gittigidiyor

PC'niz Açılıyor Ancak Hemen Kapanıyorsa Yapmanız Gereken 11 Şey

mehmetkarahanlı

Aktif Üye
Katılım
17 Eyl 2015
Mesajlar
22,965
Tepkime puanı
48
Puanları
0
Konum
Bursa
bilgisayar-acilip-tekrar-kapanirsa-ne-yaparsiniz-b_640x360.jpg

Bilgisayarlarla ilgili sorunlar gerçekten bazen çok ciddi zararlar verebiliyor. Bunun için bazı arızalar hakkında bilgi sahibi olmak PC’nizi tamamen kaybetmekten sizi kurtarabilir. Açıldığı andan sonra hemen kendini kapatan PC’ler için yapmanız gerekenleri sıraladık.Şubat ayında Bilgisayarınız Güç Kaynağını Kullanamıyorsa Yapmanız Gereken 15 Şey yazımıza gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Bilgisayar sorunları serimize bu ay da devam ediyoruz.
Bilgisayarınız açıldıktan sonra daha işletim sistemi yüklenmeden kendini kapatıyorsa ciddi bazı sıkıntılar yaşıyorsunuz demektir. Boot esnasında bir bilgisayarın kendini kapatmasının pek çok sebebi olabilir. Bu sorun hafife alınacak bir durum değil. Ancak çaresi yok da değil. Geçen yazımda yaptığım gibi en basit olasılıktan, en karmaşık soruna kadar yapılması gerekenleri ve önlemleri sıralayacağım.
1-Bir 'bip' sesi duyup duymadığınızdan emin olun. Bu ses bilgisayarda olan arızanın nereden kaynaklandığına dair bir belirteç olarak kullanılır. 'BipCode' denilen bu ses BIOS açılışında sorunlar yaşandığına dair bir uyarıdır. Mors alfabesi gibi çalışır ve çeşitli anlamlara gelir. Bu sesi duymadıysanız bilgisayarı birkaç defa daha yeniden başlatın. Bu var olan problemi daha kötüye götürmez, onun için bunu yapmaktan çekinmeyin. 'Bip' sesleri ana kart hataları, RAM sıkıntıları, klavye bağlantıları, dahili depolama birimleri problemleri ile alakalı uyarı sinyalidir. Unutmamanız gereken ana kartınızın kulanım kılavuzunu yanınızda bulundurmanız. Çünkü 'Bip' seslerinin tarifi orada yazar ve her anakarta göre değişir.
bilgisayar-bip-sesi-dinlemek1.jpg

2-Elektrik voltajı ayarlarını kontrol edin. Çoğu bilgisayarın arkasında voltajın ayarlanması için bazı seçenek düğmeleri vardır. Bunları kontrol ederek doğru voltajı cihaza gönderiyor musunuz kontrol edin. Bir güç dengeleyici ünite kullanıyorsanız bu kontrolü bu cihazda da yapmanız da gerekir. Böylelikle işinizi sağlama almış olursunuz.
voltaj-kontrol.jpg

3-Bir masa üstü kullanıyorsanız kasayı açarak her hangi bir elektrik kontağı yaşayıp yaşamadığınızı kontrol edin. Bunu anlamak için kasayı koklamanız yeterli olacaktır. Bu kontrolü yaparken cihazı elektrikten kaynağından tamamen ayırmış oluğunuzdan emin olun.
4-Güç kaynağınızı kontrol edin. Güç kaynakları değişken voltajların bilgisayarlara zarar vermemesi için aşırı güç harcayabilirler. Zamanla bu cihazlar ömürlerini çabuk tüketebiliyorlar. Mümkünse güç kaynağınızı bilgisayardan çıkartarak kontrol edin. Çoğu zaman güç kaynakları bu tür sıkıntıların sebebi olabiliyor.
5-Güç düğmesini kontrol edin. Pislenmiş güç düğmeleri çoğu zaman kontak yaptıkları noktaya yapışabiliyor. Bu sebepten dolayı açılan bilgisayar yapışkan düğme yüzünden tekrar kapanabilir.
guc-dugmesi.jpg

6-Bilgisayarın kasasının içindeki her parçayı yuvalarına tekrar yerleştirin. RAM’lerin yuvalarını değiştirin. Bu tür bir çalışma yerinden oynayan her hangi bir parça varsa onun tekrar sağlamlaşmasını sağlayacaktır. Özellikleri RAM’ler konusunda titiz olmanızı tavsiye edeceğim. Birden fazla yuvada birçok RAM kullanıyorsanız bunları tek yuvada tek tek deneyerek bilgisayarınızı açmaya çalışın. Zarar görmüş bir RAM bilgisayarın açılmamasının ilk belirtilerinden biridir.
7-CPU'yu dikkatle yerinden çıkartarak bacaklarını kontrol edin. Daha sonra dikkatle yerine tekrar oturtun. Yerinden oynamış bir CPU kesinlikle bilgisayarın çalışmasını engeller. Öte yandan bir CPU’nun yerinden oynaması çok mümkün olmasa da her olasılığı değerlendirmek lazım. CPU aşırı ısınıyor da olabilir. Onun için üzrindeki termal macunu özenle kazıyıp tekrar yenileyin.
cpu-sokmek-.jpg

8-Bilgisayarınızın kasasının içerisinde sonradan eklediğiniz donanımlar varsa sökün. Bilgisayarı olması gereken parçalarıyla tekrar çalıştırın. Ses kartları, ekstra dahili depolama araçları ve bunlar gibi parçalardan cihazı arındırarak tekrar çalıştırın.
9-Bu parçaları çıkardığınız halde bilgisayar aynı hatayı veriyorsa bu parçaların bir sorun yaratmadığını, sorunun gerekli olan parçalardan kaynaklandığını anlayacaksınız. Şimdi bilgisayar için gerekli olan parçaları sökmeye başlayın. Bu işlemi tek tek yapmalısınız ki gerçek hatanın hangi donanımdan geldiğini bulabilesiniz.
10-Bir POSTCARD (power on self test card) edinerek bunu kullanmanın zamanı geldi. Bu kart bilgisayarınızın PCI yuvasına takılarak kullanılabilir. Her POSTCARD’ın kendi bağlantı alternatifi olabilir bunu zaten kullanırken kutusundan görebilirsiniz. Bu kart sayesinde hangi donanım parçasının hatalı olduğunu bulabilirsiniz. POSTCARD çıkardığınız ana donanımın yuvasına takılır ve ana kartın donanım varmış gibi çalışmasını sağlar. Böylelikle suçlu olan donanımı da kolaylıkla bulabilirsiniz.
postcard.jpg

11-Son olarak tüm denediğiniz şeyler boşa çıkarsa artık profesyonel bir yardım almanızın zamanı gelmiş emektir. Bütün bu önerilen ipuçlarını donanımdan anlıyorsanız yapmanızı tavsiye ediyorum. Özellikle PC’nizin kapağını açtıktan sonra geri dönüşü olmayan, daha kötü sonuçlara yol açabilme olasılığınız çok yüksek. Bu yüzden eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız bir servise danışmakta her zaman fayda var.
 

Bilgi / İnfo

satcafesi.net kar amacı gütmeyen bilgi & paylaşım üzerine kurulu ücretsiz bir forum sitesidir,Üyeler her türlü bilgiyi,dosya,video,resim,vs. önceden onay olmadan paylaşabilmektedir,bunedenle oluşacak herhangi bir illegal paylaşımdan satcafesi sorumluluk almamaktadır,T.CK.na aykırı paylaşım görüldüğünde iletişim kısmından bizlere bildirmenizi rica ederiz.

Yasal Haklar

Foruma gönderilen mesajlardan öncelikle mesaj sahipleri sorumludurlar. Forum yöneticileri başkalarının mesaj veya konularından sorumlu tutulamazlar. Ancak yasal nedenlere bağlı herhangi bir şikayet durumunda, yetkililer bilgilendirildiği takdirde ilgili düzenleme yapılacaktır.
Üst