gittigidiyor

Monitör Kontrast Oranı Nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Samsung-Curved-Monitor-3.jpg

Kontrast Oranı nedir?



Bir projektör tarafından ekrana yansıtılan veya ekranda görünen en karanlık ve parlak nokta arasındaki fark.


Kontrast oranı, bir görüntü kaynağının -ister LCD monitör, ister projektör, ister Plazma TV olsun- gösterebileceği en parlak beyazın, gösterebildiği en koyu siyaha oranıdır. Bu biraz basit bir açıklama gibi gelmiş olabilir ama kontrast oranı tam olarak budur.

Dikkat ederseniz, örneğin parlaklık değerinde olduğu gibi (300 candela/metrekare gibi) kontast oranı herhangi bir birime sahip değildir. Bunun nedeni de yukarıdaki tanımın içinde: yapılan şey, iki değeri oranlamaktan ibaret.
Kontrast Oranı nasıl ölçülür?

Kontrast ölçümünde iki metod kullanılır: 1.Tam açık / tam kapalı metodu, 2. ANSI metodu.

1.metodda, önce parlaklık tam açılarak bir beyaz fon gösterilerek ölçüm yapılır. Daha sonra parlaklık ayarı sonuna kadar kısılır ve siyah bir fon gösterilir. İki değer arasındaki fark kontrast oranını verir. Endüstride en yaygın kullanılan metod budur zira ölçülen kontrast oranı ikinci metoda göre daha yüksek çıkar.

2. metod ise ANSI tarafından geliştirilmiştir. Bu ölçümde ekranda satranç tahtası benzeri bir şekil gösterilir ve siyah karelerle beyaz karelerin ortalaması alınarak kontrast oranı bulunur.


Monitörde Kontrast Oranı İle İlgili Bilgiler Ve Statik Kontrast Oranı

Bu yazımız içerisinde sizlere, monitörde kontrast oranı ile ilgili bilgiler vereceğimizi belirtmemiz gerekmektedir. Monitörde kontrast oranı nedir, monitörde kontrast oranı ne olmalı şeklindeki soruların yanıtlarını yazımız içerisinde bulabileceğinizi belirterek, monitörde kontrast oranı ile ilgili bilgilerin aktarımını gerçekleştirmeye başlayalım:



Monitörde kontrast oranının önemli olduğunu başlangıçta belirtmemiz gerekmektedir. Yeni bir monitör alımı sırasında monitörde kontrast oranı nedir diye sormalı, ve monitörde kontrast oranı ne olmalı sorusunun da yanıtını mutlaka bilmelisiniz. Monitörde kontrast oranı nedir sorusunun yanıtını alırken mutlaka statik kontrast oranı ile ilgili bilgi edinmeniz gerekmektedir. Dinamik kontrast oranı da önemli olmakla birlikte, statik kontrast oranı, monitör alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.
Monitörde kontrast oranı nedir dediğinizde size eğer ki, statik kontrast oranı değil de dinamik kontrast oranı verilmiş ise, verilen dinamik kontrast oranını 4’e bölmeniz gerekmektedir. Elde edeceğiniz rakam size, dinamik kontrast oranını bildiğiniz bir monitörün statik kontrast oranını verecektir.
Monitörde kontrast oranı ne olmalı dediğinizde; ve iki monitörün statik kontrast oranını birbiri ile karşılaştırdığınızda şu noktaya dikkat etmelisiniz: statik kontrast oranı yüksek olan monitör, sizin için daha verimli sonuç alınmasını sağlayacaktır.
 
Son düzenleme:

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst