gittigidiyor

Keylogger nedir? Nasıl yapılır? Temizlenir ve korunulur?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Keylogger-nedir-Nas%C4%B1l-yap%C4%B1l%C4%B1r-Temizlenir-ve-korunulur-1.jpg

Günümüzde bilgisayarlar için tehdit oluşturan en büyük konulardan bir tanesi keylogger konusu diyebiliriz. Keylogger yazılımlar gizliliği ve bankacılık gibi önemli bilgilerinizi ele geçirerek sizi tehdit edebilir. Bu nedenle “Keylogger nedir? Nasıl silinir? Nasıl yapılır? Nasıl korunulur? ” sorularını bu gün ki başlığımız belirledik. Lafı fazla uzatmadan konumuza giriş yapalım.

Keylogger Nedir?

Keylogger, bir tür takip yazılımdır diyebiliriz. Bu yazılım, kullanıcının izni ile veya kullanıcıdan izinsiz bilgisayara yüklendiğinde, bilgisayarda anlık olarak ekran görüntüsü çekilir, klavyede basılan her tuşun kaydı tutulur. Facebook yazışmaları, gönderdiğiniz mailler veya bankacılık işlemlerinizde kullandığınız şifrelere kadar bilgisayarda yapılan her şeyin kaydı tutulur ve keylogger yazılımında belirlenen kullanıcıya mail olarak gönderilir.
Keylogger kullanımında değişik amaçlar bulunabilir. Örneğin bir ebeveyn, çocuğunu takip etmek için keylogger yazılımı satın alarak onun bilgisayarda girdiği siteleri, yaptığı işleri kolayca takip edebilir. Bunun yanı sıra büyük şirketlerde çalışanların takip edilmesi için keylogger aracı kullanılabilir.

Tabi ki bu kısım işlevsel gözükse de, işin bir de kötü olan kısmı bulunmakta. Keylogger yazılımlar bilgisayara sızarak yerleştiğinde, sizi takibe alarak güvenliğinizi tehdit edecektir. Adeta casus gibi yaptığınız her şeyi kayıt eden ve belirli bir adrese gönderen bu yazılımlardan korunmak çok önemli diyebiliriz.

Keylogger nasıl yapılır? Nasıl yüklenir?

Çocuğunuzu takip etmek, evinizde kullanılan bilgisayarda nerelere girildiğini bilmek, bilgisayarın hangi amaçlarda kullanıldığını takip etmek istiyorsanız. Bir kaç ücretli seçenek bulunmakta diyebiliriz. Aşağıda yer alan programlardan herhangi birini kurduğunuzda bilgisayarda girilen her site, ekran görüntüleri, şifrelere erişim sağlayabilirsiniz.


  • iSpyNow
  • Perfect Keylogger
  • Phantom


Keylogger nasıl bulaşır?

Kullanıcıdan izinsiz olarak bilgisayara bulaşan keylogger yazılımlar, donanıma veya yazılıma gömülü olarak girebilir veya daha sonradan indirdiğiniz bir program ile bilgisayarınıza bulaşabilir. İndirdiğiniz bir program, kurulum aşamasında keylogger yazılımı bilgisayarınıza indirebilir. Bunun yanı sıra keylogger yazılımlar donanıma gömülü olarak da gizliliği riske atabilir, örneğin sabit diskte bu tür bir yazılım bulunuyorsa, tek çözüm format atmak olur. Bunun yanı sıra bilgisayarlarınızda orijinal sistemler kullanmakta son derece önemlidir. Sahte bir yazılım içerisinde gömülü olarak keylogger barındırabilir.

Keylogger nasıl silinir? Nasıl korunur?

Keylogger silmek için sağlam bir virüs programına ihtiyacınız olacak çünkü çoğu virüs programı keylogger yazılımları algılamıyor, bu konuda Kaspersky Anti-virus önerilir.


Keylogger yazılımlardan korunmak için;


  • Bilgisayarınızda orijinal işletim sistemi kullanın.
  • Bilgisayarınızda kullandığınız yazılımı sürekli olarak güncelleyin.
  • Bilmediğiniz programları bilgisayarınıza indirmeyin. (İndirseniz bile kaynağı bilindik bir platform olsun.)
  • Anti-Virüs yazılım son derece önemli, mümkünse ücretli bir koruma yazılımı edinin ve anti-virüs programınızı sürekli güncellemeyi unutmayın. Ayda bir kez anti-virüs yazılımı ile bilgisayarınız “tam tarama” işlemini “güvenli mod” da gerçekleştirin.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst