gittigidiyor

Mac Bilgisayardaki SSD Üzerindeki Veriler Nasıl Tamamen Silinir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

Mac bilgisayarınızın SSD’sini tamamen temizlemek için yapmanız gerekenler, klasik sabit disklerden biraz daha farklı.
Burada ise aynı işlemin SSD’li bir Mac’te nasıl yapılacağını göstereceğiz. Ne yazık ki geleneksel sabit diskler için kullandığımız yöntem burada işe yaramıyor. Bu yüzden fazladan birkaç adımla uğraşmamız gerekiyor.

Sabit diskleri temizlemek için, diski baştan sona 0 değeri ile dolduran bir yöntem kullanmıştık. Ancak Mac’iniz bir SSD’ye sahipse, Disk İzlencesi bu yöntemi kullanmanıza izin vermiyor. Apple bunun sebebi olarak SSD’lerin buna ihtiyaç duymuyor olmasını gösteriyor. Apple burada kısmen haklı, zira SSD’lerden veri kurtarmak biraz daha zahmetli, ancak imkansız değil. Bu sebeple diğer yöntemleri de değerlendirmekte fayda var.
FileVault

FileVault temelde bir şifreleme aracı. Bu araç çalıştığı sürece diskteki verilere ulaşmak için bir anahtar gerekiyor. Ancak bu anahtarı kaybetmeniz durumunda verileriniz neredeyse silinmiş gibi kaybediliyor. Bu yüzden sık sık şifre unutan biriyseniz FileVault’u kullanmanızı önermeyiz.
FileVault’un en faydalı özelliği ise bu yöntemle şifrelenmiş bir diski sildiğinizde, diskteki veriler kurtarılamaz duruma geliyor. Yani Mac’inizi elden çıkarmadan önce kişisel verilerinize dair kalıntıları temizlemek isterseniz, FileVault oldukça işinize yarayacaktır.
FileVault aktifken sistemizi command + R kombinasyonu ile başlatıp kurtarma moduna girin. Disk İzlencesini kullanarak şifrelenmiş diskin kilidini açın. Bu sayede FileVault anahtarı silinecek ve veriler erişilemez konuma gelecektir.
Terminal

FileVault ile uğraşmak istemiyorsanız farklı bir yöntem daha mevcut. Bu yöntem Terminal kullanmayı gerektiriyor. Terminali işletim sistemi açıkken kullanabileceğiniz gibi, kurtarma modunda da kullanabilirsiniz.
Kurtarma moduna girin ve Terminal uygulamasını başlatın. Ardından tercihinize uygun olarak şu komut taslağını kullanın:
diskutil secureErase freespace DEĞER /Volumes/DİSK
DEĞER yazan bölüme 0 ile 4 arası değerler girebilirsiniz.


  • 0 = Diski baştan sona bir defa 0 değeri ile dolduracaktır.
  • 1 = Diski baştan sona rastgele rakamlar ile dolduracaktır.
  • 2 = Diski baştan sona 7 defa 0 değeri ile dolduracaktır.
  • 3 = Aynı işlemi 35 defa gerçekleştirecektir.
  • 4 = Aynı işlemi 3 defa gerçekleştirecektir.

DİSK yazan bölüme ise sabit diskinizin adını yazmanız gerekmektedir. Eğer disk adınızda boşluk varsa \ tuşunu kullanmalısınız. Örneğin sabit diskinizin adı Macintosh HD ise şu komutu girebilirsiniz.
diskutil secureErase freespace 3 /Volumes/Macintosh\ HD
Böylece SSD üzerindeki verilerinizi, sizden sonraki kullanıcının okuyamayacağı şekilde temizlemiş olacaksınız.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst