gittigidiyor

[PC Donanım] Sorunlu donanımınızı bulmanın yolu!

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
en-INTL-L-HP-Envy-Curved-34-RealSense-i7-QG4-00026-mnco.jpg


Sorunlu donanımınızı bulmanın yolu!

Sisteminizde donanımsal bir sorun varsa, bunu kolayca bulmanın yolunu açıklıyoruz!

@mehmetkarahanlı@

2in1-windows-10-folded-rwd.png.rendition.intel.web.576.324.png



2013042618290373772.jpg



Bilgisayarınızda herhangi bir ciddi sorunla karşı karşıya kaldığınızda, bunun kasanızın içerisindeki sayısız donanımdan bir tanesiyle ilgili olabileceğini bilirsiniz. Genellikle fanlar, sabit diskler, işlemci ve grafik işlemciler gibi hareket eden ve ısınan bileşenler, sorunun en sık çıktığı noktalar olarak düşünülür. RAM ve SSD diskler de, üzerlerine sürekli tekrar yazıldığından bozulmaya elverişli bileşenler arasındadırlar.

Windows 7 ve 8'de sorunlu donanımı bulma

Windows 7 ve 8 ile beraber gelen harika araçlar sayesinde üçüncü parti araçlara hiç gerek kalmadan sorunun kaynağını bulmanız mümkün

Kaynak ve Performans İzleyici

Win+R klavye kısayolunu kullanarak Çalıştır penceresini açın ve perfmon /reportyazıp Tamam'a tıklayın. Yeni bir pencere açılacak ve veri toplanmaya başlanacaktır.

Yaklaşık bir dakika süren bu işlemin ardından karşınıza ayrıntılı bir rapor çıkacak. Raporda "Tanılama sonuçları - uyarılar ve kaynak özeti" bölümüne göz atın. Buradaki uyarılara dikkat edin. Kırmızı, sarı ve yeşil renkli özet bilgileri, sisteminizle ilgili uyarıları incelemenizi kolaylaştıracak.


RAM'inizi test edin, birkaç ücretsiz araç

2013042618280053572.jpg


RAM'inizi test edin

Başlat menüsü > Yönetimsel araçlar > Windows bellek tanılama yoluyla ulaşabileceğiniz araç sayesinde RAM'inizi donanımsal sorunlara karşı test edebilirsiniz. Bu araç, sistem başlangıcında çalıştığından Windows'u yeniden başlatmanız gerekecektir.

Sisteminiz yeniden başladığında standart test çalışmaya başlayacaktır. Test tamamlandığında hata varsa araç, sorunun hangi bellek modülünde olduğunu anlamaya çalışacaktır. Bu sayede sorunlu RAM modülünüzü değiştirerek PC'nizdeki sorunları çözebilirsiniz.

Bunlar size yeterli gelmediyse, işte sizin için birkaç harika ücretsiz araç:

PC Wizard - CPUID: Araç sayesinde donanımınız, sistem yapılandırmanız, kaynaklarınız hakkında her şeyi öğrenebilir, donanımınızın performansını test edebilirsiniz. Donanımınızın performansının zaman içinde nasıl seyrettiğini görebilirsiniz. Bu sayede zaman içindeki olası bir yavaşlamayı kolayca fark edebilirsiniz.

Speccy – Piriform: PC Wizard gibi Speccy de size donanımınız hakkında detaylı bilgiler sunuyor. Summary sayfasında bileşenleriniz hakkında özet bir bilgibulabilirsiniz.

Sandra Lite - SiSoftware: Hız testi dünyasının en tecrübeleri arasında bulunan SiSoftware Sandra Lite, GPU, CPU, RAM veya sabit diskinizin performansını ücretsiz olarak test etmenize izin veriyor.
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
Otomatik Sürücü Güncelleme Programı – Driver Easy İndir Download

Driver Easy programını ücretsiz olarak indirebilir ve bilgisayarınızdaki bütün sürücüleri tek tıklama ile güncelleyebilirsiniz. Bilgisayarınızda yüklü olmayan sürücüleri ve güncel olmayan sürücüleri otomatik olarak bulup günceller. Aynı zamanda sürücü yedeklemesi de yapar.





Tek Tıklama İle Sürücüleri Güncelleyin

Driver Easy Free programı ile bilgisayarınızdaki bütün sürücüleri tek tıklama ile güncelleyebilirsiniz. Bilgisayarınızdaki sürücüleri zamanla güncellemediğiniz vakit bilgisayarınızn performansı azalır ve hatalar vermeye başlar. Ancak Driver Easy yüklediğiniz vakit bilgisayarınızdaki sürücüleri otomatik olarak tespit eder ve hepsini güncellemenizi sağlar. Tek yapmanız gerekenGüncelleştir butonuna tıklayarak otomatik olarak indirip güncellemesini beklemek.
Sponsorlu Bağlantılar


Driver Easy programı bilgisayarınızdaki bütün sürücüleri otomatik olarak algılar ve sürücüleri indirir. Bu sürücü güncelleme programı Tek tek uğraşmanıza gerek kalmadan bütün sürücüleri toplu olarak da indirip günceller.
Driver Easy Güncellediği Sürücüler


  • Ses Aygıtları
  • Bluetooth Aygıtları
  • PCI Kartlar
  • Ağ / Ethernet Kartı
  • Modemler
  • Wi-Fi Kartları
  • Chipsetleri
  • Grafik Kartları
  • Tarayıcılar
  • Yazıcılar
  • USB Aygıtlar
  • CD / DVD-ROM sürücüler

Driver Easy Özellikleri


  • Çevrimdışı tarama
  • Planlanmış taramalar yapma
  • Sürücü yedekleme ve geri yükleme
  • Kaldırılan donanımların sürücülerini kaldırma
  • Donanım bilgilerini verir
  • Otomatik olarak yüklemeden önce geri yükleme noktası oluşturmak
  • Sürücüleri indirdikten sonra isteğe bağlı otomatik kapanma

DriverEasy.jpg

Driver Easy Detayları

Lisans:Ücretsiz
Boyut:3,5 MB
Dil:İngilizce
Versiyon:Son sürüm
İşletim SistemWin10/Win8/Win7/Vista/XP



 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=3]Windows 10 Manager programı isminden de anlaşılacağı üzere Windows 10 Yönetme programıdır. Windows 10 araçlarının tamamını tek bir program ile size sunan bu program bilgisayarınızı temizleme, optimize etme, hızlandırma ve özelleştirme araçlarını sunar.
[/h]



[h=2]Windows 10 Manager İle Daha Hızlı PC[/h]Windows 10 bilgisayarınız için komple bakım ve hızlandırma programı arıyorsanız Windows 10 Manager programını indirin. Windows 10 Manager programı bilgisayarınız için all-in-one bir araçtır. Windows 10 bilgisayarınızı temizlemek, optimize etmek, onarmak ve hızlandırmak için gerekli olan bütün araçları tek bir programda size sunuyor.
Sponsorlu Bağlantılar


Windows 10 bilgisayarın ihtiyacı olabilecek her türlü aracı farklı kategoriler altında size sunan Windows 10 Manager programı içerisinde aşağıdaki ekran görüntüsünde de göreceğiniz üzere Bilgi, Optimizasyon, Temizleme, Özelleştirme, Güvenlik, Ağ ve Çeşitli Araçlar kategorileri yer alıyor. Bu kategoriler altında ihtiyacınız olan bütün araçlar size sunuluyor.
Information (Bilgi): Sistem geri yükleme, Microsoft ürünlerinin ürün anahtarını bulma, sistem ve donanım hakkında bilgi alma işlemlerini Information yani Bilgi kategorisinden alabilirsiniz.
Optimizasyon kategorisinde ise bilgisayarın performansını artırıp, bilgisayarı hızlandırma işlemlerini yapabilirsiniz.
Cleaner yani Temizleyici kategorisinden ise bilgisayarınızdaki disk alanlarını görüntüleyebilir, program kaldırabilir, kalıntıları kaldırabilir ve komple bir temizlik yapabilirsiniz.
Customization yani Özelleştirme kategorisinden ise masaüstü, başlat, bildirim alanı ve daha bir çok bilgisayar parametlerini özelleştirebilirsiniz.
Security yani Güvenlik adımından bilgisayarının sistem güvenliğini arıtacak önemler alabilirsiniz. Hassas dosyalar için şifreler verebilir ve silinen dosyaları geri getirebilirsiniz.
Network yani Ağ kaegorisinden internet bağlantısı ve ağ ayarlarını optimize edebilir ve kablosuz ağlarınızı yönetebilirsiniz.
Çeşitli Araçlar kategorisinden ise faydalı bir çok araca ulaşabilirsiniz.
windows-10-manager-1.jpg


[h=2]Windows 10 Manager Detayları[/h]
Lisans: Ücretsiz
Boyut: 21 MB
Dil: İngilizce
Versiyon: Son Sürüm
İşletim Sistem Windows 10


 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[h=3]Basit Bilgisayar Arızaları ve çözümleri[/h][FONT=&quot]Bilgisayar açılırken mavi ekran çıkması (mavi ekran hatası)

anlatılanlar genelde teknik bilgi gerektirmeyen basit ve kullanıcının kendisi tarafından yapılabilcek çözümlerdir

daha büyük arızları için teknik servise götürmekte yarar var (farklı arızalara sebebiyet vermemek için)

----
Bilgisayarı açtığımızda windows normal olarak başlar ve masaüstüne geçiş yaptıktan sonra mavi ekran hatası alırsanız sorun büyük olasılıkla ekran kartının yazılımı ile ilgilidir.

Bilgisayarı yeniden başlatıp F8 Tuşuna basarak Güvenli Mod seçeneğini seçip, bilgisayarı minimum yazılım ve donanım imkanıyla yeniden açtığımızda sorunun ortadan kalkacağını gözlemleyebiliriz.

Kısacası mavi ekran hatasından kurtulmak için Bilgisayarı güvenli modla başlatıp, Denetim masasından proğram ekle/kaldır dan mevcut ekran kartı sürücüsünü silmemiz gerekmektedir.

Sürücü kaldırma işleminden sonra bilgisayarı yeniden başlattığımızda sistem 640 kb olarak çalışacak ve hata alınmayacaktır.

Onboard vga kullanılan sistemlerde anakart chip sürücü driveri kurulması ve eksiksiz yüklenmesi sorunu giderecektir.
[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=&quot]Bilgisayarın Tarih/Saat ayarlarının Yapılması[/FONT]

[FONT=&quot]Bilgisayarlarda Tarih/Saat ayarları önemsiz bir mevzu gibi görünsede, bazı proğramların çalışması için olmazsa olmaz niteliğindedir. Bilgisayarınızda bulunan Bios pili tarafından sağlanan enerji ile ayarlanan tarih saat seçenekleri eğer artık yanlış tarihi ve saati gösteriyorsa bios pilinin bir an önce değiştirilmesi gerekir.[/FONT]

[FONT=&quot]Bios pili değişimi için bilgisayarınızı bir teknik servise götürmenize gerek yoktur, şayet kendinizde çok basit bir teknikle bu pili bilgisayarınızdan çıkarıp, bir kaç tl karşılığında satın alıp kendiniz takabilirsiniz. Bilgisayarınızın kasasını açtığınızda saat pilinin yaklaşık 10 katı büyüklüğünde olan bu pil, düz tornavida ile çok basit bir şekilde çıkabilmektedir. Genellikle anakart modeline göre yeri değişmekle birlikte, kasayı açtığınızda mutlaka karşınıza çıkacaktır.[/FONT]

[FONT=&quot]Bilgisayarın kasasını açmaktan korkmayın [/FONT]

Not:[FONT=&quot] Bilgisayar kasası açılırken tehlike arzetmesede elektirik fişini çekmeyi unutmayınız.[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=&quot]Bilgisayarı/İşletim Sistemini Kurtarmak[/FONT]

[FONT=&quot]Bilgisayar kullanıcılarının geneli en ufak bir sorunla karşılaştıklarında ilk olarak format atmayı düşünürler, çoğu kez başvurdukları bu yöntemler aslında bilgisayarlara faydadan çok zarar sağlamaktadır. Nitekim fazla format harddiskinizi fazla yormanız demektir ki buda Hdd nin ömrünü kısaltmaktadır.[/FONT]

[FONT=&quot]İnsanların genelde format seçeneğini çok sık kullanmaları yanlış olmasından ziyade, ekonomik olarak ta büyük bir kayıptır. Bir format attırmak yaşadığınız yere yada bu işi yaptırdığınız kuruma göre 30-100 TL arasında değişmektedir.[/FONT]

[FONT=&quot]Format atmadan bilgisayarınızı nasıl düzeltebilirsiniz? Mesela bilgisayarınızda son zamanlarda bazı sıkıntılar yaşıyor yada aldığınız verimin düştüğüne inanıyorsanız ilk yapacagınız seçeneklerden biri bilgisayarınızı geçmişte daha sağlıklı çalıştığı bir güne almanız, yani sistem geri yükleme ile bilgisayarınızı önkeki tarihlerden birine taşımanız olacaktır.[/FONT]

[FONT=&quot]Sistem Geri Yükleme olayı hem format atmaktan daha az zahmetli, hemde daha kısa sürede ve sisteminizde bir değişiklik yapmaksızın (driver yüklemeleri, yazıcı tanıtımları) kullanımına devam etme olanağı sağlar.[/FONT]

[FONT=&quot]Sistem geri yükleme için aşağıdaki adımları sırasıyla takip edebilirsiniz.[/FONT]

[FONT=&quot]Başlat Menüsü / Çalıştır[/FONT]

[FONT=&quot]Gelen küçük pencereye;[/FONT]

[FONT=&quot]msconfig[/FONT][FONT=&quot] yazıp entere basınız.[/FONT]

[FONT=&quot]açılan pencereden[/FONT]

[FONT=&quot]Sistem Geri Yüklemeyi Başlat[/FONT][FONT=&quot] butonuna tıklayınız.[/FONT]

[FONT=&quot]Gelen yeni arayüzden ileri seçeneğini seçtikten sonra karşımıza tarih seçme bölümü gelecektir. Burdan bilgisayarınızdan en iyi verimi aldığınız tarihlerden herhangi bir tarihi seçerek tamamı tıklayınız. Bilgisayarınız yeniden başlarken sisteminiz seçtiğiniz tarihe dönecek ve sizde format atmadan sisteminizi yenilemiş olacaksınız.[/FONT]

[FONT=&quot]Not:[/FONT][FONT=&quot] Sistem geri yükleme yapıldığında seçtiğiniz tarihten bugüne bilgisayarınıza yaptığınız değişiklikleri kaybedeceksiniz. Yani oluşturulan bir world dökümanı yada masaüstüne attığınız bir resim gibi… Sistem geri yükleme yapmadan önce seçtiğiniz tarihten sonra bilgisayara kaydettiğiniz dosyalarınızı bir flash diske yedeklemenizi öneririz.[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=&quot]Bilgisayar açıldığında siyah ekranı geçmemesi[/FONT]

[FONT=&quot]Bilgisayarı açtığınızda karşınıza ilk olarak msdos ortamı gelecektir, yani siyah ekran, ram sayımı ve çevre ünitelerinin kontrolü bu bölümde yapılmaktadır. Yani bilgisayarınız kendi parçalarını kontrol etmekte, örneğin harddisk takılımı, klawye mevcutmu gibi… Bu kontrollerden sonra eğer harddiskinize yüklü bir işletim sistemi var ise bu işletim sistemi açılımı yapılacaktır. Tabi bu esnada Bios pilinin bitmesinden, yada harddisk kablolarının gevşemesinden dolayı bir arıza alıyor olabilirsiniz.[/FONT]

[FONT=&quot]Öncelikle yapmanız gereken kasanızın sol kapağını açmak ve bişlgisayar çalışmıyor durumdayken, ekran kartının, ramin ve işlemcinin yerine iyice oturduğunu kontrol etmek gerekir. Tüm bu kontrollerden sonra bilgisayar kasasının üst kısmındaki poweri kontrol ediniz. Powerin fanının dönüp dönmediğini gözlemleyiniz, yine mikro işlemcinin üzerindeki (kasanın içindeki fan) çalışıp çalışmadığını kontrol ediniz, zira bu gibi durumlarda cpu ısı farklılıgından dolayı bilgisayarınız kendini korumaya almış olabilir.[/FONT]

[FONT=&quot]F1 tuşuna bastığınızda bilgisayarınız açılmaya devam ediyorsa sorun çok büyük ihtimalle bios pilinin bitiminden kaynaklıdır ki tarih saat hatasını görmüş olmanız gerekir.[/FONT]

[FONT=&quot]Son olarak arıza donanımsal bir sebepten oluşmuyorsa Makinanızın sisteminde bir sorun olması büyük bir olasılıktır.[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
[FONT=&quot]Bilgisayarın sürekli reset atması (yeniden başlaması)[/FONT]

[FONT=&quot]Bilgisayarın sürekli yeniden başlaması yada sürekli reset atmasının büyük olasılıkla sistem dosyalarının hasar görmesinden kaynaklıdır. Böyle bir durumda yapılması gereken en iyi yöntem [/FONT][FONT=&quot]CHKDSK[/FONT][FONT=&quot] dır.[/FONT]

[FONT=&quot]Chkdsk Nasıl Yapılır:[/FONT][FONT=&quot] Chkdsk için öncelikle elimizde bir adet XP cdsi olması gerekir. Xp cd sini cd rooma yerleştirdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatıyoruz, bilgisyar yeniden başlarken Windows Xp yi Kurmak için bir tuşa basın die bir yazı ekranda belirdiği an herhangi bir tuşa basılır ve windowsun önyüklemesini tamamlaması beklenir. ilk gelecek ekran windows Xp yi kurmak için entere basın ekranıdır. Bu ekranı entere basarak geçtikten sonra ikinci olarak f8 tuşuna basarak sözleşmeyi kabul etmemiz gerekmektedir. Yeni gelen ekran da windows Xpyi kurtarmak için r tuşuna basın seceneği vardır. Burada r tuşuna basarak msdos ekranına geçeriz. Msdos ortamında 1 (bir) yazıp entere bastıktan sonra aşağıdaki kodları uygulamamız gerekmektedir.[/FONT]

[FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Her komuttan sonra entere basmanız gerekir[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]

[FONT=&quot]cd..[/FONT]
[FONT=&quot]Enter[/FONT]
[FONT=&quot]cd..[/FONT]
[FONT=&quot]Enter[/FONT]
[FONT=&quot]chkdsk /r[/FONT]
[FONT=&quot]Enter[/FONT]

[FONT=&quot]son komut diziliminden sonra windowsun sistem dosyalarını kurtarması ve yenilemesini bekleriz ve ardından;[/FONT]

[FONT=&quot]Exit[/FONT]

[FONT=&quot]yazıp çıkarız. Şimdi bilgisayarımızı yeniden başlattığımızda sorunumuzun kalmadığını, format atmadan veya fdisk çekmeden windows xp nizi yeniden kurmuş kadar oldunuz.[/FONT]
 

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
7f0ca4b2db1bb8e0.png



Makine her kapatılıp açılışta BIOS ayarlarını unutuyor…
Anakart üzerindeki pil zayıflamıştır. Pili değiştirin. Bu pil genellikle 2032 kodlu pildir. Problem devam ediyorsa pil yuvası ile anakartın bağlantısını sağlayan noktalarda temassızlık olabilir. Buraları gözden geçirin, gerekirse lehimleri tazeleyin. Hala çözüme ulaşılamamışsa bu şekilde kullanmaya devam edin veya anakartı değiştirin.

Yaklaşık 2-3 ay gibi bir zamanda pil bitiyor…
Bu duruma ASUS SP97 anakartlarda rastlamıştır. BIOS yazılımındaki bir hatadan kaynaklanmaktadır. BIOS’u internetten çekilecek programla yeniden yazmak suretiyle sorun çözülür.

COM1 veya COM2 portuna takılı cihazlar çalışmıyor…
Montajı yeni yaptıysanız ve AT anakart kullanıyorsanız kabloların anakarta monte edildiğine ve doğru port kablolarını kullandığınıza emin olun. Bazı port kabloları anakarttan anakarta değişebilmektedir. Mesela Gigabyte bir anakart ile Tomato anakartın port kabloları farklıdır. BIOS’tan bu portların disabled edilmediğini kontrol edin. Gerekirse default bios ayarları yükleyin. Loop back cihazı ve test programı varsa bu portların sağlam olup olmadığını kontrol edin. Arızalı ise anakartı değiştirin.

Açılışta CPU hızını olması gereken değerde göstermiyor…
Montaj esnasında CPU saat hızını belirleyen jumperler yanlış takılmış olabilir. Anakartın kitapçığından yararlanarak bu jumperleri gözden geçirin. Yeni tip anakartlarda CPU saat hızı BIOS ta software olarak ayarlanmaktadır. Sizin işlemciniz buradan overclock yapılmış olabilir. Doğru değeri BIOS setup içerisinde CPU Speed ile ilgili yerden ayarlayabilirsiniz.

Windows veya DOS gibi işletim sistemleri disket sürücüyü görmüyor…
BIOS’ta disket sürücü tipinin doğru olarak tanımlandığını kontrol edin. 3½ disket sürücü kullanıyorsanız BIOS’ta da bunun böyle olduğuna dikkat edin. Sürücüyü başka bir makinede deneyerek sağlam olduğuna emin olun. Sürücüye takılan güç kablosunun ve anakarttan gelen data kablosunun iyice yerleştiğine emin olun. İlk açılışta sürücünün led’inin yanıp yanmadığını kontrol edin. Yanmıyorsa bağladığınız güç kablosunda kopukluk olabilir. Başka bir kablo takmayı deneyin. Eğer yanıyorsa anakart ile bağlantıyı sağlayan data kablosunu değiştirin. Arıza devam ediyorsa anakartın I/O katında problem olabilir. Anakartı değiştirmek gerekir.

Bilgisayar sık sık kendiliğinden reset atıyor…
Büyük ihtimalle anakart arızalıdır ve değişmesi gerekir. Fakat küçük bir ihtimal olmakla birlikte power supply’ın yeterli enerjiyi verememesinden dolayı da bu arıza olabilir. Bunun için öncelikle sağlam olduğuna emin olduğunuz bir power supply ile makinenizi deneyin.

Bilgisayar her açıldığında hard diski yeniden algılıyor…
Anakart BIOS Setup’a girerek Auto HDD Dedection yaparak hard diski BIOS’a tanıttırın.

SES İLE İLGİLİ ARIZALAR

Bilgisayar ilk açıldığına uzun bir bip sesi geliyor ve hiçbir görüntü gelmiyor…
Bu tür bir arıza genellikle RAM dan kaynaklanmaktadır. İlk çözüm olarak RAM’i anakart üzerindeki başka bir slota takın. Eğer EDO RAM kullanıyorsanız RAM’lerin çifter çifter takılması gerekir. Yani 2 tane 8 MB’lık veya 2 tane 16 MB’lık gibi. Aksi halde makine böyle bir hata verecektir. RAM’lerin sağlam olduğuna ve doğru takıldığına eminseniz anakart arızalı olabilir veya ram slotlarında soğuk lehim olabilir ram slotlarının lehimini tazeleyin sorun çözülmezse anakartı değiştirmek gerekir.

Bilgisayar açıldığında bir çok bip sesi geliyor ve görüntü yok…
Anakart arızalıdır. Değiştirmek gerekir.

Bilgisayar açıldığında bir uzun iki kısa bip sesi geliyor…

Ekran kartı ile ilgili bir problem vardır. Monitör kablosunun ekran kartına takıldığına ve ekran kartının slota iyice oturduğuna emin olun. Problem hala devam ediyorsa sağlam olduğuna emin olduğunuz bir ekran kartını takın ve tekrar makineyi açın. Sorun ortadan kalktıysa arızanın ekran kartından kaynaklandığı kesindir. Değiştirmek gerekir.

Beş defa arka arkaya bip sesi geliyor…
İşlemcide problem olabilir. İşlemcinin yerine iyice oturduğuna emin olun. Problem devam ediyorsa sağlam bir işlemci takarak tekrar açmayı deneyin. Problem kalktıysa işlemciyi değiştirmek gerekir

Ses Problemleri
Bilgisayarın ses kartından ses çıkmamasının araştırılmasında ilk önce yapılması gerekenler şunlardır : – Hoparlör üzerinde ses ayar düğmesi varsa düğmenin düşük ses seviyesinde olup olmadığını kontrol edin ve yüksek ses seviyesine getirin. – Varsa hoparlörün güç düğmesinin açık olduğunu kontrol edin. – Hoparlörün ses kartına doğru takıldığına emin olun. Genellikle ses kartı üzerinde “spk out”, “audio out” veya “speaker” yazan çıkışa oparlör takılır.

DOS tabanlı oyunlarda ses çıkmıyor…
Bazı DOS oyunları ses kartlarını kendileri tanımaktadır. Fakat bazılarında bunun kullanıcı tarafından tanımlanması gerekmektedir. Bunun için oyunun konfigürasyon bölümüne girilip “%100 Sound Blaster Compatible” veya buna benzer bir seçeneğin seçilmesi gerekmektedir.

Windows 95/98’de ses çıkmıyor…
– Öncelikle görev çubuğu üzerindeki ses ayar denetimi ikonunu çift tıklayarak “Ses Ayar Denetimi” veya bunu çağrıştıran pencerenin açılmasını sağlayın.
– Açılan pencerede sessiz yazan kutucukların dolu olmamasına dikkat edin. Bazı durumlarda sessiz yazan kutucuklar yerine “Seçili” yazan kutucuklar olabilir. Bu durumda bunların içinin dolu olması gerekir. Ayrıca ses ayar seviyesinin de en aşağıda olmadığını kontrol edin.

ASUS MEW M/B tip bir anakart kullanıyorum. Onboard ses kartını iptal edip Creative PCI bir ses kartı taktığımda DOS altında çalışan oyunlarda ses çıkmıyor…
Beta BIOS rev. 1007.002 den sonraki BIOS versiyonlarında bu probleme rastlanmaktadır. Bunun için BIOS Setup’tan Advanced-I/O configuration kısmında “onboard Game Port” iptal edilir. Veya asus.com adresinden ilgili BIOS programı çekilerek yeniden yazılır.

GÖRÜNTÜ ARIZALARI

VGA çıkışında görüntü elde edilemiyor (görüntü yok)…

Bu arıza en çok karşılaşılan arızalardan olup aşağıdaki adımların takip edilmesi ile çözüme kısa zamanda ulaşmak mümkün olacaktır. – Bu tür arızalarda makine çalıştığı çok iyi bilinen monitör, klavye, mouse gibi çevre birimleri ile test edilmelidir. Eğer arıza ortadan kalktıysa değişikliği yapılmış çevre birimi arızalı demektir. Bunlara rağmen arıza giderilmediyse; – Power kablosu test edilir. Bunun için power supply’a giren kısmı bir multimetre cihazı ile veya kontrol kalemi ile ölçülür. Burada voltaj yoksa kablo yenisi ile değiştirilir. – Power supply fanı dönüyorsa power supply çıkışları ölçülür. 5V ve 12V çıkışlarının normal olup olmadığı gözlenir. Fakat, fan dönmüyor, çıkış voltajlarından en az biri yanlış veya koruma sesi (vızıltı şeklinde) geliyorsa, power supply bozuktur ya da SPS (Switching Power Supply – Anahtarlamalı Güç Kaynağı) aşırı gerilim dalgalanmalarından dolayı korumaya geçmiştir, veya sisteme bağlı floppy, hard disk, CD-ROM veya diğer kartlardan birinde kısa devre mevcuttur. Bu durumu anlamak için öncelikle power supply ile beslenen floppy, hard disk, CD-ROM ve anakart power bağlantıları birer birer kesilerek arıza tespiti yapılır. – Yukarıdaki adımlar yapıldı ve arıza henüz giderilmediyse sırasıyla RAM’lerin slotlara doğru ve uygun sırayla takılıp takılmadığına, CPU ayarlarının doğru yapılıp yapılmadığına bakılır. Tamamı normalse ve imkan varsa bu parçalar çalıştığına emin olunan yenileriyle değiştirilip test edilir.

Bazen ekranda kırmızı veya mavi renk hakim oluyor…
Bu tür bir arıza genellikle monitörün ekran kartına giren pinlerinden birinin veya birkaçının eğilmesi veya kırılması ya da bu kablo içerisindeki bir kopukluktan kaynaklanmaktadır. Monitörü başka bir bilgisayarda deneyin. Problem devam ediyorsa kablonun değişmesi gerekir.

Düğmeye basıldığında tüm ışıklar yanıyor; fakat, görüntü yok…

Problem büyük ihtimalle anakarttadır. Bu duruma özellikle CIH virüsü ile BIOS’un bozulması sonucu rastlanır. BIOS’un yeniden yazılması denenir. Olmuyorsa anakart değiştirilir. Bu duruma makine montajı ilk yapıldığında rastlanmışsa ve CPU saat ayarları anakart üzerinde jumperler ile yapılıyorsa bu ayarların doğru yapıldığına emin olur. Farklı bir çarpanın seçilmesi bu duruma sebep olabilir. Hard disk, floppy veya CD-ROM sürücü arızalı olup kısadevre yapıyor olabilir. Bu cihazların bağlantıları sökülüp makine açılır. Eğer görüntü geldiyse sırasıyla sökülen cihazlar takılarak arızalı cihaz tespit edilir.

Görüntü var ancak bazı renkler mevcut değil…
Arıza monitörde değilse ekran kartı arızalıdır. Değiştirilmeli.

Ekranda renkler var fakat soluk, 16 renkte çalışıyor…
Ekran kartı sisteme tanıtılmamıştır. Bu karta ait driver disketi veya CD’si ile sisteme tanıtın. Ekran kartı sisteme tanıtılmışsa Denetim masası-Görüntü-Ayarlar-Renkler kısmında 256 Renk, Yüksek Renk (16 bit) veya Gerçek Renk (32 bit) seçeneklerini seçin.

Açılan pencereler kapatılırken ekranda iz bırakıyor…
Ekran kartı arızalıdır. Eğer VRAM’ler çıkartılabiliyorsa çıkartıp yenilerini takarak deneyin. Ekranın çözünürlüğü ve tarama ayarlarını değiştirin. Problem giderilmediyse ekran kartını değiştirin.

TV kartı çalışırken ekranda başka yere sürüklendiğinde iz bırakıyor…
Öncelikle ekranın tarama ayarları değiştirilir. Sonuç alınamadıysa daha uyumlu bir ekran kartı veya tv kartı tercih edilir.

ASUS AGP-V3800 ekran kartı kullanıyorum. VGA+TV dual özelliğini aktif yapamıyorum…
Çözünürlüğü 800×600 veya daha aşağısına ve 16 bit renk seviyesine veya daha aşağısına indirin.

ASUS MEW M/B tip bir anakart ve 32 MB RAM kullanıyorum. NT 4.0 kurduğumda ekran kartının sürücüsünü yükleyemiyorum…
Ekran kartının sürücüsünün yüklenebilmesi için minimum 64 MB RAM gerekmektedir.

Açılma Problemleri

Makinenin güç düğmesine basıldığı halde açılmıyor, ön panel ışıkları yanmıyor…
Bu tür durumda yapılması gereken ilk şey elektrik prizinde elektriğin olduğuna emin olmaktır. Daha sonra da makinenin tüm kabloları kontrol edilir, özellikle güç kablosu olmak üzere tüm kablolar sıkıca yerleştirilir. Sorun devam ediyorsa aşağıdaki adımları izleyin: Bilgisayarınız AT yapıda ise; Büyük ihtimalle power supply (güç kaynağı) ünitesi arızalanmıştır. Yenisi ile değiştirmek gerekir. Power düğmesi arızalanmış olabilir. Elektrik fişini sökün ve kasanın kapağını açarak power düğmesini çıkartın. Düğmenin ucundaki kontak kablolarını kalın bir iletkenle kısadevre edin ve kasanın arkasına elektrik kablosunu takın. Eğer makine açıldıysa arıza düğmededir. Bu durumda yenisi ile düğmeyi değiştirin. Elektrik fişi takıldığında düğmenin ucunda 220 V olacağından dikkatli davranılmalıdır. Bilgisayarınız ATX yapıda ise; ATX anakartlarda “soft power on/off” özelliği bulunmaktadır. Güç kaynağı ünitesi anakarttan alacağı komutlar doğrultusunda cihaza elektrik vermekte veya kesmektedir. Anakartın bu komutu vermesi için yine anakart üzerindeki “power on” jumperi kısadevre edilir. Bu işlem kasadaki açma kapama düğmesi ile yapılır. Eğer bu düğme bozuksa veya kablosu bu jumpere takılmamışsa bu işlem yapılmayacağından; anakart makineyi açmayacaktır. Düğmenin bozuk olma ihtimali düşünülerek anakart üzerindeki bu jumper başka bir ilenken ile (tornavida gibi) kısa devre edilerek makinenin açıp açmadığı kontrol edilir. Eğer açıyorsa düğme değiştirilir. Güç kaynağının anakarta gerilim veren kabloları haricindeki HDD, CD-ROM gibi cihazlara bağlı kabloları çıkartılır. Anakarta gerilim veren kablonun sıkı olmasına dikkat edilir. Power on jumperi kısa devre edilerek çalışıp çalışmadığına bakılır. Eğer makine açılıyorsa HDD veya CD-ROM gibi cihazlarda problem aranır. Güç kaynağının bozuk olma ihtimaline karşı sağlam bir güç kaynağı takılarak makinenin açılıp açılmadığına bakılır. Problem devam ediyorsa anakarta takılı ses kartı, faks modem gibi opsiyonel kartlar çıkartılır ve yeniden açılması denenir. Buna rağmen problem yine çözülmediyse anakartın arızalı olma ihtimali yüksektir. Sağlam bir anakart takılır

Düğmeye basıldığında tüm ışıklar yanıyor; fakat, hiçbir ses ve görüntü yok…

Problem büyük ihtimalle anakarttadır. Bu duruma özellikle CIH virüsü ile BIOS’un bozulması sonucu rastlanır. BIOS’un yeniden yazılması denenir. BIOS’un yeniden yazılması kitabın anakartlarla ilgili bölümünde anlatılmıştır. Olmuyorsa anakart değiştirilir. Bu duruma makine montajı ilk yapıldığında rastlanmışsa ve CPU saat ayarları anakart üzerinde jumperler ile yapılıyorsa bu ayarların doğru yapıldığına emin olur. Farklı bir çarpanın seçilmesi bu duruma sebep olabilir.

Açılışta “ERROR: Can’t write ESCD” hatası veriyor…
Eğer herhangi bir donanım değişikliği yapmadıysanız BIOS flash chip ile ilgili hatalı bir durum vardır. BIOS’ta setup defaul’u tekrar yükleyin.

Açılışta keyboard hatası veriyor ve klavyenin hiçbir fonksiyonu çalışmıyor…
ü Klavyenin iyi takıldığına emin olun. Buna rağmen devam ediyorsa klavyeyi başka bir makinede deneyerek sağlam olup olmadığını kontrol edin. Sağlam klavye takılı olduğu halde problem devam ediyorsa anakartın klavye girişinde problem var demektir. Genellik buradaki sigorta atar. Bu duruma daha çok makine çalışırken klavyeyi söküp takmak sebep olur. Anakartı sökün. Burada kenarında “fuse” yazan direnç veya mercimek kondansatör şeklindeki sigortayı bulun. Her iki ucunu lehimlemek suretiyle bir tel ile kısadevre edin. Ayrıca klavye girişi ile anakart arasındaki bağlantı noktalarında soğuk lehim varsa bu lehimleri tazeleyin. Kartları yerlerine takarak tekrar deneyin. Sorun çözülmediyse anakartı değiştirin.

Bilgisayar Windows işletim sistemine girmeden kilitleniyor…

Bilgisayarınız açılırken CONFIG.SYS ve AUTOEXEC.BAT dosyaları içerisinde bulunan satırlar icra edilirler. Bu satırlar arasında 32 bit sistemle uyumlu olmayanlar var ise bunlar problem çıkartabilirler. Bu satırların icrası iptal edilmelidir. Bunun için aşağıdaki yolları takip ediniz; 1. Bilgisayarı kapatıp yeniden açın. Açılış esnasında “Windows 98 başlıyor” yazısını görünce tuşuna basın. 2. Karşınıza çıkan seçeneklerden “Adım Adım Onaylama” seçeneğini seçerek icra edilen satırları dikkatlice izleyin. 3. Burada icra edilen satırı tespit edin ve makineyi yeniden kapatıp ile açın. Şimdi “Sadece Komut İstemi” satırını seçin ve Dos ortamına geçin. 4. “edit config.sys” veya “edit autoexec.bat” yazarak ilgili komutu bulun ve burayı silin veya başına “; ” koyarak icra edilmesini engelleyin. 5. Yaptığınız değişiklikleri kaydedip makinenizi yeniden kapatıp açın. “C:>WINDOWS” dizini altında “WIN.COM”, “HIMEM.COM” ve “EMM386.EXE” dosyalarının bulunup bulunmadığına bakın. Eğer yoksa başka bir bilgisayardan kopyalayın ya da Cab (Cabinet) dosyalarından bunları açın. Bilgisayarınızı Windows 95/98 açılış disketi ile açın. “ATTRIB MSDOS.SYS –H –R” yazarak MSDOS.SYS dosyasının gizlilik (hidden) ve salt okunurluk (read only) halini kaldırın. “EDIT MSDOS.SYS” yazarak bu dosyanın içeriğini görün. Burada “BootGUI=0” yazan bir satır varsa “0” sayısını “1” sayısı ile değiştirin. Burada “0” olması grafik arabirimine girmeyi engeller. Aşağıda örnek bir MSDOS.SYS dosyasının içeriği verilmiştir. [Paths] WinDir=C:WINDOWS WinBootDir=C:WINDOWS HostWinBootDrv=C [Options] BootMulti=1 BootGUI=1 DoubleBuffer=1 AutoScan=1 WinVer=4.10.1998

Windows’a girerken düzensiz karakterler ve bip sesi çıkıyor..
Büyük ihtimalle registry kayıtları bozulmuştur. Kolay çözüm olarak aynı tip bilgisayarda Windows altınaki SYSTEM.DAT ve USER.DAT dosyalarını DOS ortamında iken buraya kopyalayın. Sorun çözülmediyse Windows’un yeniden yüklenmesi gerekecektir.

Açılışta “MSGSRV.32” hatası veriyor…
Bilgisayarı kapatıp açın. Windows’a girerken “F8” tuşuna basın ve çıkan menüden 3. seçenek olan “Güvenli Kip”i seçin. “Denetim Masası” bölümünden “Program Ekle/Kaldır” seçeneğini seçin. Karşınıza çıkan listede “DirectX Drivers” bölümünü seçin. “Restore Audio Drivers” tuşuna basın. Bilgisayarın yeniden açılmasını bekleyin.

Açılışta “Hard disk(s) Diagnosis Fail” hatası veriyor…
Daha önceden sisteme tanıtılan bir hard disk çıkartıldı ve yeniden ayar yapılmadıysa veya bu hard disk bozulmak suretiyle sistem tarafından görülmüyorsa böyle bir hata ile karşılaşılabilir. Çözüm olarak hard disk bağlantıları kontrol edilir ve ayarlar yeniden yapılır. Problem devam ediyorsa bu hard diski başka bir makinede denemek suretiyle arızanın hard diskten mi yoksa başka bir yerden mi kaynaklandığı araştırılır.

Windows her açılışta Scandisk yapıyor…
Windows kapatılırken “Bilgisayarı kapat” seçeneğinden kapatılmayıp da direk güç düğmesinde kapatılmışsa scandisk çalışır. Hard diskte bad sektör olduğu zaman da scandisk çalışır. Eğer bas sektör varsa yüzey taramasına geçer. Gerekli bad sektörleri tespit ettikten sonra Windows çalışır. İstenirse bu işlem yarıda kesilebilir. Fakat sonuna kadar devam etmesinde fayda vardır. Böylece hard diskinizdeki arızaları görmüş olursunuz. Ayrıca sonuna kadar beklenirse Windows bir sonraki açılışta scandisk yapma ihtiyacı hissetmez.

“Missing Operating System” hatası veriyor…
Sabit disk parametreleri BIOS Setup’ta hatalı girilmiştir. BIOS Setup’ta “IDE AUTO DEDECTION” yaparak parametreleri düzeltin.

RAM’i sayarken “Memory Fail” hatası veriyor…
RAM’ler arızalıdır. Değişmesi gerekir.

“Disk Boot Failure, Insert System Disk and Press Enter” Hard disk takılı olmayabilir veya hard disk partitionlara ayrılmamıştır. Hard diski takarak bir açılış disketi ile sistemi açın ve fdisk yaparak format atın ve sistemi yükleyin. Not: Bu hataya CIH virüsünün hard diskin partition’larını ortadan kaldırması sonrasında da rastlanmaktadır.

“HDD Controller Failure” hatası veriyor…
Bu hataya IDE arabiriminin veya hard diskin bozulması sebep olmaktadır. Hard diski, çalıştığına emin olduğunuz başka bir makinede deneyin. Eğer orada bir problem yoksa anakartı değiştirmek gerekir.

“FDD Controller Failure” hatası veriyor…
Disket sürücüye ait IDE arabiriminde problem olabilir. Öncelikle disket sürücüyü başka bir makinede deneyin. Sürücünün çalıştığına eminseniz anakartı değiştirmek gerekebilir.

“Invalid Boot Diskette” hatası veriyor…
Floppy’ye taktığınız disket bir açılış disketi değildir. Bir açılış disketi takarak bilgisayarınızı açmayı deneyin.
Açılışta ekranı “tas2” yazısı dolduruyor…
Genellikle açılışta driver disketlerinden birinin floppy’de unutulması bu duruma sebebiyet verir. Disketi çıkartıp makinenizi yeniden açın.

Bilgisayar bazen çok yavaş açılıyor. İlk Windows logosundan sonra sol üst köşede yanıp sönen “_” imleç işareti çıkıyor. Uzun bir müddet sonra Windows çalışmaya başlıyor…
Bilgisayar açılırken donanımı ve sistem açılış dosyalarını kontrol eder. “_” imleç işareti bu esnada çıkar. Bilgisayarda herhangi bir IRQ çakışması ya da açılış dosyalarını okurken bir komut satırında takılması nedeniyle sistem yavaş açılabilir. Bu problemi gidermek için Autoexec.bat ve Config.sys dosyalarının yedeklerini alarak (daha sonra gerekirse tekrar yüklemek için) bu dosyalar üzerinde tıkanmaya sebep olan satırları tespit edin ve icra edilmesini engelleyin. Satırları silme veya başlarına “rem” yazmak icra edilmelerini engelleyecektir.Bu satırlar bazı donanım aygıtlarının sisteme tanıtılması ya da bazı programların yüklenmesi neticesinde bu dosyalar yerleşmiş olabilirler.

GENEL ARIZALAR

Bilgisayar DOS ortamında Türkçe karakterleri yazmıyor…
Eğer işletim sistemi olarak DOS kullanıyorsanız “autoexec.bat” dosyasında aşağıdaki satırın olması gerekir. keyb tr,,C:DOSkeybrd2.sys /id:179 Eğer yoksa bu satırı yazın. Şayet “autoexec.bat” dosyası yoksa bu dosyayı oluşturun. Oluşturmak için herhangi bir kelime editöründen bu satırı yazdıktan sonra “autoexec.bat” c: sürücüsünün root (kök) dizinine ismiyle kaydedin. Buradaki id:179 ifadesi Türkçe Q klavyeyi ifade eder. Türkçe F klavye için bu değerin id:400 olması gerekir. Eğer işletim sistemi olarak WINDOWS kullanıyorsanız “autoexec.bat” dosyasında aşağıdaki satırın olması gerekir keyb tr,,C:WINDOWSCOMMANDkeybrd2.sys /id:179 Burada dikkat edilmesi gereken, DOS işletim sisteminin DOS dizinine; WINDOWS işletim sisteminin de WINDOWS dizinine kurulmuş olmasıdır. Şayet farklı dizinlere kurulmuşsa bu dizin ismi girilmelidir.

BIOS’u yeniden programlarken “Notice: Boot Block is different” şeklinde bir hata mesajı veriyor…
BIOS modelinin doğru olup olmadığını kontrol edin. Eğer doğru ise bu mesajı geçerek programlama işine devam edin.

BIOS programlama işi bittikten sonra “Error: data compare failure” hatası veriyor…
Bu durumda bilgisayarınızın elektriğini kesmeyin veya reset yapmayın. Programlama işini birkaç defa daha deneyin. Eğer sonuç vermezse yeni bir BIOS takmak gerekecektir.
ATX kasa kullanıyorum. “Bilgisayarı kapat” dedikten sonra kendiliğinden kapanmıyor…
BIOS Setup’tan “Power Management Setup” bölümünü “User Define”a ve “Video Off Method” seçeneğini “DPMS Reduce On” olarak değiştirin.

Monitörde titreme oluyor…

Monitör etrafında hoparlör ya da adaptör gibi manyetik alan yayan cihazlar varsa titremeye sebep olabilir. Bunları monitörden uzaklaştırın. “Denetim Masası”nda “Görüntü” ikonunu çift tıklayarak “Ayarlar” penceresini açın. Buradan Gelişmiş Ayarlar kısmına geçerek monitör frekans ayarlarını değiştirin. Titremenin olmadığı bir değer varsa burada sabit bırakın.
Burada ekranınızın desteklemediği bir değer çıkarsanız ekranda görüntü kaybolarak sallanmalar olacaktır. Bu durumda “Esc” tuşuna basarak işlemi iptal edin ve eski değere geçin.
Frekans ayarlarının yapıldığı kısım ekran kartının modelleri arasında değişiklik gösterebilir.
Disket sürücüsünün ışığı devamlı olarak yanıyor…

Anakart ile disket sürücü arasındaki data kablosu ters bağlanmış olabilir. Kablonun kıvrımlı tarafı disket sürücüye takılır. Ayrıca kablonun çizgili tarafı hem anakart üzerindeki hem de disket sürücüsü üzerindeki 1 numaralı uca gelmelidir.

Disket sürücü disketi okumuyor veya yanlış okuyor…
Disket sürücünün kablosu arızalı olabilir. Başka bir kablo ile değiştirerek yeniden deneyin. BIOS setup’tan disket sürücü tanıtılmamış ya da yanlış tanıtılmış olabilir. BIOS setup’a girerek ilgili kısmı 1.44 olarak değiştirin.
index.php
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst