gittigidiyor

OLED Ekranlar Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa


OLED ekran nedir, nasıl üretilir, nasıl çalışır, bu makalemizde bu türden merak edilen soruları cevaplıyoruz.

Günümüzde televizyon, monitör veya akıllı telefon alışverişine çıkan hemen hemen herkes, OLED ibaresini görmüştür. Dev ekranlı TV’ler için pazarlama aracı olarak kullanılan, akıllı telefonlarda AMOLED gibi varyasyonlarını gördüğümüz OLED teknolojisi, modern panel sektörünün yeni standardı.
OLED paneller, elektrik verildiğinde ışık yayan karbon bazlı organik materyallerden üretilir. LCD’nin aksine arka aydınlatmaya ve filtrelere ihtiyaç duymamaları, OLED panelleri daha tasarruflu, daha ince ve üretmesi daha kolay kılıyor. Güç tasarrufunun yanı sıra parlak renkler, hızlı tepki süresi ve geniş görüntüleme açısı sayesinde görüntü kalitesi açısından OLED paneller oldukça iyi bir deneyim sunuyor.
Her ne kadar OLED terimi görece yeni olsa da, aslında OLED yapımında kullanılan materyaller 1960’larda keşfedilmiş. Buna rağmen araştırmacıların bu materyaller ve OLED teknolojisi üzerinde çalışmaya başlaması 1990’ların ortalarında başladı.


@mehmetkarahanlı@


56502a55c03c0e6e701f8e55.jpg

56502a5fc03c0e6e701f8e58

OLED nasıl çalışır?

OLED’in yapısı üç temel unsurdan oluşmaktadır. Bunlar; elektronların yerleştirildiği katot, elektronların çıkarıldığı anot ve yayma tabakasıdır. Modern OLED’ler her ne kadar verimlilik için fazladan tabakalar kullansa da, teknolojinin arkasındaki temel yapı bu üç unsurdan ibarettir.

Untitled-1.jpg

OLED panel nasıl yapılır?

OLED panellerin yapımı birkaç adımdan oluşuyor. İlk olarak alt tabaka üretilir, temizlenir, arka panel oluşturulur, yatırılır, organik katmanlar desenlenir ve tüm paketi tozlanma ve oksijenden korumak için kapsülleme işlemi yapılır.
Organik katmanları desenlemek için birden fazla yol vardır. Ancak günümüzde en sık kullanılan yöntem vakum buharlaştırmadır. Ne yazık ki bu yöntemin sık kullanılması, verimli olduğu anlamına gelmiyor. Özellikle geniş yüzeylerde vakum buharlaştırma işlemini kullanmak oldukça zor olabiliyor
Bu sorunun üstesinden gelebilmek için kullanılan birkaç farklı alternatif mevcut. Bunlardan en popüleri, püskürtmeli mürekkep ile yazdırılan, çözünebilir OLED materyalleri kullanmak.

maxresdefault.jpg


OLED materyalleri

Günümüzde çeşitli OLED materyalleri bulunuyor. Materyaller arasındaki en temel ayrım, küçük moleküllü OLED’ler (SM-OLED) ile büyük moleküllü OLED’ler (P-OLED) arasında yer alıyor. Piyasada bulunan çoğu OLED panel SM-OLED tabanlı üretiliyor. Buharlaşabilen bu materyaller, P-OLED materyallere göre verimlilik ve ömür konusunda çok daha iyi performans gösteriyor.
OLED yayıcı materyaller ise floresan ve fosforesan olmak üzere iki kategoriye ayrılıyor. Floresan materyaller daha uzun ömürlü olsa da, fosforesan materyallere göre daha az verimli çalışıyor. Günümüzde çoğu OLED paneller, mavi renk hariç fosforesan materyaller kullanmaktadır. Bu istisnanın sebebi ise mavi rengin floresan dışında yeterli ömre sahip olmaması.

LG-12.jpg


OLED endüstrisinin yaşadığı sorunlar

OLED endüstrisi, halen OLED üretimi konusunda bazı sıkıntılar yaşıyor. İşte o sıkıntılardan bazıları:


  • Materyal ömrü
  • Çözünebilir OLED performansı
  • Çözünür tabanlı üretim süreci
  • Esnek OLED kapsülleme
  • Esnek OLED’ler için daha kaliteli arka paneller
  • 6. nesil sonrası için buharlaştırma işlemi ölçümü
  • OLED ışıklandırma kapasitesi

1378466023_samsung-uhd-oled-tv-1.jpg


Günümüzde OLED teknolojisi

Samsung günümüzde lider AMOLED üreticisi olarak karşımıza çıkıyor. Yılda 200 milyondan fazla AMOLED panel üreten Güney Koreli teknoloji devi, 5-10 inç arası mobil cihazlara odaklanmış durumda. Söz konusu dev ekranlar olduğunda ise liderliği LG Display alıyor.
Hem Samsung, hem de LG, mobil cihazlar ve giyilebilir teknolojilerde kullanılmak üzere esnek OLED paneller üretiyor. Bu panellerin üretim hacmi nispeten küçük olsa da, iki firmanın da ilerleyen yıllarda üretim kapasitelerini artırmaları bekleniyor.
OLED ışıklandırma sektöründe ise Philips ve LG Chem’in isimleri öne çıkıyor. Ne yazık ki günümüzde OLED ışıklandırma ürünler hem oldukça pahalı, hem de düşük üretim hacmine sahip. OLED ışıklandırma ürünleri çoğunlukla lüks aydınlatma armatürlerinde kullanılıyor.

1415080413_image68.png


LG-12.jpg
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
2015082501333120388.jpg



OLED teknolojisi... Büyük ihtimal ile televizyon dünyasında bahsi bile geçmezken telefonlar sayesinde adını duydunuz... Peki hakkında, daha doğrusu TV'lerde kullanımı hakkında ne biliyorsunuz? Gelin birlikte bakalım...
Kısa bir özetle başlayalım: OLED, ev eğlence sistemlerinin neredeyse vazgeçilmezi haline dönüşmekte ve artık, ortalama bir tüketicinin satın alabileceği fiyatlara inmiş durumda.
Bazı sorulara kısaca cevap vermek gerekirse, OLED'in TV'lerde, telefonlarda ve kameralarda sıklıkla kullanılan LED teknolojisinin bir türevi olduğu söylenebilir. OLED teknolojisi, LED teknolojisine göre daha iyi resim kalitesine, daha düşük güç tüketimine ve daha hızlı tepki verme yeteneğine sahip. Herkesin bir OLED TV'ye sahip olmamasının muhtemelen en büyük sebepleri ise daha pahalı olmaları ve şu anda çok az sayıda üreticinin OLED panel kullanması.

OLED ve LED arasındaki farklar

2015082501335775388.jpg


İki teknolojinin benzer isimleri olduğu kesin ancak içerdikleri işlemler tamamen farklı. OLED'in açılımı "Organic Light-Emitting Diode" (Organik Işık-Yayan Diyot) ve buradaki "organik" kelimesi panelin içerisinde camın önünde bulunan karbon film tabakasını tanımlamakta. OLED paneller kendi ışıklarını yayarken, LED ekranlar bir dış ışık kaynağına ihtiyaç duyuyor.
Yıllardır OLED panellerin ne kadar uzun ömürlü olduğu konusunda tartışma bulunmaktaydı ve üretim hatları da yüksek başarısızlık oranları yüzünden kar getiremiyorlardı. Ancak yıllar içerisinde LG ve Samsung gibi firmaların yaptıkları yenilikler, sadece OLED TV'lerin üretimini kolaylaştırmakla kalmadı, ucuzlamalarını da sağladı.

OLED'in avantajları

2015082501343028588.jpg


Oyuncular ve ev sinema meraklılarının OLED'i kesinlikle sevecekleri söylenebilir. Standart bir arka ışıklı LED LCD panele göre yaklaşık olarak 1.000 kat daha hızlıolduğu söylenen bu teknoloji, artık üretilmeyen plazma teknolojisine göre de daha üstün.
Bulanıklıktan tamamen yoksun olmanın ve çok daha detaylı olmanın yanı sıra, ışığın her pikselde ayrı bir şekilde kontrol edilmesi sebebiyle, yerel karartmayı da mümkün kılıyor.
OLED televizyonların önemli üreticilerinden biri olan LG, piksellerin kendilerini kapatarak "göreceli siyah" yerine "tam siyah" sunmasını "sonsuz zıtlık" olarak tanımlamakta.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=2]OLED TV'lerin kalınlığı[/h]
2015082501354028088.jpg
Sadece birkaç milimetre kalınlığında ve standart TV'lerden çok daha hafif olan bu form ile beraber muhteşem derinliğe sahip siyahlar, parlak, yüksek beyazlar ve daha yüksek renk doğruluğu ortaya çıkıyor.
OLED'in bu kadar ince olabilmesinin sebebi ise alt-piksellerin kendilerini aydınlatabiliyor olmaları. Büyük bir arka ışığa ihtiyaç duymayan bu durum, televizyonun ince olmasının yanı sıra daha iyi bir güç kullanımı da sunuyor.
[h=2]Samsung ve LG'nin OLED TV'leri aynı mı?[/h]
2015082501355840588.jpg
Samsung "Super OLED" teknolojisini kullanırken LG kendi teknolojisini "4-Colour Pixels and Colour Refiner" olarak tanımlamakta. LG'nin OLED kullanımı, klasik RGB renk karışımına dördüncü bir piksel – beyaz – eklemekte ama aynı zamanda bir de renk filtresine ihtiyaç duymakta. Samsung, filtreye ihtiyaç duymayan kendi Super OLED teknolojisinin daha iyi olduğunu iddia ediyor.
[h=2]OLED 3D gösterebilir mi?[/h]
2015082501363096888.jpg
LG'nin üst seviye iki televizyonu ve Samsung'un OLED S9C televizyonu, 3D teknolojisine sahip. Samsung'un televizyonu Active Shutter teknolojisini kullanırken LG, pasif Cinema 3D sistemini kullanmakta. Pek de ilginç olmayan bir şekilde iki firma da OLED'in incelik derinliğini ortadan kaldırmak istemiyor. Samsung, aynı zamanda güç kaynağını da içeren ayrı bağlantı kutuları sunmakta.
Eski OLED televizyonlar ile yenileri arasındaki en büyük fark ise yeni modellerin Full 1080p yerine 4K UHD çözünürlüğü sunmaları.
OLED'in en büyük problemi, eskisi gibi olmasa da, halen pahalı olmaları.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst