gittigidiyor

MegaNet: IP adressiz internet nasıl çalışacak

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
MegaNet: IP adressiz internet nasıl çalışacak

MegaUpload ve Mega'nın kurucusu Kim Dotcom'un IP adressiz internet projesi, nasıl işleyecek?

201602011539379072.jpg


Birkaç tuş dokunuşuyla sayısız bilgiyi önümüze getiren internet, yakın geçmişin en önemli icatlarından bir tanesi. Ancak internet aynı zamanda kötüye kullanılabilen, kusurlu bir araç. Kim Dotcom, MegaNet ile bunu değiştirmeyi umuyor.
Dotcom'a göre MegaNet, bildiğimiz internetin daha iyi bir sürümü olacak. Güçlü uçtan-uca şifreleme sunacak olan yeni bağlantı, IP adresiyle çalışmayacak ve merkezi olmayan yapısı sayesinde "insanlar tarafından, insanlar için" yaklaşımını kabul edecek. Bir başka deyişle devletler tarafından yönetilemeyecek.
MegaNet nedir?

MegaNet kısaca devletin kontrolünden, hacker'lardan ve internette bıraktığımız verileri kullanmak isteyenlerden arınmış bir internet. Dotcom, MegaNet'i gerçeğe dönüştürmek için halihazırda kullandığımız teknolojilerin birinden faydalanmak istiyor: Akıllı telefonlar.
Dotcom'un planı, milyonlarca telefonun işlem gücü, depolama ve bant genişliğinden faydalanmak. Her kullanıcı, telefonunu kullanmadığı zamanlar için belirli bir miktarda veri bağışında bulunacak. Böylece verileri depolamaya ve dünyanın farklı köşelerine göndermeye yarayacak bir havuz oluşturulmuş olacak. MegaNet'in çalışma mantığı botnet'lere benziyor; ancak burada iyi niyetli olmayan bir hizmet sözkonusu.
MegaNet, veri paketlerini güçlü bir şifreleme yoluyla şifreleyerek veri sızıntılarını engellemeyi amaçlıyor. MegaNet, Bitcoin işlemlerinde kullanılan "blockchain" teknolojisinden de faydalanacak. Teknolojinin MegaNet için modifiye edilen sürümü, bugünkü geleneksel sunucu teknolojisine gerek kalmadan, dosyalara her zaman ulaşabilmenizi sağlayacak.
MegaNet, sunucular yerine dünya çapında dağıtılmış veri parçalarından oluşacak.
lock-internet.jpg

MegaNet'e gerek var mı?

Yapılan araştırmalar, internetten alışveriş yapanların kendilerini güvende hissetmediğini söylüyor. Dahası ABD'nin yaklaşık yüzde 40'ı, internet etkinliğinin hükümet tarafından izlendiği konusunda "endişeli" ya da "çok endişeli". Benzer şekilde kullanıcılar, cep telefonlarının izlendiğini düşünüyorlar.
Bir başka sorun ise internetin kimin kontrolünde olduğu. İnternet kimsenin kontrolünde olmasa da ABD, son yıllarda internetin bekçiliğini yapmaya başladı. Dahası bunu yapan, sadece ABD değil.
MegaNet'in tek amacı hacker'lardan ve gözetlemeyi seven devletlerden uzak bir internet oluşturmak değil. Dotcom, MegaNet ile "dokunulmaz" bir internet oluşturmak istiyor. IP adresleri bulunmadığından kişiler ve web siteleri hack'lenemiyor. MegaNet ile DDoS saldırıları düzenlemek veya tek bir ülkenin kararıyla web sitelerini kapatmak imkansız hale geliyor.

e0v7cdax00w6udu5l27w.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Peki, MegaNet gerçeğe dönüşebilir mi?

2016020115393116072.jpg
Dönüşebilir, ancak muhtemelen bu olmayacak. En azından Dotcom'un hayal ettiği MegaNet'in gerçeğe dönüşmesi oldukça zor
İnternet sürekli olarak gelişiyor. Son senelerde HTTP siteler, yerini daha güvenli HTTPS sitelerine bırakmaya başladılar. IPv4'ten çok daha fazla IP adresi sunan IPv6'ya geçiş sürecimiz ise devam ediyor. Halen internetin ilk dönemlerindeyiz ve bu yüzden yaşanan bu büyüme oldukça doğal.
Dotcom'un ABD'de uzun süre hapis yatabilme ihtimalini bir kenara bıraksak bile, hizmetinde birkaç sorun bulunuyor. MegaNet'in üzerine kurulduğu teknolojilerin devletler tarafından yasa dışı ilan edilmesi, hizmeti durma noktasına getirebilir. Milyonlarca telefonun devletin takibini engellemek üzere kullanılması, kanunlarla yasaklanabilir. Bu durumda MegaNet daha kurulup yaygınlaşmadan kapanmak zorunda kalabilir.
Teorinin bir başka önemli sorunu daha var. MegaNet'in tüm interneti önümüzde getirecek kapasiteye ulaşması için, onu kullanan çok ama çok fazla kullanıcıya ihtiyacı olacak. Dotcom, MegaNet'in ilk senesinde 100 milyon kullanıcıya ulaşacağını tahmin ediyor. Bu oldukça astronomik bir sayı, ancak böyle bir sayıya ulaşılsa bile sorun yaşanıp yaşanmayacağı belli değil.
Dolayısıyla MegaNet, bizce zamanının biraz ötesinde. Bu denli büyük ölçekte bir hizmet oluşturabilmek için öncelikle tüm nüfusun büyük bir bölümünün telefonu üzerinden size katkıda bulunması gerekiyor. Ortalama kullanıcının çoğunun böyle bir hizmetin nasıl çalıştığını bilmeyecek olması bir başka sorun. Yeterince eğitim verilmediği sürece normal bir kullanıcı, MegaNet'i telefonunda çalıştırmanın gereksiz olduğunu düşünebilir. Elbette kullanıcıları "MegaNet, kullandığın internetten daha iyi" diyerek ikna etmeniz mümkün olabilir, ancak bu iş o kadar kolay olsaydı, sanırız bugün hepimiz Bitcoin kullanıyor olurduk.
13983375-data-security-and-computer-server-network-safety-with-a-protection-symbol-of-a-lock-with-a-keyhole-o.jpg

Aklımıza gelen bir başka çok basit sorun, MegaNet'in telefonların pil tüketimini ve veri tüketimini artıracak olması. Evdeki internetimizin bile kotalı olduğunu düşünürsek, bu durum, çoğu kullanıcının hoşuna gitmeyebilir. MegaNet'in planlanandan daha az kişi tarafından kullanılan bir hizmet olabileceğini düşünürsek, bu durumda sıkışıklıkları engellemek üzere daha gelişmiş teknolojilerin kullanılması gerekecek.
Dotcom ve MegaNet, tüm bu sorunları kısa sürede çözmek zorunda. MegaNet'in neye benzediğini bu senenin ilerleyen aylarında görebileceğiz.
22666971-%C4%B0nternet-veri-y%C3%B6netimi-yaz%C4%B1l%C4%B1m%C4%B1-ve-a%C4%9F-g%C3%BCvenli%C4%9Fi-bir-sembol%C3%BC-olarak-anahtar-delikli-kilit-ba.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
2016020214494692772.jpg




İnternette sörf yaparken 401, 403, 404, 500, 503 gibi hatalara rastlamış olmalısınız. Bu popüler hatalar arasına yeni eklenen "451 Yasal Nedenlerden Dolayı Erişilemez" hatası ise çözülmesi zor hataları biraz daha kolaylaştıracak. En azından sansürlenme olaylarında.
451 hatası ne anlama geliyor?

"Yasal Nedenlerden Dolayı Erişilemez" sözcükleri çok açık görünmese de amaç, ziyaret ettiğiniz sayfanın devlet tarafından getirilen bir yasak nedeniyle açılmadığını belirtmek. "451 Unavailable" hatasının arkasındaki akım, servis sağlayıcılarının devletler tarafından sansür uygulandığında bu hatayı kullanmalarını umuyor. Bugün sansürlenen sayfalar "403 Yasak" hatası verebildiğinden hatanın anlatmak istediğini tam olarak anlamak pek mümkün olmuyor.
Sonuç olarak 451 hatasının servis sağlayıcı tarafından kullanılması gerekiyor. Engellenen web sitesinin bu hata mesajı üzerinde herhangi bir kontrolü bulunmuyor. Yani site, hata mesajıyla birlikte hangi mesajın görüntüleneceğini etkileyemiyor.
Burada ortaya çıkacak sorunlardan bir tanesi, sitelere erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının detaylarının nadiren yayınlanması ve bu bilgileri bulmanın çok zor olması. Akımın hedefi, 451 hatasının gösterildiği sayfada mahkeme kararlarıyla ilgili bağlantıların verilmesi. Yani sadece sayfanın engellendiğini göstermek değil, aynı zamanda neden engellendiğini kullanıcıya bildirmek amaçlanıyor.
Bu hata için "451" sayısının seçilmesinin nedeni ise Ray Bradbury'nin kitapların satışının yasaklanmasının konu alındığı Fahrenheit 451 romanı. Bu sayıyla, internet sansürünün onay görmeyen bir davranış olduğu mesajı verilmek isteniyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=3]451 neden gerekli?[/h]
201602021448096572.jpg
451 hatası gerektiği gibi kullanılırsa kullanıcıya sansürle ilgili birçok bilgi verebilir. Engelin ne kadar süreyle geçerli olacağı, nedeni, engeli aşmanın yolu ve mahkeme kararıyla ilgili belgeler, 451 sayfası üzerinden sunularak kullanıcı olup bitenden haberdar edilebilir.
İnternette dolaşan bot'lar, 451 hatası veren sayfaları dolaşarak bu sayfaların hangi ülkelerde açılmadığına dair bir harita çıkarabilir. Bununla birlikte bu durum, sansürlerini gizlemek isteyen devletlerin hoşuna gitmeyecektir.
[h=3]Peki 451 gerçeğe dönüşebilecek mi?[/h]451'in gerçekten fark oluşturup oluşturmayacağını şimdiden söylemek zor. Hata mesajı Internet Engineering Steering Group tarafından onaylandığından şu an kullanılabilir durumda ve bazı sunucular, hata kodunu kullanmaya başladı bile. Peki ama Çin ve Suudi Arabistan gibi sansürleriyle ünlü ülkelerin yönetimleri, servis sağlayıcılarının 451 hatasını kullanmasına izin vermezse ne olacak? Bu sorunun cevabı şimdilik büyük bir soru işareti. Devletlerin 451'in kullanımını engellememesinin önünde, vatandaşlar tarafından gelecek baskı dışında hiçbir şey yok gibi görünüyor.
451, sansürün yaygın olmadığı ülkelerde daha rahat kullanılabileceğine inanıyoruz. Doğrusu, yeni hata mesajının yayılması için tanıtılmaya da çok ihtiyacı var.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst