinde bulanıklar ya da pikseller üzerinde yansıma kayıpları meydana gelmez.
Sınırsız izleme açısı vardır. Yan açılardan dahi mükemmel netlikte izleme imkanı sunar.
LCD ve LED ekranlarda olmayan, gerçek kontrast oranına sahiptir.



51154A_Woman_Eyefinity_Productivity.jpg



LED EKRAN NEDİR ?
Led ekran, led panel üretimi için özel olarak üretilen çok kaliteli ledlerin bir araya gelmesi ile oluşturulur.Elektronik çipler tarafından kontrol edilen ledler görüntüyü oluşturur.Önceleri üç ledin bir araya gelmesi bir pixeli oluştururken yeni nesil ledler sayesinde her led bir pixel olmuştur.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Gün ışığında verimli çalışmaları
Dış hava koşullarına dayanıklı üretilebilmeleri
Modüler yapıları ile istenilen boyut ve çözünürlükte tercih edilebilmeleri
Renk dolgunlukları çok iyidir
Enerji tasarrufu sağlarlar
LCD ve FLAT a göre daha dayanıklı ve uzun ömürlüdürler.



LL




OLED EKRAN NEDİR ?
Oled çok sayıda organik ince film tabakası ve 2 yarı iletkenin bir araya getirilmesi ile oluşturulan yapıya verilen addır. Yapıya elektrik verildiğinde ışıma meydana gelir.Elektrik şiddetine göre renk değişir.LCD gibi çalışırlar ama LCD de görüntü için beyaz arka fona ihtiyaç varken Oled sıfırdan ışık üretir.Çalışma prensibi kısmen Led ekrana yakındır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Çok ince ve kaliteli görüntü elde edilir
Transparan ekran üretilebilir
Yarı iletken ile çalıştığı için düşük güç tüketimi sağlar
Daha yüksek parlaklık ve her açıdan mükemmel görüntü verirler
Çok ince yapıda olduğundan her türlü esnek yapıda kullanılabilir.



hqdefault.jpg


AMOLED EKRAN NEDİR ?
Matrix Organic Light-Emitting Diode kelimelerinin kısaltmasından adını alan AMOLED ekran bir panel teknoloisidir.Aktif Matrisli Organik LED anlamına gelen AMOLED ekranlarda, her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılarak görüntü oluşturulur.LCD de olduğu gibi arka aydınlatmaya gerek duymaz.AMOLED ekranlar, zamanla parlaklıklarını kaybettikleri için diğerine göre kısa ömürlüdürler.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Arka aydınlatmaya gerek duymazlar
Enerji tasarrufu sağlarlar
Esnek yapılarda kullanılabilirler
Çok ince oldukları için yer kaplamazlar
Renkler dolgun ve nettir.


intel.web.480.270.jpg


SÜPER AMOLED EKRAN NEDİR ?
Super amoled samsung’un kullandığı bir amoled terimidir. SAMOLED olarak ta kullanılır.Amoledden farkı üzerinde harici bir dokunmatik katman olmadığı için incedir.Ekran üzerine kaplanan filtre sayesinde güneş ışığından etkilenmez.Özel malzemelerden üretildiği için samsung süper amoled olarak adlandırmıştır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Harici dokunmatik barındırmadığı için incedir.
Amolede göre renkler daha keskin ve canlıdır
Siyahlar daha siyah konstrat yüksektir
Beyaz arka fona ihtiyaç yoktur
Enerji tasarrufu sağlarlar




maxresdefault.jpg



SÜPER AMOLED ADVANCED ERAN NEDİR ?
Super AMOLED Advanced motorolla tarafından geliştirilmiş bir amoled ekrandır.Varolan pixellerin yanısıra her pixel için 2 alt pixel oluşturularak QHD veya 960 × 540 veya 800 × çözünürlüğe ulaşılır.Sıradan amoledlere göre %25 elektrik tasarrufu sağlayan Super AMOLED Advanced ekranda düşük çözünürlükteki resimler daha da bulanık görünür.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
%25 Elektrik tasarrufu sağlar
QHD çözünürlüğe ulaşılır
Yüksek çözünürlüklü ve karmaşık resimler daha net görünür
Renkler keskin ve dolgun hatlar kusursuzdur



SÜPER AMOLED PLUS NEDİR ?
Süper amoled plus samsung tarafından geliştirilen bir süper amoled ekrandır.Super amoledde kullanılan 2 alt pixel geleneksel RGB de olduğu gibi 3 altpixel olarak geliştirilmiştir.Elde edilen pixel oranı daha az grenli ve daha keskin bir görüntü oluşturur.Yaklaşık aynı çözünürlüklere erişebilen süper amoled plus görüntü kalitesi ile bir adım öndedir.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
3 alt pixel kullanılır
Daha keskin ve net görüntü sağlanır
Süper amolede göre enerji tasarrufu daha yüksektir.





HD SÜPER AMOLED EKRAN NEDİR ?
Samsung tarafından geliştirilen ve 1280 × 720 çözünürlüğe ulaşmış süper amoled ekrandır.Cihaza ve maliyete göre 2 dotpixel veya 3 dotpixel kullanılır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
1280 × 720 çözünürlüğü destekler
Büyük ekranlar için idealdir
2 ve 3 dotpixel desteği vardır



FULL HD SÜPER AMOLED EKRAN NEDİR ?
Samsung tarafından geliştirilen bir süper amoled ekrandır.1920×1080 çözünürlüğe sahiptir 1080p görüntüyü destekler Adobe RGB renk alanı desteği sayesinde canlı keskin rekler ve karanlık siyahlara sahiptir diğer ekranlara göre %97 daha fazla renk gamına sahiptir.Geniş ekranlarda kullanılabilir.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
1920×1080 çözünürlüğe sahiptir
1080p görüntüyü destekler
Adobe RGB renk alanı desteği vardır
Canlı keskin rekler
Saha karanlık siyahlara ahiptir
Diğer ekranlara göre %97 daha fazla renk gamına sahiptir



QUAD HD SÜPER AMOLED EKRAN NEDİR ?
AU Optronics tarafından geliştirilen bir süper amoled ekrandır.Standartlaşmış özellikleri yoktur.Ölçü ve normlarla diğerlerinden ayrılır.




RETİNA EKRAN NEDİR ?
Retina ekran bir panel türü değildir.Panel hangi tür olursa olsun (TFT,plazma,LCD vs.) 2048*1536 piksel ve 326 ppi değerleri desteklerse retina ekran olur.Retina ekranda inç başına düşen pixel sayısı arttıkça daha kaliteli bir hal alır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Çok daha net ve canlı renkler
Yüksek çözünürlükteki resimlere daha rahat dijital zoom imkanı
Fotoğraf çekimlerinde detaylara inebilme
Video oynatmada atlama olmadan daha gerçekçi görüntü




TFT EKRAN NEDİR ?
TFT-LCD olarak adlandırılan ve – bugünkü bakış açısıyla – en işlevsel görünen düz panel ekranlar . Bu cihazlar arkadan aydınlatmalı ekranlar sınıfındadır. STN ve DSTN (pasif matris LCD) teknolojileri de kullanılır.TFT LCD iki cam tabaka arasında likit kristal ile doldurulmuş sandviç benzeri bir yapıya sahiptir.
Bir tarafta rengi oluşturan renk filtreleme camı, diğer tarafta ise TFT camı mevcuttur. Renk filtreleme camı arasındaki voltaj farkına göre likit kristaller hareket ederler. Bu hareket şekline göre arkadan verilen ışığın şiddeti ve kutuplaşma yönü değişir. Bunun sonucunda farklı oranda ve parlaklıkta renkler gözümüze ulaşır.



post-414804-0-98615400-1401905190.jpg




CRT EKRAN NEDİR ?
CRT monitör, ismini televizyonların da en hayati parçası olan ve Türkçe’de “tüp” olarak nitelendirilen parçadan alır. Bu parçanın İngilizce adı “cathode ray tube” (katot ışını tübü) şeklindedir, CRT de bu kelimelerin baş harflerinden gelir. Temel olarak, elektronların tüp boyunca yüksek hızda fırlatılmaları ve bunun sonucunda ışık oluşması ilkesiyle çalışırlar.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Yenileme hızları diğer tüm ekranlara göre yüksektir
En gerçekçi akıcılığa sahip görüntüler elde edilir
İzleme ciazlarında zaman kaybı olmadığı için tercih edilir
Ölü pixel olmaz
Yıllarca arızalanmadan çalışabilirler

tumblr_n3xll47h4r1rzmgjno1_500.jpg

LCD EKRAN NEDİR ?
Liquid Crystal Display kelimelerinin kısaltmasından adını alan LCD ekran bir panel teknoloisidir.Çalışması Sıvı Kristal Ekran elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek Fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanır.LCD lerin Yapılmasını mümkün kılan sıvı kristal fazıdır. LCD lerin Yapılabilmesi için ışık polarize edilebilmeli, sıvı kristaller polarize edilmiş ışığı geçirebilmeli, sıvı Kristallerin molekül dizilimi elektrik akımı ile Değiştirilebilmeli ve elektriği ileten bir yapıya sahip olunmalıdır.Genel olarak avantajlarını aşağıdaki gibi Sıralamak mümkündür.
AVANTAJLAR
Nokta aralıklarını göremezsiniz
Uzaktan olduğu kadar yakından da görüntüler aynı şekilde mükemmeldir
Göz yormazlar
Daha keskin ve net görüntü sunarlar
Tüketimleri azdır
Dijital bağlantı yapmayı sağlayan DVI çıkışını desteklerler
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst