gittigidiyor

Netbook, ultrabook ve laptop arasındaki fark

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Netbook, ultrabook ve laptop arasındaki fark

Palmtop, netbook, ultrabook, notebook ve laptop... Tüm bunların arasındaki farkları biliyor musunuz?

2012100117263610872.jpg




Kısa bir süre önce bilgisayar satın alırken genellikle iki temel seçenek arasında seçim yapmamız gerekiyordu: masaüstü bilgisayar veya bir laptop. Bu ikili hala en çok kullanılan bilgisayarlar arasındalar; ancak üreticilerin kendilerine özel farklı ürünler ortaya çıkarma çabası, farklı boyutlarda değişik isimli PC'lerle tanışmamızı sağladı. İşte bu PC'ler ve aralarındaki farklar:
Boyut sırası
Bahsettiğimiz bilgisayarları taşınabilirlik anlamında en küçüğünden en büyüğüne doğru dizmek gerekirse:
1. Palmtop
2. Netbook
3. Ultrabook
4. Notebook
5. Laptop

şeklinde sıralayabiliriz.
Boyutları farklı olsa da tüm bu cihazlar, açılabilen bir kapağa sahipler. Dolayısıyla dokunmatik ekranlı tabletler, bu yazımızın kapsamına girmiyor.
Palmtop'lar
Çoğu Windows CE ile çalışan bu küçük cihazlar, size tam bir bilgisayar deneyimi sağlıyor. Bazı palmtop modelleri Windows CE ile de çalışabiliyor. Akıllı ceplerin yükselişiyle beraber palmtop'lar yok olma noktasına geldiler. Bugün bir palmtop bulup satın almanız, oldukça güç.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Netbook'lar, ultrabook'lar, laptop'lar

2012100117245189972.jpg
Netbook'lar
9-10 inç ekranlara sahip netbook'lar, iPad çıkana dek oldukça seviliyorlardı. Fiziksel bir klavyeye sahip bu cihazlar, size tam bir bilgisayar deneyimi sunuyorlardı. Windows ile çalıştıklarından, tabletlerdekinin aksine, alıştığınız tüm yazılımları netbook'unuzda çalıştırabiliyordunuz.
Popülerliklerini kaybetmiş olsalar da bugün hala bir netbook satın almanız mümkün. Günlük işlerinizi başarıyla görecek olsa da netbook'lardan iyi bir oyun performansı beklemeyin.
Ultrabook'lar
Genellikle 1.5kg'dan daha hafif olan ultrabook'lar, çok ince olmalarına karşın 11-15 inç ekranlara sahipler. Çoğu SSD sabit disk ile donatılmış olduğundan ultrabook'lar, oldukça sessiz, hızlı ve hafifler. Bununla birlikte SSD'ler normal sabit disklerde göre pahalı olduklarından, ultrabook'ların depolama kapasitesi daha düşüktür. Günlük işlerinizi rahatlıkla yapabileceğiniz Ultrabook'lar ile çok yüksek grafik gücü gerektirmeyen oyunları oynamanız mümkün.
Notebook ve Laptop'lar
Laptop'lar bir zamanlar notebook'lara göre daha büyüklerdi ve istediğiniz yere götürebileceğiniz bir masaüstü PC olma amacını taşıyorlardı. Ancak bugün ikisi arasındaki fark ortadan kalkmış bulunuyor.
Ekran boyutları 12-18 inç arasında değişen laptop'lar, güçlü bir grafik kartıyla iyi bir 3 boyutlu oyun performansı sunabiliyorlar. Laptop'lar genellikle bir DVD sürücüsüne ve büyük sabit disklere sahiptirler ve işlem güçleri, masaüstü bilgisayarlara yakındır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst