gittigidiyor

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılar

Sessiz, ekonomik, hızlı ve renkli...


Inkjet adıyla da bilinen mürekkep püskürtmeli yazıcılar, özellikle ev kullanıcıları arasında oldukça yaygın. En büyük avantajları ise, nokta vuruşlu modellere göre daha sessiz çalışmaları ve fotoğraf kalitesinde renkli baskı yapabilmeleri.
Mürekkep püskürtmeli renkli yazıcılar, son yıllarda düşük maliyetlerini korumayı başararak fotoğraf kalitesinde baskı yapabilme yeteneği kazandılar. Böylece Inkjet teknolojisi de, özellikle ev ve ofislerde en çok kullanılan teknoloji haline geldi.
Mürekkep püskürtmeli yazıcı dendiğinde, farklı üreticilerin geliştirdiği farklı teknikler söz konusu olmaktadır. Ancak temel mantık hepsinde aynıdır. Baskı işleminin gerçekleşmesi için sıvı mürekkeple doldurulmuş kartuşlar kullanılır. Özel yazma uçları, gerekli mürekkep miktarını ayarlar ve kağıt üzerine püskürtülmesini sağlar. Bahsettiğimiz bu uçlar, elektronik sinyaller ile çalışan bir dizi mikro tüp parçalarından oluşmaktadır.


MÜREKKEP KARTUŞLARI
Inkjet yazıcıların hızları ve yetenekleri, son yıllarda akıl almaz derecede arttı. Başlangıçta tek bir kartuş ile sadece birkaç çıkış alabilen kullanıcılar, günümüzde yüzlerce sayfalık baskı yapabiliyorlar. Ama bu noktada önemli olan, her bir sayfada kullanılması gereken renkli mürekkebin yoğunluğu. Örneğin fotoğraf baskılarında genellikle çok daha fazla mürekkep tüketilirken, renkli yazıların bulunduğu bir sayfayı basarken mürekkep harcaması azalıyor.
Piyasadaki renkli yazıcılar, kartuş kullanımı açısından iki farklı gruba ayrılabilirler. İlk grubu bir siyah ve bir de renkli kartuş kullanan yazıcılar oluşturuyor. Bu tip yazıcılarda siyah-beyaz baskılar için siyah mürekkep kartuşu devreye girerken, renkli baskılarda ise renkli kartuş kullanılıyor. Renkli kartuş içerisinde üç temel renk olan kırmızı, mavi ve yeşile yer veriliyor. Bu renklerden birisi bittiğinde, tüm kartuşu değiştirmeniz gerekecektir.
İkinci grupta ise, her renk için ayrı bir kartuş kullanan yazıcılar bulunuyor. Bu tip yazıcılarda kırmızı, mavi ve yeşil için ayrı kartuşlar söz konusu. Yani yeşil bittiğinde sadece tek bir kartuş satın almanız yeterli.
Bazı durumlarda, siyah kartuşu yuvasından çıkartarak yerine özel bir renk takmanız da mümkün olabilir. Bu sayede baskılarda parlak altın rengi gibi özel renk efektleri yaratılabiliyor.


BASKI KALİTESİ VE KAĞIT TİPİ
Eğer yüksek kalitede baskı elde etmek isterseniz (örneğin bir fotoğraf basmak gerektiğinde), fotokopi makineleri için kullanılan normal kağıtlardan daha pahalı olan özel kağıtlara ihtiyacınız olacak. Kağıdın yapısı, baskının kalitesini doğrudan etkiler. Fotoğraf baskıları için mürekkebi dağıtmayan fotoğraf kağıtlarını kullanabilirsiniz.
UYGUN FİYATA YÜKSEK KALİTE
Özel baskı ihtiyaçları olmayan biri için, mürekkep püskürtmeli yazıcı doğru bir seçimdir. Çok gürültülü değildir, kabul edilebilir bir hızı vardır ve makul bir fiyata kaliteli baskı sağlayabilir.
Gelelim mürekkep püskürtmeli yazıcıların dezavantajına... Tüketim malzemelerinin, yani kartuşların ve özel baskı kağıtlarının fiyatları genellikle yüksektir. Ayrıca bir kartuşun ömrü, asla nokta vuruşlu yazıcı şeritleri ya da lazer yazıcı toner'leri kadar uzun olamaz.


SAYFA MALİYETİNİN ÖNEMİ
Yazıcı seçerken, basılan her sayfanın maliyetini de dikkate almalısınız. Maliyeti etkileyen başlıca faktörler kartuş ve kağıt tipidir. Kartuş fiyatını üreticinin belirtmiş olduğu kopya sayısına bölün. Bu şekilde, sayfa başına düşen maliyeti belirlemiş olacaksınız. Ancak ortaya çıkan rakam, her zaman İçin doğru olmayabilir. Çünkü mürekkep tüketimi, yazıcının kullanım şekliyle de yakından İlgilidir. Bir metin sayfası, doğal olarak renkli bir fotoğraf baskısından daha az mürekkep tüketir.
Diğer faktör İse kullanılan kağıt tipidir. Eğer fotokopi makinelerinde kullanılan normal bir kağıt üzerine baskı yapılıyorsa, kağıt maliyeti düşük olacaktır. Ancak özel kağıt (glossy kağıt ya da parlak kağıt gibi) kullanımında maliyet yükselebilir. Tabii maliyetle birlikte baskı kalitesi de yükselecektir. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda elektrik tüketimi son derece düşüktür. Bu yüzden, tüketim değerlerini dikkate almanıza hiç gerek yok.


BİLGİ: SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
İşte mürekkep püskürtmeli yazıcıların reklamlarında ve fiyat listelerinde karşınıza çıkacak terimler ve kısaltmalar:
• Minimum sistem gereksinimi: Yazıcıyı çalıştırabilmek için bilgisayarın minimum konfigürasyonu anlamındadır. Genellikle İşletim sistemi, RAM ve sabit disk alanından bahseder.
• Baskı hızı: Dakikada kaç sayfa basılabileceği anlamındadır. Genelde siyah-beyaz ve renkli baskılar İçin maksimum hızdan bahsedilir.
• Çözünürlük: Baskı kalitesini, yani İnç başına düşen nokta sayısını belirtir. "Dpi" (dots per inch) değeri ile Ölçülür. Rakam ne kadar yüksekse, baskı kalitesi de o kadar iyidir.
• Bağlantı: Yazıcıyı bilgisayara bağlamak İçin hangi bağlantı tipinin kullanılacağını belirtir. Bilgisayarınızın, satın almak İstediğiniz yazıcı İçin öngörülen çıkışa sahip olup olmadığından emin olmalısınız.
• Yazıcının desteklediği kağıt boyutları: Yazıcının kullanabildiği kağıtların boyutlarından bahseder. En ekonomik modeller, maksimum A4 (genişlik 21 cm, yükseklik 29.7 cm) sayfalarını destekler. A3 üzerine baskı yapmak İsteyenler İse, bu tip kağıtları destekleyen yazıcı modellerini tercih etmelidir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst