gittigidiyor

Nasıl Daha Net ve Keskin Fotoğraflar Çekilir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Nasıl daha net ve keskin fotoğraflar çekilir? Geneldefotoğraf çekmeye yeni başlayan herkesin sıkça sorduğu soruların başında gelir “nasıl daha keskin fotoğraflar çekebilirim?“.
Bu yazıda net ve keskin fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak bilgiler vermeye çalışacağız. Bunun için fotoğraflamak istediğimiz konunun detayı önem taşımaktadır. Fotoğrafçı olarak bizim konuya odaklanmamız kadar, fotoğrafın net ve keskin olmasını sağlayacak unsurları da beraberinde üretmemiz gerekir.
Bu yüzden keskin fotoğraflar elde etmek için altın kural olan fotoğraf makinesini doğru tutmak başta olmak üzere, vizörden bakarken seçtiğiniz netleme noktalarının konuya odaklanmış olması, fotoğraf çekilen ortam ışığı ve diğer teknik ayarlara kadar tüm bileşenlerin doğru sağlanması gerekmektedir.
Keskin Fotoğraflar Nasıl Çekilir?

Nikon D7100 – Sigma 17-70mm f/2.8-4 | ƒ/4 | 70mm | 1/100 | ISO100
Fotoğrafların bulanık ve flu çıkmasına sebep olan birçok etken bulunmaktadır. Genelde yetersiz ortam ışığı, olması gereken enstantane değerlerinden daha yavaş enstantane kullanılması durumunda ortaya çıkan titreşim ve sarsılmalar net ve keskin fotoğraflar elde edilememesinin başlıca sebeplerindendir.
Genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip bir kişiyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz. Bunun için enstantane öncelikli mod kullanarak enstantane hızı için rahat ettiğiniz değeri kolayca atayabilir, doğru pozlama için gereken bileşenleri enstantaneyi sabitledikten sonra yapabilirsiniz.
Bazı durumlarda fotoğrafını çekmek istediğiniz konular daha hareketli objeler içerebilir. Bu tarz durumlarda daha kısa pozlama değerleriyle çekimler yapın. Eğer 1/200 yeterli olmuyorsa yavaş yavaş (1/500 ve üstü gibi) daha hızlı enstantane değerlerine yükseltebilirsiniz.
Keskin fotoğraflar elde etmek istiyorsak odak noktasını doğru seçmeliyiz ve istenilen yeri netlemeliyiz. Odak noktasının yanlış seçilmesi sonucu fotoğraflar netliğini kaybeder. Kullanılan DSLR fotoğraf makinesinin otomatik netleme noktalarına alışmanın yanısıra, özellikle Nikon’un matrix ölçümleme modunda çekim yapılıyorsa, deklanşöre yarım basıldığında çıkan netleme noktalarından emin olduktan sonra çekimin gerçekleştirilmesi fotoğrafta istenilen alanların net ve keskin çıkması için önemlidir.
Diğer taraftan konuya odaklama yapılmadan önce kadrajın belirlenmesi çok önemlidir. Henüz fotoğrafa konu olacak objeler belirlenmeden odaklanılıp sonra kadraj belirlendiğinden netleme alanlarında kaymalar yaşanabilir. Bunun için kadrajda netleyeceğiniz yere en yakın noktaları kullanmak doğru olacaktır. Tabi önemli olan burada netleme yapıldıktan sonra kadrajı değiştirmeden direkt olarak fotoğrafı çekmektir.
Keskin fotoğraflar net ve detay gösteren fotoğraflardır. Nasıl daha net ve keskin fotoğraflar çekilir diye merak ediyorsanız o zaman yukarıda bahsettiğimiz üç ana başlığa dikkat etmeniz gerekmektedir. Bunlar fotoğraflanmak istenen konuya kötü odaklanma, konunun hareketli olması ve bizim ya elde çekim sınırını zorlayarak ya da fotoğraf makinesini titreterek çekim yapmamızdır. Eğer ilk etapta bu üç konuya dikkat ederseniz daha net ve keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Keskin ve net fotoğraf çekmek için bilgiler vermeye devam ediyoruz. Net fotoğraf çekmek ve bir fotoğrafın istenilen anlamda keskin olmasını sağlayacak unsurları üretmek için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Fotoğraf çekmeye yeni başlayan herkes net fotoğraf çekmek ister ve bunun için bir öğrenme sürecine girer. Bazı durumlarda doğru pozlama için gerekenleri hayata geçirse bile keskin fotoğraflar elde etmek için başka unsurlara da bakılması gerekir.
Daha net fotoğraf çekmek için birkaç önemli ipucu ile bu yazıda bilgileri güncellemeye çalışıyoruz. İşte keskin fotoğraflar için 5 önemli ipucu!
Net Fotoğraf Çekmek için Tavsiyeler


1. En Keskin Diyafram Değerini Bulun

Hemen en keskin diyafram değeri mi olur demeyin. Evet eğer konu net fotoğraf çekmek ve keskinlikse, diyafram belki ilk bakılacak nokta değildir. Sonuçta alan derinliğini kontrol etmeye çalışmıyoruz. Ancak her lensin bir sıcak noktası vardır, yani size sunduğu bir F-değeri aslında en keskin olduğu noktadır.
Peki en keskin diyafram değerini nasıl bulacaksınız? Eğer çok fazla kurcalamak istemiyorsanız bu f-değeri genelde kullandığınız lensin maksimum diyafram değerinin (örn : f/1.8) 2 veya 3 tam f-stop üstüdür. Lensinizin en geniş diyafram açıklık değerine göre bu rakam f/4 ile f/11 arasında değişecektir.
Eğer test ederek bulmak istiyorsanız, sabit bir obje üzerinde aynı noktaya aynı enstantane ve pozlama değerleriyle odaklanın ve f/1.8 gibi lensinizin sunduğu en geniş diyafram hangisiyse ondan başlayın. Sonra diğer değerleri hiç değiştirmeden f/5.6 ile çekim yapın. Lensin daha keskin bir fotoğraf sunduğunu göreceksiniz.
Kafaları karıştırmamak için şunu belirtmek gerekiyor ki bu şekilde bulduğunuz en keskin olan f-değeri sizin fotoğrafçılığınıza olumsuz yönde etki etmemelidir. Örneğin arka planı flu yapmak ve öldürmek için bir çekim yapacaksanız o zaman imkanınız varsa kullanmanız gereken yine lensin sunduğu maksimum diyafram (örn : f/1.8) değeridir.
2. Düşük ISO Kullanın

Net fotoğraf çekmek, keskin ve görüntü kalitesi yüksek fotoğraflar elde etmektir. Bunun için standart olarak en düşük ISO değeri ile çekimlere başlayın. Eğer içinde bulunduğunuz ortam ışığına göre ihtiyacınız yoksa yüksek ISO değerleri fotoğrafta kumlanma ile birlikte gürültü (noise) oluşturmaktadır.
Elinizden geldiğince, doğal ISO hassasiyeti olarak fotoğraf makinenizin sağladığı en düşük (ISO 100 – 200) ISO değerleri ile çekim yapın.
3. Enstantane Hızını Doğru Ayarlayın

Her zaman aklımızda olması gereken ipuçlarından bir tanesi, eğer net fotoğraf çekmek istiyorsak hiçbir şekilde fotoğraf makinesini sarsmayacağız ve titretmeyeceğiz. Bu yüzden elde çekim sınırınızı bilin. Genelde fotoğraf makinesini titreten bir yapıya sahip bir kişiyseniz o zaman enstantane değerlerini 1/200 – 1/250 civarında tutmanızı tavsiye ederiz.
Kimi insanlar için bu rakamlar 1/60 ile 1/100 seviyesine kadar inebilmektedir. Bunun için enstantane öncelikli mod kullanarak enstantane hızı için rahat ettiğiniz değeri kolayca atayabilirsiniz.
4. Lensin Kaliteli Olması Önemlidir

Keskin ve net fotoğraf çekmek için kullandığınız lensin optik kalitesi önemlidir. Eğer bir lens ne kadar iyi inşa edilmişse o kadar iyi görüntü kalitesi, keskinlik ve kontrast sunar.
Genel anlamda profesyonel kullanım için inşa edilmiş ve fiyat olarak daha pahalı lensler, ucuz modellerine göre daha keskin fotoğraflar sunarlar. Her ne kadar bu durum Sigma, Tamron ve Tokina gibi üçüncü parti lens üreticilerinin oldukça kaliteli ve uygun fiyatlı lensler çıkarmasıyla değişiklik göstermeye başladıysa da, kaliteli fotoğraflar istiyorsanız kendini testlerde kanıtlamış, optik kalitesi yüksek lensler kullanmaya gayret gösterin. Bunu ileriye dönük çok sayıda net ve keskin fotoğraf için bir yatırım olarak düşünün.
5. Lens Filtrelerini Kaldırın

En keskin diyafram değerini buldunuz, düşük ISO kullanabiliyorsunuz, elde çekim için bir sıkıntı yok, kaliteli bir lens kullanıyorsunuz. O zaman önünüzde başka bir bariyer olmamalı. Net fotoğraf çekmek istiyorsanız ve ihtiyacınız yoksa lens filtrelerinizi çıkartın. Filtre kullanmak, lensinizin keskinliğini azaltacağı gibi, oluşacak görsel kalitesini de etkileyecektir. Eğer ihtiyacınız yoksa lens filtresi kullanmayın!.
Değerlendirme

Keskin ve net fotoğraf çekmek için dikkat edilmesi gereken bazı maddeleri listelemeye çalıştık. Dijital dünyada olmanın avantajlarını kullanmayı ihmal etmeyin. Fotoğrafı çektikten sonra LCD ekran üzerinden sonuca bakın. %100 büyüterek fotoğrafın ne kadar keskin olduğuna bakın. Titreşimi azaltmak için gerekirse tripod kullanın ve kullanılan lensteki titreşim engelleme VR özelliğinin açık olup olmadığına bakın. Kapalıysa VR’ı açık konuma getirin.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
İhtiyacınıza göre nasıl bir makina alacağınıza sonunda karar verdiniz ve fotoğraf çekmeye başlayacaksınız. O zaman fotoğraf çekmeye başlamadan önce bu yazımızı mutlaka okuyun sizin için bazı ipuçları hazırladık.
Fotoğraf Çekmeye Yeni Başlayanlar İçin İpuçları



  • Bütünleşin: Herşeyden önce fotoğraf çekmeyi severek yapın. Nikon’unuzla bütünleştiğiniz zaman çok iyi kareler çıkaracaksınızdır. Unutmayın makinanız ne kadar üst seviye ve özellikle dolu olsada fotoğrafı çeken sizlersiniz. D40, hatta Coolpix kullanan biri D3s kullanan birinden kat ve kat daha iyi fotoğraf çekebilir. Unutmayın fotoğraf parayla çekilmez.

  • Nikon’unuzu tanıyın: Makinanızın kullanım kılavuzunu bir değil birkaç kere okuyun. Okurken makinanız üzerinde öğrendiklerinizi mutlaka uygulayın. İnanın her okuduğunuzda farklı bir özellik keşfedeceksiniz. İnternette makinanızla ilgili yapılan incelemeleri ve karşılaştırmaları okuyun, anlamaya çalışın. Makinanızla çekilmiş fotoğrafları inceleyin. Nikon’unuzu tanımadan fotoğraf çekmeye başlarsanız fotoğraf çekme sevdanız başlamadan bitebilir.

  • Lensinizi tanıyın: Lensinizin sınırlarını ve en iyi performans gösterdiği değerleri çok iyi bilmelisiniz. Hangi aralıkta en keskin değerleri verdiğini, hangi değerlerde distortion oluşturduğunu bilmelisiniz.Zoom, prime, makro ve geniş açı lenslerin ne olduğunu ve nasıl iyi kareler çekilebileceğini öğrenmelisiniz. Sürekli lens alıp durmayın önce mevcut lensinizi çok iyi tanıyın.


  • Yardımcı elemanlar: Tripod,flaş, filtreler gibi fotoğraf çekmek için kullanılan yardımcı aksesuarların ne işe yaradığını ne amaçla kullanıldıklarını ve fotoğrafta nasıl sonuçlar doğurduklarını bilmelisiniz.

  • Kafanızda çekin: Fotoğrafı makinanızla çekmeden, önce kafanızda çekin. Çekim sonrasında nasıl birşey görmek istediğinizi kendinize sorun ve makina ayarlarınızı buna göre yapıp deklanşöre basın.

  • Bol bol fotoğraf çekin: Sadece okuyup inceleyerek bir yere varamazsınız. Okuduklarınızı mutlaka uygulamanız gerekmektedir. Üşenmeden, sıkılmadan fotoğraf çekin, çektiğiniz fotoğrafları daha sonra inceleyin, neyi doğru neyi yanlış yaptığınızı kendinize sorun. Bir sonraki çekimlerinizde mutlaka iyileşmeler göreceksiniz.

  • Paylaşın: Eleştiriye açık olun ve çekmiş olduğunuz fotoğrafları internette paylaşın. Diğer fotoğraf severlerin yorumlarını alıp kendinizi eksik konularda iyileştirmeye çalışın.

  • Gözlemleyin: İnternette, dergilerde, gazetelerde gördüğünüz fotoğrafları okumaya çalışın. İncelediğiniz fotoğrafların hangi saatte ve nereden çekildiğini, çekilirken kullanılan diyafram, estantene ve ISO değerinin ne olduğunu tahmin etmeye çalışın. Siz olsanız o karede neyi daha iyi yapardınız düşünün.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Bokeh fotoğraflar oluşturmak ve fotoğrafın arka planındaki bulanıklık etkisi izlemesi keyifli görüntüler sunar. Bu yazıda daha güzel bokeh fotoğraflar oluşturabilmeniz için dört basit ama önemli olabilecek ipuçlarını aktarmaya çalışacağız.
Fotoğraf çekimlerinde konunun önde netlenmesi ve arka planın neredeyse tamamen öldürülmesi oldukça güzel bir görüntü vermektedir. Tabi bu durum diğer taraftan fotoğrafçının sadece önde netlediği konuya odaklandığını ve çoğu zaman arka planda flu kalan estetik görüntülerin atlanabileceğini de göstermektedir.
Daha güzel bokeh fotoğraflar için ipuçlarını aktarırken, seçici alan derinliği ile arka planda bulanık bıraktığınız bölgelerde kalan güzellikleri ön plana çıkarmanıza yardımcı olmaya çalışacağız. Şimdi kısaca bokeh nedir hatırlayalım.
“Boke” olarak da bilinen Bokeh, fotoğraf çekilirken, odak dışında kalan net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği lens, kullandığı diyafram gibi ayarlar neticesinde fotoğrafta oluşan bulanıklık efektidir.
Fotoğrafçılıkta genelde sığ, seçici “alan derinliği” nin sonucu olarak ön plandaki nesneyi arka plandan ayırır ve basitçe “arka plan bluru” olarak adlandırılan Bokeh noktalarına ulaşabiliriz.
Dört Basit iPucu ile Daha Güzel Bokeh Fotoğraflar

Nikon D7100 – ƒ/1.8 | 85mm | 1/125 | ISO1600
1. Alan Derinliğini Doğru Ayarlamak

Bokeh aslında fotoğrafın bulanık kısmı olduğundan, direkt olarak odaklanılan konu dışındaki alan derinliği ile ilgilidir. Düşük diyafram değeri bize kısa alan derinliği verir ve dolayısıyla fotoğrafın büyük bir kısmını bulanık yapar. Aynı zamanda odak uzaklığı ne kadar kısalırsa alan derinliği de o kadar artar.
Özellikle fotoğraf çekmeye yeni başlayanlar mümkün olduğunca düşük f-değeri yani en açık maksimum diyafram kullanmaya çalışarak, bokeh fotoğraflar oluşturmaya çalışlar ve büyük bir yanlışa düşerler. İyi bokeh fotoğraflar için birinci kural alan derinliğini kontrol etmektir.
Bu yüzden her zaman arka planı daha bulanık ve flu yapmak yerine, fotoğrafın odaklanan konu dışında kalan bölgesindeki estetiği ortaya çıkaracak şekilde alan derinliğini ayarlamaktır.
2. Uygun Lens Seçimi

Bokeh için, odak dışında kalan ve net olmayan kısımların fotoğrafçının seçtiği objektif, kullandığı diyafram gibi ayarlar sayesinde oluşan bulanıklık efekti demiştik. Bu demek oluyor ki sizin seçeceğiniz diyafram ayarından önce bokeh kalitesini belirleyen faktör lensiniz.
Bokeh fotoğraflar için uygun lens seçimi için lenslerin yapısına bakılır. Buradaki üç bileşen ise lensin sunduğu diyafram değeri, diyafram bıçakları ve odak mesafesi’dir. Lenslerin özellikleri farklı olduğundan, her lensin sunacağı bokehi de farklı olacaktır.
Lensin odak uzaklığı, maksimum diyaframa bölündüğünde çıkan sayı ne kadar büyükse, bokeh kalitesi de o kadar iyi olur.
Odak mesafesi / Diyafram açıklığı = Bokeh Kalitesi
Genel olarak daha pahalı lensler daha fazla diyafram bıçağına sahip olurlar. Eğer bir lens daha fazla diyafram bıçağına sahipse bokeh o kadar yumuşak ve yuvarlak hatlara sahip olur. Örnek vermek gerekirse Nikon’un eski 50mm f1.8D lensi 5 diyafram bıçağına sahipken, yeni Nikon 85mm f1.4G lens 9 diyafram bıçağına sahiptir.

3. Özel Bokehler Yaratmak

Genelde bulanık arka planda yuvarlak şekiller görüyorsunuz değil mi? Kendinize özel bokeh fotoğraflar yaratabilirsiniz. Özellikle son yıllarda fotoğrafçıların yaratıcılığıyla yaygınlaşan çeşitli özel kesilmiş şekiller sayesinde bokeh fotoğraflar daha farklı gözükebilmektedir. Bu kesilen şekiller sayesinde arka planda oluşan ışığı kontrol edip farklı bir görüntüye sokmak mümkün olabiliyor.
Bunun için basit bir şekilde lensin ön kısmını siyah bir kağıt parçasıyla kapatmanız ve lensin orta kısmına gelecek şekilde istediğiniz şekilde kesmeniz yeterli olacaktır. Örneğin yıldız şeklinde kesebilirsiniz. Çeşitli örneklerini daha önce konuk ettiğimiz Özlem Yıldız’ın fotoğraflarında bulabilirsiniz.
4. Ön Planı Arka Plan ile İlişkilendirin

Bokeh fotoğrafları için hep arka planı öldürmek ve flu yapmaktan bahsediyoruz. Fotoğrafladığımız konuya göre ön planda odakladığımız obje ile arka planda öldürdüğümüz bulanık alan için ortak bir konu yaratabiliriz. Böylelikle bulanık arka planı odakladığımız konuya dahil etmiş oluruz.
İşte buna ilişkilendirilmiş ve birbiriyle temas halinde olan fotoğraflar diyebiliriz. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz. Örneğin bir çay fincanını odakladınız ve arka planında yukarıdan aşağı bir ışık hüzmesi bulunuyor. Arka plan ışıklarını önde odakladığınız çay bardağının dumanı gibi gösterebilirsiniz. Ya da düğün fotoğraflarında sıkça gördüğümüz üzere ön planda netlenmiş bir gelin ve arkasında flu ama bekleyen eşi gibi bir kompozisyon olabilir.

Nikon D5000 – ƒ/1.8 | 50mm | 1/4000 | ISO200
Arka plan estetiği ve alan derinliğinde seçeceğiniz detaylar tamamen sizin hayal gücünüze kalmış. Unutmayın Bokeh, fotoğrafın net olmayan odak noktasındaki kalitenin tanımıdır.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Hafta sonunu da değerlendirmek için Cuma akşamından atladınız arabanıza tüm ve ekipmanlarınızı da yanınıza aldınız. Malum zaten bütün haftanın yorgunluğu var. Biraz temiz hava alıp bu yorgunluk ve okul/iş stresini atmak bir yandan da yürüyüş yaparken en sevdiğiniz iş olan fotoğraf çekmekle meşgul olacaksınız. Belirlediğiniz yere geldiniz. Harika bir manzarayla karşı karşıyasınız başladınız shutter shutter çekmeye… Pazar günü oldu evinize döndünüz çektiğiniz fotoğraflara bir baktınız ki, gözünüzle gördüğünüzden çok farklı. Ön plana çıkarmak istediğiniz bulutlar resimde kaybolmuş, suya vuran yansımalar fotoğrafta patlamış, yanlış yeri odaklamışsınız, kullanmış olduğunuz yüksek ISO değerinden fotoğrafta kumlanmalar oluşmuş vs. Moraliniz bozuldu ben bu işi yapamıyorum galiba demeye başladınız çok severek aldığınız makinanıza artık korkarak bakıyorsunuz. Kenara bıraktınız zorunlu olmadıkçada elinize almak istemiyorsunuz. Çok kötü bir senaryo ile giriş yaptım değil mi?
simple-smile.png
Ama inanın bu şekilde bir çok örnek var ya da aynı hataları yapmaya devam ediyoruz.

Peki en güzel manzara fotoğrafı çekmek için 10 altın kural nedir?
En Güzel Manzara Fotoğrafı Çekmek için 10 Altın Kural

1-) Doğru zamanda çekin

Manzara fotoğrafında en önemli unsur ışıktır. Bu nedenle de doğru zamanda ışığın yakalanmış olması son derece önemlidir. Çekim yaptığınız mevsim, güneşin doğuş ve batış saatleri, düşen ışığın yansıması fotoğrafınıza büyük etki edecektir. Fotoğraflarımızda istediğimiz renk sıcaklığını yakalamak için en uygun zamanlar “Altın Saat” diye tabir edilen güneşin doğuş ve batış saatleridir. Neden bu saatler derseniz? Sebebi fotoğraflarımızı etkileyen keskin güneş ışınlarının en yumaşak ve etkisiz olduğu zaman bu saatlerdir. Bu nedenle de en iyi verimi en güzel tonları yakalayabilmek için çekime erken veya geç çıkmak gerekmektedir. Önümüzdeki günlerde manzara çekimi yapmayı düşünüyorsunuz ama çekim yapacağınız yerin altın saatlerinin hangi aralıkta olduğunu bilmiyorsanız,JeKoPhoto‘nun tam size isteğinize göre bir çözümü var. Twilight Calculator uygulamasına çekim yapacağınız yerin altın ve mavi saatlerini size gösteriyor. Bu kısıtlı saat aralıklarını öğrenmek için Twilight Calculator ‘de search kısmına çekim yapacağınız yeri girmeniz mode kısmından da altın ve/veya mavi saat dilimlerini seçmeniz yeterli olacaktır. Uygulama size çekim yapacağınız yerin bu özel saat aralıklarını ve ne kadar süreyle geçerli olduğunu gösterecektir.

2-) Düşük ISO Kullanın

ISO değerinin artışıyla birlikte sensöre gönderilen voltajın arttığını ve bunun sonucunda fotoğrafta gürültü (noise) oluştuğunu ISO Nedir ve Fotoğrafı Nasıl Etkiler yazımızda anlatmıştık. Bu nedenle çektiğiniz manzara fotoğraflarında mutlaka ISO 100 veya ISO 200 kullanın, pozlama için ışık yetersiz ise mutlaka tripod kullanarak çekim yapmaya çalışın.
3-) Doğru Diyafram Değeri

İyi bir manzara fotoğrafı çekmek için yüksek diyafram değeri kullanmamız gerekecektir. HatırlarsanızDiyafram Nedir ve Fotoğrafı Nasıl Etkiler yazımızda da belirttiğimiz gibi özellikle manzara çekimlerinde daha geniş bir alanın net çıkmasını isteyeceğimizden diyafram değerimizi yüksek tutmamız gerekmektedir. Manzara çekimlerinde lensimizin performansına da bağlı olarak genelliklef/9, f/10, f/11 ile iyi sonuçlar alabilirsiniz.
4-) Doğru Odak Noktası

Manzara fotoğrafı çekerken Nikon’un en iyi çalışan ölçüm modlarından biri olan Matriks Ölçüm Modunu(Matrix Metering) kullanmalısınız. Matriks ölçüm modunda makineye giren ışık bölgelere ayrılır ve doğru pozlama için her biri bölge için ayrı ayrı hesaplama yapar. Sonuçta da bu poz değerleri birleştirilerek çekeceğimiz kareye uygun olan pozmetre gösterilir. Diğer ölçüm modları olan tek bir nokta ve merkez ağırlıklı ölçüm moduna göre bölgesel ölçüm yapan matriks ölçüm modu manzara fotoğraflarında kesinlikleen iyi sonucu vermektedir.





5-) Tripod Kullanın

Güneş batarken ve doğarken ışık yetersiz olduğundan yeterli estantene hızını elde etmek için mutlaka tripod kullanmak veya makinemizi sabitlemek zorundayız. Bu kaçınılmaz. Eğer imkanınız varsa manzara çekimlerinizde ışık yeterli olması durumunda bile tripod kullanmaya özen böylece en ufak bir titremenin bile fotoğrafınıza etkisini ortadan kaldırmış olursunuz. Tripod Kullanımı ve Tripod Seçimi yazımızda nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda ip uçlarını sizlere vermiştik. Tripod kullanırken pozlama sırasında unutmamanız gereken önemli bir noktada da lensinizin VR (vibration reduction) özelliği varsa bu özelliği mutlaka kapalı konumuna getirin aksi takdirde fotoğraflarınızda netlik kaybı yaşarsınız.
6-) Doğru Lens Kullanın

Güzel manzara çekimi için en önemli unsurlardan biriside doğru lens kullanmaktır. Nikon’un genel kullanım için bizlere sunduğu kit lensleri manzara çekimleri için rahatlıkla kullanabildiğiniz gibi Nikon’un zoom lensler ve geniş açı lensler sayfalarında yer alan bir çok lensi de manzara çekim için uygundur. Lensinizin belirli bir zoom aralığı olması kadrajı ayarlamanızda size yardımcı olacaktır. Aksi takdirde prime bir lensle siz hareket ederek çekeceğiniz kareyi oluşturmak zorunda kalacaksınız. Bu durum çok kolay bir çekim imkanı tanımayacaktır.
7-) Filtre Kullanmak

Manzara fotoğrafçılığı için olmazsa olmaz ekipmanlar filtrelerdir. Kara ve gökyüzü arasındaki pozlama farkını dengelemek ve daha doygun renkler elde etmek için filtre kullanmamız gerekecektir. FiltrelerdenPolarize ve ND (neutral density) filtre manzara çekimlerinde en çok kullanılanlarıdır.



  • Manzara çekimi için en popüler olanı circular (dairesel) polarize filtre su, kaya,havada bulunan su zerrecikleri vb gibi yansıtıcı yüzeylerin yansıma etkisini alır. Daha zengin ve daha canlı renkler elde etmemizi sağlar. Örneğin gökyüzünün daha mavi ve bulutlar daha belirgin ve canlı renkler alır. Çok geniş açılı bir lens kullanıyorsanız (11-16mm gibi) polarize filtre kullanırken dikkat etmeniz gerekecektir. Açı genişlediğinden polarize filtrenin etkisi azalacak ve köşelerde ton farkı ve kararma etkisi görülebilecektir. Polarize filtreler aynı zamanda 1,5-2 stop kadar makinamıza giren ışığı azaltırlar.






  • ND (neutral density) nötr yoğunluk filtreleri, makinamıza giren ışık miktarını azaltarak uzun pozlama yapmamızı sağlarlar. ND filtreler yardımı ile 10 stopa kadar pozlama avantajı elde ederek göl, akarsu, şelale, deniz gibi su kaynaklarında harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

Filtre kullanmıyorsanız güneş ışınlarının etkisini biraz olsun azaltmak için en azından parasoley kullanmalısınız.
8 -) Persfektif ve Derinlik

Fotoğrafçılığın en zor kısmı 3 boyutlu gördüğümüz cisimleri 2 boyutlu araçlarla izliyor yada kağıda basılıyor olunmasıdır. Persfektif, derinlik ve uzaklığın etkisiyle, objelerin uzayda nasıl göründüğünü anlatır ve fotoğrafa 3. boyutu kazandırır. Persfektifin başarısı fotoğrafımızın o denli gerçekçi ve başarılıolmasını sağlayacaktır. Fotoğrafımızdaki uzayıp giden yol, nehir, sahil şeridi, tren rayları gibi derinliği arttırıcı objeleri doğru kullanmayı bilmeliyiz.
Bu konu ayrı bir yazı konusu olduğundan daha fazla detaya girilmeyecektir.

9-) Altın Kural

Fotoğraf çekiyorsanız “Altın Kural” nedir mutlaka bilmelisiniz. Fotoğrafta 1/3 altın kural çok basit anlamda vizörden baktığımızda yatayda ve dikeyde çerçevemizin 3’er eşit parçaya bölündüğünü varsayalım. Bu çizgilerin kesişim noktası ilgi merkezi olarak tanımlanmaktadır. Fotoğrafımızı çekerken bu kuralı her zaman hatırlamalıyız bu kural bize daha dengeli ve ilgi çekici kareler çekmemizi sağlayacaktır.

Fotoğrafı çekerken neye vurgu yapacağımızı çekmeden önce netleştirmemiz gerekmektedir. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi gökyüzü odak noktalı bir kompozisyon oluşturacaksak 1/3 kuralına göre 2/3’lük bölümü gökyüzüne, geri kalan 1/3’lük kısmı denize ayırmamız daha iyi sonuçlar verecektir. Aynı zamanda görüş alanınız içinde bulunan kompozisyonu zenginleştirecek ve fotoğrafınıza derinlik hissi katacak ögelere mutlaka yer vermelisiniz.





10-) Herkesin Çektiğini Çekmeyin

Yüzlerce kare aynı açıdan çekilmiş fotoğraf var. Sizin çektiğinizin daha değerli olmasını istiyorsanız. Kimsenin görmediği bir açıdan farklı bir bakış açısıyla fotoğrafınızı çekmelisiniz. İnanın işin tekniği kadar bu konuda çok önemlidir. Fotoğrafı önce kafanızda çekin. Mümkünse çekim yapacağınız yeri farklı ışık koşullarında önceden gözlemleyin.
Işığınız bol olsun…
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst