gittigidiyor

Monitör Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
bezelless.jpg

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte monitörlerde artık sınıflara ayrıldılar. Sizler için günlük kullanım veya oyun için monitör alırken dikkat etmeniz gerekenleri bir araya getirdik.


article.jpg
Günlük kullanım için monitör satın alan kullanıcıların büyük bir bölümü, özellik tarafında çok yüksek arayışlara girmiyorlar. Ancak konu oyun olunca, tepkime süresinden panel tipine kadar birçok etken, oyuncunun performansını etkiliyor.






Hazırlamış olduğumuz bu rehber, monitör satın alma kararı sürecince size yardımcı olacak.
Ekran Boyutu

Monitör tercihinde dikkat etmeniz gereken ilk etken, ekran boyutu olacaktır. Ekran boyutu konusunda karar verirken, bilgisayar kullanımı sırasında çalışma yoğunluğunuz çok önemlidir.
philips-bdm3270qp-3.jpg

Aynı anda 2-3 işlemi yapmanız gerekiyor ve sürekli pencereler arasında dolaşıyorsanız, büyük boyutlu bir monitör tercih etmelisiniz.
Bu tarafta tercihiniz oyuncularında çok sık kullandığı 24 - 27 inç arası boyutlarda bir monitörden olabilir. Ev kullanımı için ise, 19 - 21.5 inçboyutlarında bir monitör tercih edilebilir.
Çözünürlük

Ekran boyutu konusunda karar verdikten sonra, bir diğer önemli etkençözünürlük. Eğer benim oyunla işim yok, sadece ofis işleri ve ev kullanımıiçin diyorsanız Full HD yeterlidir.
maxresdefault.jpg

Ancak orta-üst seviye bir sisteminiz var ve oyun oynamayacağım diyorsanız4K çözünürlükte bir monitöre kadar tercih yapabilirsiniz.
Oyun amaçlı satın alıyorsanız, burada işler karışıyor. Çözünürlük yükseldikçe sisteme binen yük arttığı için, 4K bir monitörle alınabilecek FPS değeri ile Full HD monitör arasında devasa bir fark var.
Önerimiz oyun amaçlı monitör tercihinde Full HD veya 2K çözünürlükten öteye gitmemeniz.
Yenileme Hızı ve Tepki Süresi

Oyuncuların en büyük tercihine geldik. Yenileme hızı ve tepkime süresi oyunlarda, karşı tarafa karşı yenilmenizi bile etkileyebilecek iki konudur. Günümüzde yaygın olan 60 Hz, 75 Hz, 120 Hz ve 144 Hz oranları Hertz değerleri yani ekranın yenilenme hızıdır.
maxresdefault-1.jpg

Bu ne kadar yüksek olursa, ekrandaki görüntü o kadar hızlı yenilenir. Tepki süresi ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır ve 5ms bir monitör ile 1ms monitör arasında oyuncular için uçurum gibi bir fark vardır.
Panel Tipi

Günümüzde oldukça yaygın olan TN Panel, ucuz olması ve yüksek ekran yenileme hızları ile oyuncular için idealdir.
1-rog-pg279q-gaming-monitor.jpg

Renk gösterimi açısından oldukça başarılı olan IPS Panel ise, grafik tasarımcıların bir numaralı tercihidir. TN Panellere göre daha düşük tepki süresi ve yenileme hızlarına sahiptir.
Günlük kullanım için tavsiyemiz

300 - 500 TL fiyat aralığında 5ms tepkime süresine sahip olan 21.5 inç boyutunda bir monitörü farklı marka tercihleri ile rahatlıkla bulabilirsiniz.
basliksiz-1.jpg

Oyun ve Grafik amaçlı tavsiyemiz

Oyun ve grafik amaçlı kullanımda fiyat aralığı oldukça geniş yapıda, zira 900 TL'den 4000 TL'ye kadar monitör bulabilmek mümkün.
basliksiz-1-1455711152.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
displays_generic-100022600-large-1.jpg
İster çalışırken mecbur kalın, ister okuma yapın, ister fotoğraf bakın, ister film izleyin veya isterseniz de oyun oynayın, monitör karşısında geçen saatlerimizin amacı farklı. Saatlerimizi başında geçirdiğimiz monitörleri satın alma konusunda da, fiyattan daha farklı birçok konuda dikkatli bir değerlendirme gerekiyor. Biz de, monitör satın almadan önce dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik.
[h=2]BOYUT[/h]Markalar ekran boyutunu belirtirken, ekranların çapraz ölçüsünü bize söylerler. LCD monitörler, kocaman CRT monitörlerin yerini aldığı zaman, 14-15 inç monitörler dönemin normu sayılıyordu. Zaman geçtikçe, ortalama ekran boyutları büyüdü ve fiyatlar da düşmeye devam etti. Günümüzde artık 24, 27, hatta 30 inç monitörler, ortalama bir bilgisayar kullanıcısının satın alabileceği kadar makul fiyatlara satılmaya başlandı. Monitör alışverişine çıktığınız zaman da, bütçenizin ve kullanacağınız alandaki yerin izin verdiği ölçüde en büyük ekranlı monitörü almaya çalışmalısınız. Böylece pencereleri kapatmadan veya kaydırmadan, daha fazla içerik görme imkanınız olur. Elbette çalışacağınız bölgeyi de iyi düşünmeniz gerekiyor çünkü birçok masa, büyük monitör kullanımına makul boyutlarda olmuyor.
[h=2]ÇÖZÜNÜRLÜK[/h]Monitörün çözünürlüğü, bir resimde gösterilen piksel sayısını bize gösterir. Çözünürlük sayılarındaki ilk sayı, yatay piksel sayısını verirken, ikinci sayı da dikey piksel sayısını gösterir. 27 inç monitörlerin çoğu 2560×1440 piksel çözünürlük sunarken, bazıları 24 inç modellerde görülen 1920×1080 piksel ile sınırlı kalıyor. Bu çözünürlükte, pikseller daha fazla yayıldığı için, simgeler, harfler ve pencereler ekranda daha büyük görünüyor. TV’de kullanım gibi bazı durumlarda büyük görünme faydalı olsa da, insanların büyük ekran alma sebeplerinin başında, daha fazla veri görüntülemek geldiği için monitör alırken çözünürlük desteğini de göz önünde bulundurmak gerekiyor.
[h=2]EN-BOY ORANI[/h]En-boy oranı, monitörün yüksekliği ve genişliği arasındaki orandır. Günümüzdeki çoğu monitör, 16:9 veya 16:10 geniş ekran en-boy oranını desteklemektedir. Normal bir 24 inç monitör, 1920×1080 piksel ile 16:9 en boy oranına sahiptir. Aynı boyutta, 16:10 en-boy oranına sahip bir monitör ise, 1920×1200 piksel çözünürlük destekler. 16:9 en-boy oranı, geniş ekran oyun oynamak, HD içerik seyretmek için gayet uygundur ve bu durum göz önüne alındığında, 1080 piksel dikey çözünürlük, birçok HD içerik için tam uymaktadır. 16:10 ekranlarda ise, daha fazla dikey piksel bulunduğu için, HD içerikler gayet güzel bir şekilde gösterilirken, aşağıda ve yukarıda 60’ar piksellik siyah alanlar ortaya çıkar. Toplamda artan 120 piksellik dikey alan da, büyük belgeler üzerinde çalışırken oldukça fayda sağlayabilir.
[h=2]ARKA AYDINLATMA[/h]Geçtiğimiz birkaç yılda, monitörlerin arka aydınlatmaları konusundaki trend, soğuk katod florasan lambalardan, LED arka aydınlatmaya doğru kaydı. LED aydınlatmalı monitörler, genellikle daha ince oluyor, daha az ısı üretiyor ve CCFL’lere göre daha stabil bir parlaklık sunuyor. LED aydınlatma aynı zamanda daha az güç kullanarak elektrik faturasına da fayda sağlıyor.
[h=2]TN Mİ IPS Mİ?[/h]LCD panellerin de farklı türleri bulunuyor. Twisted nematic (TN) monitörler daha yaygın olmakla birlikte fiyatları da daha uygun. In-plane switching (IPS) modeller ise daha yüksek kalite sunarken, daha yüksek bir fiyata sahip ve genellikle profesyonel seviyedeki kullanıcıların tercihi durumunda. IPS ekranlar, daha geniş görüş açıları ile, daha fazla sayıda renk gösterme özelliğine sahip, bu da sanat yönetmenlerini ve profesyonel fotoğrafçıları, daha fazlasını ödemeye iten en önemli sebep.
[h=2]VİDEO GİRİŞİ[/h]Birçok monitörde en az iki video girişi bulunur; bir analog ve bir de dijital. VGA denilen analog giriş, bilgisayarınız eskiyse oldukça faydalı olabilir. Yeni bilgisayarların çoğunda ise DVI, HDMI veya DisplayPort gibi dijital bağlantı birimleri bulunur. Mevcut Mac serisi ise, bunlardan farklı olarak Thunderbolt portu kullanır. Tunderbolt ise Mini DisplayPort bağlayıcılarıyla monitörlerin bağlanmasına olanak sunar. HDMI bağlantısı bulunan monitörlerin yaygın olduğu günümüzde, en makul seçenek olarak şu an için HDMI görünmektedir. HDMI girişiyle elektronik cihazlarınızı TV ve oyun konsollarına bağlayabilirsiniz.
[h=2]ERGONOMİK ESNEKLİK[/h]Boynunuzun ağrımaması için altına kitap koymanız gereken muhteşem bir monitör almanızın faydasını sorgulamak oldukça önemlidir. Birçok monitör, yalnızca birkaç derece öne geriye gitmek haricinde esnek bir kullanım sunmazken, az sayıdaki monitörler, ekranı öne geriye götürmenize, yüksekliği ayarlamanıza, sağa ve sola döndürmenize olanak sağlar. Bir monitör almadan önce bunları da değerlendirmek sonrasında başınızın ağrımaması için önemlidir.
[h=2]TEK EKRAN MI, İKİ EKRAN MI?[/h]Bilgisayarınızı iki ekranla mı kullanacaksınız? Tamamen kişisiel ve profesyonel kullanımınıza göre değişecek olan bu karar, çalışma şeklinize karar verecek. Bazı insanlar, iki ekranı da farklı amaçlar için kullanır; örneğin birinde tarayıcı, sosyal medya, chat uygulamaları açıkken, diğerinde belgeleri üzerinde çalışmayı tercih ederler. Bazı kullanıcılar ise iki ekranı yan yana getirerek, birini diğerinin devamı şeklinde kullanmayı tercih ederler. Başta de belirttiğimiz gibi tamamen size kalmış bir karar. Eğer ki iki farklı ekran kullanacaksanız, ekran kartınızın birden fazla monitör desteklediğinden emin olmanızı da son olarak ekleyelim.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
DELL-3415W-PROFESYONEL-MON%C4%B0T%C3%96R.jpg

Çözünürlük, tepki süresi, arabirimler ve ergonomi derken doğru monitörü nasıl seçeceksiniz?

Bir Full HD çılgınlığıdır almış başını gidiyor. Siz de yeni bir monitör satın alacaksınız ve Full HD (1080p) monitörler ile 720p monitörler arasında karar veremiyorsunuz. Bir yanda fiyat varken öbür yanda da bariz bir görüntü kalitesi ve geniş açı söz konusu.

Öncelikle bir Full HD monitör almadan önce alışkanlıklarınızı sorgulamanız gerek. Eğer sürekli dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız 18.5" çözünürlükte Full HD bir monitörün karşısına geçtiğinizde ilk işiniz çözünürlüğü düşürmek olacaktır. Yazıların küçüklüğünden dolayı ekrana alışamayacak ve büyük yazılar isteyeceksiniz. Bu da görüntünün bulanık olmasına neden olacak. Bu yüzden eğer ben oyun oynamayacağım ve 1080p film de izlemeyeceğim derseniz 1920x1080 çözünürlüklü monitörler yerine 1366x768 çözünürlüklü modellere yönelebilirsiniz.

Üstelik bu modellerin fiyatları KDV dâhil 200 liradan başlıyor ve en fazla 400 liraya kadar çıkıyor. Tabii ki bu monitörlerle de 1080p film izleyebiliyorsunuz. Sadece gördüğünüz görüntü 720p oluyor. Görüntünün ekrandan taşması gibi bir durum söz konusu değil.

Oyuncular için tepki süresi önemli!
Oyun oynayacaksanız ilk kriteriniz tepki süresi olmalı. Eğer tepki süresi 2 milisaniyenin üstünde ise oyunlarda ghosting diye adlandırılan hayalet etkisi oluşacaktır. Bu, hareketli oyunlarda, hıza yetişemeyen monitörden dolayı hareketlerin arkasında çıkan gölgelere verilen isimdir.

Tabii ki iş 2 ms tepki süreli bir monitör almakla bitmiyor. Monitörü PC'ye DVI veya HDMI ile bağlamanız da şart. Eğer bağlantıyı VGA ile yaparsanız ekran kartından gelen dijital görüntüler önce analog'a, sonra tekrar dijitale çevrilecektir. Bu da tepki süresini artıracaktır.

Eğer bir TV alacaksanız tepki süresinden de önemli bir etken var: giriş gecikmesi. Çoğu TV, görüntü daha panele giriş esnasında sizi yüksek gecikme süreleriyle karşı karşıya bırakıyor. Bu yüzden oyun oynamak için bir TV tercih edecekseniz TV'nin "Input Lag" değerini mutlaka araştırın.

Film izlenecek monitörde açıya dikkat
Patlamış mısırı hazırladınız ve filmi açtınız. Arkadaşlarınızla birlikte monitörün başına geçtiniz ama o da ne! Siz görüntüyü gayet iyi görüyorsunuz ama etrafınızdakilerin tek gördüğü şey tersine dönmüş renkler. Bunun nedeni satın almış olduğunuz monitörün panel tipi.

Daha çok oyuncular içi düşünülen TN tipi panel ile film izlemeye kalktığınızda görüş açısı limitine takılırsınız. Bu limiti aşmak için yapmanız gereken ise IPS panelli bir monitör satın almak. Bu sayede arkadaşlarınız da yanınızda oturarak sizinle film izleyebilir.

Burada bir başka nokta da kontrast. Filmlerden en iyi görüntüyü elde etmek istiyorsanız LED arka aydınlatmalı bir monitör şart. Zira LED monitörlerin kontrast oranları LCD'lere göre çok daha iyi.

Ay sonu cebinizde krater açmayan monitörler
Düşük güç tüketimi her zaman önemlidir. Elektrik faturanız ya da küresel ısınma fark etmez. Tercihler genelde düşük güç tüketen modellerden yana olur. Bu yüzden ilk iş Plazmaların uzak durmanız. Her ne kadar ilk çıkan ince panel TV'ler plazma olduğu için margarin yağına sana yağı denilmesi gibi bütün TV'lere ayrım yapmaksızın plazma TV dense de işin aslı çok daha farklı.

Monitör konusunda plazma panel kullanılmasa da TV kısmında plazma hala üretilen bir panel. Eğer düşük güç tüketimi olan bir monitör arıyorsanız tercihiniz kesinlikle LED'den yana olmalı. Panelin ışıklarını tek tek kapatabilen LED monitörler sayesinde LCD'lere göre %40 daha az enerji tüketimi elde edebiliyorsunuz.

Büyük monitör başınızı ağrıtmasın
Oyun oynayacaksanız 24" bir monitör satın almak çok büyük bir hata olabilir. Aslında bu biraz da oynayacağınız oyuna bağlı. Eğer strateji oyunu oynayacaksanız geniş bir alan iyi olacaktır. Bu bağlamda 24" tercih edebilirsiniz. Fakat FPS oynayacaksanız dev ekrandan dolayı bir süre sonra gözleriniz doğrudan gelen yüksek ışıktan dolayı rahatsız olabilir.

Bu bağlamda büyük monitörler yerine mümkün olduğu kadar 22" altında modelleri tercih edin. Mümkünse 18.5" boyutlarında Full HD görüntü sunabilen modelleri bile tercih edebilirsiniz.

421577_10150653095167200_1081189330_n.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
3D_monitor_pic.jpg

LCD Monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler:
*Kullandığımız ekran kartının bağlantısını destekleyen bir monitör tercih edin. Eğer digital DV-I bağlantılı bir ürü alacaksanız, basit bir çevirici işinizi görebilir. Bu çeviriciyi ekran kartı kutusunda bulamazsanız, en yakın teknoloji marketten alabilirsiniz.
*CRT monitör satın alıyorsanız, az bir fiyat farkı ödeyerek düz ekran bir model bulabilirsiniz
*Bazı modellerin renk alternatifleri bulunuyor. Kararınızı vermeden, u konuda ilgi isteyebilirsiniz.
*Daha büyük görüntü alanı arıyorsanız, LCD monitörleri tercih edebilirsiniz. Ancak tek çözünürlükte en iyi performansı verdiklerini unutmayın.
*Satın alacağınız monitörün görüntü frekansının 75 Hz veya üzeri olmasına dikkat edin. Bu frekansın altındaki görüntü göz sağlığınız için sakıncalıdır.
*Eğer ihtiyacınız yoksa, üzerinde hoparlör veya USB yuvası gibi multimedya özellikleri barındıran bir panel satın almayın. Çünkü bu ürünler aynı özellikteki benzer ürünlerden daha pahalıya satılıyor.
*LCD alacaksanız ve ölü piksel konusunda endişeleriniz varsa, ISO 13406-2 sertifikasını arayın. Bu, üretici aksini belirtmediği takdirde sadece 1. sınıf LCD panellere verilen bir sertifikadır. Ayrıca satın aldığınız firmanın ölü piksel garantisi şartlarını da soruşturmayı unutmayın.
*Ekranın native-doğal çözünürlüğü: 17 ve 19 inçler için(Eizo gibi birkaç istisna 19 inç dışında) bu çözünürlük 1280×1024. Daha büyük LCD panellerde ise 1600×1200. Elbette oyun oynarken kartınız elvermediği için 1024×768'e dönerseniz enterpolasyon söz konusu. Bazı ekranlar da ekstra filtreler var, rahatsız etmiyor ama çoğunda da yok. Dikkat !
*Beğenmezsem iade ? (web'den alacaksanız iade şansınız var)
*OSD yani ekran menüsü var mı yok mu? Linux kullanıyorsanız parlaklığı yazılımla kontrol eden bir monitör sizin için kabus olacaktır!
*Monitörün garanti süresini ve yerinde garanti süresini ayrı ayrı sorun.Büyük bir monitörü servise taşımak eziyetten farksız olacaktır.(pc extra- 2006)
LCD Monitör
Artı Yönleri:
*Masa üzerinde yer kazancı (zaten en can alıcı noktası da bu, başka bi önemli artısı yok)
*İyi görüntü kalitesi ( tam karşıdan bakacan, sağdan soldan bakarsan bişey göremezsin)
*Fiyatları giderek düşüyor
*Büyük görüntü alanı ( bu da göz sorunlarına yol açıyor)
*Ek multimedya işlevleri

Eksi Yönleri:
*CRT'lere göre düşük görüntü açısı
*Tek çözünürlük desteği

CRT Monitör
Artı Yönleri:
Uygun fiyata İyi performans
*Detaylı görüntü
*Eski ve oturmuş bir teknoloji
*Farklı çözünürlükte çalışıyor
*Görüntü açısı problemi yok

Eksi yönleri:
*LCD monitöre göre oldukça ağır ve hantal (cebimize koyup da gezdirecek değiliz ya ) (PC extara-2006)



Bir LCD Ekran Gördüğünüzde Nelere Bakmalı?

*Ghosting var mı?: Oyunlarda-hızlı filmlerde önemli. Ekranda ikinci bir "eko" görüyorsanız ghosting vardır ve piksellerin açılıp kapanma hızları oyun için yeterli değil demektir. Unreal, Halo gibi oyunlarla testi etmeli.
*Blur : görüntüde bulanıklıklar..
*Screen Door etkisi: Ekrana baktığınızda LCD'yi oluşturan piksellerin arasındaki kısımları-duvarları görüyorsanız buna denir. Kare kare pikselleri saymanız takdir edilir ki hoş olmaz. Projektor cihazları için de geçerli. Ekrana çok yakından bakınca görmek değil de normal çalışma-izleme uzaklıklarında görülüp-görülmediği önemli. Özellikle 19" monitörlerde buna daha sık rastlarsınız.
*Renk tutarlılığı. Bunu THG-Anand gibi sitelerdeki renk ekipmanlarına bırakalım. Grafiker iseniz malumdur ki ekrandaki siyahın gerçek siyah olup olmadığı, tüm renk tayfalarının görüntülenip görüntülenmediği önemli. Bunu mağazada farketmek zor olsa gerek.
*Bakış açısı: Doğaldır ki kafanızı oynattığınızda ekranın renkleri farklı görünürse canımız sıkılacaktır. Ölçmesi basit. Ekranın tam karşısından başlayın ve yavaşça sağa sola doğru hareket edin. Açı-ölçer ile bile ölçebilirsiniz. Bu konuda başarılı Samsung172X ile alınmış örnek bir görüntü:
237c06660da856ed90735bd2ef2a903a.jpg

*Bağlantılar vs.
*Ekranın çerçevesi. Kalın olması veya ayna gibi olması rahatsız edecektir, unutmayın.
*Kontrast Oranı: şu 500:1 vs diye gösterilen oran. Filmlere ve oyunlara bakınız. Aşırı karanlık olan alanlarda detay gidiyorsa kontrast düşüktür.
*Ergonomisi nasıl? Yüksekliği vs. ayarlanabiliyor mu? Ayarlanmıyorsa monitörün altına kitap koyarak göz hizanıza getirmek zorunda kalabileceğinizi unutmayın! Bazı monitörlerin ekranları 90 derece döndürülebilmektedir; döküman okurkan işe yarayan bu özelliği arayabilirsiniz.
Hangi Kullanıcılar İçin Hangi Özellikler Ön Planda Olmalı?
O kadar laf torbasından sonra farklı kullanıcıların olarak ne tür özelliklerin üzerinde durması gerektiğine bakalım.
Oyuncular:
Tepki süresi (Aslına bakarsanız tepki süresini artık kriterler arasında çıkartabiliriz. Zira güncel TN panele sahip bir LCD monitör yeterince hızlı ve aksiyon oyunları için yeterli performansı fazlasıyla sunuyor. Strateji oyunları oynayanlar için zaten hiç bir sorun yok.)
Kontrast oranı

Ev Kullanıcıları:
Kontrast oranı. Filmlerde detay kaçırmamak için kontrast oranı önemli. Güncel LCD monitörlerin bir çoğu yeterli kontrast oranını sunuyor.
Görüş açısı. Arkadaşlarınızla film izlerken kafa kafaya girmek istemezsiniz. TN panellerin görüş açı değerleri tatmin edici değil. MVA veya S-IPS tabanlı monitörlerin görüş açıları çok iyi.

Ofis Kullanıcıları: Tüm LCd monitörler aslında ofis kullanımı için uygun. Tek kriter, ergonomi olabilr. Monitör karşısında çok fazla oturan bir kullanıcı için monitörün yükseklik, pivot ayarlamasının yaoılabilmesi oldukça önemli olacaktır.
Grafikle uğraşan, doğru renk üretiminin gerekli olduğu noktalarda ise NEC veya Eizo gibi firmaların S-IPS panel kullanarak ürettiği modeller tercih edilebilir. Bu paneller, 24-bit renk derinliğini sunabildiği için, renk konusunda şikayetçi olan kullanıcıların şikayetlerini giderecektir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Yok olmaya aday olan CRT(tüplü) monitör ve televizyonların yerini artık LCD (Sıvı Kristal Ekran) kardeşleri almış durumda peki bu monitörlerin arasında milyonlarca ytl fark yaratan ne? Yada neye göre seçim yapmalı?
Dilim döndüğünce yanıt vermeye çalıştım..


Ekran Boyutu

Monitör veya televizyon seçerken en çok önemsenen ve dikkat edilen özellik ekranın boyutudur.Ekranın sol üst köşesinden, sağ alt köşesine kadar uzanan mesafe bize monitörün boyutunu verir.Genelde inç ile belirtilen boyutlar kafanızı karıştırmasın.1 inç = 2.54 cm

f9fe49fcc66cd08c9396018394ae19920-7645-9818-X_0803.jpg


Peki "ne kadar büyük o kadar iyi" midir?
-Hayır
Çünkü ekran boyutu aslında izleme mesafemizle birebir bağlantılıdır ve bunu sinamada en ön koltukta oturmakla bağdaştırabiliriz.İzleme alanı ne kadar geniş olursa ekrandaki resmi yakalamakta güçlük çekeriz bu nedenle monitör boyutu artıkça izleme mesafemizide arttırmamız gerekir.

Örneğin 19" boyutundaki geniş ekran bir monitörün izleme mesafesi 70cm ile 2,3 metre arasında iken önerilen izleme mesafesi 80cm'dir.Sizde linkteki aracı kullanarak kendi kullanımınıza uygun boyutta monitör seçebilirsiniz..
viewing.jpg



Çerçeve Oranı


Çerçeve oranı bir görüntünün eninin boyuna oranıdır ve genellikle yükseklik genişlik olarak ifade edilir.Geleneksel televizyon ve monitör ekranlarının çerçeve oranı 4:3 ya da başka bir ifadeyle1.33:1'dir.Günümüzde geniş ekran olarak ifade edilen ekranların çerçeve oranları ise 16:10 yada16:9'dur.
Peki hangisini seçmeli ?
Kullanım şeklinize uygun çerçeve oranına sahip monitörler seçmelisiniz. Ağırlıkla film izlemek ve oyun oynamak için kullanacaksanız geniş ekran, İnternette gezinmek,klasör veya dosya düzenleme ve ofis yazılımları için standart(4:3) ekranlar daha kullanışlı olacaktır.

284px-Aspect_ratio_4_3_example.jpg
328px-Aspect_ratio_16_9_example.jpg


Çözünürlük

Lcd ekranlarda görüntüyü binlerce (hatta milyonlarca) gözle görülemeyecek kadar küçük noktacık oluşturur.Piksel adındaki bu noktaların sayısı bize çözünürlük değerini verir.Çözünürlük arttıkça görüntülenen resmin boyutu ve kaliteside artar yalnız burada noktaların arasındaki mesafe çok önemlidir.
750px-Vector_Video_Standards2.png



Nokta Aralığı


Görütüyü oluşturan noktaların sıklığı ekranın boyutundan kısmen bağımsızdır.Bu nedenle aynı çözünürlükte fakat farklı boyutlarda monitörler görmekteyiz.
Dot_pitch.png

Noktaların arasındaki mesafe azaldıkça nokta sayısı artacak ve monitör üzerindeki noktaların sayısı artıkça görüntülenen resmin kalitesi ve boyutuda gelişecektir.örneğin 0.285mm nokta aralığına sahip 19" bir monitör ile 0.230mm lik 15.4" monitör aynı görüntüye sahiptir yani daha ufak bir alanda aynı görüntüyü verebilmektedir..

Parlaklık ve Kontrast


Lcd ekranlarda görüntüyü görebilmemeiz için zemin florasan yada led ampüllerle aydınlatılır.Ampullerin gücü arttıkça ekrandaki görüntü daha renkli ve parlak olacaktır.Parlaklık lümen yada candela(kandil) ölçü birimleri ile ölçülebilir ve 1 candela, 1 mum ışığına denktir ve bu değer artıkça görüntü kaliteside artar yalnız burada çok önemli bir nokta var standart ev ofis ortamlarındaki ışık miktarı (pencereden giren güneş ışığı yada yapay ışık) göze alındığında 500 candelalık (500 cd/m2) bir monitör yeterlidir daha fazlası göz rahatsızlıkları ve yorgunluğuna yol açar.Örneğin 100 candela parlaklığa sahip bir monitör 100 mum kadar aydınlık sağlar..Dinamik kontrast oranı ise genel kullanımda hiçbir şey ifade etmez pazarlama stratejisinin dışında birşey değildir..

1 candela = 12.6 lumen/m2
12.6 lumen/m2 = 12.6 lux
12.6 lux = 12 dolunay ışığı
wink.png



Görüntüdeki en parlak alan ile en karanlık alan arasındaki farka kontrast denir.Kontrast oranı artıkça görüntüdeki reklerin canlılığı ve etkiside artar fakat görülebilen renk sayısı o denli azalır. Burada dikkat edilecek olan LCD monitörlerin gösterebildiği renk sayısının çok sınırlı olması nedeni ile belli bir rakamdan sonraki kontrastın hiçbir şey ifade etmediğidir.Örneğin 700:1 kontrast oranına sahip bir monitörde beyaz görüntü siyaha oranla 700 kat daha parlaktır.

Contrast_change_photoshop.jpg


Gecikme süresi

Görüntüyü oluşturan transistörlerin açılma kapanma işlemi sırasında geçen süreye gecikme zamanı denir.İnsan gözünün saniyenin 15/1 kadar zaman birimindeki farkları algılıyamaması nedeniyle günümüz monitörlerindeki 3,5,8 milisaniye (saniyenin yüzde biri) farkları algılayabilmesi mümkün değildir.Bırakın 5 ile 8 milisaniye arasındaki farkı 20ms altını yakalaması bile çok zordur..


Bağlantı Birimi


Günümüzde 3 çeşit bağlantı birimi kullanılmaktadır; Analog (vga),DVI ve Hdmi

Analog (Vga-Dsub)
Eski bir teknoloji olan analog bağlantı birimi yeni nesil ekran kartlarında neredeyse kullanılmamaktadır ve görüntü ekran kartı içerisinde analog sinyallere çevrilir ardından monitöre taşınır.Fakat bu transfer sırasında kabloların kalitesinde ve bağlantının sağlığına bağlı olarak görüntü kaybı kaçınılmazdır bu nedenle pek tercih edilmez..
Dvi
En gelişmiş görüntü aktarım sistemlerinden olan Dvi bağlantıda sinyaller monitöre ulaşana kadar dijital olarak aktarılır monitör tarafından görüntüye dönüştürülür bu sırada görüntüde herhangi bir bozulama yada kayıp oluşmaz
Hdmi
En son ve populer bağlantı birimidir dvi ile aynı yapıda çalışır yani teknik olarak hiçbir farkı yoktur sadece aynı kablo üzerinden dijital ses sinyallerini de taşıyabilme özelliğine sahiptir bu nedenle geleceğin scart kablosu olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir..
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
44.png
Oyuncu Monitörü Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


Her oyuncunun hayali yeni nesil özellikler ile donanmış, kaliteli bir oyuncu monitörüne sahip olmaktır. Mis gibi sistem toplandıktan sonra monitörün boşlanması bir oyuncu için kabul edilemez.



1 ms tepki süresi
Özellikle reflekslerin ön planda olduğu oyunlarda tepki süresinin düşük olması oyuncuya büyük yarar sağlamaktadır. Genel olarak monitörler 5 ms tepki süresine sahip olsa da gelişen üretim teknolojileri 1 ms tepki süresine sahip monitörlerin yaygınlaşmasına olanak sağlamıştır.



Mat ekran
Güneşin monitörünüze vurduğu anlarda oyun oynamak işkence gibidir. Bunun önüne geçmek için mat ekrana sahip bir monitöre yönelmenizde büyük fayda var. En yüksek ışıkta bile ekranda oluşan yansımayı önleyen mat ekranlar çoğu oyuncunun monitör satın alırken dikkat edeceği ilk faktörlerden biri olmalıdır.



USB girişler
Çoğu oyuncu klavye ve faresi kabloludur. Monitörünüzde USB girişinin bulunması kullanım kolaylığı açısından ciddi fark yaratmaktadır.


G-Sync
nVIDIA’nın oyuncular için geliştirdiği en önemli teknolojilerden biri de kuşkusuz G-Sync’dir. G-Sync, V-Sync’in dezavantajları gideren, monitörünüz ile ekran kartınızın senkronize biçimde çalışmasını sağlayan bir teknolojidir. (Daha detaylı bilgi için: G-Sync nedir?)


144 Hz
Monitörünüzün Hz değeri ile gösterebileceği maksimum FPS değeri eştir. 60 Hz frekans değerine sahip bir monitörünüz varsa 60 FPS üstündeki FPS’ler yırtılır ve gözünüz tarafından ayırt edilemez. 144 Hz monitördeki FPS sınırı ise 144 Hz’dir. Bu da demek oluyor ki, 144 FPS’e kadar akıcı bir oyun deneyimi elde edilebilmektedir. Sağlam bir sisteminiz varsa 144 Hz dikkat etmeniz gereken en önemli faktör olmalı.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst