gittigidiyor

Oyunlarda FPS nasıl artırılır?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
thedivision-4-1024x576-1-660x400.jpg
Oyunlarda maksimum performansı vermek üzere optimize edilen oyun konsollarının aksine bilgisayarlar, değişik donanımlarla karşımıza çıkabiliyorlar. Bazıları işlemci üzerinde bulunan dahili bir grafik birimine sahipken bazıları ise PCI Express slotunda daha büyük bir grafik birimi bulunduruyor.
Donanımınız ne olursa olsun oyun içinde aldığınız FPS’yi (saniye başına düşen kare sayısı) artırmak için takip edebileceğiniz bir takım adımlar bulunmakta. Eğer bu adımları da takip ettikten sonra belirli bir oyunda istediğiniz performansı alamıyorsanız belki de yeni bir ekran kartı alma zamanı gelmiş demektir.
Önemli noktalardan ilki iyi bir ekran kartına sahip olmak. İnternet üzerinden ekran kartlarını araştırabilir ve bütçenize uygun olanını alabilirsiniz. Bunun üstüne daha hızlı bir CPU ve daha yüksek kapasiteli bir RAM ekleyerek FPS’yi daha da artırabilirsiniz.
Ekran kartınızı değiştirmeden FPS değerini artırmak istiyorsanız işte uygulayabileceğiniz birkaç adım.
1. Son çıkan ekran kartı güncellemeleri
Çoğu bilgisayar sahibinin düşündüğünün aksine yeni güncellemeler performans artışında önemli yer tutmakta. Günümüzde ise ekran kartı sürücülerine ait pop-uplar ile yeni güncellemeleri almak her zamankinden daha kolay.
Öncelikle ekran kartı modelinizi ve Windows işletim sisteminizin bit sürümünü öğrenmeniz gerekiyor. Bunu öğrenmek ise oldukça kolay. Bilgisayarım ögesine sağ tıkladıktan sonra en alttaki Özellikler’i seçiyoruz. Karşımıza çıkan ekranda sağ alttaki yerden işletim sistemimizin 32 mi yoksa 64 bit mi olduğunu öğrenebiliyoruz.
Ekran kartı modelimizi öğrenmek için ise ilk iki adımı aynen tekrar ediyoruz. Özellikler penceresi açıldıktan sol tarafta bulunan menüden Aygıt Yöneticisi’ni seçiyoruz. Karşımıza çıkan ekranda Ekran bağdaştırıcıları yazan başlığa çift tıklayarak ekran kartı modelimizi öğreniyoruz.
Improve-FPS---drivers.jpg

Ekran kartı modelinizi ve işletim sistemi sürümünüzü öğrendikten sonra ise üretici firmanın (AMD, Intel veya Nvidia) sitesine girip son çıkan sürücüleri indirmemiz mümkün.
İndirdikten sonra ise yükleme sihirbazını açmamız yeterli. İndirme tamamlandıktan sonra yüklemeyi başlatın ve gerekirse bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bütün işlemler tamamlandıktan sonra %20’ye varan bir oranda performans artışı sağlanabilir.
Aynı şekilde oyunlarınıza Steam ve benzeri platformlar üzerinden ulaşım sağlıyorsanız bu platformlardan da ilgili güncellemeleri indirmek oyun içi FPS’yi artırmanıza yardımcı olabilir. Eğer oyun oynarken herhangi bir platform kullanmıyorsanız güncellemeler için oyun üreticisinin web sitesine güncellemeler için göz atmak yardımcı olabilir.
Son olarak Windows’un en son güncellemeleri aldığından emin olun. Aksini belirtmediğiniz sürece güncellemeler otomatik olarak alınıyor olmalı. Eğer güncellemeler devre dışı iseDenetim Masası’ndan tekrar etkinleştirebilirsiniz.
2. Oyun ayarlarını optimize edin
Ekran kartı sürücülerini güncellemek bir yere kadar. FPS’yi artırmanın en iyi yolu oyun içi ayarlardan gerekli değişiklikleri yapmaktır.
Oyunları monitörünüzün varsayılan çözünürlükte oynamak doğal olarak daha çok tercih ediliyor. Ekran çözünürlüğünüzü Masaüstü> Sağ tuş> Ekran Çözünürlüğü adımlarını takip ederek kolayca öğrenebilirsiniz. Windows 7’den daha eski bir işletim sistemine sahipseniz son adımda Özellikler’e basmanız yeterli olacaktır.
Seçebileceğiniz en yüksek çözünürlük aynı zamanda monitörünüzün varsayılan çözünürlüğüdür. Sahip olduğunuz ekranın çözünürlüğünü öğrenmek için ekran kartı konusunda olduğu gibi üretici firmanın sitesine başvurabilirsiniz.
Çözünürlüğü düşürmek oyunda aldığınız FPS değerini gözle görünür oranda artıracaktır. Ama sadece çözünürlüğü düşürmekle kalmayın. Çoğu oyunda gelişmiş ayarlar sekmesi altında bulunan ayarlara geçerek çeşitli grafik ayarlarını maksimum performansı almak için dilediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Performans problemleri yaşıyorsanız bu ayarlar arasından sakınmanız gerekenlerden en önemlisi Anti-Aliasing(Görüntü Yumuşatma) ayarı. Bu ayar oyun içinde modellere ait kaplamaların bitişlerini yumuşatırken önemli derecede performans kaybına sebep olmakta. Çoğu durumda 2x, 4x gibi değerlere sahip olan bu ayarı tamamen kapatmanız performansınızı artıracaktır. Eğer bu ayarı değiştirmeden de istediğiniz performansı alıyorsanız herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok demektir.
Bunun yanında gölgeler, görüntü uzaklığı, ışık efetkleri gibi diğer ayarlarda performans üzerinde etkiye sahip. Aynı şekilde test etme yöntemiyle hangi ayarı ne kadar kısacağınızı deneyerek bulabilirsiniz.
Aslında bütün bu yaptıklarımız temelde deneme yanılmaya dayanıyor. Tabi eğer sisteminizde bütün donanımınızı analiz edip otomatik olarak ayarlarınızı optimize eden bir ekran kartınız bulunmuyorsa. Örneğin test bilgisayarımızdaki Nvidia model ekran kartı tam olarak bunu yapıyor.
3. Aldığınız FPS değerlerini kontrol edin
Oyun içindeki FPS değerinizi, yine oyun içinde bulunan geliştirici konsol veya ayarlar üzerinden öğrenebileceğiniz gibi FRAPS gibi programları kullanarak öğrenmeniz de mümkün. Bir oyunun oynanabilir olması için oyun içinde en azından 25 FPS almak gerekli. Bu değerin altındaki oyunlar sıklıkla takılacaktır ve keyifli bir oyun deneyimi sunmayacaktır.
Tabi aldığınız FPS değeri oyun içindeki atmosfere göre de değişecektir. Daha çok aksiyonun olduğu bir karede aldığınız değer daha küçük olacakken boş bir haritada alacağınız FPS daha fazla olacaktır. (Yani sislerden sakının)
4. Overclock
Bu adım herkes için önerdiğimiz bir adım değil zira başarıyla bu adımı gerçekleştirmek için bilgisayarlar konusunda normalden daha fazla bilgiye sahip olmanız gerekmekte. Ayrıca hız aşırtma yaparken ekran kartınızı veya işlemcinizi yakma ihtimaliniz de bulunduğu için dikkatli olmalısınız.
Oyun üzerinde en büyük etkiye sahip olduğundan ilk başlamanız gereken yer ekran kartı olmalı. Ekran kartı üzerinde hız aşırtma yapmak için, ekran kartı üreticisinin sürücüleri yanında ürettiği programları kullanabilirsiniz. Hiç olmadı üçüncü parti programları kullanarak da gerekli işlemleri yapabilirsiniz. (MSI Afterburner gibi)
İşlemciyi ve RAM’i overclocklamak ise nispeten daha kolay. İlgili ayarlara BIOS dan ulaşabilir ve gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Değişikleri yaptıktan sonra kaydedip çıkmanız ve bilgisayarınızı yeniden başlatmanız yeterli olacaktır.
5. Optimizasyon Programları
Windows açık içen birçok uygulama arka planda çalışmaktadır. Dolayısıyla bu programlar ve işlemler işlemci ve ram gücünüzü tüketmektedir. Bu uygulamalardan kurtulmak için ise Windows’da dahili olarak bulunan optimizasyon ayarlarını kullanabilir ya da daha kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Razer Game Booster gibi programları da tercih edebilirsiniz. Windows Vista ve üzeri için tek bir versiyon yeterliyken ayrıca XP işletim sistemleri için de bir versiyonda bulunmakta. Son olarak geçici dosyaları silmeniz ve dosya birleştirmeleri (defragment) yapmanız da performansınızı artıracaktır.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst