gittigidiyor

[PC Donanım] Sabit Diskinizde Boş Yer Açmanın 7 Yolu

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Sabit diskinizin boyutu ne kadar büyük olursa olsun zaman içinde dolması maalesef mukadderdir. Günümüzde bilgisayara yüklediğimiz programların boyutu sabit disklere paralel olarak artmakta. Ayrıca çok sayıda gereksiz ve geçici dosya sabit diskimizde yer işgal etmekte.
Sabit Disk Doluluk Oranı

Dolu veya doluya yakın sabit disk sistemimiz için bir yüktür. Hele bir de diskimizi defragmante işlemini (yani sabit diskte dağılmış bulunan dosyaları toplama-birleştirme ) yapmıyorsak performans düşüklüğü ileri seviyelere varacaktır.
Çok basit işlemleri yaparken bile sistemimizin kasıldığına, sabit disk ışığının sürekli yanıp söndüğüne ve diskinizden tıkır tıkır sesler gelmeye başladığına şahit olacaksınız.
Sabit Diskimizde Nasıl Yer Açalım?

Bu problemin çözümü için ilk akla gelen şey sistemimizdeki gereksiz dosyaları kaldırmak ve kullanmadığımız programları silmek. Bugün size bu işlevleri gerçekleştirmeye yardımcı 7 araç tanıtacağız.


disk_temizleme.png
Disk Temizleme Aracını Açma1. Disk Temizleme

Windows‘la beraber gelen Disk Temizleme uygulaması size geçici ve önemsiz dosyaları silme imkanını tanıyor.
Disk Temizleme‘yi çalıştırmak için;


  1. Masaüstünüzde Bu Bilgisayar‘ı açın.
  2. Sürücülerinizden herhangi birine sağ fare tuşu ile tıklatıp gelen menüden Özellikler‘i seçin. En önemli sürücü, sistemimizin yüklü olduğu C: olmakla birlikte her sürücü için ayrı ayrı Disk Temizleme yapabilirsiniz.
  3. Açılacak sayfada Disk Temizleme‘ye tıklatın.
  4. Silinebilecek Sistem dosyalarını silme kuyruğuna eklemek için gelecek ekranda Sistem dosyalarını temizle butonuna basın.
  5. Şimdi ne tür dosyaların silinmesini istiyorsanız işaret kutularını seçerek işaretleyin. Bu ekranda görüntülenen dosyaların silinmesi sisteminize herhangi bir zarar vermez.
  6. Seçiminizi yaptıktan sonra Tamam‘a basarak silme işlemini gerçekleştirin.
  7. En sonuncusu hariç Sistem Geri Yükleme noktaları dosyalarını kaldırmak isterseniz yukarıdaki ekranda Diğer Seçenekler tab sayfasına girin ve Temizle… butonuna basın. Sisteminizin çok daha önceki bir çalışma durumuna dönmek istemeyeceğinize eminseniz bu dosyaları rahatlıkla silebilirsiniz.



disk_temizleme_onay_sistem_yukleme_sil.png
1. Adım 5: Disk Temizleme Silinecek Dosyaları Seçme, 2. Adım 7: Geri Yükleme Noktalarını Silme2. Kullanmadığınız Programları Kaldırın

Bilgisayarınızda doğal olarak pek çok program var. Bunların bazıları GB‘larca boyut tutarken bazısı ise 5/10MB gibi son derece ufak hacimli programlar.
Program boyutlarını merak ediyorsanız Windows‘un kendi uygulaması olan Program Ekle Kaldır’ı kullanabilirsiniz. Yeni ismi ile Program kaldır veya değiştir‘i açmak için Başlat menüsünde ismini yazarak aratın veya basitçe Windows tuşu ile birlikte R ( + R) tuşuna basın, açılan kutuya appwiz.cpl yazın ve Tamam‘a basın.


program_ekle_kaldir.png
Program kaldır veya değiştir ekran görüntüsüAçılacak pencerede ilk olarak sağda Boyut sütununu bulun ve Boyut‘un üstüne tıklatın. Programlar diskte kapladıkları yere göre sıralanacaktır. Buradan fazla yer kaplayan programları bulabilir ve eğer ihtiyaç duymuyorsanız kaldırabilirsiniz.
Program kaldır veya değiştir penceresinde bazı programların diskte kapsadığı yer tam olarak yada hiç bir şekilde görünmeyebilir. Bu tür programlar hakkında bilgiyi bir sonraki uygulamamız WinDirStat vasıtası ile edinebilirsiniz.
Windows 10 kullanıcısı iseniz benzer bilgilere Başlat menüsünde Uygulamalar yazarak açılan Uygulamalar ve Özellikler aracından ulaşabilirsiniz. Windows Store‘dan yüklenen modern aplikasyonları bu araçtan kaldırabilirsiniz. Modern uygulamaları Program değiştir ve kaldır aracında görüntüleyemezsiniz.


uygulamalar.png
Modern Uygulamaların Yer Aldığı Windows 10 Aracını Açma3. Sabit Diskinizi Analiz Edin

Sabit diskinizi kullanan programların boyutunu, diskteki dosyaların büyüklüğünü analiz eden ve sonuçları görsel olarak gösteren bir analiz programı kullanabilirsiniz.
Bu meyanda akla ilk olarak ücretsiz bir yazılım olan WinDirStat geliyor. WinDirStat diskinizi kontrol ederek en fazla yer kaplayan dosya ve klasörleri bulup öne çıkarır.
WinDirStat sonuçlarını kontrol ederken sadece kendinize ait şahsi dosyaları ve önemsiz dosya/dizinleri sildiğinizden emin olun. Zira program vasıtası ile kritik dosya ve klasörlere erişim ve onları silebilme mümkün.


windirstat_sonuc.png

WinDirStat ile araştırma yaparken Program Files klasörünün içinde çok büyük boyutlu bir alt klasöre rastlarsanız o programı Program kaldır veya değiştiruygulaması içinden kaldırın.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
4. Geçici Dosyaları Kaldırın

Yukarıda Disk Temizleme aracının geçici dosyaları temizlediğinden bahsetmiştik. Maalesef Disk Temizleme aracı yalnız Windows işletim sisteminin geçici dosyalarını temizlemekte. 3. parti yazılımların geçici dosyalarına ise dokunmamaktadır.
CCleaner yazılımı ücretsiz ve yararlı bir uygulama olarak 3. parti yazılımların geçici dosyalarını kaldırabilen bir program. Böylece Chrome/Firefox gibi tarayıcı geçici dosyalarını aynı anda ve tek butonla silebilirsiniz.


ccleaner_ekran.png
CCleaner ile 3. Parti Programların Geçici Dosyalarını SilmeCCleaner çok daha detaylı bir temizlik yaptığından Disk Temizleme‘nin dokun(a)madığı bazı önemsiz Windows dosyalarının hakkından gelmekte.
5. Mükerrer Dosyaları Silin

Bilgisayarınızda zamanla kendinize ve ailenize ait fotoğraf, video gibi çok sayıda dosya birikir. Bu dosyaların ikinci bir kopyasının bilgisayarda bulunma olasılığı genelde çok fazladır.


dupe_mark_all.png
dupeGuru : mükerrer dosyaları arayıp silme programıİyi bir mükerrer dosya bulma programı kullanarak sisteminizde birden fazla kopyası olan dosyaları bulabilir ve gereksiz mükerrer kopyayı silebilirsiniz.
Bu alanda kullanılabilecek araçlar arasında Visipics, Duplicate Cleaner Pro, dupeGuru gibi uygulamalar bulunmakta.
6. Geri Yükleme Kotasını Azaltın

Sistem Geri Yükleme bilgisayarınızda herhangi bir problem baş gösterdiğinde bilgisayarı daha önceki problemsiz çalıştığı bir zamana döndürmek için kullanılan Windows ile gelen bir programdır.
Sistem geri yükleme yeni bir 3. parti yazılım yükleme, Windows güncellemesi v.s. durumların her seferinde yeni bir yükleme geri noktası oluşturur. Yükleme geri noktalarının her biri yüksek boyutlu disk kullanımı demektir.
Sistem geri yüklemenin kullanacağı disk miktarını azaltarak diskte boş alan sağlayabilirsiniz. Bunun için Bu bilgisayar simgesine sağ fare tuşu ile tıklayıp menüden Özellikler‘e tıklatın. Açılacak pencerede sol tarafta yer alan Gelişmiş Sistem Ayarları‘na tıklatın ve sonra yeni gelecek pencerede Sistem Koruması tab sayfasına tıklatın. Yapılandır butonuna basarak sistem geri yükleme noktalarının kullanacağı alanı sınırlandırın. (En çok kullanım yüzdesini azaltın)


sistem_yukleme_kota_azaltma.png
Sistem Geri Yükleme Noktalarının Kotasını Azaltma7. Son Başvuru

Son olarak Windows‘un sizlere sağladığı bazı ek özelliklerden vazgeçerek diskte yer kazanabilirsiniz. Bahsedeceğimiz seçenekler ancak yukarıda bahsedilen diğer yollar işe yaramadığında ve başka çareniz kalmadığında kullanılabilecek seçeneklerdir ve bilgisayarın fonksiyonalitesini düşürecektir.
İlk olarak Hibernate (Hazırda Beklet) modunu kapatıp diskte yer kazanabileceğinizi belirtelim. Hibernate işlemi geçici hafızada (RAM) yazılı bilgileri sabit diskinize (HDD) yazarak bilgisayarı geçici kapatmak demektir. Bu sayede bilgisayarınız açıldığında normalden çok daha hızlı açılmış olur.
Hibernate seçeneği en kolay şekilde komut satırı vasıtası ile devre dışı bırakabilir:


  • Windows tuşuna basılı tutarak X tuşuna basın ( + X) yada Başlat menüsüne sağ fare tuşu ile tıklatın.
  • Açılan menüden Komut İstemi (Yönetici) seçeneğini seçin.
  • Aşağıdaki komutu girin: powercfg /hibernate off

İkinci olarak yukarıda bahsettiğimiz Sistem Geri Yükleme‘yi kullanmaya ihtiyaç duymayacağınıza inanıyorsanız tamamı ile devre dışı bırakabilirsiniz. (ki tavsiye edilmez!) Sistem Geri Yüklemeyi tamamen kapatmak için;
Bu bilgisayar - Özellikler - Gelişmiş Sistem Ayarları - Sistem Koruması - Yapılandır - Sistem korumasını devre dışı bırak seçeneğini aktif hale getirmelisiniz. Böylelikle sistem geri yükleme noktalarının hepsi silinecek ve artık sistem izlenmeyecektir.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst