gittigidiyor

Parola ile Korunduğunuzu mu Sanıyorsunuz?

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Parola ile Korunduğunuzu mu Sanıyorsunuz? O Birkaç Harf ve Rakama Bu Kadar Çok Güvenmeyin

sifre-olasiliklariyO_640x334.jpg


Herhangi bir yere girişi kısıtlamak için kullanılan harf, rakam, sembol ya da görüntülerden oluşturulmuş simgesel algoritmalara "şifre" ya da "parola" diyoruz. Teknolojide ise bu bahsettiğimiz "herhangi bir yer" genellikle günlük verilerimiz oluyor. Onlara ulaşılmasını engellemek için önlerine harf ve/veya rakamlardan oluşan karakter dizileri koymak, artık nefes almak kadar doğal ve zorunlu hale geldi. Etrafınıza bir bakın, kendini ya da şirketini korumak adına şifreleme yöntemini kullanmayan bir Allah’ın kuluna rastlamanız mümkün mü? Ancak ister bireysel, ister kurumsal olsun şifreleme teknikleri hep bir adım geride kalabiliyor ve sonsuz güvenliği garantileyemiyor.

Güvenlik açıkları yüz binlerce yıldır var ve insanoğlu bu gezegende var olduğu sürece de olmaya devam edecek. Yüz binlerce yıldır, uygarlığın neredeyse başından bu yana insanlar birbirlerinin değerli şeylerini çalıyor, yağmalıyor ve hayatlarını cehenneme çeviriyorlar. Mağara adamları birbirlerinin kadınlarını, avlarını, mağaralarını çalıyordu. Kabileler bu zulümden kendilerini korumak için belli noktalara yerleştirilen gözcüler yerleştiriyor, bu nöbetçiler gece birbirlerine çeşitli ses işaretleri göndererek güvenlik kontrolü yapıyorlardı. Böylece dost mu geliyor düşman mı, ya da etrafta ne olup bitiyor durumu birbirlerine kodluyorlardı.

tas-devri-pc.jpg


Şifre ve parolanın karmaşık tarihi

Şifreleme ya da daha akademik adıyla Kriptogarfi, Eski Mısır ve Antik Yunan kültürlerinde algoritmik düzenekler olarak kullanılıyordu. Kriptografi Yunanca gizli anlamına gelen "kriptos" ve yazı anlamına gelen "graphi" den türetilmiş bir tanımlamaydı ve zamanla bir bilim dalı olacak kadar önemsendi. Yüz yıllardır akademilerde kürsüsü bile var. İlk kriptolog, 4000 yıl önce yaşamış Mısırlı bir hiyoroglif katibiydi.
Bu kişi efendisinin hayatını anlatırken hiyeroglifleri şifrelenmiş bir şekilde hatıratı yazdı, bu yöntem daha önce hiç kullanılmamıştı.

eski-misir-kriptoloji-.jpg


Antik uygarlıklar şifreli yazışma ve haritaları çağlar boyunca kullandılar. Bu konuda en zayıf kalan uygarlık maalesef Eski Çin İmparatorluğuydu, çünkü yazılarının son derece zor olması bunları şifrelemeyi son derece güç kılıyordu.
Kriptografi ve bunu inceleyen bilim dalı kriptoloji İkinci Dünya Savaşından itibaren altın çağını yaşadı. Savaşın tüm konuşmaları Nazi kuvvetleri tarafından şifreleniyor, müttefik devletlere de bunları çözüp strateji değiştirmek zorunda kalıyordu. Bazı kodların çözülmesi seneler sürebiliyordu. İkinci Dünya Savaşının kaderini değiştiren matematikçi Alan Turing, Almanların kodlarını çözmeyi başaran tek deha olarak bilinir.
Hayatı daha sonra The Enigma filmine ve birçok kitaba konu olan Alan Turing, müttefik kuvvetlerin savaştaki zaferini garantileyen adam ve bilgisayar biliminin kurucusu olarak tanınır.

alan-turing-kriptolog.jpg


Şifrelemenin insan ruhu ve refahı için önemi

Tarihi bu kadar karmaşık ve eski olan şifreleme yöntemleri günümüzde rutin bir döngüye sahipmiş gibi görüşe de, bireyden ulusa kadar tüm sosyal ve politik altyapıyı ilgilendiriyor. En basit örneği akıllı telefon larımızı ve bilgisayar arımızı korumakla gündelik hayatımızda "sıradanmış" görünümü verse de, derin bir önem taşıyor. Bu kullandığımız kombinasyonlara çok güveniyor ve onların bizi pek çok tehlikeden koruduğunu sanıyoruz ama durum pek de öyle değil. Tıpkı Alan Turing’in ilk kriptolojik çalışmasında geliştirdiği kod çözebilme yeteneği olan pek çok yazılım bizi tehdit ediyor.
Şifre kullanmak belli bir huzur verse de, bunun "hırsıza kilit dayanmaz" deyişindeki gibi çok da güvenli olmaması gerçeğini göz ardı edemeyiz. Çünkü şifreleme yöntemleri PC ve tüm akıllı cihazlarda son derece klişe kombinasyonları kullanmamıza izin veriyor. Eğer İris tarama, parmak izi ve benzeri biyolojik güvenlik yöntemleri kullanmıyorsak verilerimiz güvende değil. Çünkü şifreler bilgisayar güvenliğinde olabilirler. Şifre güvenliği bugün mümkün olan en iyi alternatif gibi görünse de gelenekseldirler ve birçok problemleri vardır.



  • Kullanıcılar tarafından yanlış kullanılabilirler
  • Kullanım esnasında gözlenebilirler
  • Güvensiz hatlar dinlenerek ele geçirilebilirler
  • Başka bir bilgisayarca taklit edilebilirler
  • Tahmin edilebilirler
  • Değiş tokuş edilebilirler
  • Çalınabilirler
  • Unutulabilirler

Şifre kırıcılar hangi yöntemleri kullanıyor

Belli sayıda rakamlardan ve harflerden oluşan şifrelerin açığa çıkması sabit matematiksel hesaplara dayalı. Buna olasılık hesaplamak deniyor.
Kullanıcıyı kafasına takan bir kötü amaçlı kişi, yazılım ve benzeri tehdit bu hesaplamaları kullanabiliyor. Çünkü bu geleneksel şifreleme sistemleri son derece net ve basit bir altyapıdan oluşuyorlar.

password-unutun-bir-ise-yaramiyor-1.jpg


Belli uzunluktaki şifreler için muhtemel rastgele kombinasyonların sayısı belli. Aşağıdaki olasılık zincir tablosunda ve O harfleri I ve 0 rakamlarıyla karışabildiğinden aradan çıkarılmış. Böylece 24 harf ve 10 üzerinden olasılık tablosu şöyle;

Şifre Uzunluğu​
Kombinasyon Sayısı​
1​
34​
2​
1,156​
3​
39,304​
4​
1,336,336​
5​
45,435,424​
6​
1,544,804,416​
7​
52,523,350,144​
8​
1,185,793,904,896​


Normal şartlar altında şifre kırabilen yazılımlar, bilgisayarlara bir şekilde bulaştıktan sonra arka planda süratle çalışarak bu olasıkları kolaylıkla çözebiliyor ve hesaplarla eşleştirerek kullanıcıları zor durumda bırakabiliyorlar.

Nasıl şifreler kullanmalıyız?

Yapılması gerekenler: Çevrimiçi olarak kullandığınız hizmetler için aynı şifre ve parola düzeneğini kullanmamak ilk alacağınız önlem olmalı. Şifrelerinizi tarayıcılarınıza kayıt etmeyin. Şifrelerinizin herkesin bilebileceği doğum tarihi, mezuniyet tarihi, genç kızlık soyadı ya da adınızla alakaları olmamasına dikkat edin. Mümkünse sembol, büyük-küçük harf ve rakam kokteylinden oluşan şifreler kullanın.
Yapılmaması gerekenler: Sizin adınıza gelmiş gibi görünen inanılmaz hediye, süper teklif gibi davet e-postalarını kurcalamayın. Silin gitsin. Virüs koruyucu, kötücül yazılım takip eden ve Trojan yakalayabilen yazılımlar kullanın. Bunların sürekli güncel kalmasına özen gösterin.
Kısaca, internet kullanıcılarının hiçbir zaman tam güvenli bir ortamda olamazlar. Buradan kendi girişimlerimizle güvende olmanın yöntemlerini araştırarak bulmamız gerektiği sonucuna varabiliriz.

İndir

LastPass

Ücretsiz Parola Yönetim Programı


İndir

RoboForm

Otomatik Form Doldurma Programı


İndir

360 Total Security

Ücretsiz Antivirüs Yazılımı


İndir

Avast Free Antivirus

Bedava Antivirüs Programı

 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst