gittigidiyor

Lazer yazıcı nedir? Nasıl Çalışır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
hp-laserjet-pro-m1217nfw-ok-fonksiyonlu-lazer-yazc-480-1.jpg

Lazer yazıcıların en temel prensibi statik elektriklenmedir. Statik elektrik iki yalıtkan nesne arasında oluşan elektriksel potansiyel olarak açıklanabilir, balonla insan vücudu arasındaki veya yün kazağımızı çıkarırken saçlarımızda meydana gelen elektriklenme static electricy e örnek olarak verilebilir. Zıt elektrik yüklü atomların birbirini çekmesi gibi zıt yüklü statik elektrik alana sahip nesneler de birbirini çekim kuvveti uygularlar.

lazer-yazici-kagit-giris-cikisi.jpg
Lazer yazıcılar statik elektriklenmeyi geçici bir yapışkan olarak kullanırlar. Laser printer sisteminin çekirdek elemanı fotoreseptördür. Fotoreseptör genelde dönen bir silindir veya davul biçimindedir. Fotoreseptör silindir ışık fotonları ile deşarj edilen bir yapıya sahiptir. Üzerine yüksek miktarda düşen ışık fotoreceptor drum un iletken bir yapı kazanmasını sağlar.
lazer-yazici-diyagrami.jpg
Silindir – Drum
Silindir öncelikle şarj korona teliyle bir elektrik akımı verilir pozitif elektrik yüküyle yüklenir. Fotoreseptör silindir döndükçe üzerine ince lazer ışını düşen bölgeleri deşarj olur yani bu noktalar elektrik yükünü boşaltır. Bu elektriksel deşarj olayı sayesinde fotoreseptör silindir üzerinde yazdırılmak istenilen harf, karakter ve resimler oluşturulmuş olur.
lazer-yazici.jpg
Bu aşamadan sonra fotoreceptor silindir pozitif yüklü siyah tozdan oluşan bir toner ile kaplanır. Tonerden verilen mürekkep tozu pozitif yüklü olduğu için fotoreseptör silindirin deşarj edilmiş bölgelerine statik elektriklenme ile yapışacaktır. Ancak bu pozitif yüklü tozlar fotoreseptörün pozitif yüklü bölgeleri tarafından itilecektir.
Siyah toz silindir üzerine yapıştıktan sonra silindir kağıdı döndürmeye başlar. Kağıt döndürülmeye başlanmadan önce silindir corona teli aracılığıyla negatif yüklenir. Elektrostatik elektriklenme sonucu kağıt silindire yapışır ve silindir üzerindeki siyah tozu alır böylece yazı kağıt üzerine aktarılmış olur. Kağıdın silindirden ayrılabilmesi için silindir corona teli ile deşarj edilir.
Fuser
Son olarak kağıt bir kısım ısıtıcı silindirden oluşan fuserin içinden geçer. Fuser kağıdın liflerini ısıtarak dağınık kalan toner tozlarını eritir. Fuser aynı zamanda kağıdın çıkışa doğru ilerlemesini sağlayarak çıktıyı almamızı sağlar. Yeni yazdırılmış kağıdın sıcak olmasının sebebi fuserdir.
lazer-yazici-fuzer-fonksiyonu.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Lazer yazıcılar, yazıcılar içinde hız ve kalite bakımından en iyi yazıcılardır. Bu yazıcılardan, matbaa kalitesinde çıkıĢ alınabilmektedir. Özellikle masaüstü yayıncılık alanında vazgeçilmezlerdir. Ayrıca aydınger ya da asetat üzerine çıktı alınabilmesi önemli bir özelliğidir.
Lazer yazıcıların kalite ve hızlarının yanında en büyük özellikleri sessiz çalışmalarıdır. Sürekli form kullanamamaları bir dezavantaj olarak görülebilir. Fotokopi makinelerinde olduğu gibi baskıda toner kullanılır. Renkli baskı yapan lazer yazıcılar da mevcuttur.
Laser Yazıcı Yapısı ve Çalışması
Lazer yazıcılarda kullanılan baskı yöntemi fotokopi makinesindekine benzer. Lazer yazıcılar, satır satır yazmak yerine sayfa sayfa yazar. Lazer yazıcı bütün sayfayı bir kerede basmak için geniş bir bellek kullanır. Yazıcının belleğinde oluşturulan sayısal sayfa görünümü, lazer tabancası yardımı ile drum (tambur) üzerine aktarılır. Drum’ın, lazer ışınıyla manyetize edilen bölümlerine toner yapışır. Bu şekilde, drum’a değen kâğıt üzerinde istenilen karakter ve grafikler oluşur.

  • Gelen datalar yazıcının hafızasına kaydedilir. Eğer yazıcının hafızasında yer yoksa datalar bilgisayarda bekletilir


  • Lazer yazıcının içinde bulunan en büyük parça drum dediğimiz, elektrostatik olarak yüklenebilen alüminyum bir silindirdir. Bu drum, başka bir silindir tarafından tamamıyla elektrostatik olarak pozitif (+) yüklerle yüklenir.


  • Drum üstündeki bazı noktalar lazer ışını tarafından eksi yükle yüklenir. Bu eksi yükler aslında kâğıda yazılacak olanların aynadaki bir görüntüsüdür.


  • Bu sırada dönmekte olan drum sayesinde lazer ışınıyla negatif (-) yüklenen noktalar toner kutusunun önünden geçerler. Toner pozitif (+) yüklü olduğundan drum üstündeki negatif(-) yüklü noktalar tarafından çekilir ve drum üzerine elektrostatik olarak yapışır.


  • Bu esnada kâğıt zaten yazıcının içine girmiştir ve bir şarj silindiri tarafından negatif (-) yükle yüklenmiştir. Drumun dönmesiyle kâğıt hizasına gelen toner parçacıkları negatif (-) yüklü kâğıt tarafından kâğıt üzerine çekilir. Böylece karakterler kâğıt üzerine aktarılmış olur.


  • Kâğıt ısıtıcı silindir ve baskı silindirinden geçerek dışarı çıkar. Bu iki silindirin arasından geçerken toner parçacıkları erir ve kâğıt üzerine iyice kalıcı olarak yapışır. Toner parçacıklarının erime sebebi içinde plastik madde olmasıdır.
Tonerin-%C4%B1s%C4%B1t%C4%B1larak-ka%C4%9F%C4%B1da-yap%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1r%C4%B1lmas%C4%B1.png


  • Bu esnada dönmekte olan drum bir silindir tarafından deşarj edilerek nötr hale getirilir. Drum artık yeni tur için hazır haldedir.
  • laser-yaz%C4%B1c%C4%B1.jpg
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst