gittigidiyor

Linux 3.0 Yayınlandı

Katılım
24 May 2011
Mesajlar
16,814
Tepkime puanı
1,369
Puanları
113
Konum
Aydın
Mayısın ortaları gibi Linux 2.6.39 yayınlandığında bu pek öngörülebilir değildi ama işte şimdi oldu: Linux 3.0 bizlerle. Linus Torvalds'ın Google+ hesabından da duyurusunu yaptığı yeni sürüm tüm özgür yazılım camiasında sevinçle karşılandı. Sürümün biraz daha erken çıkması bekleniyordu ama son anda fark edilen ve çözülen bir sorun Linux 3.0'ın çıkış tarihini biraz ötelemişti.
Her ne kadar sürüm numarasında bu kadar büyük bir adım atılmış olsa da bu çekirdekte çok büyük değişiklerin olduğu anlamına gelmiyor. Linux 3.0 sürüm numaralandırmasında değişiklik yapılmasına karar verilmiş olunmasa rahatlıkla 2.6.40 olabilecek bir sürüm. Kernel gelişimini takip edenlerin rahatlıkla hatırlayacağı üzere numaralandırmadaki bu değişikliğin temel nedeni sürüm numaralandırmasının daha sağlıklı bir mantığa sahip olmasının amaçlanması.
Linux 3.0 yeni numarasının temsil ettiği kadar büyük yenilikler getirmese de öncülleri olan 2.6 serisinin üyeleri gibi tüm Linux kullanıcıları için çok önemli yüzlerce irili ufaklı değişiklik içeriyor.
Linux 3.0'ın en önemli yenilikleri arasında Xen için eklenen depolama arkaucu bulunuyor. Bu sayede çekirdeğin Dom0 olarak çalışması için gereken tüm temel bileşenler bünyesinde bulunuyor. Ayrıca Btrfs dosya sisteminde ve ekran kartı sürücülerinde de çeşitli değişiklikler yapılmış durumda. Linux geliştiricileri bunların dışında her zaman olduğu gibi çekirdeğe bazı yeni sürücüler ekleyip bazı sürücülerde de iyileştirmeler yapmaktan geri durmamış elbette.
Şu an elimizde resmi bilgiler olmasa da Pardus büyük ihtimalle Linux'un 3.0 serisine ilk olarak Pardus 2012 sürümünde geçecektir. Bu zamana aralığında Linux geliştiricileri de 3.1 hatta belki 3.2 için çalışmalarda bulunuyor olacaktır. Biz de elimizden geldiğince size bu gelişmeleri aktarıyor olacağız. Nice güzel sürümlere Linux, seni seviyoruz Sunucu dünyasından sonra masaüstlerine gelmeni beklerken tüm telefonlarda ve taşınabilir cihazlarda olman gibi tüm huylarınla birlikte.

linux3_0.png
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst