gittigidiyor

NVIDIA 3D Vision nedir?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa

NVIDIA 3D Vision nedir? İşte NVIDIA 3D Vision hakkında bilmeniz gerekenler…

3D Vision, 3D teknolojisini kişisel bilgisayarlara taşıyan, nVidia’nın bir ürünüdür.
NVIDIA 3D Vision yazılımı ve gelişmiş aktif obtüratör gözlükler, NVIDIA GPU’ları ve bir 3D ekran veya projektör ile konfigüre edildiğinde oyun oynayanlar, film severler ve fotoğraf meraklıları için nefes kesici stereoskopik 3D görüntüler sunmaktadır.
3D Vision; yaklaşık 500 oyun, Blu-ray 3D filmler, 3D fotoğraflar ve video dosyaları dahil olmak üzere mevcut en zengin 3D içerik serisini desteklemektedir. 3D Vision ayrıca, kullanıcıların dünyanın ilk 3D streaming Web kanalı olan NVIDIA 3D Vision Live’da 3D video fragmanları, videolar, spor etkinlikleri, kısa filmler ve daha fazlasını görüntülemelerine olanak vermektedir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Nvidia 3D Vision'ı Kullanabilmek İçin Neler Gerekli?

nvidia-3d-vision-i-kullanabilmek-icin-neler-gerekli-705x290.jpg
Son zamanlarda hemen hemen her televizyonda gördüğümüz 3 boyut teknolojisini, bilgisayarda da kullanabilmek her oyuncunun hayalidir. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, yazıyı okumanızda fayda var.Son yıllarda hemen hemen her televizyonun özellik tablosunda gördüğümüz, bilgisayarlarda da kullanılabilen 3 boyut teknolojisine yakından bakacağız. Nvidia'nın 3D Vision' adını verdiği 3 boyut teknolojisi, bilgisayarlarımızda 3d oyun oynayabilmemizi sağlıyor.
3D Nedir?

3 dimension, Türkçe karşılığı 3 boyut olan teknoloji, genişliğin(x), yüksekliğin(y) ve derinliğin(z) ayrı şekilde yansıtılmasıdır. Böylece görüntüye bakan kişinin, objeler arasındaki farkı daha rahat anlaşılması sağlanıp, gerçeklik hissiyatının algılanmasını kolaylaştırır. Özellikle tasarım ile ilgilenen kişiler tarafından kullanılan bir teknolojidir.
Nasıl Çalışır?

Aslında insanların iki gözünün arasındaki 50 ile 75 mm olmasından dolayı bir nevi 3 boyutlu görüyoruz. Ancak insan gözü ve beyni, iki gözün gördüğü objeyi o kadar iyi odaklıyor ki biz her hangi bir sorun yaşamıyoruz.

3 boyutlu kameralarda buna benzer bir sistemle çalışmakta. Çekilen görüntü sağ ve sol olmak üzere farklı açılardan kaydedilir. Böylece, aradaki açı farkı, insanın derinlik, uzaklık kavramlarının uyarılmasını sağlar.

Tabii bu teknoloji aktif(active shutter) ve pasif(passive shutter) olmak üzere ikiye ayrılmakta.

aktif.jpg
Aktif 3 Boyut:
Aktif 3 boyut teknolojisinde, gözlük dahili bir bataryaya sahiptir. Oradan aldığı enerji ile gözlüğün sağ ve sol camındaki görüntüyü karartmak için kullanır. İzlenmekte olan görüntü, gözlüğe geldiğinde sağ cam karartılır, sol aynı kalır. Daha sonra sol kapanıp, sağ normal bırakılır. Aradaki zaman farkı, beynin iki görüntüyü oluştutuken 3 boyutluymuş gibi algılamasına neden olur. Tabii aktif gözlükler pahalı, ağır ve şarjlı olmasından dolayı çok rağbet görmemekte. Pasif 3 boyut teknolojisine kıyasla biraz daha performanslıdır.

Pasif 3 Boyut: Pasif gözlüklerin en iyi özelliği hafif, ucuz ve kolay temin edilebiliyor olmasıdır. Örneğin 4 kişi aktif gözlük ile film
55pfl6007_3d-actif-passif.jpg
seyretmek istediğinde, her kişiye ayrı gözlük alınması gerektiği için oldukça maliyetli. Ancak pasif gözlük ucuz olduğu için daha rahat alınabiliyor. Pasif gözlüklere yansıyan görüntü, sağa ve sola yatay şekilde gelir. Sağ taraftaki cam ile sol taraftaki gözlük tek bir açıyı çözebildiği için, insan beynine iki farklı görüntü gider. Böylece bu da görüntüde derinlik algısı yaratır. Tek bir pasif gözlük ile tüm televizyonların 3 boyut özelliğinden yararlanılabilir. Ancak aktif gözlüklerde her markanın gözlüğü kendisnie özel kalmakta.

diagram-active-vs-passive-3d1.png
Nvidia 3D Vision İçin Neler Gerekli?

Ozan Tankuş isimli takipçimizin sorduğu ''Ekran kartımın 3D desteği var gözükmekte. Ekran kartının sürücülerini kurarken, 3D Vision da kuruldu. 3 boyutu kullanabilmem için neler gerekli?'' soruya cevap vermek gerekirse;

Nvidia'nın 3 boyut çözümü '3D Vision'ı kullanabilmek için bu özelliği destekleyen Nvidia marka ekran kartına ve en az 120Hz bir monitöre sahip olmanız gerekiyor. Eğer bunlarda elinizde varsa, tek yapmanız gereken 'Nvidia 3D Vision Wireless Glasses Kit'i almanız. Böylece bilgisayarda hem oyun oynarken, hem de film izlerken 3 boyut teknolojisinin nimetlerindenfaydalanabilirsiniz.


Tabii Nvidia 3D Vision'ı kullanırken ekran kartında performans düşüklüğü olacaktır. Çünkü üç eksendeki farklılıkların hesaplanması, ekran kartına ayrı bir yük bindirecektir.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
csm_vision9_02_ca5edba043.jpg

Nvidia 3D Vision incelemesi



3. boyuta hoşgeldiniz!
"3D" eğlence dünyasında şu aralar en etkili kelime. Bu trende ayak uydurup NVidia'nın 3D Vision sistemine göz atmaya karar verdik. 3D teknolojileri gerçekten iyi mi? İncelememize göz atın.























3D nasıl çalışır?






Modern 3D modelleme methodları stereoscopic prensibi ile çalışır. Bir sahne iki farklı açıdan alınır, izleyiciler bunları tabir edildikleri gibi iki yarım görsel olarak algılar. Bu yarım görsellerden sadece birininin her bir göze gösterilmesi ile beyin aldatılarak iki gözden farklı derinlik hissi algılanması ile 3D etkisi yaratılır.Bu genellikle renkli filtreler aracılığıyla gerçekleştirilir (klasik kırmızı-yeşil gözlükleri düşünün) yada polarize edilmiş filtreler veya gözlüklerin karartılması ile. Autostereoscopic yöntemle ise özel gözlüklere ihtiyaç duyulmaz, ama bu yöntemi gerçek kılmak için gereken ekipmanlar şu an için çok pahalı. Nintendo bu son yöntemde öncü olarak kabul edilebilir. Nintendo 3DS sistemi ile autostereoscopic yöntem kullanılmakta ve bu sayede bu yöntemin en azından yakın gelecekte daha ucuza getirilmesi için çalışmalar olduğunu söyleyebiliriz.




3D Vision nedir?






Nvidia, '3D Vision Kit' ile 2008 yılında ortaya çıktı ve daha önce bahsettiğimiz teknoloji ile 150 Euro'ya bu kiti satın almak mümkün. Paketin içinde diğer şeylerin ötesinde karartılmış gözlükler ve kızıl ötesi alıcı (gözlük ve alıcı arasındaki iletişim için gerekli) bulunmakta. 3D Vision aktifleştirildiğinde lensler saniyede 60 kat karararak sahnedeki yarım görsellerle eşleme yapmakta.Ekranda çizgilerin oluşmaması için minimum 120Hz frekansa sahip olmak gerekli. Malesef bu tür ekranlar halen çok az ve klasik 60Hz ekranlara göre oldukça pahalı. 120Hz ekran özellikli notebooklarda az olmakla beraber Asus G53JW ve Acer Aspire 5745DG gibi örnekler mevcut. Dier gereksinimler ise çift çekirdekli işlemci, GeForce 8800GT veya üzeri Nvidia ekran kartı ve Windows Vista veya Windows 7 işletim sistemi.










Kurulum ve kullanım


3D Vision'un kurulumu ve kullanışı oldulça basit. Kızıl ötesi aparat ve karartılmış gözlük arasındaki iletişimi sağlamak kullanıcı dostu bir arayüz ile sağlanmakta. 3D Vision sadece 3D oyun için değil; 3D uygulamalar, resımler, filmler, videolar için de kullanılabilir. Karartılmış gözlükler, gözlük takmayan biri için pek rahat denemese de, 50gram civarı aralığı ile pek rahatsız edici değil.Nvidia'ya göre karartılmış gözlüklerin kullanım süresi ne için kullanılırsa kullanılsın 40 saate yakın sürmekte ve USB üzerinden şarj mümkün. 3D Vision karartma teknolojisinin avantajlarından birinden faydalanmakta: yüksek çözünürlük. Diğer 3D teknolojilerinde çözünürlük bazı teknik sebeplerden ötürü düşürülmek zorunda kalsada, 3D Vision ile full HD çözünürlük her zaman mümkün. Diğer bir avantajda teknolojinin bakış açısından bağımsız çalılabilmesi, yani oturduğunuz yer görüntü kalitesi için bir fark oluşturmuyor.


3D Vision oyun performansı






3D Visionu birden çok oyuın ile test edip, sistem üzerindeki etkisini görmek istedik. Acer Aspite 5745DG (Core i7-740QM, 4GN DDR3 RAM, GeForce GT425M) ile gördükkik 3D Vision aktifleştirildiğinde performans yarıya inmekte! GT 425M 3D olmasada yüksek detaylarda biraz sorunlu olduğu için, 3D aktif iken akıcı bir deneyim yaşamak neredeyse imkansız. Sadece düşük detay ve çözünürlüklerde makul bir yenileme süresine ulaşabildik. Aslında burada biraz Acer'ı suçlamak gerekli, çünkü 425M yüksek detay ve çözünürlükler için tasarlanmış bir kart değil. Kısaca 3D için gerekli performans laptopta bulunmamakta.Eğer makul bir 3D tecrübesi yaşamak istiyorsanız, tek çözüm üst sınıf grafik kartları. GTX 460(M) bunlardan biri. Şu an için bu tecrübeyi yaşatabilecek laptoplardan biri de Asus G53JW.










3D Vision ve filmler


3D Vision bizi en çok videolar için kullandığımızda etkiledi. İnteraktivite gerekmediği için, arkanıza yaslanıp 3D'nin sihirine kapılanız yeterli. Ancak 3D algılama mesafesi şu an için biraz kısıtlı. Ama en azından yaptığımız testler sistemin potansiyeli açısından gayet olumlu.
Dezavantajlar






Elbette bu teknolojininde bazı dezavantajları var. Kısaca özetlemek gerekirse:


  • Karatılmış gözlükler ekranın parlaklığını büyük ölçüde yutuyor, bu yüzden ekranı mümkün en yüksek parlaklığa getirmeniz gerek. Malesef çoğu notebook için ekran parlaklığı zayıf noktalardan biri.
  • Çoğu oyunda (özellikle 3D optimize olmayanlarda) ekranda direk bilgiye ulaşabileceğiniz HUD ismindeki transparan bilgi ekranları bulunur ve sürekli ekrandadırlar. Bu kısım 3D etkisi ile pek uyuşmuyor.
  • Gözlük kullananlar için karartılmış gözlükler bir müddet sonra rahatsız edici hale gelebiliyor.
  • Herkes 3 boyutlu görme yetisine sahip değil. Eğer bazı araştırmalar bakılacak olur ise, toplumun %10'u bu durumdan müzdarip.
  • Bazı insanlar için 3D fiziksel rahatsızlıklara yol açabilir; baş dönmesi veya bulantı gibi. Bu sorunlar zamanla alıştıktan sonra geçmekte.
  • Gözler normalden daha çabuk yorulmakta.
  • Bazen aynı görselden iki tane görülebilmekte veya görüntü dalgalı olabilmekte. Bunun sebebi kızılötesi yayındaki sorunlardan kaynaklanabiliyor.
  • 720p üzerinde 3D içerik harici ekranlara sadece DVI veya HDMI ile aktarılabilmekte.



Sonuç






Herhangi bir sağlık veya teknik sorun olmadığı müddetçe 3D Vision tüm potansiyelini gösterip şaşırtıcı derecede iyi bir 3D tecrübesi yaşatabilir. Ancak, yüksek çözünürlük ve detay isteyen meraklıların çok iyi GeForce grafik kartlarına ihtiyacı var.Fiyatlandırma da burada karar verdirici etmenlerden birisi. Eğer yeni bir laptop almak istersenin bunun maliyeti 1000 Euro civarında. PC kullanıcıları tabi sadece belli parçaları güncelleyerek gerekli performansı yakalayabilir. Ama 3D Vision ve üst sınıf bir grafik kartı kombinasyonu ile 120 Hz parlak bir ekran fiyatı yaklaşık 750 Euro dolaylarında.Genel olarak 3D Vision için eğlence sektörünün gelecek yıllarda nereye doğru yöneleceğine dair size ipuçları vereceğini söyleyebiliriz. Ancak henüz herkesce benimsenebilecek bir teknoloji olmadığı ortada. Uzun süreçte 3D teknolojilerinin gözlüklere gerek duymayacağını düşünsekte, bunun için biraz daha beklemek gerek gibi.Son bir not: Nvidia'nın temel rakibi AMD/ATI de 3D tabanlı bir sistem sunmayı planlıyor ve bunu Radeon HD 6000 serisi ile gerçekletirecekler. İlgi ile bekliyoruz.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst