gittigidiyor

Linux ile Neler Yapılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Önceki sayılarda Linux'un ne olduğunu anlatmaya çalıştık. Linux'un bir çekirdek olduğundan ve Linux çekirdeği derlenerek ortaya çıkan işletim sistemlerine "Linux Dağıtımı" dendiğini söylemiş ve popüler Linux dağıtımları hakkında bilgi vermiştik.
Bu yazıda ise Linux işletim sistemini kurduğunuzda neler yapabileceğinizive neler yapamayacağınızı konuşacağız fakat şu unutulmamalıdır: Linux ile yapılabilecek olan işlemler bir yazıyla sınırlı kalamaz. Bir Linux kullanıcısının herşeyden önce araştırma yapmayı sevmesi gerekir. Ülkemizde Linux hakkında belgeler ve kullanıcılar yoğun olmadığı için yabancı kaynaklara sıkça başvuracaksınız.


Müdahale=LinuxTabir-i caiz ise Linux, işletim sistemine tam olarak müdahale etmenizi sağlar. Görünümü değiştirebilir, masaüstünün kaynak kodlarıyla oynayabilir, hatta kullandığınız uygulamaların da kaynak kodlarıyla oynayabilir ve modifiye edebilirsiniz. Kendinize nasıl güzel geliyorsa o şekilde özelleştirebilirsiniz. Kısacası tam özelleştirilebilir bir sistemdir. Zaten bu bilgiler dahilinde, özelleştirme konusunda ne yapacağınız size kalmış oluyor. İstediğiniz her şeyi yapabilirsiniz. Başkalarının yaptığı ve internete yüklediği değişiklikleri de sağlayabilirsiniz. Fakat ben biraz daha basit işlemlerden söz edeceğim.UygulamalarŞüphesiz en çok kullanılan uygualamalardan biri de ofis uygulamaları. E-postalarınızı almak, yazı yazmak, çizelge oluşturmak, sunu oluşturmak. Size ücretli olarak sağlanan bu imkanları Linux ile tamamen ücretsiz bir biçimde yapabilirsiniz. Örneğin Libre Office. Libre Office, her türlü ofis işleminizi yapmanızı sağlayan açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir ofis uygulamasıdır. Google, Novell gibi büyük firmalar geliştirilmesini üstlenmiştir. Ek olarak da belirteyim, Libre Office ile Microsoft Office'de hazırlanan belgeleri de görüntüleyebilir, değiştirebilirsiniz. Formüller dahi üretebilirsiniz. MS Office'in sağladığı en çok kullanılan özellikleri size sağlar.Herkesin bildiği Open Office de bu ücretsiz uygulamalardan biridir. FakatOracle firmasının uygulamayı paralı yapma tehditinden dolayı Libre Office projesi şu anda Linux dağıtımlarında yüklü gelerek, Open Office uygulamasının yerini almıştır.En popüler uygulamalardan biri de Mozilla Thunderbird. Mozilla Thunderbird ile e-posta hesaplarınızı kolay bir biçimde yönetebilirsiniz. Tabi isteğe göre Kmail gibi uygulamalar da dağıtımların yazılım depolarından yüklenebilir.Google Chrome ve diğerleriTarayıcı konusunda ise Google Chrome (kapalı kaynak kodlu), Google Chromium (Google Chrome'un açık kaynak kodlu olanı), Firefox (bir çok dağıtımda öntanımlı tarayıcıdır) Linux için çıkan başarılı tarayıcılardandır. Tabi Midori gibi Firefox tabanlı hafif tarayıcılar da mevcuttur.

ÇokyönlülükLinux dağıtımları 600MB gibi küçük bir kalıpla donanımı otomatik olarak tanır ve sizi sürücü kurma derdinden kurtarır. Fakat Nvidia veya ATI marka ekran kartlarınız varsa sürücülerini depolardan kurmanız gerekiyor. Linux Mint, Fedora, Ubuntu gibi popüler dağıtımlarda mp3 gibi codec'ler ön tanımlı olarak yüklü gelmektedir. KDE masaüstü için geliştirilenAmarok, Gnome için geliştirilen Banshee gibi ortam oynatıcıları ile de müziklerinizi rahat bir biçimde dinleyebilirsiniz. Fakat benim kullandığım uygulama Clementine adında hafif ve güçlü bir müzik oynatıcı (yazarın tavsiyesi).VLC gibi popüler bir video oynatıcı da Linux ile bizlere gelen seçenekler arasında. (Linux Mint'de yüklü olarak gelmektedir).Fotoğraf düzenlemek için GIMP, videolarınızı düzenlemek için Pitivi adlı uygulamaları kullanabilirsiniz. Fakat video düzenleme işini detaylı olarak yapacaksanız, aynı zamanda 3D çizim uygulaması olan Blender ile deAdobe After Effects tadı verebilirsiniz. Zip'li ve RAR'lı dosyalarınızı açabilir, görüntüleyebilir ve dosyalarınızı bu arşiv uzantılarından birinde saklayabilirsiniz.Python, C, C++, Ruby, PHP ve daha bir çok popüler programlama dili ile Linux altında uygulamalarınızı geliştirebilirsiniz.Güçlü sunucular kurabilirsiniz. (Sunucu pazarının %90'ı Linux'un elindedir, ne yazık ki ev kullanıcısı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.)
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Neler yapamayz?

Buraya kadar yaplabilecekleri konutuk. imdi ise bu sistemi kurduunuzda nelerden feragat etmeniz gerektiine gelelim. Dediim gibi poplaritesi olmad iin baz skntlar yaanmakta.



Adobe After Effects, Adobe Photoshop, Corel Draw (Linux iin alternatifi Inkscape'dir) gibi uygulamalar ne yazk ki firmalar tarafndan Linux iin gelitirilmiyor. Eer bu uygulamalar kullanacaksanz bilgisayarnzn bir ksmnda Windows veya OS X sisteminin kurulu olmas gerekir. ou popler oyunu Linux altnda oynayamazsnz. nk oyun firmalar Linux iin bu oyunlar gelitirilmiyor.

C#, ASP, VB gibi Microsoft dillerini, Delphi'yi, Apple dili olan Objective-C dilini Linux altnda kullanamazsnz, yani bu dillerle Linux altnda uygulama gelitiremezsiniz. Fakat Mono Projesi ile C# ve VB ile yazlan uygulamalar bilgisayarnzda altrabilirsiniz.

Microsoft'un Silverlight Projesi ile yaplan uygulamalar Linux altnda altramazsnz. Bunun yerine Moonlight Projesi'ni bilgisayarnza kurmanz gerekir fakat stabil almadndan pek memnun olacanz dnmyorum. MS Office uygulamalarn Linux altnda kullanamazsnz fakat bunlarn alternatiflerinden zaten sz etmitik.

Fakat sradan bir ev kullancsysanz, oyunlarla da pek aranz yoksa Linux sizin iin ok iyi bir zm olacaktr. Sizi anti-virus derdinden kurtaracak, ve dier bir ok firmaya dediiniz yzlerce dolarlk uygulamalar cretsiz olarak salayaca iin btenize de destek olacaktr.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Linus Torvaldsn bir dnem ncesinden okumaya balad kitapta Unix ve akademik alanda yaygn olarak kullanlan Minix iletim sistemlerini anlatyormu. Bu sistemler hakknda daha nceden bilgi sahibi olan Linus, evindeki bilgisayarna Minix iletim sistemini kurar ve niversitedeki Unix iletim sistemli bilgisayarna erimek iin Minixin u birim benzetmesini (terminal) kullanmak zorunda kalr. Fakat Minix Terminali kendisine olduka kullansz geldii iin en sonunda kendi terminalini yazmaya karar verir. te Linuxun ilk adm byle atlmtr.

Zincirleme bir reaksiyon gibi srekli etkileim iine girecek bir sistem ortaya kar. Ayrca Linux, ismini de babas olan Linus Torvaldsdan almaktadr.

Bir niversite rencisinin byle olsa daha gzel olur demesinden balayan bu serven gnmze kadar birok farkl trev halinde gelmitir. Sunucu pazarnda, 90 gibi byk bir paya sahip olan Linux ailesi aslnda birok farkl alanda etkin kullanmda.

Herkesin korktuu ve bilgisayarna kurmaktan ekindii bu sistemi aslnda gnlk hayatta bilmeden birok yerde kullanyoruz.

Gnmzde Linux, televizyonlarda, sunucularda (Google, Yahoo ), masast bilgisayarlarda, sper bilgisayarlarda (ilk 10 listesine giren sper bilgisayarlarn tmnde Linux kullanlmaktadr), film sektrnde (Hollywood), bilimsel aratrmalarda (CERN), otomotiv sektrnde (BMW, Mercedes, Fiat vb.) etkin olarak kullanlmakta. Hatta i yerlerinde parmak okuyucu cihazlarn bile iletim sistemi Linux.

ok ksa, hangi alanda hangi Linux datm kullanlyor bir bakalm.



Scientific Linux (SL) Scientific Linux

Bilimsel aratrmalarda kullanlan bir datmdr. svire ve Fransann arasna kurulan CERNn Byk Hadron arptrcsnda kullanlmtr.

Debian, Ubuntu, Fedora, Red Hat, Linux Mint

Uzun bir balk oldu farkndaym fakat yukarda isimlerini yazdm datmlar ev, sunucu ve dier her yerde kullanlabilir datmlardr. Genelde kullanclar ev kullanclar olmasna ramen, birok iletimde etkin olarak kullanlmaktadrlar.

Yukarda birok yaznn arasndan ilginizi eken Hollywood olmu olabilir. Peki onlar hangi datm kullanyor? Sorusuna cevap vermek aslnda biraz g, herhangi bir datm kullanyor olabilirler. Ancak kullandklar uygulamann adn hemen vereyim

Blender blender.org - Home of the Blender project - Free and Open 3D Creation Software

Blender, cretsiz ve 3D ileme salayan bir uygulamadr. Olduka da kuvvetlidir. Hemen hemen btn platformlar iin alabilen srmleri mevcut.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Dün Sevgililer Günü’ydü ve bu gün Linux fanatikleri için ayrı bir anlam ifade ediyordu. Çünkü Linus Torvalds, bir süredir üstünde çalıştığı Linux 4.5 kernel için yeni bir RC, yani sürüm adayı versiyon yayınladı.
Windows_linux_hosting.png

Linus Torvalds, Linux 4.5 kernel için yayınladığı üçüncü sürüm adayında işleri tahmin edilenden daha fazla şekilde değiştirmişti ve boyut olarak da beklenenden daha fazlaydı. Ancak bu dördüncü sürümde her şey yeteri kadar normal görünüyor. Linux 4.5 kernel RC4 sürümü RC3 sürümüyle hemen hemen aynı boyutta geliyor.
Linus Torvalds’a göre, Linux kernel 4.5 Release Candidate 4 sürümü üçte iki oranında güncellenmiş sürücülerle geliyor. Özellikle DRM, SCSI, ağ bağlantıları, ses, hedefleme, mimari gibi alanlarda hatırı sayılır güncellemeler bulunuyor. Buna ek olarak bazı kernel ve kripto değişiklikleri ve ağ katmanında yapılmış iyileştirmeler de görülüyor.
Linux aşıkları, merakla bekledikleri ve tam da Sevgililer Günü’nde kavuştukları Linux kernel 4.5 RC4 sürümünün kaynak dosyalarını aşağıdaki kaynak bağlantıdan indirebilirler. Her zaman olduğu gibi, bu RC4’ün sürüm adayı versiyonu, yani sürümden önce yayınlanan bir versiyon olduğunu, normal işlerinizi gördüğünüz makinelere yüklememeniz gerektiğini hatırlatırız. Linux kernel 4.5’in final versiyonunun Mart 2016’da çıkması bekleniyor.
index-vps-linux.png
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
EtxESzqj-linux.png

Microsoft, Linux’a SQL veritabanı yazılımını getireceğini açıkladı. Peki, Linux için Microsoft SQL yazılımında neler olacak? işte detaylar


sql-loves-linux-800x420.jpg
Microsoft, Linux işletim sistemine yalnızca kendi Serverını içeren SQL veritabanı yazılımını getireceğini duyurdu.
Şu an ki aşamada her ne kadar ilk yazılım olmasa da, söz konusu yazılımın işletim sistemi içerisinde çok önemli bir konuma sahip olacağı belirtildi.
Durum özelinde var olan ironi şudur ki; firmanın daha önceki süreçte Linux işletim sistemini çok aşağılarda gördüğü bir gerçek olarak karşımıza çıkıyordu.
Bu konuda eski CEO Steve Ballmer başta olmak üzere, yeni CEO Satya Nadella işletim sistemine bakışlarını açıkça ifade etmişlerdi.
Fakat geçen yılın Nisan ayında çıkarılan Microsoft Visual Studio kodunun,Linux işletim sistemlerine uyumlu olarak geleceği konuşulmaya başlanmıştı.
Ardından Microsoft, Linux için kendi IDE sürümünü yaparak, kafalardaki soru işaretlerine bir son vermişti.
b9regjiiaaa8hqspng-large.png

SQL yazılımına gelecek olursa; SQL, MySQL, PostGreSQL çözümleri ile birlikte kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen yazılımlardan biri olmuştur.
Yazılımın Linux’a yapacağı katkının ise özellik web ve sunucu yöneticilerikonusunda olacağı ifade ediliyor.
Gün itibariyle Microsoft tarafından açıklanan duyurunun ise henüz teori aşamasında olduğu; kullanıcıların 2017 yılının ortalarına doğru çözümle buluşabilecekleri belirtildi.

linux-windows.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
images

Windows kullanıcılarına Transmission müjdesi!

OS X ve Linux'un favori torrent aracı, nihayet Windows kullanıcılarının da hizmetinde!
20160330151327521103.jpg



Torrent kullanıcılarının en çok tercih ettiği BitTorrent istemcilerinden birisi olanTransmission, maalesef uzun bir süredir yalnızca Mac ve Linux kullanıcılarıyla sınırlıydı. Yeni bir gelişmeye göre, Transmission'ın nihayet Window platformuna da sunulmaya başlanacağı duyuruldu.

Söz konusu aracın geliştiricisi bu adresten de görülebileceği gibi Transmission için bir Windows sürümünü sessiz sedasız bir biçimde yayınlamış durumda (Windows'un x64 ve x86 sürümleri için .msi dosyalarının sayfanın en altında bulabilirsiniz). Konuyla ilgili TorrentFreak'te yer alan habere göre, Transmission'ın geliştiricisi bir sonraki sürümden sonra resmi siteden de yazılımın Windows sürümünü kullanıma sunmayı planlıyor.

OS X ve Linux kullanıcılarının uzun bir süredir keyfini çıkardığı Transmission'ın birçok özelliği ise şimdiden Windows üzerinde kullanılabilir durumda.
images
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Steam, sanal gerçeklik deneyiminin sadece Windows değil, Linux ve macOS işletim sistemlerinde de yaygınlaşmasında öncü olmak istiyor. Steam başarılı olacak mı?


steamvr01.jpg
Windows’un sanal gerçeklik (VR) pazarında gücü elinde tuttuğu açık seçik ortada. Öte yandan Valve bu durumu değiştirmek amacıyla, SteamVRplatformunu önümüzdeki aylarda Linux ve macOS işletim sistemi tabanlı bilgisayarlara da getireceklerinin müjdesini verdi.
SteamVR ile sanal gerçeklik deneyimi macOS ve Linux’a geliyor

Şu an piyasada yer alan sanal gerçeklik başlıkları, sanal gerçeklik odaklı içerik ve oyunların tamamı Windows desteği sunuyor. Sanal gerçekliğin benimsenmesi için Dell, MSI ve birçok şirket çalışmalarını sürdürürken, Steam ise işletim sistemi desteğinin genişlemesini SteamVR ile sağlamak hedefinde.
steamvr02.jpg

Steam Dev Days’te konuşan Joe Ludwig, sanal gerçekliğin yeniliklere mümkün olduğunda açık olması gerektiğine inandıklarının altını çizerken bunun platform “eşik bekçilerinin” bertaraf edilmesi anlamına geldiğini belirtiyor. Ludwig, Windows dışındaki platformlar için de geliştiricilerin ve kullanıcıların, Valve’den Windows dışı VR desteği talebi olduğuna dikkatleri çekiyor. Hatta Ludwing, SteamVR’ın şu anda ismini vermediği bir Linux dağıtımında kullanılabildiğini de belirtiyor. Bu da çalışmaların iyi gittiğinin bir göstergesi.
Şu andaki SteamVR deneyimlerinin Microsoft DirectX API’leri kullandığı ancak SteamVR’ın Linux ve macOS’a gelmesi durumunda, Valve’nin yazılım geliştiricilerden Vulkan API kullanmalarını isteyebileceği düşünülüyor. Yani SteamVR’ın sadece port edilen yazılımlardan ibaret olması istenmiyor.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst