gittigidiyor

Mit’e denetimsiz 5 milyarlık fon

suvekum

Aktif Üye
Katılım
20 May 2011
Mesajlar
674
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Konum
ankara
Milli İstihbarat Teşkilatı, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nda biriken parayı kullanacak.

Milli İstihbarat Teşkilatı, yeni yasal düzenlemelerle, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda biriken 5 milyar TL’nin üzerindeki parayı harcayabilecek. MİT, bu parayı aracısız ve denetimsiz bir şekilde kullanma yetkisine sahip olacak.

Taraf'taki habere göre yeni kanun teklifi ile Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) aracısız ve denetimsiz bir şekilde yararlanması imkânı tanınan Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nda (SSDF) 5 milyar TL’nin üzerinde para olduğu öğrenildi. Bu paradan harcamayı MİT’in kendisi yapacak.
1985 yılında kurulan Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile modern savunma sanayiinin geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) modernizasyonu hedefleniyordu. Bu hedefi gerçekleştirmek için bir de SSDF kuruldu. Bu Fon ile birçok yeniliğe ve projeye imza atıldı.
Kurulduğundan bu yana sadece TSK’nın kullanabildiği Fon, Kasım 2011’de yapılan değişiklikle, MİT ve Emniyet kullanımına da açık hale getirildi. Mevcut durumda, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ve MİT Müsteşarlığı’nın istihbarat ve güvenliğe ilişkin acil ihtiyaçları Savunma Sanayii Müsteşarı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın uygun görüşü ve Başbakan’ın onayı ile SSM tarafından tedarik ediliyor ve bunlara ilişkin giderler Fon’dan karşılanıyor. Ancak yeni MİT Kanun Teklifi ile, Teşkilat’a büyük ayrıcalık getiriliyor. Zira teklife göre, doğrudan MİT tarafından tedarik edilmesi uygun görülen istihbarat ve güvenlik amaçlı ihtiyaçlar için gereken kaynak, MİT Müsteşarı’nın teklifi, Milli Savunma Bakanı’nın uygun görüşü ve Başbakan’ın onayıyla, SSDF’den MİT adına açılmış olan hesaplara aktarılacak. Aktarılan bu tutarlar, MİT’in tabi olduğu mevzuat hükümlerine göre harcanacak. Dolayısıyla yeni kanun teklifi ile birlikte, SSM’ye ait olan tedarik yetkisi MİT’e veriliyor ve böylece, Teşkilat’a aracısız ve denetimsiz harcama yapma imkânı tanınıyor. Fon’da ise, 5 milyar TL’nin üzerinde para olduğu belirtiliyor. Bu arada, MİT’e yönelik ayrıcalıklı Fon düzenlemesinin alt yapısı kısa bir süre önce hazırlanmıştı. 20 Kasım 2013 tarihli Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararında, 12 Kasım 2013 tarihli ve 2013/5586 sayılı Kararname ekine bir düzenleme konularak, Kamu İhale Kanunu’nda değişiklik yapılmıştı.

Taraf
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst