gittigidiyor

Mac OS X Leopard’ın Belli Başlı Özellikleri Nelerdir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ekran-Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1.jpg


Mac OS son sürüm işletim sistemi olan Leopard’ın belli başlı bazı özellikleri


Bu kadar giriş açıklaması yeter sanırım, Şimdi belli başlı bazı özellikleri anlatmaya geçelim;

*** PDF ve Quartz teknolojilerini kullanarak sistem çapında vektörel grafikler sunar.

*** 512×512 piksele kadar çıkabilen yüksek renkte, yeniden boyutlandırılabilen simge kullanımına destekler.

*** Sistemdeki tüm metin alanları yazım kılavuzu, imla düzeltme, sözlük, değişik seçim şekilleri, otomatik tamamlama, sürükle-bırak ve sistem servisleri ile uyumludur. Kısacası, kullandığınız her metin kutusunda sayılan özellikleri kullanmak mümkündür, programcının özel bir çaba sarfetmesi gerekmez.

*** Yüksek kalitede görüntü yumuşatma ve gölgelendirme.

*** Açık uygulama pencerelerini hem uygulamaya göre erişime, hem ekranda görülen sıraya göre erişime açmıştır.

*** ColorSync: Sistemdeki görüntü motoru basıma hazır, kağıt üzerine çıkacağı, ya da değişik ortamlarda gösterileceği bildirilen görüntülerin renk kalibrasyonunu kendiliğinden yapar.

*** OpenGL sayesinde grafik çizimleri için donanım bazlı hızlandırma sağlar, bu teknolojinin adı Quartz Extremedir.

*** Exposé adlı özellik sayesinde tek tuş ya da fare hareketi ile tüm açık pencereler, öndeki uygulama pencereleri ya da masaüstü ekrana gelir.

*** Sistemdeki uygulamaların çok büyük bir kısmı Unicode desteklidir.

*** Yerelleştirme ve tercümeyi kolaylaştıran bir mimari sunar. Çoğu program için programın kendisi, kullanıcı arabirimi ve arabirimde kullanılan dil birbirinden tamamen bağımsızdır.

*** FileVault özelliği AES-128 kullanarak kullanıcı verisini şifreler.

*** Widget denilen ufak programları barındıran Dashboard katmanı sayesinde ufak işleri halleden programcıklar el altından tek tuşla çağırılıp hemen saklanabilir.

*** Safari tarayıcısında açılan herhangi sayfadan sadece fare kullanılarak bu ufak programcıklar yaratılabilir.

*** Sistem çapındaki dosyaları, resimleri, e-postaları, adresleri ve daha birçok türü arayabilen Spotlight sayesinde içerik aramaları çok hızlı olarak gerçekleşir.

*** Arama sonuçları sanal klasörler olarak saklanabilir. Quick Look sayesinde sistem üzerindeki hemen hemen her dosya, dosyayı yaratan uygulamayı çalıştırmadan görüntülenebilir.

*** Automator son kullanıcılar için rutin hale gelen görevleri otomatik hale getirebilen bir programdır. Uzun süre önce Apple tarafından geliştirilmiş olan AppleScript’i daha da kolay kullanılan bir teknoloji haline getirmiştir.
Birden fazla kullanıcının aynı bilgisayarı farklı ayarlarla kullanabilmesini sağlayan profiller sunar.


*** Sistem çapında İngilizce sesli komut tanıma ve metin okuma özelliği mevcuttur. Bu teknolojinin bir ileri aşaması olan VoiceOver sayesinde Mac OS X görme engelli kullanıcılara ekranda neler olup bittiğini anlatır.

*** Standart kurulumla gelen iChat yazılımı İnternet üzerineden 3 kişinin aynı anda görüntülü konferans yapmasını, 10 kişinin aynı anda sesli görüşme yapmasını sağlar. Sanal olarak sunumlar, uzaktan ekran kontrolü, arkaplan filtreleri ile gelir.

*** Time Machine (Zaman makinesi) sisteminizi kurduğunuzdan itibaren herhangi bir zamana geri giderek yanlışlıkla sildiğiniz veya bozuk dosyaları geri getirebilmeyi, dosyaların her değişikliğini geri alabilmeyi, eski versiyonların içlerinde arama yapabilmeyi sağlar.

*** Spaces sayesinde birden fazla sanal masaüstünde program kümeleri tanımlanabilir.

*** Mail programını kullanarak yapılacaklar listesi hazırlama, takvim notları alma.

*** Özelleştirilebilen şablonlarla iLife uygulamalarındaki içeriği diğer kullanıcılarla kolayca paylaşabilme.

*** Sistem çok dillidir ve ayrıca makinaya farklı dil kurulmasına gerek kalmadan arabirim İngilizce, Japonca, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Flemenkce, İsveççe, Norveççe, geleneksel ve basitleştirilmiş Çince, Korece, Portekizce, Fince, Danimarkaca, Rusça, Lehçe ve Portekizce(İber) olarak kullanılabilir.

windows-mac.jpg


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İPhone, Mac OS X, Android
Mac OS X 10.5 Leopard işletim sistemini yüklemenin birkaç farklı yolu vardır.
Yükleme DVD’sinden Başlatmak
Leopard yüklemesini başlatmak için Mac OS X Leopard Yükleme DVD’sini bilgisayarınıza takın ve Install Mac OS X simgesinin üzerine çift tıklayın.
Başka bir yöntemle Yükleme DVD’sini bilgisayarınıza takıp yeniden başlatırken C tuşuna basılı tutabilirsiniz veya Başlangıç Diski (Startup Disk) tercihlerini kullanarak Yükleme DVD’sini başlangıç diski olarak ayarlayabilirsiniz.
Not: Mac OS X 10.5 Leopard UFS formatlı bir disk üzerine yüklenemez.
Bilgisayarınızda Zaten Mac OS X Yüklü İse
Mac OS X Yükleyicisi açıldıktan sonra Mac OS X başlangıç diskinizi seçmek için ekrandaki yönergleri izleyin. Seçilebilir diskler yeşil ok simgesiyle görünür. Standart olarak yükleyici diskinizde yüklü bulunan Mac OS X sürümünü Mac OS X Leopard sürümüne güncelleyecektir.
Not: Eğer farklı bir yükleme şekli seçmek istiyorsanız, “Select a Destination” penceresindeki Options düğmesine tıklayın. Yükleme seçenekleriyle ilgili daha fazla bilgi almak için aşağıdaki bölümü okuyun.
Eğer bir sebeple yükleme işlemi başlamadan önce vazgeçmek isterseniz, Mac OS X yükleyici uygulamasına iş bitimi komutu verin ve başlangıç diskinizi belirtmek için Startup Disk üzerine tıklayın.
Not: Yükleme işlemi bir kez başladıktan sonra bu işlem bitene kadar beklemelisiniz.
Yükleme Seçenekleri
Eğer yükleyici sabit diskinizde varolan bir Mac OS X sürümü bulamazsa veya Options düğmesine tıklarsanız, üzerinde Install Mac OS X, Archive and Install, or Erase and Install seçenekleri bulunan ayrı bir pencere açılır. Seçeneklerden birini seçin ve devam etmek için OK tıklayın.
Install Mac OS X Seçeneği
Bu seçenek üzerinde daha önceden yüklü bir Mac OS X sürümü bulunmayan sabit disklere Mac OS X yüklemek için kullanılır.
Archive and Install Seçeneği
Bu seçenek varolan sistem dosyalarını Previous System adlı bir klasöre taşır ve sabit diske yeni Mac OS X işletim sistemini yükler. Bu seçenek sadece üzerinde önceden yüklenmiş Mac OS X olan sabit diskler için geçerlidir. Genellikle bu seçenekle yükleme yaparken varolan kullanıcı hesaplarını, home klasörlerini ve ağ ayarlarını yeni sisteme aktarmak için “Preserve Users and Network Settings” seçeneğini de işaretlemek gerekecektir.
Erase and Install
Mac OS X Leopard’i yüklemeden önce diskinizi silmek istiyorsanız, bu seçeneği kullanın.
Önemli: Bu seçenek sabit diskinizi tamamen silecektir, bu nedenle önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.
Yükleme işleminden önce diskinizi bölüntülemek isteseniz, Disk Utility uygulamasını kullanın (Utilities menüsünden Disk Utility seçin). Disk Utility uygulaması açıldıktan sonra Partition düğmesine tıklayın. Diski bölüntülerken Mac OS Extended (Journaled), Mac OS Extended (Case-Sensitive) ve Mac OS Extended (Case-Sensitive, Journaled) disk format seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Daha iyi verim için genellikle Mac OS Extended (Journaled) formatı kullanılır. Leopard yükleyicisine geri dönmek için Disk Utility uygulamasını kapatın.
Önemli: Diski bölüntülemek tüm diskin silinmesine neden olur, önemli dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun.
Üçüncü Parti SCSI Kart Takılı Bir Bilgisayara Yükleme
Eğer üstünde üçüncü parti bir SCSI kart takılı bilgisayara Mac OS X 10.5 yüklemeye çalışırken Mac OS X başlamıyorsa, kartın kapılarından birine bir sonlayıcı veya aygıt takıp deneyin. Sorun devam ediyorsa kartı söküp deneyin. Kartın üreticisi ile bağlantıya geçin.
Üçüncü Parti Video Kart Takılı Bir Bilgisayara Yükleme
Eğer üstünde üçüncü parti video kart olan bir bilgisayara Mac OS X Leopard yükleyecekseniz, yüklemeye başlamadan önce kartı sökmeniz gerekebilir. Daha fazla yardım için kartın üreticisi ile bağlantı kurun.

windows-mac.jpg


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Ekran-Al%C4%B1nt%C4%B1s%C4%B1.jpg


İnternet Güvenliği ve MAC Filtreleme İşlemi?

Yine güvenlik ile alakalı bir makale yazmak istiyorum. Bu makalemizde internet güvenliğinden bahsedeceğim tabii mac filtreleme işlemini de anlatacağım. Bilmeyen ya da fazla bilgiye sahip olmayan arkadaşlarımız için MAC nedir onu açıklayalım önce. Ethernet, Token Ring, Wi-Fi, Bluetooth, FDDI, SCSI gibi protokollerde kullanılmak üzere, herhangi bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar.

MAC kelimesi Ortam Erişim YÖnetimi anlamına gelir ve kısaltma terimini de İngilizce olarak yazılan anlamının yani Media Access Control baş harflerinden almıştır.

İnternet hayatımıza girdikten kısa bir süre sonra hem kablo kalabalığı olmaması hem de uzaktan erişim imkanlarının doğmasıyla birlikte kablosuz modemlerle de tanıştık.

Kablolu modemde güvenlik derdi yok denecek kadar azdı. Yalnızca portlardan gelen saldırılar vardı. Ama kablosuz modemlerde şifreleme de yapılsa pek yeterli olmuyordu…

MAC Filtreleme tam da burada; şifrelemenin işe yaramadığı durumlarda imdada yetişiyor…
MAC bir bilgisayarın kendine özgü adresidir, her bilgisayar için farklıdır. Bu yüzden filtrelemeyi yaptığınızda ya sadece onay verdiğiniz bilgisayarlar o modem üzerinden internete girerler ya da engellerseniz, engellediğiniz bilgisayarlar o modem üzerinden internete giremezler.


MAC Adresimi Nasıl Öğrenebilirim?
Komut Satırı’nda ipconfig /all yazdığınızda Fiziksel adres diye görünen MAC adresinizdir.


Modeminizde MAC Filtreleme bölümünü bularak isterseniz engelleyebilir, isterseniz izin verebilirsiniz…

windows-mac.jpg


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
lion-20110224-155056.jpg


MAC İşletim Sistemine E-Posta Nasıl Kurulur?


Kullanmış olduğumuz telefonlara ve bilgisayarlara e-posta kurulumunu yapmak çoğu aktif mail kullanıcısının tercih ettiği bir şey. Android ve Microsoft Phone cihazların yanı sıra iPhone’a ‘da nasıl e-posta hesabı ekleneceğini dile getirdik. Bu yazımızda ise Apple’ın Mac İşletim Sistemli bilgisayarlarına e-posta hesabının nasıl kurulacağını anlatacağız. Bu sayede e-posta adresinize OS X işletim sistemi üzerinden kolaylıkla erişerek e-posta hesaplarınızı yönetebileceksiniz.
Kurulum için Mac bilgisayarımızı açtıktan sonra menü içeriğinde yer alan Sistem Tercihleri butonunu tıklıyoruz ve tüm resimlerde yeşil çizgi ile çerçeve içerisine alınmış alanlara dikkat ederek kuruluma başlıyoruz.
Sistem tercihleri penceresini açtıktan sonra karşımıza gelen ekranda “İnternet Hesapları” menüsü bulunmaktadır. Buraya tıklayarak e-posta hizmetini ekleyeceğimiz sayfaya giriş yapıyoruz.
İnternet hesapları menüsü, Mac bilgisayarlar içerisinde mail, kişiler, takvim, mesajlar ve diğer uygulamaların kullanılacağı yönetim bölümüdür. İnternet hesapları ikonuna tıklayıp, burada ekleyebileceğiniz bir çok e-posta hesabını görüntüleyebilirsiniz. Bu hesaplar arasında Yahoo, Google, Exchange vb. türden bir çok e-posta hesap türleri bulunmaktadır. Manuel e-posta kurulumu yapacağımız için “Başka Bir Hesap Ekle” butonuna tıklayarak işlemimize devam ediyoruz.

Açılan pencerede, hesap türümüzü belirtiyoruz ve kuruluma “Yarat” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
“Bir Mail Hesabı Ekleyin” ikonunu seçtikten sonra karşımıza açılan sayfada e-posta hesabımıza ait isim, soyisim, e-posta ve e-postamıza ait parola ekranı gelecektir. İlgili bilgileri bu bölüme girdikten sonra “Yarat” butonuna tıklayarak bir sonraki ekrana geçiş yapıyoruz.
Mac bilgisayarlar için e-posta kurulumunda en önemli bölümlerinden birisi olan sunucu ayarları kısmıdır. Buradan hesap türümüzü belirleyerek IMAP/ POP3 seçerek kullanıcı giriş bilgilerimizi girdikten sonra kuruluma “Sonraki”butonuna tıklayarak devam ediyoruz.


  • Adınız : İsminiz ve Soyisminiz
  • E-posta Adresi : [email protected]
  • Hesap Türü : POP3
  • Gelen Posta Sunucusu : mail.siteisminiz.com
  • Giden Posta Sunucusu : mail.siteisminiz.com
  • Kullanıcı Adı : [email protected]
  • Parola : şifreniz



Belirtilen şekilde e-posta bilgilerimizi, ilgili bölümlere girdikten sonra karşımıza sunucu bilgileri ekranı gelecektir ve bu kısımda “Gelen Posta Sunucusu (POP3):” kısmı Mac’te “Kapı” olarak nitelendirilmiştir. Bu kısımı “110“ olarak belirlememiz gerekiyor. SSL kullan kısmını ister boş bırakabilir isterseniz işaretleyebilirsiniz. Apple, e-posta hizmetinizin kurulumunu tamamladığınızda, eğer e-posta yapılandırmanızda ya da e-posta içerikleriniz ile ilgili sorun var ise sizi, “bunu işaretlemeniz gerekiyor şeklinde” uyaracaktır. “Sonraki” diyerek kuruluma devam edebilirsiniz.
Yapılandıracağımız bir diğer önemli ayar ise giden posta sunucusu bilgilerini gireceğimiz ekrandır. Burada manuel olarak “Giden Posta Sunucusu (SMTP):” kısmını “587″ olarak belirtmemiz gerekiyor. Ancak Apple, Mac bilgisayar platformunda kurulum sırasında, giden posta sunucusunu otomatik olarak algılayabiliyor. Bu da Apple’ın bir güzelliği. Sadece mail sunucumuzu, kullanıcı adı ve şifremizi girerek kurulum ekranından“Yarat” butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Giden posta sunucusu bilgilerini girip “Yarat” dedikten sonra açılan pencerede sol tarafta hesap isminiz görünecektir. Bu E-Posta hizmetinizi başarılı bir şekilde oluşturduğunuz anlamına gelmektedir.
Test hesabımız gördüğünüz gibi ekranın sol kısmında görünmektedir. Mac bilgisayarınız üzerinde ekli olan mail hesaplarınızı “İnternet Hesapları” menüsünden, sol kısımda görüntüleyebilirsiniz. E-Posta kurulumumuz tamamlandıktan sonra ana sayfada bulunan mail butonuna tıklayarak maillerimize giriş yapabiliriz.

Maillerimize giriş işleminin ardından sizin de gördüğünüz gibi test mail sunucumuz üzerinde bulunan 2 adet mail senkronize olarak mailbox kutusunda görünmektedir.
Mac bilgisayarlar için e-posta kurulum işlemimizi başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş olduk. Artık mail alım ve gönderim işlemleriniz için OS X işletim sisteminde yer alan e-posta programını kullanabilirsiniz…

windows-mac.jpg


 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst