gittigidiyor

LMS Nedir? Öğrenme Yönetim Sistemi Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]LMS Nedir?[/h]LMS, uzaktan eğitim faaliyetlerini yerine getirmek üzere tasarlanmış web yazılımlarıdır. İngilizce Learning Management System kelimelerinin ilk harflerinden üretilmiş olan LMS kavramı Türkçe’ de öğrenme yönetim sistemi, öğretim yönetim sistemi, öğrenim yönetim sistemi isimlerinde çeşitli kullanımı vardır.
Öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini paylaşma ve tartışma, dersleri yönetme, ödev alma, sınavlara girme, bu ödev ve sınavlara ilişkin geribildirim sağlama, öğrenme materyallerini düzenleme, öğrenci, öğretmen ve sistem kayıtlarını tutma, raporlar alma gibi işlevleri yerine getirmek öğrenme yönetim sistemlerinin temel görevleridir.
[h=2]Öğrenme Yönetim Sistemleri Hakkında[/h]Öğrenme yönetim sistemleri (LMS) birçok bileşenden meydana gelir. Birbirleri ile uyumlu bileşenler, bir sistem oluşturacak şekilde bir araya gelerek bir LMS ürününü oluştururlar. Bir LMS’ de bulunması gereken temel bileşenler aşağıdaki gibidir;
lms-nedir.png
LMS Nedir? Öğrenme Yönetim Sistemi Nedir?Kayıt bileşeni: Eğitim-öğretim faaliyetlerine katılacak olan bireyleri sisteme dahil edecek ve öğrenenler hakkında temel bilgilerin alındığı bileşendir. Birçok web sitesinin üye olma ekranı ile çok benzer özelliklere sahiptir.
İçerik sunum bileşeni: Öğretme-öğrenme faaliyetlerinin tümü için gereken yönetimsel özelliklerin bulunduğu bileşendir.
Kurs bileşeni: Öğrenenlerin eğitim-öğretim içeriklerine ulaşabilecekleri, ders kaynaklarına ve diğer ders içeriklerine erişecekleri bileşendir.
Ölçme ve değerlendirme bileşeni: Öğrenme-öğretim faaliyetinin sonucunda yapılacak değerlendirmenin (sınav) hazırlandığı ve uygulandığı bileşendir.
Raporlama bileşeni: Eğitim-öğretim sürecinin tamamı ile ilgili verileri çeşitli kriterlere bağlı kalarak, öğrenen, öğreten ve sistem yöneticilerine sunan bileşendir.
[h=2]Öğretim Yönetim Sistemleri Özellikleri[/h]Bir LMS (öğretim yönetim sistemi) yönetim, iletişim, etkileşim, işbirliği, ders sunumu ve yönetimi, içerik geliştirme süreçlerini kapsamaktadır. Bu tür ürünlerin, kullanıcılara maksimum fayda sağlaması amacıyla taşınabilirlik, birlikte çalışabilirlik, yeniden kullanılabilirlik, yönetilebilirlik, ulaşılabilirlik, devamlılık, ölçeklenebilirlik gibi bir takım özelliklere sahip olmaları gerekmektedir. Bunların dışında öğretim yönetim sistemlerinin aşağıdaki özellik ve yeteneklere sahip olması beklenir;

  • Kullanıcı kayıt ve yönetim işlemlerini yapar,
  • Öğrenen ve öğretenler arasında iletişim ve etkileşimi sağlar,
  • Ölçme ve değerlendirme yapar,
  • Öğrenen eğitim bilgilerini takip eder,
  • Süreçler sonunda raporlama yapar,
  • Zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar.
[h=2]LMS için SCORM Standartları[/h]SCORM e-öğrenme tabanlı öğrenme yönetim sistemleri için bir standarttır. Sharable Content Object Reference Model’ in ilk harflerinden ismini alan SCORM, paylaşılabilir içerik nesneleri için referans modeli anlamına gelmektedir. Yukarıda saydığımız taşınabilirlik, yeniden kullanılabilirlik gibi özellikleri standartlaştırmak için kabul edilmiştir.
LMS’ ler dağıtım türlerine göre açık kaynak kodlu ve ticari olmak üzere 2’ ye ayrılırlar.
[h=2]Ticari Öğrenme Yönetim Sistemleri[/h]En yaygın kullanıma sahip ticari öğrenme yönetim sistemleri aşağıda listelenmiştir;

  • Blackboard LMS
  • GlobalLearning
  • Ilinc LMS
  • Oracle LMS
  • Plateau
  • SAP
  • SkillSoft
[h=2]Açık Kaynak Kodlu Öğrenme Yönetim Sistemleri[/h]En yaygın kullanıma sahip açık kaynak kodlu öğrenme yönetim sistemleri aşağıda listelenmiştir;

  • Moodle
  • Sakai LMS
  • Spaghettilearning
  • OpenUSS
  • ILIAS
  • ATutor
  • Dokeos
  • dotLRN
[h=2]Moodle Öğrenme Yönetim Sistemi[/h]Moodle en yaygın kullanılan öğrenme yönetim sistemidir. 224 ülkede 50 binden fazlaMoodle kullanan kurum vardır. Açık kaynak kodlu olması ve gönüllü geliştirici topluluğu sayesinde her geçen gün gelişmekte ve e-öğrenme ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
[h=2]Sakai Öğrenme Yönetim Sistemi[/h]MIT, Indiana, Stanford ve Michigan üniversitelerinin desteği ile Sakai Vakfı ve gönüllülerin geliştirdiği daha çok yüksek öğrenime özelleştirilmiş bir öğrenme yönetim sistemidir.Sakai günümüzde yüzlerce üniversitede örgün eğitime destek ve uzaktan eğitim amaçları ile kullanılmaktadır.
[h=2]Blackboard LMS[/h]Ticari öğrenme yönetim sistemleri içinde en yaygın kullanılanı Blackboard LMS’ dir.Blackboard LMS çeşitli ihtiyaçları karşılamak amacıyla oluşturulmuş Learn, Connect, Collaborate, Mobile ve Analytics bileşenleri ile kurum ve kuruluşa hizmet vermektedir.
Bu makalemizde LMS nedir, öğrenme yönetim sistemleri özellikleri nelerdir bunları açıklamaya çalıştık. Linke tıklayıp bu makalenin pdf dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Bu sayfayı sosyal medya paylaşarak daha fazla bireye ulaşmasına katkı sağlayabilirsiniz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst