gittigidiyor

MIT’ye bağlı mühendisler, geniş açı kameralarını düz lens ile üretmeyi başardı!

collo1

Aktif Üye
Katılım
28 May 2018
Mesajlar
660
Tepkime puanı
398
Puanları
63
Yaş
40
Konum
........
180-derece-panaromik-goruntu-alabil-isEi_cover.jpg.webp



ABD’de yer alan MIT ve Massachusetts Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, tamamen düz ve süper ince balık gözü lens geliştirdi.
180 derece panaromik görüntü alabilen ilk düz lensler üretildi!

Bilindiği üzere ultra geniş açıya sahip balıkgözü lensler panoramik görüntüler yakalamak için oldukça uygun. Çünkü bu lensler ile 180 derecelikpanaromik
görüntü alabilmek mümkün. Ancak yapı itibari ile pek kullanışlı olduğu söylenemez. Zira kalın mercek yapısı ve üretim maliyetleri nedeniyle sınırlı kullanım alanı sunması kullanım aranını kısıtlıyor.

Fakat bu durum yakın zaman içinde değişiklik gösterebilir. Çünkü ABD’deki MIT ’ye bağlı mühendisler, geniş açı kameralarını düz lens ile üretmeyi başardığını duyurdu. Bu yöntem sayesinde geleneksel bombeli camlar kullanılmıyor.​

180-derece-panaromik-goruntu-alabil-mzUH.jpg


Mühendisler oldukça ince bir tabaka oluşturdu. Bunun yanı sıra, lenslerin yan tarafında üç boyutlu yapılar oluşturuldu. Böylelikle ışığı aynı balık gözü lensler gibi bükmek mümkün olabilecek.

MIT Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan araştırmacı Juejun Hu, konu ile ilgili bir açıklama yaparak şu ifadelere yer verdi;

“Birçoğu için sürpriz oldu. Zira bazıları, ultra görüş açısı sunan bir metalens üretilmesinin imkânsız olduğuna inanıyordu.

Belirtmeliyiz ki, bulmuş olduğumuz bu teknoloji ile şu an sadece kızılötesi ışınla görüntü elde edilebiliyor. Ancak nano yapıları daha da küçülterek ve farklı malzemeler ile merceğin görünür ışıkta da kullanılabilecek. Bu aşamadan sonra ise söz konusu lens, cep telefonu kameraları, fotoğraf makineleri, endoskopi aletleri ile sanal gerçeklik gözlüklerinde kullanmak da mümkün olabilecek''
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst