gittigidiyor

Mouse nedir? ne işe yarar?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]MOUSE[/h]

Programın yapısına göre bazen menü seçmek veya ekran içerisinde çalışılacak noktaya gidebilmek kursör gösterge tuşlarıyla uzun zaman alabilir. Bu işlemin hızlandırılmasında mouse görev alır. Mouse, üzerinde iki veya üç tuşu bulunan, düzgün bir yüzeyde hareket edebilen, elektriki sinyaller üreten bir giriş birimidir. Mouse hareket ettirildikçe mouse işareti de hareket eder. Üzerindeki tuşların özel anlamları vardır. Sol tuş enter, sağ tuş esc’dir.

Mouse bilgisayarda COM1 olarak adlandırılan seri porta bağlanır. Kendine özel mouse programıyla bilgisayara yüklenir. Mouse programı bir mouse driver ise bu dosya device komutu ile CONFIG.SYS dosyasının içine yazılır. COM veya EXE uzantılı dosya ise doğrudan AUTOEXEC.BAT dosyası içerisine yazılmalıdır.

Mouse ile çeşitli yönlerde yapılan hareketler, mouse’un altında bulunan topu hareket ettirir. Topun hareketi, yatayda ve dikeyde hareket edebilen ayrı disklere iletilir. Bu disklerdeki hareketler ise elektriki sinyallere çevrilir ve bu sinyaller de bilgisayara birer bilgi olarak taşınır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Dpi Nedir, Mouse (Fare) Dpi’si Ne İşe Yarar, Yüksek Ve Düşük Olması Ne Fark Eder?

Dpi (dots per inch) inch basina dusen nokta sayisi demek… sadece mouse degil mesela yazici tarayici gibi cihazlarda da tarama ya da baski yogunlugu degeri olarak ifade edilir. inch basina dusen nokta sayisi ne kadar yuksek olursa baski yada senin mouse’nin algilamasi o kadar yuksek olur.

Dpi arttıkça mousun hassasiyeti artar ve daha detaylı hareket eder.
1- Düşük DPI – Yüksek Sensitivity => örnek: |__________|_______x____|__________|
2- Yüksek DPI – Düşük Sensitivity => örnek: |___|___|___|___|___|___|___|___|___|
Eğer mouse hızınızı bir standarta oturttuysanız, yukarıdaki iki durumda da mouse’un hareket hızı aynı şekilde ayarlanabilir. Ama tercih edilmesi gereken her zaman 2. seçenektir çünkü düşük DPI kullanırken (1. seçenekte) aradaki X noktasına mouse imlecini götüremezsiniz. Ancak yüksek DPI kullanırken (2. seçenekte) çizgi aralıkları daha kısa olduğu için aradaki hedeflere ulaşabilirsiniz.
Biraz karışık oldu sanırım, ama özetle:
Yüksek DPI her zaman iyidir. Eğer yüksek DPI’da mouse’unuz çok hızlı hareket ediyorsa (ki etmesi normal) oynadığınız oyunun ya da Windows’un mouse hassasiyetini (sensitivity) düşürmeniz yeterli olacaktır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
DPI , Hz ,sens nedir? neye yarar? neye gore ayarlamaliyim?


DPI ile başlayalım,

DPI Dots Per Inch demektir yani inç başına mouse sensörünüzün okuyacağı nokta sayısı, örneğin mouse DPI ınız 400 se mouseunuzu bir yöne doğru 1 inç(2,54 santimetre) kadar ittiğinizde mouse sensörü yani gözü 400 tane "dot" "pixel" ya da nokta okumuş oluyor. Bu ayarı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, en stabil performans için çözünürlüğünüzün toplamına en yakın DPI ı ayarlamak olacaktır. Örneğin 1024x768 çözünürlükte oynuyorsanız DPI iniz 2 sinin toplamı olan 1792 ye en yakın olan DPI olmalıdır. Bu yüzden örneğin DeathAdderlarda 1800 dpi ve 3500 dpi seçeneği bulunuyor. ( 3500 dpi 1920x1080 ya da 1920x1200+ oynayanlar için ).

Mouse Hertz ayarına geldiğimizde Hz, mouse unuzun okuduğu verileri yani sağa gitme sola gitme vs. gibi verileri usb yoluyla pc ye iletme hızına verilen addır. 1000Hz yaparsanız 1ms 500hz yaparsanız 2ms hızında bilgisayara veri iletirsiniz ancak şöyle bir durum varki, şu anda piyasadaki hiçbir mouse 1000Hz hızında çalıştırdığınızda stabil çalışmıyor, yani bir anda 1600 1700, yada 300 400 Hz lerde veri gönderiyor bunun sebebi hem mouseların usb 2 desteklemesi hem de kendi teknolojik düzeyleri, yani usb 3 destekleyen bir mouse üretilirse belki bu sorun aşılabilir ama yinede emin değilim tabi. Üst düzey oyunculukta da stabilite en önemli gereksinimlerden biri olduğu için, Hz nizi 500 e ayarlarsanız çoğu mouse ta en stabil performansı alırsınız.

Hz demişken monitörünüzün Hz sinide atlamayalım, şu anda piyasadaki LCD ve LED monitörlerin birçoğu 1280x1024 çözünürlüğünde 75Hz verebiliyorlar bu çözünürlüklerin üzerine çıkmaya başlayınca Hz 60 a düşüyor ve bu size oyun içi yüksek FPS bile alsanız yenileme hızı yavaş olduğundan takılıyor gibi geliyor, bu yüzden monitörünüzün oyun içinde tek tek çözünürlüklerini deneyin, ve maksimum olarak hangi çözünürlükte 75Hz verdiğine bakın bunada oyunu o çözünürlüğe aldığınızda monitörünüzün ayar tuşarından "bilgi" "information" tarzı yerlere geldiğinizde görürsünüz yani bu bilgiyi edinmek için oyun içerisindeki grafik bölümünde 75 yazmasına bakmayın orada 75 yazsada size 60 Hz verebilir. Maksimum Hz de oynamak çok önemli bir konu çünkü görüntünün daha akıcı olmasını sağlıyor. LCD ve LED monitörlerde oynuyorsanız en az 75Hz de oynamaya dikkat edin. Tabiki maddi imkanınız varsa 120Hz veren 3D monitörlerden alarak 3D özelliğini kullanmadan 120Hz de oyun keyfi yaşamanızda mümkün, ki bu oldukça mükemmel bir deneyim.

Sens ise bildiğiniz gibi sensitivity yani hassaslık, mouseunuzun sizin tepkilerinize ne kadar hassas cevap vereceği, bildiğiniz gibi bu ayar artınca daha oyun içindeki mouse imleciniz yani crosshair ınız daha hızlı döner, azalınca da daha yavaş döner. Öncelikle şu konuya açıklık getireyim, dünyaca ünlü CS oyuncularının configlerine bakıp onlara özenip DPI ını sensini en alt seviyeye indirmeye çalışan COD cular görüyorum. Bu tamamen yanlış bir düşünce çünkü, CS 1.6 oyun içinde minimum 1 sens yapılabiliyor, ve tüm o oyuncular 640x480 ya da 800x600 çözünürlüğünde oynuyorlar çünkü düşük çözünürlükte çeşitli avantajları olan bir oyun Counter Strike. Çözünürlüklerini düşürdükleri içinde DPI ları haliyle bizler gibi 1800 ve üzeri olmuyor çünkü daha az çözünürlükte daha çok dpi çok hızlı bir sonuç veriyor, bu da CS cilerin zararına bir durum.. Bu yüzden DPI larını düşürüyorlar, bu da yetmesse windows sens lerini düşürüyorlar ve ondan sonra oyun için senslerini ayarlıyorlar. Dediğim gibi bunun sebebi tamamen çok düşük çözünürlükte oynamaları gerekmesi ve oyunun minimum 1 sens desteklemesi. Ancak biz Codcuların windows sensimizi düşürmemize gerek yok çünkü oyun için 0.0000001 sens bile yapabilme imkanımız var, bu yüzden saçma sapan "windows sensim 4 olsun oyun sensim şu olsun" gibi hesaplar yapmaya gerek yok bunun matematiksel olarak oyuna hiçbir katkısı yok bir yeri kısıp bir yeri arttırıyorsunuz mouse unuzda değişen hiçbirşey olmuyor. Bu yüzden tüm CoD culara windows sens lerini 6 yani default ayara getirmelerini öneriyorum..

Mouse acceleration konusuna geldiğimizde, dünyada aklı yerinde olan hiçbir profesyonel oyuncu acceleration kullanmıyor. Kullanıp iyi aimleri olan oyuncularda var ancak boş yere hammallıktan başka birşey değil. Yani o ayara alışmaya harcadıkları zamanı normal ayarlarla oynayarak harcasalar daha çabuk sürede aynı aime sahip olurlar, acceleration tamamen stabiliteyi bozan birşey çünkü hızlı çevirince gereğinden fazla hızlı, yavaş çevirince gereğinden fazla yavaş yapabiliyor mouse u. Bence oyunda kullanmak büyük bir risk, bu değeride oyun içinde 0.0001 yapıp acceleration ı neredeyse etkisiz bırakıp oynayanlar var, onlar acceleration açık diyorlar ama aslında o kadar az seviyede aktifki, senslerini biraz arttırıp oynasalar aynı etkiyi alabilirler. Dipnot : kapatmak için denetim masası > fare > işaretçi seçeneklerin den işaretçi hassasiyetini arttırın tikini kaldırın.

=

Şimdide bu anlattıklarımın hepsini bir arada kullanırken sens ayarınızı nasıl yapacağınıza bir açıklık getireyim.. Öncelikle bu sens konusu tamamen kişilerin kendi oynayış stillerine bağlı olduğu için benim kullandığım ayarlar ya da benim beğendiğim sens ayarları sizlere güzel gelmeyebilir bu insanların el ayarı ve alışkanlıklarıyla ile ilgili bir durum.

Şimdi öncelikle 1800 Dpi ya da 2000 DPI da oynayan biri olduğunuzu varsayıyorum. Mouse padinizinde yeterince büyük olduğunu varsayıyorum çünkü ufacık bir mouse padde bu işler yürümez
smile.gif


Oyuna girin ve mouseunuzu bir silah gibi düşününün tam karşıya bakın mouse ta tam karşıya baksın. Eğer bilekten oynamayı seviyorsanız, ki ben de bilekten oynuyorum, düz karşıya bakan mouse u sağ tarafa çevirdiğinizde oyun içindede tam sağa dönmüş olun, sola çevirincede tam sola dönmüş olun yani 90 ar derece. Mantık olarak bu ayar işinizi görecektir, üzerine kendinize göre sensinizle oynayarak kendinize uygun ayarı yapmalısınız tabiki. Genelde bu tarz bir performansı 1800 DPI 0.9 1 sens arası bir senste alabiliyorsunuz..

Koldan oynayacak oyunculara yani düşük sens ile oynayıp büyük mouse padde bir tur dönmek için mouse u 1 2 kere yerinden kaldırmak zorunda olan oyunculara gelecek olursam, sizde oyun içinde tam sağa dönme ayarını yapmak için, mouse u tam gücünüzle en sağa çevirdiğinizdeki sensi bulup yapın. Bunuda 1800 DPI 0.5 ve altındaki senslerde alabilirsiniz.. Ancak belirtmek istediğim bir nokta var bildiğiniz gibi CoD hızlı bir oyun ve “combat” yani yakından savaşırkenki kabiliyetiniz önemli biri yanınızdan hızla geçtiğinde ona hızlı bir tepki verebilmenizde lazım bu yüzden sensinizi çokta aşırı düşürmemenizi öneririm.

Ben şahsen 1800 DPI 2 sens ile senelerce oynadım ancak gerçekten CoD için fazla hızlı bir sens, yani cerrah gibi eliniz olması lazım boş yere hamallık bu kadar hızlısı, zaten bende genelde quake te bu sensi kullanırdım.. Bu yüzden cod oyuncularına, bilekten oynayanlara 1800 DPI 1 sens, koldan oynayanlarada 1800 DPI 0.5 sens ve altı civarı sensleri öneririm, ancak dedigim gibi bu degerler kisiden kisiye fark gosterebilir..

Bu söylediklerim stabil ayarlardır ve önerdiğim ayarlardır.. Bu işlerde en önemli olan şey zaman harcamanızdır 1800 DPI a 10 senste oynasanız gerekli zamanı harcadığınızda onada alışırsınız ne kadar çok emek harcarsanız ve oyuna dikkatinizi verirseniz o kadar aiminiz iyileşir çünkü aim denilen konunun iyi olması için temel 4 aşama var.
1) Rakibi görmeniz.
2) Onun rakip olduğunu algılamanız
smile.gif

3) Crosshair ı en hızlı şekilde üzerine getirmeniz.
4) Ateş etmeniz.

Burada anlattıklarım sadece 3. maddeyi daha iyileştirmeye daha stabilleştirmeye yönelik şeylerdir yoksa öyle şu oyuncunun dpi sensini yazayım aimim aynı olsun diye bir mantık yok herkesin el ayarı farklı, dediğim gibi önem vermeniz gereken konu bence sens değil dpi ve hz konularıdır onlarda tamamen maksimum stabil performansı alabilmeniz içindir. Bunları dediğim gibi ayarlarsanız sensiniz kaç olursa olsun aim antremanları yaparsanız zaten alışırsınız. Ben sadece dünya genelindede kabul gören en mantıklı ayarları söylemeye gayret ettim umarım herkesin işine yarar.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst